Μηνιαίες Προβλέψεις: Δεκέμβριος 2017

Από τον Πέτρο Κατσαμάκη

Και έτσι, χωρίς να το πάρεις χαμπάρι, έφτασε κι ο μήνας των Χριστουγέννων. Το κυρίαρχο Αστρολογικό γεγονός αυτού του μήνα είναι ότι ο Κρόνος αποχαιρετά οριστικά το ζώδιο του Τοξότη και εισέρχεται στο ζώδιο του Αιγόκερω, όπου θα παραμείνει περίπου τρία χρόνια, επιφορτίζοντας με σημαντικά καρμικά μαθήματα καταρχήν τα ζώδια του παρορμητικού σταυρού (Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς και Αιγόκερους), αλλά και Σκορπιούς, Ιχθύες, Παρθένους και Ταύρους, καθώς και όσους έχουν Πλανήτες και σημεία στο προσωπικό τους Ωροσκόπιο σε αυτά τα ζώδια.

Ο Κρόνος στον Αιγόκερω βρίσκεται στο σπίτι του, δηλαδή στο ζώδιο που κυβερνά και άρα σε εξαιρετική θέση, οπότε η ποιότητα των καρμικών μαθημάτων θα είναι αντίστοιχη. Ο Αιγόκερως στην καθαρότητά του συμβολίζει την ενηλικίωση, την ολοκλήρωση, την ωρίμανση, την ανάληψη των ευθυνών του, τη στιγμή που ο άνθρωπος πατάει γερά και στα δυο του πόδια, χωρίς τα δεκανίκια που χρειάζεται στο απέναντι ακριβώς ζώδιο του Καρκίνου. Είναι η στιγμή που ο άνθρωπος αποχαιρετά την πατρογονική του εστία και χρειάζεται να προχωρήσει παρακάτω αυτάρκης και αυτόνομος, εμπεριέχοντας όλες τις δεξιότητες, ώστε να διαβιώσει ευτυχισμένος. Επίσης συμβολίζει το πέρασμα από την ενηλικίωση στην τρίτη ηλικία. Όλες οι φάσεις ή περάσματα άλλωστε στην ζωή του ανθρώπου πάντα περιέχουν την ισχυρή επιρροή του Κρόνου.

Ο Κρόνος ορίζει το κλείσιμο ενός κύκλου και το άνοιγμα ενός άλλου. Είναι ο Πλανήτης διαχειριστής του χώρου και του χρόνου, για αυτό και θεωρείται ο κατεξοχήν καρμικός Πλανήτης. Επίσης ο Κρόνος συμβολίζει και τη θέση του ανθρώπου στο κοινωνικό σύνολο που τον περιβάλλει, αλλά και την ποιότητα του κοινωνικού συνόλου που ο άνθρωπος υπάρχει. Ένας καλός Κρόνος συμβολίζει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον προς την εξέλιξη του ανθρώπου, ενώ ένας κακός Κρόνος συμβολίζει ένα περιβάλλον αρνητικό προς την εξέλιξη και την ενηλικίωση του ανθρώπου. Και όπως καταλαβαίνεις, η πηγή της δυστυχίας του καθενός είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην βιολογική του ηλικία και την συναισθηματική του ηλικία, ενώ η ευτυχία του ανθρώπου είναι να συμβαδίζει η βιολογική του ηλικία και η συναισθηματική του ωριμότητα. Να έχει δηλαδή ο άνθρωπος αποκτήσει όλες τις δεξιότητες τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά, ώστε να μπορεί να υλοποιεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και προς τις κοινωνίες των ανθρώπων. Μια κοινωνία που απαρτίζεται από ενήλικες – παιδιά, όπως έλεγε και ο Πλάτωνας στην «Πολιτεία», είναι μια κοινωνία αυτοκαταστροφική, ενώ οι κοινωνίες που ευημερούν είναι οι κοινωνίες που απαρτίζονται από άριστους, που διοικούνται από τους ίδιους.

Ο Κρόνος πάντα έχει να κάνει με θέματα ιεραρχίας και εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ζώδια που ο Κρόνος βρίσκεται σε κακή θέση άλλωστε είναι τρία: το ένα συμβολίζει τη πρώτη εξουσία της ζωής μας, την μητέρα, και είναι ο Καρκίνος, και τα άλλα δύο την άλλη εξουσία, τον πατέρα, και είναι ο Λέοντας και ο Κριός, δηλώνοντας πάντα ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Σε αυτά τα ζώδια δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, είτε στην οικογένεια, είτε την κοινωνία, ώστε τα «παιδιά» να γίνουν ώριμοι ενήλικες και κατ’ επέκταση ώριμοι πολίτες. Σε μια  περίοδο που το θέμα της ιεραρχίας, των εξουσιών και των προτύπων περνά βαθιά κρίση, ο Κρόνος έρχεται να θέσει ισχυρές ανατροπές με στόχο μια τελείως διαφορετική ιεράρχηση, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Ο Δεκέμβριος όπως κατάλαβες κηρύσσει την έναρξη σημαντικών κοινωνικών αλλαγών, αλλά και αλλαγών που είναι απαραίτητες να συμβούν σε προσωπικό επίπεδο, ώστε να αποκατασταθεί ο Σεβασμός ιεραρχικά. Ο Σεβασμός και η Εκτίμηση άλλωστε είναι αυτό που κρατάει σε συνοχή την δομή κάθε είδους σχέσης. Αν κάποιος θέλει να επιβάλλεται και να κυριαρχεί χωρίς να έχει τις προϋποθέσεις να εμπνέει σεβασμό και εκτίμηση, καταλαβαίνεις ότι μοιραία παίρνει την θέση ενός τυράννου και όχι ενός προτύπου. Άλλωστε αρχηγός είναι εκείνος που οι άλλοι έχουν ανάγκη να μάθουν από αυτόν, διότι κατέχει δεξιότητες που μπορούν να τους πάνε παρακάτω. Αυτή την βαθιά καρμική αμφισβήτηση προς αρχηγούς κάθε είδους, είτε γονείς, είτε προϊσταμένους, είτε διοικούντες χωρών και κρατών, θα θέσει ως αναγκαιότητα ο Κρόνος στον Αιγόκερω, σε μια περίοδο που ήδη οι Εκλείψεις στον άξονα του Υδροχόου και του Αιγόκερου κλυδωνίζουν ό,τι έχει να κάνει με τον κακό μπαμπά. Τον Δεκέμβριο αυτό, η παρουσία του Άρη στον Σκορπιό σε σύνοδο με τον Δία θα πάρει την εστίαση από αντιπερισπασμούς και θα την στρέψει στην ουσία των πραγμάτων, εκεί που πραγματικά βρίσκεται το «πρόβλημα». Κατά τα άλλα ο Δεκέμβριος με την Πανσέληνο στους Διδύμους και τη Νέα Σελήνη στον Τοξότη, αλλά και τον Ερμή ανάδρομο εκεί, σου ζητά να αποφύγεις να σκορπιστείς σε άσκοπες συζητήσεις χωρίς νόημα και να φροντίσεις να επανατροφοδοτηθείς με επαφές που έχουν και ουσία και νόημα, συνειδητοποιώντας ότι το περιβάλλον σου και οι επιλογές σου καθορίζουν και την ποιότητα της ζωής σου. Επίλεξε αυτό που σε πλουτίζει και σε εξελίσσει, απελευθερώνοντας τον εαυτό σου από φαύλους κύκλους παραμονής και υπερπροσπάθειας σε επιλογές που σε αποδυναμώνουν και σε γυρίζουν πίσω.

Κριός

Με την είσοδο του Κρόνου στον Αιγόκερω, σε έντονη όψη με το ζώδιό σου, ο Δεκέμβριος είναι η απαρχή μιας περιόδου όπου το να «ωριμάσεις» γίνεται πλέον αναγκαιότητα. Όπως επίσης και το να αναλάβεις πλήρως την ευθύνη των επιλογών σου, παύοντας να κατηγορείς τους άλλους και συνειδητοποιώντας ότι και οι άλλοι είναι επιλογές σου. Είναι η στιγμή να συνειδητοποιήσεις καρμικά πως όσο πιστεύεις ότι εσύ ξέρεις το σωστό και οι άλλοι πρέπει να αλλάξουν με κάθε τρόπο κατά το δοκούν των πεποιθήσεών σου, τόσο ο πόλεμος μέσα σου και γύρω σου θα μαίνεται δηλητηριάζοντας τη ζωή σου με οργή, τρόμο και βία. Άσε λοιπόν τους άλλους στην ησυχία τους να βαδίσουν έτσι όπως ξέρουν και επιλέγουν και ανέλαβε «ενήλικα» πλέον την ευθύνη να πορευτείς κι εσύ προς τα εκεί που θες είτε μαζί τους είτε αποχαιρετώντας τους. Αυτή η περίοδος σου ζητά να κλείσεις κάθε είδους διαρροή προς τρίτους και να «μαζευτείς» συναισθηματικά, νοητικά αλλά και πρακτικά στα του «οίκου» σου, στα του εαυτού σου, διορθώνοντας κενά και ελλείψεις εξαιτίας της απουσίας σου στις ζωές των άλλων. Το να πειθαρχήσεις και να «μαζευτείς» στον εαυτό σου είναι το κυρίαρχο καρμικό μάθημα αυτής αλλά και της επόμενης περιόδου και όπως σταδιακά θα συνειδητοποιήσεις ότι κλυδωνίζεται στη ζωή σου είναι κατά βάση διότι το έχεις αφήσει ανοριοθέτητο. Με αυτή τη θέση απόλαυσε και την περίοδο των γιορτών, των Χριστουγέννων που είναι μια κατεξοχήν «εσωτερική» γιορτή.

Ταύρος

Από αυτό το μήνα κρέμασε καλού κακού και μια ματόχαντρα μιας και φαίνεσαι ο πιο ευνοημένος του ζωδιακού μακράν των υπολοίπων. Που θα πει ότι εκτός από την εύνοια του Δία απέναντί σου έρχεται και η εύνοια του Κρόνου να σε συνδράμει πλήρως από το φιλικό σου ζώδιο του Αιγόκερω. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι αυτοί οι δύο, όταν συνεργάζονται προάγουν αυτό που λέμε άψογη διαχείριση. Δηλαδή σου δίνουν και τα μέσα και τις ευκαιρίες αλλά και το μέτρο να πετύχεις κάθε είδους στόχο. Αν παρόλα αυτά εσύ συναντάς παντού εμπόδια, τότε χρειάζεται να αναλάβεις την ευθύνη τους πλήρως. Διότι το σύμπαν σου ξεκαθαρίζει ότι εσύ τα βάζεις εμπρός σου με τα χεράκια σου, κάτι που αυτό το μήνα, με τον Άρη απέναντί σου να ενεργοποιεί τα ζητήματα που έθεσαν οι Εκλείψεις το προηγούμενο διάστημα στον άξονα Λέοντα – Υδροχόου, θα χρειαστεί να εντοπίσεις σε βάθος – δηλαδή μέσα σου – και όχι σε μήκος – δηλαδή στους άλλους. Τους οποίους άλλους σημειωτέον εσύ τους διαλέγεις και τους κρατάς στη ζωή σου, για να παιδεύεσαι ή για να έχεις ένα άλλοθι ώστε η χαρά, η ευτυχία, η αφθονία, ο πλούτος και η πληρότητα να φαντάζουν απάτητη γη. Ο Δεκέμβριος σου ζητά με την καθαρότητα και την ψυχραιμία του ενήλικα ανθρώπου να λάβεις οριζόντια μέτρα, χωρίς συναισθηματικοποιήσεις και δράματα, αποχαιρετώντας ό,τι σε καθηλώνει στα βάσανα και να επιλέξεις ό,τι προάγει την ευτυχία σου

Δίδυμοι

Ο Δεκέμβριος σε υποδέχεται με την Πανσέληνο στο ζώδιό σου και τον Κυβερνήτη σου τον Ερμή σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία, να εντείνουν στο έπακρο το «κουσούρι» σου να «φεύγεις» από την πραγματικότητα σε σενάρια και φαντασίες, όταν έρχεται μπροστά σου η ώρα της ευθύνης. Ενώ από την άλλη, η Νέα Σελήνη απέναντί σου σε σύνοδο με τον Κρόνο επίσης απέναντί σου, σε πιέζουν να παραμείνεις στην πραγματικότητα και να αντιμετωπίσεις όσα άφησες σε εκκρεμότητα λαμβάνοντας, με την είσοδο του Κρόνου στον Αιγόκερω, όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να κλείσουν οριστικά φαύλοι κύκλοι διαρροών. Αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις είναι ότι δεν είναι απαραίτητο τα μέτρα αυτά να σου είναι ευχάριστα. Αρκεί να είναι «καλά» και να προάγουν με ασφάλεια το παρακάτω της ζωής σου. Αυτή είναι και η βασική συνειδητοποίηση για εσένα αυτή την περίοδο: η διαφορά ανάμεσα στο καλό και στο ευχάριστο. Επιλέγοντας διαρκώς το ευχάριστο σε βάρος του καλού, που συχνά είναι και δυσάρεστο, ενδεχομένως και επίπονο, το κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας μεγάλωσε τόσο που η είσοδος στο «τρένο» είναι πλέον αδύνατη. Ό,τι στην πραγματικότητα δεν εξελίσσεται άλλο, το αφήνεις πίσω σου και παύεις να το φαντάζεσαι σένιο και σωστό, διότι αυτό όπως σου έδειξε ξανά η πραγματικότητα δεν θα συμβεί ποτέ. Απλώς ματαιοπονείς.

Καρκίνος

Από αυτό το Δεκέμβρη τα ψέματα τέλειωσαν για εσένα, διότι Χριστουγεννιάτικα σου έρχονται βαρύτιμες επισκέψεις. Ο Κρόνος έρχεται στο απέναντί σου ζώδιο του Αιγόκερω και θα παραμείνει για τρία χρόνια. Που θα πει, πως πετάς ευθύς αμέσως την κουδουνίστρα, το μπιμπερό και αποχαιρετάς ό,τι σημαίνει μανούλα, δεκανίκια, εξάρτηση και ανευθυνότητα προς τη ζωή σου, βάζοντας πλώρη ντουγρού προς τα εκεί που λέει ενηλικίωση και αυτάρκεια. Η αλήθεια είναι πάντως πως ο Κρόνος σε βρίσκει εξαιρετικά ευνοημένο από τις συνθήκες με το Δία στο φιλικό σου ζώδιο του Σκορπιού, αλλά και τον Άρη και την Αφροδίτη απέναντί σου αυτή την περίοδο. Που θα πει ότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, το σύμπαν στο πλευρό σου και όποια εμπόδια βρίσκεις εμπρός σου τα βάζεις από μόνος σου, ανακαλώντας σύσσωμη όποια αυτοκαταστροφικότητα εμπεριέχεις. Η περίοδος αυτή σου ζητά ισχυρές εκκαθαρίσεις ώστε να πάψεις να κατηγορείς τους άλλους, συνειδητοποιώντας ότι εσύ τους επιλέγεις και αν δεν σου κάνουν, μπορείς να τους αποχαιρετίσεις και να επιλέξεις αυτούς που σου κάνουν. Διότι όπως θα σου μάθει ο Κρόνος τρία χρόνια «κατσικωμένος» απέναντί σου, όποιος θέλει να προχωρήσει παρακάτω, ξεκαθαρίζει τη θέση του χωρίς δράματα και συναισθηματισμούς και πάει προς τα εκεί που λέει εξέλιξη. Όποιος πάλι δεν θέλει να πάει παρακάτω, οργανώνει τις κατάλληλες επιλογές, τις στήνει σαν οδοφράγματα και μετά τις «σιχτιρίζει» νυχθημερόν ότι και καλά αυτές φταίνε και αυτός ο δόλιος είναι το θύμα τους. Η τύχη είναι με το μέρος σου λοιπόν, οπότε φρόντισε εσύ να πάψεις να είσαι εναντίον σου.

Λέων

Ο μήνας των Χριστουγέννων έχει από όλα για εσένα, συμβαδίζοντας με την πληθωρικότητά σου. Η Πανσέληνος στους Διδύμους και η Νέα Σελήνη αλλά και η Αφροδίτη στο φιλικό σου ζώδιο του Τοξότη σου ανοίγουν προοπτικές, ώστε να επεκτείνεις τους στόχους σου αλλά και ταξίδια αυτό το μήνα. Ενώ ο Ερμής ανάδρομος σου εφιστά την προσοχή, ώστε να μην ξεφύγεις και διαρρεύσεις σε άσκοπες συζητήσεις προσπαθώντας ντε και καλά να επιβληθείς ή να αλλάξεις τους άλλους κατά πως σου αρέσει. Σε αυτή τη λογική και ο Άρης σε δύσκολη όψη με το ζώδιό σου από το Σκορπιό σου εφιστά την προσοχή σε παιχνίδια δύναμης, επιβολής και υποτίμησης, που θα απλώσουν ολούθε γύρω σου οργή, τρόμο και βία. Εσύ τώρα, χρειάζεται καρμικά να συνειδητοποιήσεις πως όποιος δεν κάνει αυτό που θέλει ή διαφωνεί μαζί σου, δεν είναι απαραιτήτως και εχθρός σου. Και το κυριότερο που χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις είναι πως ένας πραγματικά δυνατός άνθρωπος που εμπνέεται και μέσα του ρέει η «καλή» Δύναμη δεν κλυδωνίζεται, ούτε φοβάται ότι θα χάσει το «βασίλειό» του, επειδή οι άλλοι κάνουν αυτό που θέλουν αυτοί και όχι αυτό που θέλει αυτός. Γιατί όπως έχουν έρθει να σου μάθουν οι Εκλείψεις που επαναλαμβάνονται ασταμάτητα στον άξονά σου, η αληθινή δύναμη εμπεριέχει αληθινή αγάπη και η αληθινή αγάπη είναι ελευθερία. Ελευθέρωσε μέσα σου λοιπόν τον εαυτό σου ντάλα Χριστούγεννα από το να είναι τόσο σημαντικές οι αποφάσεις των άλλων τώρα που δεν είσαι πια παιδάκι, και ελευθέρωσε και πάλι μέσα σου και τους γύρω σου στο να επιλέγουν ό,τι θέλουν, έστω και αν αυτό δεν σου αρέσει. Αφέσου αυτές τις γιορτές στην αληθινή δόνηση της αγάπης.

Παρθένος

Με ένα έντονο αλαλούμ ξεκινά ο Δεκέμβριος, θέτοντας ως ζητούμενο και προτεραιότητα την επαφή με την πραγματικότητα για εσένα σε κάθε τομέα της ζωής σου. Εσύ πάρε απόφαση τώρα, που ο Κρόνος περνά οριστικά στον Αιγόκερω, πως όσο αποφεύγεις να δεις την πραγματικότητα κατάματα σύμφωνα με τις ευθύνες και την ηλικία σου αλλά και τα κριτήρια των επιλογών σου, η ζαλούρα, η τρέλα και η παράνοια θα βρίσκονται ολούθε σου. Διότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι, σκέφτεσαι, κρίνεις, επικρίνεις, εξιδανικεύεις και καταβαραθρώνεις. Η πραγματικότητα είναι αυτή που είναι και το καλό που σου θέλω, σου λέει ο Ερμής ανάδρομος, κοίτα να συμβαδίσεις εσύ μαζί της, προσγειώνοντας τον εαυτό σου στον κόσμο όπως είναι και όχι όπως θα ήθελες να είναι. Αυτό το μήνα, με την Πανσέληνο και τη Νέα Σελήνη, τον Ερμή ανάδρομο σε δύσκολη όψη με το ζώδιό σου, αλλά κυρίως με τον Ποσειδώνα απέναντί σου, δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι επιλέγεις διότι η θολούρα που σε διακατέχει εύκολα μπορεί να σε εγκλωβίσει σε παγίδες κάθε είδους. Επίσης, δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε μετακινήσεις, ταξίδια, συμβόλαια, κληρονομιές αλλά και αυτοεξαπατήσεις που προέρχονται από την τάση σου να εξιδανικεύεις. Όπως και το να νομίζεις ότι είσαι σε επαφή με την πραγματικότητα ασκώντας κριτική επί παντός επιστητού. Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσεις πως όσο ασκείς κριτική, τόσο και δε θα βλέπεις την τύφλα σου, σου λέει ο Κρόνος ξεκάθαρα, αναπαράγοντας με χάρη αδιάκοπα λάθος επιλογές. Η μόνη περίπτωση να «δεις» είναι μέσω του να αισθάνεσαι και να νιώθεις.

Ζυγός

Ως γνήσιο ζώδιο του Κρόνου, μιας και σε εσένα ο Κρόνος βρίσκεται στην καλύτερή του θέση, δεν έχεις να φοβάσαι και πολλά παρότι, το πέρασμά του στον Αιγόκερω δημιουργεί έντονες όψεις με το ζώδιό σου. Ένα καρμικό «κύμα» ωριμότητας διακινείται από αυτό το μήνα λοιπόν σε κάθε τομέα της ζωής σου με τον Κρόνο να περνά στην επόμενη καλύτερη θέση από το ζώδιό σου. Η διάθεση του είναι μια ανώτερη μορφή τάξης και το πέρασμα σε μια νέα φάση ζωής όπου θα χρειαστεί να αφαιρέσεις ό,τι είναι περιττό και να εστιάσεις σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό, ελαφρώνοντας τη «ζωή» σου και το κάρμα σου. Το αν αυτό θα γίνει εύκολα ή δύσκολα εξαρτάται απολύτως από το βαθμό αντίστασής σου, αλλά και το πόσο είσαι διατεθειμένος να αφήσεις πίσω σου παιδικές αρρώστιες και ασύμφορες επιλογές που σε χρεώνουν χωρίς να σου αποδίδουν. Σαφώς και ο Δεκέμβριος θέτει θέματα σχέσεων, αλλά σε μια τελείως διαφορετική βάση ωριμότητας. Όπως επίσης και σε προτρέπει να άρεις παράλογες καταδίκες και απαγορεύσεις του εαυτού σου, εστιάζοντας στο ότι το πραγματικό δεν μπορεί να μην είναι και ανάλαφρο. Ό,τι είναι βαρύ και ασήκωτο, θα χρειαστεί αυτή την περίοδο να το αφήσεις στην άκρη ή να το επιστρέψεις στον ιδιοκτήτη του. Και σε πρώτη φάση να κρεμάσεις την λεοντή και το ρόπαλο στον τοίχο παύοντας να παριστάνεις τον Ηρακλή που για να έχει φίλους, συνεργάτες και σύντροφο χρειάζεται να αναλαμβάνει άθλους για λογαριασμό τρίτων. Αυτό που ήρθε να σου μάθει ο Κρόνος με λίγα λόγια είναι πως για την πληρότητα, την ευτυχία, την αγάπη και τη συντροφικότητα δεν πολεμάμε, απλά επιλέγουμε αυτούς που τα επιθυμούν, τα εμπεριέχουν και τα διαθέτουν απλόχερα και όχι αυτούς που δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους.

Σκορπιός

Ο Δεκέμβριος, με την παρουσία του Άρη στο ζώδιό σου, αλλά και του Δία, σου δίνει πραγματικά απεριόριστες δυνατότητες για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Μιας και αυτό που εγγυάται η εν λόγω όψη είναι η υπερβολική δύναμη σε κάθε στόχο. Αυτό που δεν εγγυάται είναι ότι αυτή η δύναμη θα συνδέεται και με αγάπη προς τον εαυτό σου. Και όταν η δύναμη δεν εκπορεύεται από την αγάπη, πολύ συχνά θυμίζει τα κατορθώματα του Χίτλερ. Εσύ με την ευνοϊκή όψη του Άρη και του Δία με το Ποσειδώνα στους Ιχθύες σιγουρέψου πως εκτός από το να κρατάς στο ένα χέρι το σπαθί, κρατάς στο άλλο χέρι και το Ευαγγέλιο, επιλέγοντας στρατηγικές και κινήσεις που διακινούνται από αγάπη και δύναμη, τόσο προς τον εαυτό σου, όσο και προς το περιβάλλον σου. Αξιοποίησε το πέρασμα του Κρόνου στο φιλικό σου ζώδιο του Αιγόκερω αντλώντας μέτρο και ηθική σε κάθε σου δράση. Ο μήνας αυτός, αν τηρήσεις το από «καρδιάς» είναι σε θέση να σε εξελίξει και να σε οδηγήσει στην υλοποίηση αυτών που εδώ και καιρό ονειρευόσουν, και μάλιστα τόσο εύκολα, που θα εκπλαγείς. Αρκεί κάθε σου κίνηση να εκπορεύεται από την αγάπη προς τον εαυτό σου και όχι από το μίσος και την οργή προς τους άλλους. Δώσε προσοχή σε μετακινήσεις και ταξίδια, αξιοποίησε ευκαιρίες που αφορούν σε κληρονομιές και οικονομικά ζητήματα, αλλά και τον ερωτικό τομέα, και απέφυγε – με τον Ερμή ανάδρομο – παρορμητικές αποφάσεις όσον αφορά σε συμβόλαια, συμφωνίες και μετακινήσεις, αλλά και στόχους έξω από τα όρια των αντοχών σου, δίνοντας χώρο στον εαυτό σου να απολαύσει τη ζεστασιά και την ασφάλεια που τόσο έχεις ανάγκη κοντά σε αγαπημένα σου πρόσωπα.

Τοξότης

Ο μήνας ξεκινάει με την Πανσέληνο στο απέναντί σου ζώδιο των Διδύμων και τον Ερμή σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία σε όψη με τον Ποσειδώνα να απλώνουν στο διάβα τους μπερδέματα, αυτοεξαπατήσεις, αναβολές, καθυστερήσεις και ένα τσουνάμι ασυνεννοησίας αλλά και παραλογισμού. Εσύ φρόντισε τον μήνα των Χριστουγέννων να πατάς γερά και με τα δυο πόδια στην πραγματικότητα, να αποφεύγεις μπερδεμένες καταστάσεις αλλά και να βάλεις όρια στα παιχνίδια που παίζει ο νους σου και σε απορυθμίζει. Η παρουσία της Αφροδίτης στο ζώδιό σου και το πέρασμα του Κρόνου οριστικά από το ζώδιο σου στον Αιγόκερω σου δίνουν προοπτικές να απολαύσεις και να αισθανθείς «ελαφρότερος» σε σχέση με το βάρος της προηγούμενης περιόδου. Ενώ στο τέλος του μήνα η Νέα Σελήνη στο ζώδιό σου σε ωθεί σε νέα ξεκινήματα που καλό είναι να μην περιέχουν καμίας μορφής υπερβολή. Δώσε προσοχή σε μετακινήσεις και ταξίδια οργανώνοντας προσεκτικά κάθε παράμετρο, όπως επίσης και σε υπογραφές, θέματα σπουδών, συμβόλαια αλλά και διαχειρίσου με μεγάλη προσοχή συγγενικές σχέσεις, προσέχοντας τι λες και σε ποιον το λες. Μη βιαστείς να πάρεις σε καμία περίπτωση αποφάσεις αν δεν είσαι βέβαιος και φρόντισε τη σωματική και ψυχική σου ισορροπία επιλέγοντας μια θετική στάση μέσα σου αλλά και θετικούς ανθρώπους γύρω σου. Προτίμησε τη μοναχικότητα από επιλογές που μόνο θα σε ξοδέψουν και θα σε βαρύνουν. Εστίασε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

Αιγόκερως

Το πέρασμα του Κρόνου από αυτό το μήνα στο ζώδιό σου ορίζει μια περίοδο μεγάλης διάρκειας με ισχυρές ανακατατάξεις προς τα εκεί που λέει ωριμότητα, επαφή με την πραγματικότητα και ενηλικίωση. Ήρθε η ώρα να αφήσεις πίσω σου «παιδικές αρρώστιες» και οικογενειακά βάρη και προσδοκίες ως προς το ποιος οφείλεις να είσαι, ώστε να σε εγκρίνουν οι σημαντικοί άλλοι, όπως τότε που ήσουν παιδί. Είναι η στιγμή που χρειάζεται να αναπλαισιώσεις και να επαναπροσδιορίσεις ποιο είναι το σημαντικό για εσένα, αναλαμβάνοντας τις πραγματικές ευθύνες που θα σε οδηγήσουν στην αυτοεκπλήρωση και την ευτυχία σου, αφήνοντας πίσω σου προσδοκίες και βάρη τρίτων. Σημαντικός καρμικά θα είναι αυτό το διάστημα και ο τομέας των σχέσεων. Με τον Κρόνο να σου ζητά να ασχοληθείς αποκλειστικά και μόνο με τη δική σου εξέλιξη και το «μεγάλωμά» σου και την ενδυνάμωσή σου σε όλες τις ηλικίες. Όπως επίσης να σε ωθεί να αλλάξεις και τη στρεβλή πεποίθηση που λέει ότι για να έχεις φίλους, σχέσεις και συνεργάτες πρέπει και να αναλάβεις να τους «μεγαλώσεις» παίζοντας σταθερά γονεϊκούς ρόλους που στο τέλος σε αφήνουν ακάλυπτο και οργισμένο. Επίσης σημαντική ενέργεια θα χρειαστεί να δώσεις και σε αλλαγές που αφορούν στον οικονομικό τομέα αλλά και την καριέρα σου. Ο κοινός στόχος όλων των αλλαγών είναι το να αλαφρώσεις τον εαυτό σου από βάρη, προσδοκίες και λάθος ευθύνες, κρατώντας μόνο ό,τι ουσιαστικά σε αφορά, σου δίνει χαρά και σε εξελίσσει. Με αυτό το πνεύμα ελαφρότητας, χαλαρότητας και με ανοιχτή καρδιά απόλαυσε και την περίοδο των γιορτών.  

Υδροχόος

Ο Δεκέμβριος θα χρειαστεί από μεριάς σου κόπο, ώστε να κινηθείς σε πνεύμα αγάπης, αδελφοσύνης και ειρηνικής συνύπαρξης. Η όψη του Άρη και του Δία από το Σκορπιό ενεργοποιούν τα ζητήματα που έθεσαν οι Εκλείψεις το προηγούμενο διάστημα τόσο στο ζώδιό σου όσο και στο απέναντί σου ζώδιο του Λέοντα φέρνοντας στο προσκήνιο «φαντάσματα» του παρελθόντος με «κακούς» μπαμπάδες και «κακές» μαμάδες και ένα μπαράζ από παιχνίδια επιβολής, δύναμης, υποτίμησης, θύτες και θύματα. Ζητώντας σου ασκήσεις ακριβείας, στενή αν όχι απόλυτη επαφή με την πραγματικότητα, την ηλικία σου και την επίγνωση της ελευθερίας σου, συνειδητοποιώντας ότι κανένας δεν μπορεί να σε εγκλωβίσει τώρα που μεγάλωσες, κανένας δεν μπορεί να σε υποτιμήσει, να σου επιβληθεί ή να σε θυματοποιήσει, αν εσύ ο ίδιος δεν του δώσεις τη δύναμη και την δυνατότητα. Απέφυγε επίσης δια ροπάλου να παίξεις κι εσύ το ρόλο του θύτη, εγκλωβίζοντας τον εαυτό σου μέσα σε οργή, μίσος και τη βαθιά πεποίθηση ότι για να είσαι ελεύθερος πρέπει ή να εξοντώσεις ή να νικήσεις τον απέναντι. Επίλεξε να αναζητήσεις μια τρίτη θέση αφήνοντας οριστικά πίσω σου τις μάχες, τους πολέμους και τα παραπάνω παιχνίδια, βάζοντας ένα οριστικό τέλος σε αυτό τον τρόπο σχέτισης που εκ των προτέρων προϋποθέτει νικητές και νικημένους. Αναζήτησε μια νέα πορεία ζωής που ο καθένας είναι ελεύθερος εσωτερικά και δεν αναζητά την ελευθερία του μέσω του αφανισμού του άλλου. Αυτή η τρίτη θέση, που δεν περιέχει θύματα και θύτες, είναι καρμικά αυτό που χρειάζεται να κατακτήσεις.

Ιχθύες

Η Πανσέληνος, ο Ερμής ανάδρομος και η Νέα Σελήνη σε όψη με τον κυβερνήτη σου τον Ποσειδώνα, δημιουργούν ένα πραγματικό αλαλούμ αυτό το μήνα εφιστώντας σου την προσοχή σε παγίδες, χαοτικές καταστάσεις, αναβολές, καθυστερήσεις, μπερδέματα, αλλά και καταστάσεις που ρέπουν προς την τρέλα και την παράνοια. Απέφυγε να πάρεις στα σοβαρά αλλά και να προχωρήσεις σε οριστικές αποφάσεις αυτή την περίοδο, αλλά και να υπογράψεις συμβόλαια, πριν εξετάσεις διεξοδικά όλες τις παραμέτρους. Η όψη του Άρη με τον Δία από τον φιλικό σου Σκορπιό σου ζητούν οριστικές εκκαθαρίσεις σε ό,τι φαλτσάρει στη ζωή σου και δεν προάγει την εξέλιξή σου. Στην ίδια λογική και η παρουσία του Κρόνου από τον Αιγόκερω σου ζητούν να αφήσεις πίσω σου ό,τι πεθαμένο δεν εξελίσσεται και δεν προχωρά και σε φορτίζει με πίεση και βάρος, αναζητώντας αυθεντικές «ζωντανές» επιλογές που πάλλονται από τη δύναμη, τη δημιουργικότητα και από τη χαρά της ζωής. Δημιούργησε προοπτικές εξέλιξης για τον εαυτό σου και άφησε πίσω σου ό,τι δεν θέλει να ακολουθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Την περίοδο των γιορτών διαχειρίσου με προσοχή συγγενικές σχέσεις, προσέχοντας τι λες και σε ποιόν το λες, ταξίδια, αναβολές, αλλά και θέματα που αφορούν στη ψυχική και σωματική ισορροπία τόσο τη δική σου, όσο και των κοντινών σου ανθρώπων αλλά και δυνατούς έρωτες που έρχονται να σου χτυπήσουν την «πόρτα», τραβώντας σε από τελειωμένες καταστάσεις.