Φθινόπωρο 2017: Τι θα μας Συμβεί;

Το φετινό φθινόπωρο έρχεται κατάκοπο μετά από δύο ισχυρές εκλείψεις του Αυγούστου στο Ζώδιο του Λέοντα και του Υδροχόου να ξεμπροστιάζουν θέματα με «κακούς μπαμπάδες» και «κακές μαμάδες», αλλά και παιχνίδια επιβολής, υποτίμησης, κυριαρχίας και ρόλων.

Πέτρος Κατσαμάκης

Θα δεις κυρίαρχους τους ρόλους του θύματος και του θύτη σε εναλλαγή και την αναγκαιότητα της απελευθέρωσης όσων σε καθηλώνουν, ενώ μεγάλωσες, σε μια θέση αποδυνάμωσης και υποταγής, αναπαράγοντας αυτά που σε τραυμάτισαν στην παιδική σου ηλικία σε κάθε τομέα δράσης στο τώρα της ενήλικης ζωής σου. Θα δεις ισχυρά καρμικά αιτήματα να βρεις την δύναμή σου και να αποτινάξεις δυνάστες και θύματα μέσα σου και γύρω σου αναζητώντας μια νέα «θέση» χωρίς ρόλους, σενάρια, σκηνοθεσίες, αλλά με καθαρότητα, ευθύτητα και αλήθεια σε κάθε μορφή σχέτισής σου. Ελευθερώνοντας τον εαυτό σου από ό,τι σε κρατάει καθηλωμένο και αδύναμο, και απελευθερώνοντας όποιον και ό,τι επιμένει να σε θέλει σε μια τέτοια κατάσταση. Το φετινό καλοκαίρι «άνοιξε» μέσα από έντονα γεγονότα τις «καρμικές πύλες» για γενναίες και βαθιές αλλαγές, βάζοντας προς αναθεώρηση σημαντικές έννοιες όπως η αγάπη, η φιλία, η ελευθερία και η συντροφικότητα, θέτοντάς σου ισχυρά ερωτήματα στο αν θέλεις να συνεχίσεις να είσαι ρόλος υπερπροσπαθώντας να είσαι αρεστός σε όλους, αγωνιώντας διαρκώς μην τυχόν και δεν ανταποκριθείς στα στάνταρ των άλλων και σε απορρίψουν. Ή μήπως ήρθε η ώρα να σιγοτραγουδήσεις το «σ’ όποιον αρέσουμε…» και να αναζητήσεις σχέσεις αγάπης και αποδοχής, που θα σε αντιλαμβάνονται σαν άνθρωπο, χωρίς να χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο να δίνεις εξετάσεις, θεωρώντας καταρχήν εσύ ο ίδιος άξιος τον εαυτό σου να αγαπηθεί.

Το φθινόπωρο έρχεται με μια μεγάλη σύναξη πλανητών και αστρολογικών γεγονότων το Σεπτέμβρη στο Ζώδιο της Παρθένου, ζητώντας σου να δημιουργήσεις μια νέα μορφή τάξης στη ζωή σου, βάζοντας σε εφαρμογή αυτά που ελπίζω να συνειδητοποίησες αυτό το έντονο καλοκαίρι. Κάνοντας τις συμφωνίες σου εκ νέου όχι μόνο στο τι θα δώσεις και τι χρωστάς, αλλά και στο τι θα πάρεις και στο τι σου οφείλεται. Λάβε σοβαρά υπόψη επιτέλους και τις δικές σου ανάγκες αλλά και την ανάγκη σου για ένα περιβάλλον που θα σε ελευθερώνει διαρκώς από τραύματα, φόβους και φοβίες, παρέχοντάς σου χαρά, αγάπη και ασφάλεια, και παίρνοντας απόσταση από σχέσεις και επιλογές που παίζουν παιχνίδια τρομοκρατίας, απειλώντας σε πως θα σε εγκαταλείψουν αν δεν «ανέχεσαι» και δεν είσαι αρεστός. Και έτσι επαναπροσδιορίζοντας και αναθεωρώντας σε ποιο περιβάλλον τελικά μπορείς να εξελιχθείς, να δυναμώσεις, να φροντιστείς και να γίνεις αποδεκτός, πλησιάζει και ο Οκτώβριος με την είσοδο του Δία στο Ζώδιο του Σκορπιού και μια πλειάδα πλανητών στο Ζώδιο του Ζυγού, φέρνοντάς σε μπροστά στη συνειδητοποίηση πως ο «πλούτος» ξεκινάει από τη ζεστή και γεμάτη σου καρδιά, και επεκτείνεται έπειτα και τριγύρω σου, δίνοντάς σου καρμικά την ώθηση να αξιοποιήσεις τις ανατροπές υπέρ σου επιλέγοντας μια εγκάρδια και ζεστή καθημερινότητα, όπου θα αισθάνεσαι αποδεκτός και αγαπημένος, αντλώντας δύναμη όχι από την υποτίμηση των άλλων, αλλά από την τιμή μεταξύ αλλήλων.

Το κυρίαρχο θέμα αυτού του φθινοπώρου – με τον Κρόνο να κάνει την τελευταία του γύρα και να αποχωρεί οριστικά από το Ζώδιο του Τοξότη – είναι να επαναδομηθεί η χαμένη πίστη και εμπιστοσύνη τόσο στον εαυτό σου όσο και στις επιλογές σου. Είναι απαραίτητο καρμικά να συνειδητοποιήσεις ότι χωρίς την πίστη και την εμπιστοσύνη, καταρχήν στον εαυτό σου, αλλά και στις επιλογές σου, είσαι εντελώς αποδυναμωμένος σε κάθε σου προσπάθεια. Ο Δίας στον Σκορπιό μιλάει για αυτή τη βαθιά πίστη και αυθεντικότητα, για αυτή τη σχεδόν απόλυτη σιγουριά που ορίζει ξεκάθαρα το θέλω και το δε θέλω σου χωρίς ίσως, μπορεί, ποιος ξέρει, θα δούμε και μια σειρά από γενικότητες και ακαθοριστίες που υπονομεύουν τον ενήλικα που είσαι. Αλλά και για την πίστη και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που επιλέγεις να είναι κοντά σου, στα οράματα, στους στόχους σου και σε έννοιες που όσο κι αν έκαναν τα πάντα για να τις «εξευτελίσουν», αυτές υπάρχουν ακέραιες και μπορείς να τις εμπιστευτείς αρκεί να τις προσεγγίσεις «καθαρά». Έννοιες όπως ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η φιλία, η συντροφικότητα, η αγάπη, η αλληλοεκτίμηση και η αλληλοβοήθεια, η ασφάλεια και η αφθονία που όσο κι αν κατακρίθηκαν και μειώθηκαν, είναι στην καθαρότητά τους η πηγή τροφοδοσίας του κάθε ανθρώπου. Χωρίς αυτές ο άνθρωπος δεν ζει ή ζει χωρίς να υπάρχει. Διότι «λείπει» διαρκώς στη φαντασία του, αναζητώντας με αγωνία αυτές τις πηγές τροφοδοσίας που του λείπουν, για να υπάρξει και δημιουργούν τη χαρά της ζωής. Αυτά στο περίπου έρχεται να καθορίσει η είσοδος του Δία στο Σκορπιό, βάζοντας τη διαπραγμάτευση στο επί της ουσίας και ξεκαθαρίζοντας πως για να θέλει κάποιος να ξυπνάει το πρωί, χρειάζεται να διακινείται από την πίστη του στη χαρά του να είναι ζωντανός και όχι στη θλίψη του πως θα βγάλω πέρα αποστραγγισμένος άλλη μια μέρα.

Σε αυτή την λογική ακριβώς κινείται ο Νοέμβριος με μια πλειάδα πλανητών, σε σύνοδο με τον Δία στον Σκορπιό να θέτει ακριβώς αυτά τα «υπαρξιακά» ερωτήματα, και κάνοντας σαφέστατο το πώς για να εξοντώσεις έναν άνθρωπο, δεν είναι απαραίτητο να τον σκοτώσεις, αρκεί να του αφαιρέσεις ό,τι τον κάνει άνθρωπο, ό,τι τον τροφοδοτεί στον πυρήνα του. Μετά δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο. Σταδιακά θα καταρρεύσει από μόνος του. Αυτά τα βαθιά σκορπίσια και πλουτώνια ζητήματα έρχεται να θέσει το φετινό φθινόπωρο, κάνοντας καρμικά σαφέστατο πως όσο είσαι ρόλος, η ενέργεια της υπερπροσπάθειάς σου θα αποδίδεται και θα ρουφιέται από τον ρόλο, σαν μια αρνητική δίνη. Ήρθε η ώρα να ελευθερωθείς από τους ρόλους, συνειδητοποιώντας πως η αληθινή τροφοδοσία είναι η πραγματική ανάγκη σου και να αναζητήσεις επιλογές και περιβάλλοντα που, αυτές οι απαραίτητες για τη ζωή ανάγκες, θα καλυφθούν αυθεντικά, ξεκάθαρα, δίνοντας ο ένας στον άλλο την ελευθερία και την κατανόηση να είναι ο εαυτός του. Ο Δίας στο Σκορπιό έρχεται να κάνει σαφές πως «πλουτίζοντας» ο άνθρωπος στον πυρήνα του, πλουτίζουν και ευημερούν οι κοινωνίες του.