Χειμώνας 2018: Τι θα μας Συμβεί;

Πέτρος Κατσαμάκης

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στα καρμικά ζητήματα που το κάθε ζώδιο έχει να ανταπεξέλθει στην πορεία της εξέλιξής του. Τα μαθήματα που έχει να δώσει και να πάρει ώστε να απεγκλωβιστεί από αρνητικές καρμικές καταστάσεις, περνώντας και κατακτώντας πεδία ελευθερίας που δεν υπόκεινται στην ανελευθερία της επιβολής του κάρματος. Το άρθρο αυτό απευθύνεται στην «ελεύθερη βούληση» και την «ύπαρξη» του καθενός, προσδιορίζοντας τα καρμικά μαθήματα, αλλά τις αιτίες και τα αποτελέσματα αυτών των μαθημάτων. Περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το Κάρμα θα μπορέσετε να διαβάσετε στο άρθρο Καρμική Αστρολογία.

Ο φετινός χειμώνας ξεκινάει με τη Νέα Σελήνη στον Τοξότη σε σύνοδο με τον Δία να κάνουν εξαιρετικά έντονες όψεις με τον Ποσειδώνα και τον Άρη από το ζώδιο των Ιχθύων, δημιουργώντας αλλά και φέρνοντας στην επιφάνεια χαοτικές, περιπλεγμένες και ασαφείς καταστάσεις, και θέτοντας ως αναγκαιότητά σου το να μη χάσεις επαφή με την πραγματικότητα, καθώς η τρέλα, η παράνοια, τα ψέματα, οι εξαπατήσεις και ο παραλογισμός κάνουν πάρτυ ολούθε γύρω σου. Σε καμία περίπτωση μη βιαστείς να αντιδράσεις παρορμητικά – κυρίως την πρώτη περίοδο του Δεκέμβρη που ο Ερμής βρίσκεται σε φαινομενικά Ανάδρομη πορεία – περιμένοντας να ξεκαθαρίσουν πρώτα τα πράγματα. Και για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, χρειάζεται να ξεκαθαρίσεις πρωτίστως εσύ μέσα σου πέρα από το τι κάνουν ή λένε οι άλλοι, τι θέση θέλεις να κρατήσεις εσύ και κατά πόσο είσαι διατεθειμένος να συμμετέχεις σε αυτό το μπάχαλο που είναι αποφασισμένο να ανακυκλώνεται διαρκώς.

Με την παρουσία του Δία στον Τοξότη και του Κρόνου στον Αιγόκερω και οι δύο στα σπίτια τους, η περίοδος σου κάνει σαφές πως η φυγή από την πραγματικότητα και η διαφυγή προς τη λήθη δεν θα σου δώσουν καμία ουσιαστική λύση καρμικά. Αυτό που σου ζητιέται είναι η απόλυτη παρουσία σου  με μνήμη και συνειδητότητα, παύοντας να ανακυκλώνεις τους ίδιους φαύλους κύκλους. Γιατί όσο σπρώχνεις τα εκάστοτε ζητήματα κάτω από το χαλάκι, προσπαθώντας να μην τα βλέπεις ή να τα ξεχάσεις, αυτά θα ξανάρχονται μπροστά σου, γιγαντωμένα. Αν θες να τα στείλεις οριστικά στο παρελθόν, σου λέει η Έκλειψη Ηλίου στον Αιγόκερω σε σύνοδο με τον Κρόνο και τον Πλούτωνα τον Γενάρη, χρειάζεται να τα αντιμετωπίσεις και να αναπτυχθείς τόσο, ώστε να τα «νικήσεις», κυριαρχώντας εσύ πλέον κι όχι αυτά.

Ωριμότητα, ενηλικίωση, γείωση, απόλυτη επαφή με την πραγματικότητα όπως είναι κι όχι όπως θα ήθελες να είναι, πέρα από φαντασίες, σενάρια και προσδοκίες που δεν είναι εδώ στη γη εφαρμόσιμες, είναι τα μέσα και ο τρόπος που σου προτείνεται ως διαχείριση. Οι Εκλείψεις στον Αιγόκερω σε σύνοδο με τον Πλούτωνα και τον Κρόνο, αλλά και στον Λέοντα άλλωστε θα προάξουν ισχυρές κοινωνικές αλλαγές, ανατροπές και ανακατατάξεις, μιας και με τα ίδια Αστρολογικά γεγονότα περίπου ξεκίνησε η παγκόσμια κρίση και κυρίως η κρίση στη χώρα μας.

Από την Πρωτοχρονιά και μετά, με την παρουσία του Άρη στον Κριό και έντονη τη δράση σημαντικών Πλανητών, αλλά και τον Δεσμό της Σελήνης που ορίζουν το επίκεντρο των καρμικών μαθημάτων στον Παρορμητικό Σταυρό και πριν ο Ουρανός αποχαιρετίσει στο τέλος του χειμώνα το ζώδιο του Κριού, σημαντικές αλλαγές που αφορούν σε κοινωνικά ζητήματα και θέματα εξουσιών θα βγουν στην επιφάνεια δημιουργώντας ανατροπές. Άλλωστε, πάντα η έντονη παρουσία των δεσμών και σημαντικών πλανητών στον παρορμητικό σταυρό σήμαινε την ώρα των μεγάλων αλλαγών, μιας και αυτός ο Σταυρός φέρει τη δυναμική των αλλαγών και του καινούργιου αλλά και την ανατροπή του φθαρμένου και του παλιού. Η Έκλειψη Ηλίου στον Αιγόκερω σε σύνοδο με τον Κρόνο, τον Ήλιο και τον Πλούτωνα αλλά και τους δεσμούς της Σελήνης εκεί, σημαίνουν το οριστικό τέλος, το «θάνατο» μιας ολόκληρης περιόδου στρεβλώσεων με οδυνηρά αποτελέσματα. Ένα τέλος που αυτή τη φορά θα εγείρει χρόνια καταπιεσμένη οργή σε ό,τι εναντιώνεται στη ζωή αυτή καθεαυτή, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο τα ζητήματα που έθεσαν οι προηγούμενες εκλείψεις. Σας θυμίζω πως αυτά σχετίζονται με «κακούς» μπαμπάδες και «κακές» μαμάδες που αντί να φροντίζουν να αναπτύσσουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, τα κρατούν μικρά και αδύναμα μέσα από παιχνίδια επιβολής, απαξίωσης, υποτίμησης, βίας, κυριαρχίας μέσω τρομοκρατίας, αλλά και εγκατάλειψης, αδιαφορίας, προδοσίας, αποπλάνησης.

Η περίοδος σου κάνει σαφές,  με την αποχαιρετιστήρια Έκλειψη Ηλίου στον Λέοντα σε τετράγωνο με τον Ουρανό, που συμβολίζει αυτό το εξαιρετικά κακοποιημένο παιδί, πως αν δεν ελευθερώσεις εσύ ο ίδιος αυτό το παιδί από την καθήλωση, τον τρόμο και τα τραύματά του, δεν θα το κάνει κανένας άλλος για εσένα και κυρίως δεν θα το κάνουν αυτοί που χρόνια παρακαλάς να «αλλάξουν». Εδώ τίθεται μια καρμική ευθύνη: το να στραφείς μέσα σου βαθιά και να ελευθερώσεις από τα φαντάσματα και τις αλυσίδες της παιδικής ηλικίας αυτό το παιδί που ήσουν κάποτε με αγάπη, φροντίδα, αλήθεια και ενσυναίσθηση. Τώρα που μεγάλωσες, οδήγησε το στην ελευθερία του ενήλικα και απάλλαξε το οριστικά από τυραννικές εξουσίες κάθε είδους και σε κάθε επίπεδο. Αρκεί να θυμάσαι πως αυτές οι εξουσίες ουδέποτε είχαν ή θα έχουν την πρόθεση να ελευθερώσουν, γιατί καρμικά το αγαθό της ελευθερίας δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ μια παροχή των άλλων προς τα εσένα, αλλά η πρώτη καρμική ευθύνη προς τον εαυτό σου και σίγουρα η πιο σημαντική. Γεννιέσαι μικρός και εξαρτημένος, απόλυτα κυριαρχημένος και στο έλεος των άλλων και η ευθύνη σου είναι να γίνεις – πάντα με τη βοήθεια της ζωής και του Θεού – αυτόνομος, ελεύθερος και ολόκληρος και κατ’ επέκταση ευτυχής. Χρειάζεται να γίνεις ελεύθερος υπαρξιακά και πνευματικά, ώστε να επιλέγεις εσύ και όχι να επιλέγουν οι άλλοι για εσένα, όπως το θέτει και η Νέα Σελήνη το Φεβρουάριο στον Υδροχόο ενεργοποιώντας τη δυναμική όλων των προηγούμενων εκλείψεων εκεί. Το ίδιο όμως σου λένε ο Δίας στον Τοξότη και ο Κρόνος στον Αιγόκερω ενάντια στη στρεβλή και εξαιρετικά αρνητική θέση του Πλούτωνα που εδώ και μια δεκαετία εντείνει κοινωνικά και διαπροσωπικά όλες τις μεθόδους και τα μέσα ανελευθερίας, μέσω αυτού του τρόμου και για την ακρίβεια του παιδικού τρόμου που κουβαλάς μέσα σου και σε καθηλώνει απόλυτα στην απελπισία και στην κατάθλιψη. Και όταν το εσωτερικό παιδί παραιτηθεί από τη χαρά, τότε δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Αυτό το χειμώνα φέρε μπροστά σου τους στίχους του ποιητή ψάχνοντας το βαθύτερο νόημα στα λεγόμενά του:

…Έχε το νου σου στο παιδί,
κλείσε την πόρτα με κλειδί, ψέματα λένε.
Έχε το νου σου στο παιδί,
κλείσε την πόρτα με κλειδί, θα σε πουλήσουν.
Κι όταν θα έρθουν οι καιροί που θα’ χει σβήσει το κερί στην καταιγίδα,
υπερασπίσου το παιδί.
Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει Ελπίδα…