Άνοιξη 2019: Τι θα μας Συμβεί;

Πέτρος Κατσαμάκης

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στα καρμικά ζητήματα που το κάθε ζώδιο έχει να ανταπεξέλθει στην πορεία της εξέλιξής του. Τα μαθήματα που έχει να δώσει και να πάρει ώστε να απεγκλωβιστεί από αρνητικές καρμικές καταστάσεις, περνώντας και κατακτώντας πεδία ελευθερίας που δεν υπόκεινται στην ανελευθερία της επιβολής του κάρματος. Το άρθρο αυτό απευθύνεται στην «ελεύθερη βούληση» και την «ύπαρξη» του καθενός, προσδιορίζοντας τα καρμικά μαθήματα, αλλά τις αιτίες και τα αποτελέσματα αυτών των μαθημάτων. Περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το Κάρμα θα μπορέσετε να διαβάσετε στο άρθρο Καρμική Αστρολογία.

Με μια διάθεση «δομικών» αλλαγών έρχεται αυτή η άνοιξη. Η είσοδος του Ουρανού στις αρχές του Μάρτη οριστικά πλέον στο ζώδιο του Ταύρου έρχεται να επηρεάσει για επτά περίπου χρόνια τον Σταθερό Σταυρό (Υδροχόους, Ταύρους, Λέοντες, Σκορπιούς), με ισχυρές ανατροπές και αλλαγές. Η παρουσία του Ουρανού στον Σταθερό Σταυρό, όπως το λέει και το όνομά του, έρχεται με στόχο να αλλάξει τις «σταθερές» εκεί που αντί για σταθερότητα υπάρχει τέλμα και ακινησία, ασάφεια, ανασφάλεια και ανευθυνότητα. Γιατί αυτό στο οποίο στηριζόμαστε, οφείλει συμπαντικά να είναι «ξεκάθαρο». Αν σε αυτό προσθέσουμε ότι η συγκεκριμένη θέση του Ουρανού, στο ζώδιο του Ταύρου δηλαδή, θεωρείται μια θέση πτώσης, δηλαδή μια από τις χειρότερες θέσεις που μπορεί να έχει στο ζωδιακό κύκλο σε συνδυασμό με το ότι και ο Πλούτωνας βρίσκεται επίσης σε θέση πτώσης εδώ και πολλά χρόνια στον Αιγόκερω, και αυτοί οι δύο είναι οι κυρίαρχοι πλανήτες των μεγάλων αλλαγών που ο καθένας υλοποιεί με τον τρόπο του, το αίτημα των «δομικών» αλλαγών, ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Γιατί για να λέγεται η δομή, δομή, οφείλει να είναι ακέραιη. Ο Ουρανός μιλά για ελευθερία. Το ζώδιο του Ταύρου μιλάει για ασφάλεια υλική και συναισθηματική, σε σημείο ακινησίας, «αυτοφυλάκισης» και καθήλωσης όμως, οπότε ο Ουρανός έρχεται να θυμίσει ξεκάθαρα πως ασφάλεια που δεν παρέχει ελευθερία και ελευθερία που δεν παρέχει ασφάλεια δεν νοείται παρά μόνο ως ένα νοσηρό νοητικό ή κοινωνικό κατασκεύασμα. Κανένας δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής, αν καταρχήν δεν αισθάνεται ελεύθερος, και κανένας δεν αισθάνεται ελεύθερος αν δεν αισθάνεται ασφαλής τόσο συναισθηματικά όσο και υλικά. Ειδικά στην αρχή της Άνοιξης η παρουσία της Αφροδίτης στο ζώδιο του Υδροχόου και του Άρη στον Ταύρο, εντείνουν θέματα ανελευθερίας και ανασφάλειας, επιζητώντας διεξόδους ελευθερίας από καταπιεστικές και χαοτικές καταστάσεις σε κάθε τομέα. Από την άλλη, η παρουσία του Ερμή ανάδρομου στο ζώδιο των Ιχθύων όλο τον Μάρτιο και τον μισό Απρίλιο, παρέα με την Αφροδίτη επίσης στο ζώδιο των Ιχθύων και τον Ποσειδώνα, εντείνουν τη χάοση, το μπέρδεμα, την ασάφεια, τις ευκαιρίες παγίδες και τις υπερβολές, αλλά και την τάση πολλών για φυγή από την πραγματικότητα. Κάτι που δυστυχώς μέσα στον Απρίλη έρχεται να ενισχύσει και ο Άρης από το ζώδιο των Διδύμων σε έντονες όψεις με όλα τα προηγούμενα και το Δία ανάδρομα απέναντι του στο ζώδιο του Τοξότη.

Κάποιοι θα ζητούν απαντήσεις ξεκάθαρες και δεσμεύσεις τόσο προσωπικά όσο και κοινωνικά και κάποιοι θα συνεχίζουν, δηλαδή να φορτίζουν με ασάφεια και παιδικά καμώματα τα νεύρα και την αγωνία των πρώτων. Δείξε προσοχή σε έντονες εκρήξεις και επίλεξε εκεί που δεν υπάρχει γιατρειά, οριστικούς αποχαιρετισμούς, διότι όπως έχω ξαναπεί, «σαπουνίζοντας γουρούνι, χάνεις χρόνο και σαπούνι». Αυτή η Άνοιξη λοιπόν, σου ξεκαθαρίζει ότι μπορεί να έλκεσαι σαν «παιδί» από τα παιδικά καμώματα των άλλων, αλλά αν θέλεις στην ζωή σου να υπάρχει ησυχία, ελευθερία και ασφάλεια, ήρθε η ώρα να πάψεις να κάνεις τις «συμφωνίες» σου και να στηρίζεις τη ζωή σου σε σημαντικές συμφωνίες που δυστυχώς στηρίζεις στην παιδική ανευθυνότητα η οποία σημειωτέον στην παρούσα φάση βρίθει ολούθε γύρω σου. Η μόνη περίπτωση να πάρεις τις απαντήσεις όπως τις χρειάζεσαι για να νιώσεις ασφαλής είναι μέσα από ενήλικες συμφωνίες, καταρχήν σε επαφή με τον δικό σου ενήλικα και δευτερευόντως με τον ενήλικα του άλλου, αν αυτός υπάρχει. Αν δεν υπάρχει, αποχαιρέτισε οριστικά ό,τι παιδιαρίζει, παιδοφέρνει, κωλοπαιδίζει και ξεγλιστράει των ευθυνών του και επέλεξε εκ νέου εκείνους που γνωρίζουν τον «εαυτό», ξέρουν να δεσμεύονται και να τηρούν με συνέπεια την δέσμευσή τους, όπως θα σου έλεγε και ο Κρόνος στο ζώδιο του Αιγόκερω, επιφορτισμένος από την έντονη Έκλειψη Ηλίου εκεί και τον Πλούτωνα, να καθορίζουν καρμικά, όπως κάνουν πάντα οι Εκλείψεις, τα μαθήματα και αυτής της περιόδου. Οι σχέσεις με παιδιά σε συσκευασία ενήλικα, δεν είναι σε θέση, όπως ξέρεις από την εμπειρία σου, να επιφέρουν ασφάλεια και την ησυχία που φέρνει η ελευθερία ότι ο άλλος θα τηρήσει τις ευθύνες που ανέλαβε. Είναι μια μόνιμη καταδίκη σε μια ζωή γεμάτη αγωνία, ανασφάλεια, οργή, φόβο και ασύλληπτη φθορά.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να «αποχαιρετίσεις» για πάντα, κι αν δεν το κάνεις συνειδητά,  το καλοκαίρι που έρχεται θα φροντίσει να το κάνεις με την επανάληψη των εκλείψεων πανικόβλητος, όποιο «παιδιάρισμα» σε κρατά ανασφαλή και ανελεύθερο, ξεκινώντας από το να ελευθερώσεις, να μεγαλώσεις, να ωριμάσεις, να αποδιαστρεβλώσεις από «κακούς» μπαμπάδες και «κακές» μαμάδες και πάλι το δικό σου εσωτερικό «παιδί». Με αυτόν τον τρόπο θα πάψει να υποτάσσεται σε συμφωνίες προδοσίας, εγκατάλειψης, βίας, κακοποίησης, αδιαφορίας, τρέλας και παράνοιας και φυσικά μετέπειτα, απελπισίας. Η παρουσία του Ουρανού άλλωστε επάνω στις Εκλείψεις του Λέοντα – Υδροχόου, θα ενεργοποιεί για πάρα πολύ καιρό τα εν λόγω ζητήματα, ζητώντας σου να απεμπλακείς οριστικά από τραύματα και επιλογές σαν τις παραπάνω και να τοποθετηθείς και με τα δυο πόδια στη θέση του ενήλικα που είσαι. Και ο ενήλικας εξ ορισμού σχετίζεται μόνο με ευθύνη που τον οδηγεί στο να ελευθερώνεται, μόνο από σχέσεις που ξέρουν να αναλαμβάνουν ευθύνη και δέσμευση, ελευθερώνοντας ο ένας τον άλλον από κάθε είδους ανασφάλεια. Σε αυτό το επίπεδο κινείται καρμικά η Άνοιξη, αυτός είναι ο πυρήνας των αλλαγών που ζητάει ο Ουρανός πριν από ένα έντονο καλοκαίρι, όπου ό,τι δεν έχει «εκκαθαριστεί» με τις Εκλείψεις στον άξονα Καρκίνου – Αιγόκερου και τη συμμετοχή του Πλούτωνα και του Κρόνου θα πάρει διαστάσεις ισχυρού αδιεξόδου. Γι’ αυτό «καθάρισε» τη ζωή σου εγκαίρως και απελευθερώσου σε κάθε τομέα της ζωής σου.