Χειμώνας 2017-2018: Τι θα μας Συμβεί;

Πέτρος Κατσαμάκης

Ο φετινός χειμώνας επαναφέρει κατά κάποιον τρόπο στο προσκήνιο τα γεγονότα του προηγούμενου καλοκαιριού, με δύο ισχυρές Εκλείψεις και πάλι στον άξονα Υδροχόου – Λέοντα να επαναφέρουν στο προσκήνιο «κακούς» μπαμπάδες αλλά και παιχνίδια επιβολής, κυριαρχίας, υποτίμησης, απαίτησης και βίας. Όπως επίσης και την αναγκαιότητα να ελευθερώσεις τον εαυτό σου από αυτά, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα και όσους εμπλέκονται σε αυτούς τους φαύλους κύκλους οργής και τρόμου.  Αναζήτησε τώρα που μεγάλωσες και κανένας δεν μπορεί να σου επιβληθεί με το ζόρι, μια τρίτη «Θέση» που δε θα είσαι ούτε το θύμα ούτε ο θύτης. Αυτή η καρμική περιπέτεια, που ξαναείδαμε το καλοκαίρι, αγγίζει με δύσκολα καρμικά μαθήματα περισσότερο τα ζώδια του σταθερού σταυρού (Υδροχόους, Ταύρους, Λέοντες και Σκορπιούς) και όσους έχουν πλανήτες και σημεία εκεί, αυτό το χειμώνα θα υπάρξουν ισχυρές διαφοροποιήσεις.

Η παρουσία του Δία και του Άρη στο Σκορπιό σε έντονες όψεις με τις Εκλείψεις έρχονται να πάνε πιο βαθιά, σχεδόν στον πυρήνα της γέννησής τους, τα τεκταινόμενα, προτείνοντας ως μοναδική διέξοδο την κεντρομόλο δύναμη που εστιάζει στην αιτία και όχι στο αποτέλεσμα σε σχέση με τη φυγόκεντρο δύναμη, που ψάχνει μονίμως εξωτερικά τις αιτίες. Βάλε προς αναθεώρηση το τι είναι πραγματική Δύναμη και το τι δεν είναι. Και δίνοντας σου μια «πλουτώνια» ευκαιρία ώστε να ελευθερωθείς οριστικά αλλάζοντας το πρόβλημα στον «πυρήνα» του και όχι στην επιφάνεια.  Και όπου εμπλέκεται ο Σκορπιός και ο Πλούτωνας δεν παίζουμε, διότι τα πράγματα αποκτούν απόλυτο βάθος, αλλά και απόλυτο ύψος. Είναι εκεί που χρειάζεται τα ένστικτα να συνεργαστούν με τη συνειδητότητα και όχι να συγκρούονται αδιάκοπα μεταξύ τους. Άλλωστε ο εγκλωβισμός του ενήλικου ανθρώπου δεν έρχεται από τους άλλους, αλλά από τις τεράστιες δικές του εσωτερικές συγκρούσεις. Εκεί που ο ίδιος «σκλαβώνεται», εγκλωβίζεται και υποφέρει γινόμενος το μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα σε δύο θέσεις, μία πιο σκληρή και ενστικτώδη και μία εξίσου σκληρή που προσδιορίζεται μέσα από κοινωνικά «Πρέπει». Η λύτρωση συνήθως έρχεται όταν εγκαταλείψεις και τη μία και την άλλη θέση αναζητώντας μια τρίτη όπου η «Δύναμη» δεν προϋποθέτει πόλεμο, εξόντωση, επιβολή και κυριαρχία, αλλά την παραίτηση από αυτά. Έρχεται όταν θυμηθείς ότι αυτός ο κόσμος είναι δανεικός όπως και το σώμα σου και ο λόγος που έχεις έρθει δεν είναι ούτε για να έχεις, ούτε για να κατέχεις, ούτε για να κυριαρχείς, αλλά για να εξελιχθείς.  Έρχεται την ώρα που συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι ένας άνθρωπος που βιώνει μια πνευματική εμπειρία, αλλά ένα πνεύμα που βιώνει μια ανθρώπινη εμπειρία. Έρχεται την ώρα που συνειδητοποιείς ότι είσαι Ελεύθερος πια να είσαι ό,τι θέλεις και κανένας δεν μπορεί να σε αναγκάσει να είσαι κάτι που δεν θες να είσαι.

Η έντονη συμμετοχή του Άρη και του Δία από τον Σκορπιό αλλά και η είσοδος του Κρόνου στο «σπίτι» του, στον Αιγόκερω, εκεί που βρίσκεται άλλωστε εδώ και καιρό και ο Πλούτωνας, δίνουν σε σχέση με τα γεγονότα του καλοκαιριού μια ασύγκριτα βαθύτερη διάσταση. Μια ευκαιρία για όποιους θελήσουν οριστικής καρμικής απαλλαγής από στρεβλά παιχνίδια δύναμης, θύματα, θύτες και παιχνίδια κυριαρχίας, δομώντας εκ νέου τη ζωή εκεί που λέει ελευθερία, συντροφικότητα, αγάπη, αποδοχή και χαρά. Εκεί που πραγματικά «ρέει» αυθεντικά η ζωή χωρίς παιχνίδια που την ακυρώνουν, και δυστυχώς από άνθρωπος καταντάς ρόλος, χωρίς να ζεις. Επαναξιολογώντας τι είναι τελικά σημαντικό σε αυτήν την δανεική ζωή και τι επί της ουσίας θα πάρεις μαζί σου. Απαντώντας στο βαθύ ερώτημα «Υπάρχει  ζωή πριν το θάνατο»; Σε αυτήν την προοπτική άλλωστε έρχεται να συμβάλλει και ο Κρόνος από τον Αιγόκερω όπου έρχεται και θα μείνει για περίπου τρία χρόνια φέρνοντας ισχυρές αλλαγές κυρίως εκεί που θα συναντιέται με τον Πλούτωνα που σε περίπτωση που το έχεις ξεχάσει η είσοδος του Πλούτωνα στον Αιγόκερω όρισε και την κορύφωση της παγκόσμιας κρίσης μιας και για τον Πλούτωνα το ζώδιο του Αιγόκερω είναι η χειρότερή του θέση στο ζωδιακό. Ενώ για τον Κρόνο ο Αιγόκερως είναι το σπίτι του, που σημαίνει ότι ίσως ήρθε η ώρα μιας «βαθιάς» ατομικής και κοινωνικής αλλαγής που μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια θα επαναπροσδιορίσει τις ζωές όλων μας αλλά και τις κοινωνίες που δομήσαμε προς το καλύτερο. Μιας και ο Κρόνος εκεί συμβολίζει την ενηλικίωση, την ουσιαστική ευθύνη, την καθαρότητα, την ωριμότητα και την απεμπλοκή από παιδικές αρρώστιες τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Το φθινόπωρο έρχεται με μια μεγάλη σύναξη πλανητών και αστρολογικών γεγονότων το Σεπτέμβρη στο Ζώδιο της Παρθένου, ζητώντας σου να δημιουργήσεις μια νέα μορφή τάξης στη ζωή σου, βάζοντας σε εφαρμογή αυτά που ελπίζω να συνειδητοποίησες αυτό το έντονο καλοκαίρι. Κάνοντας τις συμφωνίες σου εκ νέου όχι μόνο στο τι θα δώσεις και τι χρωστάς, αλλά και στο τι θα πάρεις και στο τι σου οφείλεται. Λάβε σοβαρά υπόψη επιτέλους και τις δικές σου ανάγκες αλλά και την ανάγκη σου για ένα περιβάλλον που θα σε ελευθερώνει διαρκώς από τραύματα, φόβους και φοβίες, παρέχοντάς σου χαρά, αγάπη και ασφάλεια, και παίρνοντας απόσταση από σχέσεις και επιλογές που παίζουν παιχνίδια τρομοκρατίας, απειλώντας σε πως θα σε εγκαταλείψουν αν δεν «ανέχεσαι» και δεν είσαι αρεστός. Και έτσι επαναπροσδιορίζοντας και αναθεωρώντας σε ποιο περιβάλλον τελικά μπορείς να εξελιχθείς, να δυναμώσεις, να φροντιστείς και να γίνεις αποδεκτός, πλησιάζει και ο Οκτώβριος με την είσοδο του Δία στο Ζώδιο του Σκορπιού και μια πλειάδα πλανητών στο Ζώδιο του Ζυγού, φέρνοντάς σε μπροστά στη συνειδητοποίηση πως ο «πλούτος» ξεκινάει από τη ζεστή και γεμάτη σου καρδιά, και επεκτείνεται έπειτα και τριγύρω σου, δίνοντάς σου καρμικά την ώθηση να αξιοποιήσεις τις ανατροπές υπέρ σου επιλέγοντας μια εγκάρδια και ζεστή καθημερινότητα, όπου θα αισθάνεσαι αποδεκτός και αγαπημένος, αντλώντας δύναμη όχι από την υποτίμηση των άλλων, αλλά από την τιμή μεταξύ αλλήλων.

Το κυρίαρχο θέμα αυτού του φθινοπώρου – με τον Κρόνο να κάνει την τελευταία του γύρα και να αποχωρεί οριστικά από το Ζώδιο του Τοξότη – είναι να επαναδομηθεί η χαμένη πίστη και εμπιστοσύνη τόσο στον εαυτό σου όσο και στις επιλογές σου. Είναι απαραίτητο καρμικά να συνειδητοποιήσεις ότι χωρίς την πίστη και την εμπιστοσύνη, καταρχήν στον εαυτό σου, αλλά και στις επιλογές σου, είσαι εντελώς αποδυναμωμένος σε κάθε σου προσπάθεια. Ο Δίας στον Σκορπιό μιλάει για αυτή τη βαθιά πίστη και αυθεντικότητα, για αυτή τη σχεδόν απόλυτη σιγουριά που ορίζει ξεκάθαρα το θέλω και το δε θέλω σου χωρίς ίσως, μπορεί, ποιος ξέρει, θα δούμε και μια σειρά από γενικότητες και ακαθοριστίες που υπονομεύουν τον ενήλικα που είσαι. Αλλά και για την πίστη και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που επιλέγεις να είναι κοντά σου, στα οράματα, στους στόχους σου και σε έννοιες που όσο κι αν έκαναν τα πάντα για να τις «εξευτελίσουν», αυτές υπάρχουν ακέραιες και μπορείς να τις εμπιστευτείς αρκεί να τις προσεγγίσεις «καθαρά». Έννοιες όπως ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η φιλία, η συντροφικότητα, η αγάπη, η αλληλοεκτίμηση και η αλληλοβοήθεια, η ασφάλεια και η αφθονία που όσο κι αν κατακρίθηκαν και μειώθηκαν, είναι στην καθαρότητά τους η πηγή τροφοδοσίας του κάθε ανθρώπου. Χωρίς αυτές ο άνθρωπος δεν ζει ή ζει χωρίς να υπάρχει. Διότι «λείπει» διαρκώς στη φαντασία του, αναζητώντας με αγωνία αυτές τις πηγές τροφοδοσίας που του λείπουν, για να υπάρξει και δημιουργούν τη χαρά της ζωής. Αυτά στο περίπου έρχεται να καθορίσει η είσοδος του Δία στο Σκορπιό, βάζοντας τη διαπραγμάτευση στο επί της ουσίας και ξεκαθαρίζοντας πως για να θέλει κάποιος να ξυπνάει το πρωί, χρειάζεται να διακινείται από την πίστη του στη χαρά του να είναι ζωντανός και όχι στη θλίψη του πως θα βγάλω πέρα αποστραγγισμένος άλλη μια μέρα.

Σε αυτή την λογική ακριβώς κινείται ο Νοέμβριος με μια πλειάδα πλανητών, σε σύνοδο με τον Δία στον Σκορπιό να θέτει ακριβώς αυτά τα «υπαρξιακά» ερωτήματα, και κάνοντας σαφέστατο το πώς για να εξοντώσεις έναν άνθρωπο, δεν είναι απαραίτητο να τον σκοτώσεις, αρκεί να του αφαιρέσεις ό,τι τον κάνει άνθρωπο, ό,τι τον τροφοδοτεί στον πυρήνα του. Μετά δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο. Σταδιακά θα καταρρεύσει από μόνος του. Αυτά τα βαθιά σκορπίσια και πλουτώνια ζητήματα έρχεται να θέσει το φετινό φθινόπωρο, κάνοντας καρμικά σαφέστατο πως όσο είσαι ρόλος, η ενέργεια της υπερπροσπάθειάς σου θα αποδίδεται και θα ρουφιέται από τον ρόλο, σαν μια αρνητική δίνη. Ήρθε η ώρα να ελευθερωθείς από τους ρόλους, συνειδητοποιώντας πως η αληθινή τροφοδοσία είναι η πραγματική ανάγκη σου και να αναζητήσεις επιλογές και περιβάλλοντα που, αυτές οι απαραίτητες για τη ζωή ανάγκες, θα καλυφθούν αυθεντικά, ξεκάθαρα, δίνοντας ο ένας στον άλλο την ελευθερία και την κατανόηση να είναι ο εαυτός του. Ο Δίας στο Σκορπιό έρχεται να κάνει σαφές πως «πλουτίζοντας» ο άνθρωπος στον πυρήνα του, πλουτίζουν και ευημερούν οι κοινωνίες του.