Καλοκαίρι 2017: Τι θα μας Συμβεί;

Το φετινό καλοκαίρι ξεκινά με μια έντονα εσωστρεφή διάθεση, με την πρώτη Πανσέληνο του Ιουνίου σε Σύνοδο με τον Κρόνο, αλλά και την παρουσία του Άρη στο Ζώδιο του Καρκίνου, να φορτίζουν κυρίως τον Παρορμητικό Σταυρό (Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς και Αιγόκερους) με μια έντονη τάση ψυχο-ψαξίματος που μπορεί να κινηθεί εύκολα σε συναισθηματικά άκρα. Θα χρειαστεί αρκετή προσοχή, ώστε όλο τον Ιούνιο και πάνω από τον μισό Ιούλιο να μην ολισθήσει την «δράση» σου σε ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις.

Πέτρος Κατσαμάκης

Η θέση του Άρη στον Καρκίνο (που θα πει θέση πτώσης, δηλαδή η χειρότερη θέση του Άρη στο Ζωδιακό) είναι ο Άρης του «θύματος», είτε κυριολεκτικά είτε σαν ρόλος. Από την άλλη καλό είναι να θυμόμαστε πως η άλλη όψη του θύματος είναι ο θύτης. Ο Άρης λοιπόν στο Ζώδιο του Καρκίνου φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη θυματοποίηση, που υπέστεις ως παιδί άρα με τη μητέρα, τον πατέρα, την οικογενειακή βία, την κακοποίηση, τα παιδικά τραύματα, γυρίζοντας συχνά τον άνθρωπο σε άλλες ηλικίες, ευαλωτότητας, ανημπόριας και παιδικής υστερίας. Μάλιστα, πολλές φορές ανοίγει πληγές και τις «πονά» με αυτοκαταστροφική διάθεση, εκεί που δεν υπάρχουν. Από την άλλη είναι ένας καλός Άρης για να σε βοηθήσει να διερευνήσεις ό,τι σε καθηλώνει σε καταστάσεις παιδικής και βρεφικής μη σου πω σχεδόν αδυναμίας, όπου εσύ είσαι μικρός και ανήμπορος, και το κυριότερο βαθιά εξαρτημένος από τις αποφάσεις των άλλων. Και όπως καταλαβαίνεις, όσο πιο πολύ είσαι εξαρτημένος ή φαντάζεσαι ότι είσαι, τόσο πιο πολύ είσαι και οργισμένος.

Αυτή την περίοδο «πληγές» εγκατάλειψης, προδοσίας, απόρριψης, αποπλάνησης, κακοποίησης και παραβίασης έρχονται στο προσκήνιο μέσα από γεγονότα που τις ξυπνάνε και το να χάσεις τη μπάλα και να μπεις στο ρόλο του «θύματος» είναι το πλέον εύκολο. Αυτό με το οποίο θα αναμετρηθείς, είτε ευθέως είτε όχι, είναι επαγγελματίες θύτες, είναι γυναίκες «σκληρές» ή ημίτρελες ή ακόμη και άντρες με εξαιρετικά ανώριμη χειριστική συμπεριφορά. Η κακή «μαμά» ή η κακή «μητριά» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των αναμετρήσεων σου. Το ζητούμενο θα είναι, τι άλλο από την καλή «μαμά».  Τώρα η κακή «μαμά» μπορεί να είναι η κακή εταιρεία, η κακή φίλη, η κακή σύντροφος, ή και η κακή χώρα που σου φέρεται με σκληρότητα, αδιαφορία και απόρριψη προς τις ανάγκες σου. Το ζητούμενο είναι καρμικά να μην είσαι εσύ αυτή η κακή «μαμά» προς τον εαυτό σου. Όπως καταλαβαίνεις αυτό το καλοκαίρι καρμικά θα σε φέρει με ντάλα ήλιο και το αντηλιακό στο χέρι, αντιμέτωπο με την αναγκαιότητα να συνειδητοποιήσεις πως φέρεσαι στον εαυτό σου, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, και ποιους επιλέγεις να έχεις δίπλα σου, ώστε να ανακυκλώνεις το ρόλο του θύτη και του θύματος αλλά και πού και πώς επιλέγεις να «ανήκεις». Και επειδή ο Άρης στον Καρκίνο δρα βαθιά στον πυρήνα και στην ψυχή, μιλάει και για αλλαγές στάσης ζωής και όχι για μαλλιοτραβήγματα και εξωτερικές υστερικές καταστάσεις. Το να χρειάζεται να έρθεις αντιμέτωπος με αυτό που σε πόνεσε τόσο πολύ και διαμόρφωσε μετέπειτα τις σκληρές και αυτοκαταστροφικές σου επιλογές, όπως καταλαβαίνεις δεν το λες και ένα ξένοιαστο καλοκαίρι.  Το λες όμως ένα καλοκαίρι βαθιάς «θεραπείας» αυτών που σε καθηλώνουν σε θέση αδυναμίας και μιζέριας, από τη δική σου τάση θυματοποίησης, που σε καθηλώνει. Και αν λάβεις υπόψη σου και τις δύο Εκλείψεις που πραγματοποιούνται τον Αύγουστο στον Υδροχόο και στον Λέοντα, (πάνω στον Ήλιο της Ελλάδας), αυτό το καλοκαίρι θα θέσει καρμικά θέματα απελευθέρωσης από «δεσμά» και «δέσμιους», μιας και στον Άξονα Λέοντα – Υδροχόου συμβολίζεται ο «πατέρας».

Και πάνω που ίσως βάλεις σε τάξη τα της «μαμάς», εκτός από τις Εκλείψεις, περνάει και ο Άρης στο Ζώδιο του Λέοντα στο τέλος του Ιουλίου, βγάζοντας στη φόρα, θέματα που αφορούν τα του «μπαμπά». Του «μπαμπά» που συμβολίζει τη δύναμη και τη χρήση αυτής της δύναμης. Του «κακού μπαμπά» που λειτούργησε σαν μπαμπούλας και καταπιεστής μέσω της επιβολής, της βίας ή μέσω της απουσίας και της αδιαφορίας του να σε μεγαλώσει και να σε κάνει «δυνατό», αυτάρκη και ελεύθερο, αφήνοντάς σε μικρό και εξαρτημένο από τη «μαμά». Και επειδή οι Εκλείψεις και όχι μόνο ενεργοποιούν το Ωροσκόπιο της Ελλάδας, εκτός από τα προσωπικά και εσωτερικά σου γεγονότα, σίγουρα θα υπάρξουν και έντονα γεγονότα της ίδιας όμως συνομοταξίας, θυματοποίησης και εξάρτησης από κακούς «μπαμπάδες και μαμάδες» και όσον αφορά στην χώρα αυτή κάθε αυτή. Μάλιστα οι Όψεις αυτού του καλοκαιριού γίνονται εκεί ακριβώς που ξεκίνησαν τα γεγονότα της «κρίσης». Και αν σταθείς πιο βαθιά διορατικός, θα κατανοήσεις γιατί η κρίση δεν είναι οικονομική. Και φυσικά γιατί η λύση στην κρίση δεν θα έρθει μόνο με αλλαγές οικονομικές. Μια χώρα εξαρτημένη, μικρή και αδύναμη από κακούς «μπαμπάδες και μαμάδες», τρομαγμένη και οργισμένη από την ανημπόρια της και την αυτοκαταστροφικότητά της. Κοινώς αυτό το καλοκαίρι είναι τόσο ξεκάθαρα καρμικά τα γεγονότα και από ό,τι φαίνεται, εντελώς κοινά στη δική σου ψυχή και στην ψυχή της χώρας σου. Και επειδή πάντα πιστεύω ότι τα πράγματα αλλάζουν από «μέσα» προς τα έξω ή καθόλου, το «μεγάλωμα» το δικό σου και η αλλαγή θέσης από τα παιχνίδια εξάρτησης και ανημπόριας στην ενηλικίωση και την ελευθερία, είναι αυτό που θα συμβάλλει και σε άλλες δυναμικές επιλογές που θα αναδιαμορφώσουν και το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκεις. Που θα πει, η όποια «κρίση» σε καθηλώνει σε κάθε τομέα χρειάζεται να αντιμετωπιστεί προσωπικά, για να αποδώσει και συνολικά. Άλλωστε οι κρίσεις είτε στη ζωή των ανθρώπων, είτε στο κοινωνικό σύνολο, δείχνουν πάντα ελλείψεις και κενά, καθηλώσεις σε στάδια ανημπόριας και αδυναμίας. Δείχνουν την αναγκαιότητα για «μεγάλωμα» στη συνείδηση και τη συνειδητότητα. Το ζητούμενο είναι η βιολογική ηλικία να συνάδει με τη συναισθηματική ηλικία. Το δράμα άλλωστε στη ζωή του ανθρώπου δεν είναι άλλο από το να είναι βιολογικά ενήλικας και συναισθηματικά ένα εξαρτημένο μωρό – θύμα.

Το πέρασμα από την εξάρτηση, τη θυματοποίηση και την αποδυνάμωση στην ελευθερία και τη δύναμη στην καθαρότητά τους, είναι το κυρίαρχο καρμικό μάθημα αυτού του καλοκαιριού. Αυτός είναι και ο πυρήνας, όπως καταλαβαίνεις που θα διαμορφώσει και όλα τα εξωτερικά γεγονότα. Αυτό το καλοκαίρι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις τη δική σου τάση να είσαι το θύμα μέσω των επιλογών σου. Να αντιμετωπίσεις την προσκόλληση στο ρόλο του «θύματος», γιατί όσο αναγνωρίζεις τον εαυτό σου ως το «θύμα», ό,τι επιλέγεις θα δικαιώνει αυτή την αναγνώριση. Άλλωστε κανένα θύμα καριέρας δεν αντέχει υποσυνείδητα να είναι ευτυχισμένο, χαρούμενο, άνετο, πετυχημένο και εκπληρωμένο. Ό,τι καλό του τύχει, θα το αντιστρέψει αρνητικά. Αλλιώς χάνει το «ρόλο» του, την ταυτότητά του. Θύμα που δεν βασανίζεται και δεν υπερπροσπαθεί αδιάκοπα άλλωστε, τι θύμα είναι;  Γι’ αυτό δεν έχει και νόημα να σου μιλήσω για οτιδήποτε «εξωτερικό», αν δεν κατανοηθεί σε βάθος η ουσία. Αν δεν αλλάξει η «μέσα» αρνητικά καρμική θέση, όπως θα έλεγαν και οι Όψεις του Πλούτωνα που είναι πολλές και έντονες αυτό το καλοκαίρι, απλώς θα ανακυκλώνεις φαύλους κύκλους θύτη – θύματος. Όσο επιλέγεις να εξαρτάσαι, τόσο επιλέγεις και να καταδυναστεύεσαι σε κάθε τομέα έκφρασης της ζωής σου, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνεις. Είτε αυτός είναι συναισθηματικός, συντροφικός, επαγγελματικός, οικονομικός. Όσο η αρχική πρόθεση μένει ίδια, τόσο το αποτέλεσμα είναι απόλυτα προδιαγεγραμμένο.  Αλλάζοντας τη «μέσα» θέση, αλλάζουν αυτομάτως και οι εξωτερικές συνθήκες. Ενώ σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το αντίθετο. Γιατί πάντα όπως ξέρεις επιλέγουμε έστω και ασυνείδητα αυτό που «νιώθουμε» και όχι αυτό που η λογική μας λέει. Αυτό είναι το στοίχημα Αστρολογικά αυτού του καλοκαιριού. Αυτό που «νιώθουμε» να είναι και αυτό που μας εκπληρώνει και μας προχωράει. Να είναι και αυτό που «ερωτευόμαστε». Να μάθουμε να μας έλκουν αυτά που μας δυναμώνουν και όχι αυτά που μας «γυρίζουν πίσω» σε καταστάσεις πόνου, αδυναμίας, αγωνίας και καθήλωσης. Και αν αυτοί που έπρεπε δεν το έκαναν, να γίνεις εσύ ο καλός «μπαμπάς και μαμά» που θα σε «προστατέψει» και θα σε «μεγαλώσει», θα σε φροντίσει με αγάπη και θα σε ελευθερώσει από τις καθηλώσεις και το ρόλο του θύματος. Η «μητέρα» αγάπη και ο «πατέρας» δύναμη είναι καρμικά αυτό που έχεις να ενσωματώσεις στην καθαρότητά τους, ώστε να σταθείς δυνατός απέναντι σε επιλογές θυματοποίησης. Άλλωστε, τώρα πια, κανένας δεν μπορεί να σε θυματοποιήσει, αν εσύ δεν το επιτρέψεις.