Φθινοπωρο 2018: Τι θα μας Συμβεί;

Πέτρος Κατσαμάκης

Το φετινό φθινόπωρο κινείται στον απόηχο των «βημάτων» του καλοκαιριού. Ο Άρης που επιστρέφει σε ευθύδρομη πορεία στο ζώδιο του Υδροχόου ενεργοποιεί τα ζητήματα που έθεσαν οι Εκλείψεις στον άξονα Υδροχόου – Λέοντα. Θέματα που αφορούσαν «κακούς μπαμπάδες» και «κακές μαμάδες» όπως επανειλημμένα έχω γράψει, θέματα που έρχονται από το μακρινό παρελθόν και αφορούν παιχνίδια δύναμης, κυριαρχίας, επιβολής, υποτίμησης, ελέγχου αλλά και εγκατάλειψης, προδοσίας, εξαπάτησης, βίας και κακοποίησης. Καταστάσεις που υπέστης τότε που ήσουν μικρός και αδύναμος και επαναλαμβάνονται καρμικά και τώρα, ζητώντας σου μια εντελώς άλλη αντιμετώπιση από τη θέση του ενήλικα, φέρνοντας σε καρμικά αντιμέτωπο (με την Αφροδίτη να περνά σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία στο ζώδιο του Σκορπιού για όλο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο) με επώδυνους φαύλους κύκλους λάθος επιλογών, από τους οποίους χρειάζεται να απελευθερωθείς οριστικά. Συνειδητοποίησε πως τώρα που μεγάλωσες καμία μορφή εξουσίας δεν μπορεί να σε αναγκάσει παρά τη θέλησή σου να υποστείς αυτά που αναγκάστηκες να υποστείς όταν ήσουν μικρός. Βάλε καρμικά ένα οριστικό τέλος σε παιχνίδια θυματοποίησης στα οποία τοποθετείσαι μια στο ρόλο του θύτη, μια στο ρόλο του σωτήρα, μια στο ρόλο του κατήγορου και μια στο ρόλο του θύματος, αποδεχόμενος να είσαι συχνά ο χαμένος του παιχνιδιού. Αναζήτησε πλέον επιλογές και σχέσεις χωρίς θύματα και θύτες, χωρίς παιχνίδια επιβολής και κυριαρχίας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Με τα Αστρολογικά γεγονότα να επηρεάζουν τον Ήλιο στο Ωροσκόπιο της Ελλάδας, δημιουργώντας ισχυρές καρμικές ανατροπές αυτό το φθινόπωρο, όχι απαραιτήτως για κακό σκοπό, ο συνδυασμός του Δία, του Άρη και της Αφροδίτης ανάδρομης, θα λειτουργήσει εξαιρετικά αποκαλυπτικά, φέρνοντας στην επιφάνεια «θαμμένες» αλήθειες, που όσο επώδυνες κι αν είναι, θα είναι ταυτόχρονα και εξαιρετικά απελευθερωτικές. Όλα τα Πλανητικά γεγονότα αυτής της περιόδου σου ζητούν να μην κουκουλώσεις άλλο, αλλά να αποκαλύψεις, να φωτίσεις και να δεις κατάματα αυτά που για αρκετό καιρό πριν απέφευγες και έβαζες κάτω από το χαλί. Άλλαξε εντελώς το πλάνο των επιλογών σου από καταστάσεις ανοχής και καταπίεσης σε νέες επιλογές όπου υπολογίζονται ισότιμα με σεβασμό όλες οι πλευρές.

Το φθινόπωρο αυτό με την έντονη συμμετοχή του Ποσειδώνα, που εδώ και καιρό δημιουργεί ένα κλίμα χάοσης, παράνοιας και τρέλας, σαφώς μιλάει για την ανάγκη να ξεδιαλύνουν και να εξυγιανθούν αυταπάτες, ψέματα, εξαπατήσεις και κάθε είδους «παιδικές» αρρώστιες, απαιτώντας ξεκάθαρες ενήλικες εξηγήσεις με ευθύνη και επίγνωση του τι λέγεται. Έντονα θα είναι τα ξεκαθαρίσματα σε θέματα σχέσεων κάθε είδους, με την Αφροδίτη στη φαινομενικά Ανάδρομη επιστροφή της να περνά και στο ζώδιο του Ζυγού, αλλά και τον Ουρανό να επιστρέφει για την τελευταία του βόλτα όλο το φθινόπωρο έως και την Άνοιξη στο ζώδιο του Κριού, ζητώντας σημαντικές αλλαγές πλεύσης στον τρόπο με τον οποίο σχετίζεσαι ή ακόμη καλύτερα δεν σχετίζεσαι, δημιουργώντας ένα παχύ και αδιαπέραστο στρώμα μοναξιάς. Συνειδητοποίησε καλά αυτή την περίοδο πως ενδίδεις σε παιχνίδια του «εγώ» σου, και παγιδεύεσαι βαθιά στα δίχτυα της «περηφάνιας» ποστάροντας πόζες ευτυχίας, ενώ στην πραγματικότητα καταρρέεις συναισθηματικά, μόνος και αβοήθητος. Η ανάγκη για επαφή, αγάπη, αλληλοϋποστήριξη και ανθρωπιά, θα γίνουν έντονες «επιβιωτικά» αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα, συνειδητοποιώντας αρκετές φορές πως για να τα βγάλεις πέρα χρειάζεσαι την υποστήριξη των άλλων. Χρειάζεσαι να μάθεις να σχετίζεσαι έξω από ρόλους και παιχνίδια, δείχνοντας τον αληθινό σου εαυτό και παύοντας να παριστάνεις μέσα στην πανοπλία της περηφάνιας σου τον άτρωτο και τον υπεράνω.

Το πέρασμα του Δία από το ζώδιο του Σκορπιού στον Τοξότη έρχεται να «ανοίξει», σε συνεργασία με τον Κρόνο στο ζώδιο του Αιγόκερω, μια σειρά επιγνώσεων αλλά και να «θεραπεύσει» ένα βαθύ τέλμα ενοχών και πένθους που πολλά χρόνια επιβάλλεται και κυριαρχεί, σε σχέση με το πόσο ενοχοποιημένο είναι στις μέρες μας να ζεις σαν άνθρωπος, διεκδικώντας ένα ουσιαστικό επίπεδο ζωής, ασφάλειας, προσωπικού και κοινωνικού σεβασμού. Πόσο ενοχοποιημένα είναι στα αλήθεια εκτός από το να κοπιάζεις, το να μπορείς να απολαμβάνεις; Αναθεώρησε σε βάθος ενοχικές επιλογές αυτοτιμωρίας κάτω από την επιβολή πένθους και κατηγοριών ή ευθυνών που δεν σου αναλογούν. Κοινώς, η είσοδος του Δία έρχεται να φέρει, για όσους είναι σε θέση να το κατανοήσουν και να εργαστούν γι΄αυτό, ένα βαθύ «άνοιγμα» στη συνειδητότητα και την απελευθέρωση μέσω της επίγνωσης και της πραγματικότητας από μια περίοδο βαριού πένθους και ενοχών. Έρχεται να αναγεννήσει και να ξαναδώσει καθώς είναι και η ποιότητά του τέτοια, το αληθινό νόημα της ζωής που στηρίζεται στη χαρά του να «υπάρχεις», να ζεις και να μαθαίνεις. Όλη αυτή η περίοδος μιλάει για μια βαθιά ανάγκη να απελευθερώσεις τον εαυτό σου από ό,τι δεν σε εξελίσσει και αντιθέτως σε καθηλώνει σε τοξικές καταστάσεις ενοχών και αυτοτιμωρίας, όπως τότε που σου το επέβαλαν γιατί ήσουν «κακό» παιδί, επιλέγοντας ό,τι σε προχωράει, σε αναπτύσσει και σε ενδυναμώνει προς την ευθύνη της ελευθερίας του ενήλικα.