Από τον

Πέτρο Κατσαμάκη,

Αστρολόγο – Ερευνητή

 

 

Και σαν να μην σου έφταναν όλα τα άλλα που έχεις να αντιμετωπίσεις, έρχεται και ο Φεβρουάριος να σου κατσικωθεί με δύο Εκλείψεις. Μία Έκλειψη Σελήνης στο Ζώδιο του Λέοντα και μία Ηλίου στο Ζώδιο των Ιχθύων. Και έτσι από αυτό τον Φεβρουάριο ξεκινάει ένας όχι και τόσο  καινούργιος κύκλος συνειδητοποιήσεων και καρμικών αλλαγών, με κυρίαρχο θέμα τις Εκλείψεις που ξεκινάνε από αυτό τον μήνα στον ’ξονα Λέοντα – Υδροχόου. Το ότι οι Εκλείψεις στον ’ξονα Υδροχόου – Λέοντα ξεκινάνε με Πανσέληνο και όχι με Νέα Σελήνη, δείχνει πως τα ζητήματα που θα τεθούν έχουν ξανατεθεί και στο παρελθόν. Γιατί η Πανσέληνος είναι γνωστό πως δηλώνει κάτι που ολοκληρώνεται, ενώ η Νέα Σελήνη κάτι που ξεκινάει. Η συμμετοχή του Ουρανού, του Δία και του Κρόνου στην Έκλειψη Σελήνης που είναι και Πανσέληνος στο Ζώδιο του Λέοντα, έρχεται να φωτίσει καρμικά θέματα ελευθερίας που είναι και το ύψιστο αγαθό για τον άνθρωπο. Όπως επίσης θα φωτίσει και τα αντίθετα της ελευθερίας, που είναι η υποδούλωση, η καταπίεση, η σκλαβιά,  η αίσθηση ότι η ζωή σου «κρέμεται» στις αποφάσεις και στις ορέξεις των άλλων. Γιατί αυτοί «μπορούν» και «έχουν», ενώ εσύ όχι. Οι αισθήσεις του εγκλωβισμού, της ανελευθερίας, το πνίξιμο, της καταπίεσης - που σημειωτέον δεν ταιριάζουν καθόλου σε έναν ελεύθερο ενήλικα άνθρωπο - θα είναι επώδυνα έντονες. Ίσως τόσο έντονες και καθηλωτικές όπως όταν ήσουν παιδάκι και οι άλλοι σε καθήλωναν με τις αποφάσεις, τις επιθυμίες και τις απαγορεύσεις τους, αλλά και τα «μπράβο» τους. Πολύ συχνά θα πιάσεις τον εαυτό σου να νιώθει εγκλωβισμένο και ανήμπορο παιδί αυτό τον καιρό. Ένα παιδί που η  προσδοκία του και η απελπισμένη ανάγκη του είναι να έρθει κάποιος να το ελευθερώσει ή τουλάχιστον να το λυπηθεί και να σεβαστεί τις ανάγκες του. Και επειδή όπως βλέπεις κανείς δεν είναι διατεθειμένος να το κάνει, αλλά αντιθέτως η προσπάθεια είναι να σε χώσουν πιο βαθιά στην εξάρτηση, την ανημπόρια και την ανελευθερία, θα χρειαστεί καρμικά να το κάνεις μόνος σου. Να ελευθερώσεις εσύ τον εαυτό σου από τα «δεσμά» της οποιαδήποτε σκλαβιάς, που σε πλακώνει, είτε αυτή εδρεύει μέσα σου, είτε γύρω σου. Είτε προσπαθούν να στην επιβάλλουν οι άλλοι, είτε στην επιβάλλει ο δυνάστης μέσα σου. Και επειδή η Ελευθερία είναι υπαρξιακή υπόθεση, μόνο η ύπαρξή σου είναι σε θέση να επαναπροσδιορίσει και να ελευθερώσει.

Η συνειδητοποίηση ότι γεννήθηκες ελεύθερος και αυτό είναι ένα δώρο από τον ίδιο τον Θεό, αλλά και ότι είσαι υπεύθυνος για τη διαχείριση της ελευθερίας σου, ίσως είναι το πρώτο βήμα προς την απεξάρτησή σου. Όπως και το να δεις πώς παραχώρησες την ελευθερία σου σε ψυχικό, πνευματικό, ανθρώπινο επίπεδο και για ποιά ανταλλάγματα. Να δεις πως συναινείς εσύ ο ίδιος να γίνεσαι σκλάβος άλλων, πουλώντας τον εαυτό σου για σχέσεις, αξιώματα και απολαβές κάθε είδους. Όπως επίσης και η συνειδητοποίηση, πως οι γύρω σου,  όσο και αν τους παρακαλάς, δεν έχουν καμία διάθεση να σε απελευθερώσουν, αλλά αντιθέτως να σε εγκλωβίσουν και να σε υποτάξουν πιο βαθιά, ελέγχοντας, όπως δείχνει η Έκλειψη Ηλίου στους Ιχθύες ακόμη και αυτά που νιώθεις. Ο Φεβρουάριος, σε αυτή τη λογική της καρμικής ευθύνης της «απελευθέρωσής» σου, φέρνει στο προσκήνιο συγκρούσεις στον τομέα των σχέσεων, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό που ίσως χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις καρμικά είναι πως, αν εσύ δεν τοποθετηθείς εσωτερικά στο ότι είσαι από κατασκευής σου μια ελεύθερη ύπαρξη με ελεύθερη βούληση, καμία επανάσταση δεν πρόκειται να σε ελευθερώσει, μιας και η ψυχολογική υποδομή του επαναστάτη είναι το σκλάβος και όχι το ελεύθερος. Γι’ αυτό και συνήθως όλες οι επαναστάσεις καταλήγουν σε έναν χειρότερο εγκλωβισμό. Γιατί οι άνθρωποι που τις δημιουργούν δεν αισθάνονται ελεύθεροι, δεν συνδέονται με το υπαρξιακό δώρο της ελευθερίας τους. Αισθάνονται και νιώθουν σκλάβοι και καταλήγουν σκλάβοι. Ενώ οι υπαρξιακά ελεύθεροι άνθρωποι, αισθάνονται και νιώθουν ελεύθεροι ακόμη και αν τους φυλακίσουν. Και αυτή η εσωτερική ελευθερία αλλάζει την δόνηση παντού γύρω τους. Αλλάζει τον κόσμο, γιατί η ελευθερία είναι αγάπη και η αγάπη ελευθερία. Σε έναν κόσμο που οι άλλοι εξαρτούν την δύναμή τους από την κυριαρχία τους επάνω σου και αντιστρόφως, οι Εκλείψεις στον ’ξονα Υδροχόου – Λέοντα για τα επόμενα δυόμιση χρόνια, κινούν ισχυρές καρμικές αλλαγές, ζητώντας σου να επιλέξεις θέση, αλλά και να αναλάβεις την ευθύνη της αυτοδιαχείρισης της ελευθερίας σου.

 

Έντονα φορτισμένος θα είναι για εσένα ο Φεβρουάριος, φέρνοντας μέσα σου την ορμή της ’νοιξης μια ώρα αρχύτερα, με την Αφροδίτη και τον ’ρη στο Ζώδιό σου να δημιουργούν εκρηκτικά συναισθήματα. Μετά από μια περίοδο συγκατάβασης, «κλεισίματος» και παραμονής στον ρόλο του καλού παιδιού, ήρθε η ώρα του φτου ξελευτερία. Εσύ πάλι καλό είναι να συνειδητοποιήσεις πως δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα λαμπόγυαλο, αλλά απλώς ήρεμα, ψύχραιμα και διακριτικά να ελευθερώσεις τον εαυτό σου από εκεί που τον εγκλώβισες. Οι κυρίαρχοι τομείς φαίνεται να είναι αυτός των σχέσεων, με τον έρωτα να κάνει εξαιρετικά αισθητή την παρουσία του και να σε πυρπολεί μέσα στο κρύο του χειμώνα. Η ανάγκη σου να αφήσεις πίσω σου καταθλιπτικές καταστάσεις και επιλογές που σε πνίγουν, ίσως σε οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις που δείχνουν λαμπερές, αλλά είναι απλώς βεγγαλικά. Οι Εκλείψεις στο φιλικό σου Ζώδιο του Λέοντα, αλλά και στο γειτονικό σου ζώδιο των Ιχθύων, σε συμβουλεύουν να ελευθερωθείς εσωτερικά από ό,τι σε εγκλωβίζει και όχι να επιλέξεις ακραίες καταστάσεις και έρωτες, που απλώς θα σου ανεβάσουν κατακόρυφα αλλά πρόσκαιρα την αδρεναλίνη, και έπειτα θα ξαναπέσεις στην θλίψη και την απόγνωση. Πολλοί δρόμοι ανοίγουν για εσένα αυτή την περίοδο, με σκοπό την ανεξαρτησία σου και την εσωτερική σου ελευθερία, ώστε αργότερα - με τον Δία σε ευθύδρομη πορεία - αυτό που πέτυχες μέσα σου, να εκφραστεί και σε κάθε τομέα της ζωής σου.

 

 Η Σύνοδος της Κυβερνήτιδάς σου της Αφροδίτης με τον ’ρη στον γειτονικό σου Κριό, αλλά και η έντονη επιρροή των Εκλείψεων, φορτίζουν αυτό το μήνα θέματα σχέσεων και «συμβάσεων» που δεν σε εξυπηρετούν άλλο. Αντιθέτως σε πνίγουν και σε εγκλωβίζουν. Η τάση σου να προσκολλάσαι σαν μικρό παιδί σε συστήματα που στην φαντασία σου, σου παρέχουν ασφάλεια, είναι το κυρίαρχο καρμικό θέμα αυτής της περιόδου. Η συνειδητοποίηση πως η ασφάλεια κάθε είδους είναι κάτι που μόνο εσύ μπορείς να παρέχεις στον εαυτό σου, είναι το πρώτο βήμα για να απεγκλωβιστείς από καταστάσεις και επιλογές που σε κρατούν δέσμιο, δυστυχώς με την συγκατάθεσή σου. Οι προοπτικές που ανοίγονται, σε ωθούν προς την αυτοδυναμία και την ελευθερία σου, εγείροντας ισχυρές φοβίες που χρειάζεται να αντιμετωπίσεις κατάματα και από την θέση του ενήλικα. Συνειδητοποιώντας πως το ξεκόλλημα από το βάλτο σου μπορεί να είναι και άβολο μιας και για πολύ καιρό ο βάλτος ήταν η βολή σου, εσύ χρειάζεται να επαναπροσδιορίσεις την ερώτηση που κάνεις συνεχώς στον εαυτό σου, από το είμαι ασφαλής με αυτό που έχω, στο είμαι ασφαλής με αυτό που είμαι. Συνειδητοποίησε πως η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη απορρέουν από αυτό που είσαι και όχι από αυτό που έχεις. 

 

 Η συμμετοχή του Κυβερνήτη σου του Ερμή στην Έκλειψη Σελήνης στον Λέοντα, αλλά και η έντονη Όψη της Έκλειψης Ηλίου με το Ζώδιό σου, σε φέρνουν αντιμέτωπο αυτή την περίοδο με το πώς αποδιοργανώνεσαι μέσα από ισχυρές πλάνες που καλλιεργείς, και παιχνίδια διαφυγής από την πραγματικότητα. Όπως επίσης και με την καρμική συνειδητοποίηση του εγκλωβισμού που ο ίδιος έχεις επιβάλλει στον εαυτό σου. Η αποφυγή της πραγματικότητας και ο εφηβικός τρόπος να σχετίζεσαι χωρίς να φτιάχνεις ουσιαστικά και γερά θεμέλια, φέρνουν στο προσκήνιο ανατροπές. Ανατροπές σε σχέσεις, συνεργασίες, οικονομικά και επαγγελματικά ζητήματα που δεν έχουν τη δέουσα υποδομή, γιατί δεν δίνεις τον εαυτό σου ώστε να δημιουργηθεί αυτή η απαραίτητη υποδομή και σταθερότητα. Και για να δώσεις τον εαυτό σου, πρέπει πρώτα να τον έχεις στην κατοχή σου, σου τονίζουν και οι δύο Εκλείψεις. Αυτό που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις αυτήν την περίοδο είναι το πώς σκορπάς τον εαυτό σου, αλλά και πως τον έχεις ανταλλάξει με ρόλους και σενάρια, υποσχόμενος τις φαντασιώσεις που δεν υλοποιούνται. Η έντονη παρουσία του Κρόνου απέναντί σου σε Όψη με τον Δία, τον Ουρανό και η ισχυρή Έκλειψη Ηλίου στους Ιχθείς σε Όψη με τον Πλούτωνα, σου ζητούν να αναθεωρήσεις σε βάθος τρόπους χαοτικούς, παιδικούς, επώδυνους και διασπαστικούς, που σε εγκλωβίζουν σε καταστάσεις αποδυνάμωσης και βαθιάς ανελευθερίας και σου στερούν αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και εκτίμησης, και σε καταδικάζεις σε μοναξιά.

 

 Με δύο Εκλείψεις αλλά και τον ’ρη και την Αφροδίτη σε έντονη Όψη από το Ζώδιο του Κριού, ο Φεβρουάριος θα είναι αρκετά «καυτός» μες τον χειμώνα για εσένα. Απ’ ό,τι φαίνεται αυτό που θα σε απασχολήσει αυτή την περίοδο θα είναι η σύγκρουση μέσα σου ανάμεσα στο αν θες να είσαι αυτοδύναμος ή εξαρτημένος, ελεύθερος ή εγκλωβισμένος. Τα δράματα, τα άκρα και οι έντονες συναισθηματικές εξάρσεις περισσότερο θα σε απορυθμίσουν, παρά θα συμβάλλουν στο να βρεις μια άκρη. Βασικά το θέμα στην περίπτωσή σου δεν είναι οι άλλοι, και ας πιστεύεις ακράδαντα πως είναι. Το θέμα στην περίπτωσή σου είναι πως χτίζεις σχέσεις εξάρτησης με τους άλλους, εγκαταλείποντας τον εαυτό σου και βιώνοντας διαρκώς εγκατάλειψη και φόβο. Στην πραγματικότητα δεν έχεις να λύσεις τίποτα με τους άλλους. Ό,τι έχεις να λύσεις είναι με τον εαυτό σου, όπως θα σου έλεγε ο Πλούτωνας απέναντί σου. Να κοιτάξεις βαθιά μέσα σου, να ωριμάσεις συναισθηματικά, να αποκολληθείς από καταστάσεις και επιλογές που σε αποδυναμώνουν, να συνδεθείς με τη δύναμή σου, να υπάρξεις αυτόνομα. Όπως επίσης να κλείσεις τρύπες και διαρροές που σε εγκλωβίζουν σε καταστάσεις αδυναμίας, όπως τότε που ήσουν μικρό, αδύναμο και εξαρτημένο παιδάκι και καταστρέφουν στο τώρα την ευτυχία σου.

 


Η παρουσία της Έκλειψης Σελήνης στο Ζώδιό σου, ορίζει το ξεκίνημα μιας περιόδου σημαντικών καρμικών αλλαγών που θα διαρκέσει μια διετία και βάλε. Όπως θα καταλάβεις, το διατηρώ την παιδικότητά μου και το παιδιαρίζω είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, καθώς και το προσπαθώ να κυριαρχώ στους άλλους, από το να σχετίζομαι με τους άλλους. Αυτά τα δύο είναι η ψεύτικη και δολερή πεποίθηση δύναμης που προβάλλεις, ενώ από πίσω η ευαλωτότητα, η αδυναμία και η ανημποριά σου κάνουν πάρτυ απόγνωσης. Η καρμική συνειδητοποίηση πως η αληθινή δύναμη απορρέει από μέσα σου και δεν χρειάζεται να επιβληθείς σε κανέναν για να νιώσεις δυνατός, θα βρεθεί αρκετές φορές στο διάβα σου. Κανένας δεν κρατάει πια τα κλειδιά της ελευθερίας σου εκτός από εσένα. Κανένας «κακός μπαμπάς» δεν μπορεί να σε φυλακίσει, εκτός κι αν τον έχεις μέσα σου. Αυτό που θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσεις όλη αυτήν την περίοδο, με τις Εκλείψεις στον ’ξονα Λέοντα – Υδροχόου, είναι πως κανείς δεν έχει την δύναμη πια τώρα που μεγάλωσες να σε φυλακίσει ή να σε ελευθερώσει, εκτός από τον εαυτό σου. Και ο εαυτός σου δεν είναι αυτό το συνονθύλευμα ρόλων προσωπικότητας και παιχνιδιών δύναμης. Είναι η ύπαρξή σου που είναι ελεύθερη εξ ορισμού. Η βαθιά σου εξάρτηση από τις συμπεριφορές των άλλων, η ανάγκη σου να είσαι κυρίαρχος και πρωταγωνιστής στην προσοχή τους σε σκλαβώνουν πλέον και όχι οι άλλοι αυτοί καθαυτοί. Πάψε να διαρρέεις στους άλλους και εστίασε και φώτισε εσένα.

 

 Με την Έκλειψη Ηλίου απέναντί σου σε Όψη με τον Ποσειδώνα και τον Κρόνο σε δύσκολη Όψη από τον Τοξότη, η ανάγκη της επαφής σου με την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως θα ήθελες να είναι, γίνεται αναγκαιότητα αυτό το διάστημα. Αυτή την περίοδο θα χρειαστεί να κοιτάξεις καθαρά, χωρίς υπεκφυγές και παραμορφωτικούς καθρέπτες. Θα χρειαστεί να δηλώσεις παρουσία μετρώντας τους απόντες σε κάθε τομέα της ζωής σου. Θα χρειαστεί να δεχθείς τις απώλειες και να βιώσεις τον πόνο τους. Αλλιώς κάθε οργάνωση που κάνεις θα ανατρέπεται, γιατί θα στηρίζεται σε «απόντες». Αυτό που πρώτα όμως πρέπει να διασφαλίσεις είναι τη δική σου παρουσία. Παρών στο σώμα σου, στα συναισθήματά σου, στις αισθήσεις σου, παρών στο τώρα. Να αναμετρηθείς με το φόβο του πόνου, να βιώσεις τον πόνο σου και να ξεκαθαρίσεις που και σε ποιους στηρίζεις τη ζωή σου, τους στόχους και τις επιλογές σου. Να πάψεις να εγκαταλείπεις τον εαυτό σου και τη ζωή σου κυνηγώντας και προσπαθώντας να θεραπεύσεις απόντες και να ξανά ορίσεις τη ζωή σου, επιλέγοντας παρόντες. Η τάση σου να παριστάνεις τον Σωτήρα των άλλων αν δεν ανακοπεί άμεσα, θα σε οδηγήσει στο να αναζητάς εσύ Σωτήρες και σωτηρία. Κλείσε, όσο και αν σου κοστίσει, συναισθηματικά διαρροές και πήγαινε παρακάτω, υπολογίζοντας μόνο αυτό που υπάρχει στο εδώ και τώρα.

 

Και τώρα που ο Δίας περνά σε Ανάδρομη φαινομενικά πορεία στο Ζώδιό σου, θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσεις πως την εύνοια της «τύχης» δεν πρέπει να την ξοδεύεις στους άλλους, ως συνήθως, αλλά να την αξιοποιήσεις για εσένα και μόνο για εσένα. Αυτή η εξαρτητική σου δοτικότητα προς τρίτους με την προσδοκία πως αφού τους δώσεις ό,τι έχεις και δεν έχεις, θα πάρεις και εσύ κάτι τις, είναι που καρμικά χρειάζεται να αναθεωρήσεις. Η ευτυχία σου, όπως λανθασμένα πιστεύεις, δεν εξαρτάται από τους άλλους. Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο παρά μόνο εσύ τον εαυτό σου. Ο Φεβρουάριος, με τον ’ρη και την Αφροδίτη απέναντί σου, δυο Εκλείψεις και την Όψη του Δία στο Ζώδιο σου με τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Πλούτωνα, σου μιλάει ξεκάθαρα για μια μεταμορφωτική και μεταλλακτική αλλαγή θέσης. Σου ζητάει να γυρίσεις όλη την προσοχή πάνω σου, να θεραπεύσεις κάθε τάση εξάρτισης προς τρίτους και να συνειδητοποιήσεις πως κανείς και τίποτα δεν μπορεί να γεμίσει το μέσα σου κενό, εκτός από εσένα. Να κλείσεις διαρροές συναισθηματικές και ενεργειακές, και να απελευθερώσεις τον εαυτό σου από ό,τι σε εγκλωβίζει και σε απομυζά. Να συγχωρέσεις τον εαυτό σου για ό,τι δεν μπόρεσε, και να τον απαλλάξεις από ποινές στέρησης, ερήμωσης και εγκατάλειψης. Οι ευκαιρίες από αυτή τη θέση για μια άλλη πορεία ζωής θα είναι πολλές. Απέφυγε να ξοδευτείς σε εντάσεις και συγκρούσεις που μόνο θα σε αποδυναμώσουν και προχώρα παρακάτω, κλείνοντας οριστικά κύκλους λάθος επιλογών.

 

 Μετά από μια περίοδο συρρίκνωσης, απωλειών και ανατροπών, οι Εκλείψεις στον ’ξονα Υδροχόου – Λέοντα που ξεκινούν από αυτό το μήνα, έρχονται με στόχο να επαναπροσδιορίσουν την ζωή σου σε μια άλλη βάση. Εσύ χρειάζεται να γνωρίζεις πως η πίεση που θα δεχθείς θα είναι αντιστρόφως ανάλογη με την αντίσταση που θα βάλεις στο να αλλάξεις θέση. Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις σε βάθος αν η σκληρότητα και η απολυτότητα που ασκείς καταρχήν στον εαυτό σου σε προχωράνε παρακάτω. Το να ανοίξεις και πάλι την καρδιά σου και να «νιώσεις», φεύγοντας από μια κατάσταση παγώματος και άρνησης της ζωής είναι το πρώτο βήμα. Το να συγχωρέσεις τον εαυτό σου και να τον απαλλάξεις από τις καταδίκες που του έχεις επιβάλλει, υποσυνείδητα είναι το δεύτερο βήμα. Η αλήθεια είναι πως σημαντικές λάθος επιλογές σε πόνεσαν πολύ το προηγούμενο διάστημα, αλλά η καθήλωση και η ακινησία, η μοναξιά και η σκληρότητα δεν θα σε εξιλεώσουν. Αυτός ο σκληρός γονιός μέσα σου που κάθε φορά που κάνεις λάθος σε κλείνει στην απομόνωση και την σκληρή τιμωρία, δεν θα σε βοηθήσει να ωριμάσεις. Το να εξελίξεις τις δεξιότητες σου και την ικανότητά σου να μην εγκλωβίζεσαι σε παιχνίδια εξάρτισης και βίας, αλλά να σχετίζεσαι, είναι αυτό που θα άρει την καταδίκη σε σωφρονισμό. Ανοίξου και μάθε. Εξελίξου και προχώρα προς τη ζωή, προς τους άλλους ανθρώπους, προς την αγάπη, θυμόμενος πάντα πως είσαι άνθρωπος που κάνει λάθη και όχι αλάνθαστος Θεός. 

 

 Ο Φεβρουάριος, αν καταφέρεις και βάλεις μια τάξη στην αποδιοργάνωση και το χάος που υπάρχει τόσο μέσα σου όσο και γύρω σου, μπορεί να σου δώσει σοβαρές προϋποθέσεις ανάκαμψης. Η Πανσέληνος και η Έκλειψη Σελήνης στο φιλικό σου Λέοντα σε θετική Όψη με το Ζώδιό σου, όπως και η Αφροδίτη και ο ’ρης από το φιλικό σου Κριό, φέρνουν μια ισχυρή αίσθηση αναγέννησης και ενδυνάμωσης. Η καρμική πρόκληση αυτής της περιόδου είναι να ανακτήσεις επί της ουσίας τη δύναμή σου, εξυγιαίνοντας παιδικούς φόβους αλλά και εξαιρετικά δυσλειτουργικές και επώδυνες συμπεριφορές που σε καθηλώνουν στην αδυναμία και σε καταδικάζουν στην μοναξιά. Η τάση σου να μην βλέπεις αυτό που δεν σου αρέσει, είτε σε εσένα είτε στις επιλογές σου, αλλά και το να μην αναλαμβάνεις την ευθύνη των λαθών σου, σαν να μην επιτρέπεται εσύ να κάνεις λάθη, δημιούργησαν ένα φαύλο κύκλο πόνου, απωλειών και δυσλειτούργησαν ολόκληρους τομείς της ζωής σου. Αυτή η πάλη μέσα σου, ανάμεσα στην φυγή από την πραγματικότητα και την ανάγκη από την άλλη να πατήσεις γερά στην πραγματικότητα, χρειάζεται να λήξει υπέρ της δεύτερης επιλογής, η οποία μπορεί για ένα διάστημα να σε οδηγήσει σε επώδυνα ξεκαθαρίσματα, αλλά θα σου δώσει και πάλι τη δύναμη και τα μέσα να φέρεις κάθε τομέα της ζωής σου σε ισορροπία και να απελευθερώσεις τον εαυτό σου από ό,τι τον έχεις εγκλωβίσει.

 

Έντονος και εξαιρετικά φορτισμένος συναισθηματικά θα είναι για εσένα ο Φεβρουάριος. Η Όψη του Δία με τον Ουρανό και τον Πλούτωνα στο Ζώδιό σου, δύο έντονες Εκλείψεις αλλά και η δύσκολη Όψη της Αφροδίτης και του ’ρη στον Κριό, δημιουργούν ανατροπές αλλά και μια έντονη λυπητική διάθεση. Ερωτικά καρμικά ζητήματα αλλά και η ανάγκη να μπουν σχέσεις και συνεργασίες σε μια άλλη βάση, βάζει φωτιά και μέσα σου και γύρω σου. Εσύ από την άλλη απέφυγε να πάρεις παραμάζωμα ό,τι βρεθεί μπροστά σου, συγκρατώντας τον παρορμητισμό σου και την παιδική οργή σου, θέτοντας σαφή και αδιαπραγμάτευτα όρια σε παλιούς τρόπους σχέτισης, που κατέληγαν σε καραμπόλες και άσκοπες μάχες.  Τον Φεβρουάριο θα χρειαστεί να ορίσεις καρμικά τι σημαίνει δύναμη επί της ουσίας. Τι σημαίνει εσύ να ορίζεις τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου και τις αποφάσεις σου, και όχι οι άλλοι. Τι σημαίνει να αυτό-προσδιορίζεσαι και όχι να ετερο-προσδιορίζεσαι. Η συνειδητοποίηση πως είσαι ελεύθερος να κάνεις αυτό που θέλεις, αλλά το ίδιο και οι άλλοι, θα σε βοηθήσει να απομπλέξεις τον εαυτό σου από σχέσεις εξάρτησης και να μην ολισθήσεις σε παιχνίδια δύναμης, επιβολής και κυριαρχίας. Όπως και το να συγχωρέσεις τον εαυτό σου για αυτά που δεν μπόρεσε και να τον απελευθερώσεις από την καταδίκη της μοναξιάς και της στέρησης. 

Με τις Εκλείψεις να πραγματοποιούνται από αυτόν τον Φεβρουάριο και για κάποια χρόνια στον ’ξονά σου, αυτή η περίοδος δείχνει να είναι η απαρχή σημαντικών καρμικών διευθετήσεων και αλλαγών. Ο ’ξονας που κινούνται αυτές οι αλλαγές είναι ξεκάθαρα η απελευθέρωσή σου από καρμικούς εγκλωβισμούς αποδυνάμωσης και ανελευθερίας, ενδεχομένως και αυτοτιμωρίας, στέρησης και μοναξιάς. Εσύ θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσεις πως η απόδοση ευθυνών σε τρίτους, η συμμετοχή σε παιχνίδια δύναμης, εξουσίας και υποταγής μόνο σε εγκλωβίζουν και σε αποδυναμώνουν. Η Έκλειψη Ηλίου στο γειτονικό σου Ζώδιο των Ιχθύων σε Σύνοδο με τον Ποσειδώνα, αλλά και η Έκλειψη Σελήνης απέναντί σου στον Λέοντα, σε ωθούν να απεξαρτηθείς και να θεραπεύσεις καταστάσεις εξάρτησης τόσο μέσα στις σχέσεις σου όσο και στις επιλογές σου. Να συνειδητοποιήσεις πως όσο ταΐζεις το εγώ σου και το κατευθύνεις να κυριαρχεί και να κυριαρχείται από άλλους, τόσο εγκλωβίζεσαι στον ρόλο ενός αδύνατου παιδιού. Όπως επίσης θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσεις πως η ζωή είναι δική σου και οι άλλοι δεν μπορούν να σε αναγκάσουν να νιώσεις τίποτα, αν δεν το θέλεις εσύ. Η Όψη του Δία με τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Πλούτωνα επίσης σου τονίζουν πως η φυγή από την πραγματικότητα και το κλείσιμο στον εαυτό σου, αφήνουν την ζωή σου και τις επιλογές σου χωρίς προστασία. Ο Φεβρουάριος σου ζητά να αναλάβεις ξανά και να δηλώσεις παρών μαζεύοντας τις διαρροές και τα κομμάτια σου, ώστε να γίνεις ολόκληρος.

 

Η Έκλειψη Ηλίου στο Ζώδιό σου, σε Σύνοδο με τον Ποσειδώνα, υπερ-ενισχύει αυτή την περίοδο την ανάγκη να μπουν σε τάξη καταστάσεις που κινούνται εκτός πραγματικότητας. Όπως επίσης σου ζητούν να μην δράσεις επάνω σε σημαντικές επιλογές, αλλά ούτε και να πάρεις σημαντικές αποφάσεις αυτήν την περίοδο, διότι καιροφυλαχτούν εξαπατήσεις, πλάνες και παγίδες που αυτήν τη στιγμή δεν είναι καθόλου ορατές. Εσύ χρειάζεται να δεις που κατευθύνεσαι και προγραμματίζεσαι συναισθηματικά, με αποτέλεσμα να χάνεις τον εαυτό σου νιώθοντας αυτά που οι άλλοι θέλουν να νιώθεις και ενδεχομένως που επιλέγεις αυτά που οι άλλοι θέλουν να επιλέξεις. Απέφυγε να εμπλακείς αυτή την περίοδο σε καταστάσεις σχέσεων που θα σε αποστραγγίσουν ενεργειακά, θα σε διαρρεύσουν και θα σε εκθέσουν. Φρόντισε πάνω από όλα την ψυχική και σωματική σου ισορροπία, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο να ολισθήσεις σε εξαρτήσεις και καταχρήσεις κάθε είδους. Αξιοποίησε τη δυναμική του Κρόνου τηρώντας την εγκράτεια, μετρώντας πολύ προσεκτικά τα βήματά σου και προσέχοντας πολύ τι λες και σε ποιον το λες. Η περίοδος αυτή σου ζητάει να θεραπεύσεις σε βάθος ύπουλες καταστάσεις εξάρτησης, απελευθερώνοντας τον εαυτό σου και μην επιτρέποντας να ελέγχουν αυτό που είσαι πρόσωπα και καταστάσεις έξω από εσένα. Απέφυγε με τον ’ρη στον γειτονικό σου Κριό οποιαδήποτε μορφή βίας, προστατεύσου και προστάτευσε ό,τι αγαπάς.