Από τον

Πέτρο Κατσαμάκη,

Αστρολόγο – Ερευνητή

 

 

 

Ο Μάιος με τον Ερμή και την Αφροδίτη σε ευθύδρομη πια πορεία, σε ωθεί προς το καταστάλαγμα των τελικών σου επιλογών. Αν και οι οριστικές επιλογές κινούνται περισσότερο προς τις αρχές του επόμενου μήνα. Αυτό το μήνα θα προηγηθούν τα σημαντικά ξεκαθαρίσματα πριν από τις οριστικές επιλογές. Η Πανσέληνος στο Ζώδιο του Σκορπιού στις αρχές του μήνα άλλωστε βοηθάει ότι είναι να τελειώσει, να τελειώσει επιτέλους, κυρίως καταστάσεις που βρίσκονται στην «εντατική», διασωληνωμένες και κρατιούνται στη ζωή με τεχνητή υποστήριξη εδώ και καιρό. Κοινώς, ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσεις πως ό,τι είναι «νεκρό», όσο κι αν προσπαθείς, δεν ξαναζωντανεύει. Η συγκεκριμένη Πανσέληνος, θα έχει έντονα και απόλυτα γεγονότα μιας και ενεργοποιεί την Έκλειψη Σελήνης στον Λέοντα, που έγινε τον Φεβρουάριο. Η αντίστιξη λοιπόν Λέοντα – Σκορπιού μιλάει για επιλογές ζωής και θανάτου, με την έννοια του προς τα πού επιλέγεις να κινηθείς. Προς κάτι ζωντανό που σε εξελίσσει ή προς κάτι νεκρό που σε καθηλώνει σε καταστάσεις ασφυξίας; Κάτι που σε ενδυναμώνει ή κάτι που σε αποδυναμώνει; Και επειδή ο «χώρος» της ζωής του καθενός μας - σου λέει ο Ήλιος από τον Ταύρο σε Όψη με τον Πλούτωνα - είναι πεπερασμένος, κάτι πρέπει να αφήσεις για να γίνει χώρος να έρθει κάτι άλλο. Διότι όσο κάνεις τη ζωή σου «μαυσωλείο» και μουσείο, πού να μείνει «χώρος»;

Η Όψη της Αφροδίτης με τον Ερμή και τον Πλούτωνα, τον Ουρανό και τον Κρόνο εντείνουν την ανάγκη για οριστικά ξεκαθαρίσματα μέσα από ανατροπές και αποκαλύψεις και σου ζητούν να αποφύγεις ακρότητες και άκρα. Όπως επίσης η Όψη του Άρη από τους διχαστικούς Διδύμους με τον Ποσειδώνα σου εφιστά την προσοχή σε ακραίες συναισθηματικοποιήσεις, ψευτοδιλήμματα που θα σε εξοντώσουν και θα σε χαώσουν.  Όταν άλλωστε χωρίζεσαι στα δύο με σκέψεις και σενάρια, ανάμεσα στο τι να διαλέξεις, το πιο πιθανό είναι να μην σου κάνει τίποτα από τα δύο, και να χρειάζεται να στραφείς σε κάτι τρίτο. Και για να το βρεις αυτό το «τρίτο» θέλει στενή επαφή με τις ανάγκες σου και όχι με τα σενάρια και τις φαντασίες, που σου σερβίρει το μυαλό σου και ο περίγυρός σου. Αυτή η περίοδος, με την ένταση μεταξύ Σκορπιού – Λέοντα, ανακινεί παλιές, θαμμένες ή απαγορευμένες ανάγκες που στρίμωξες στα έγκατα, ώστε να μείνεις καλό και υπάκουο παιδάκι, θάβοντας τα όνειρά σου και κάνοντας αυτό που θέλουν οι άλλοι να κάνεις. Αυτό είναι άλλωστε και το προς το «θάνατο» που λέγαμε πριν. Να ζήσεις μια ζωή χωρίς να τροφοδοτείσαι από τα δικά σου όνειρα, αλλά να εξυπηρετείς τα όνειρα των άλλων. Να ζήσεις χωρίς να ζήσεις, να διάγεις τον βίο σου σαν ρόλος, σαν φερέφωνο, σαν μαριονέτα. Να ανέχεσαι αυτά που δεν θες να ανέχεσαι, να χαμογελάς, ενώ πληγώνεσαι, να κάνεις τον χαρούμενο, ενώ σε πνίγει η θλίψη, να παριστάνεις τον ψύχραιμο, ενώ μέσα σου βράζεις και σε τρώει η οργή. Και μετά να σε κατηγορείς γιατί δεν είσαι ευχαριστημένος, γιατί τίποτα δεν σε γεμίζει. Γιατί απλώς ζεις τη ζωή κάποιου άλλου. Απλώς αυτό.

Ο Μάιος σου ζητάει να επαναπροσδιορίσεις αν θα συνεχίσεις να ζεις χωρίς να ζεις ή αν θα επιλέξεις μια υγιή, μεθοδική και ήρεμη ανατροπή με στόχο τα αληθινά όνειρά σου. Αυτό που πάντα ήθελες, που πάντα σε γέμιζε χαρά και ζωή, και το άφησες για μια βαθιά και παιδική ανάγκη για ασφάλεια και αποδοχή. Κοινώς ο Μάης, αλλά και όλη αυτή η περίοδος του καλοκαιριού που έρχεται, με τις Εκλείψεις στον Άξονα Υδροχόου – Λέοντα, αλλά και την περιβόητη Όψη Ουρανού – Πλούτωνα – Δία, μιλάνε διαρκώς για την ανάγκη να πεις το «φτου ξελευτερία» από τη φυλακή της μιζέριας που εγκλωβίστηκες. Να βρεις τους κατάλληλους συμμάχους που γνωρίζουν και μπορούν να σε στηρίξουν, ώστε να πιάσεις το νήμα της ζωής σου από την αρχή, να ξελύσεις τους κόμπους και να αφήσεις πίσω σου ό,τι δεν είσαι εσύ. Άλλωστε, η Νέα Σελήνη στους Διδύμους σου λέει πεντακάθαρα πως όταν δεν ζεις τη δική σου ζωή, με τα δικά σου βιώματα, τα δικά σου λάθη, τις δικές σου επιλογές, δεν ωριμάζεις ποτέ. Μένεις ένα παιδάκι ή στην καλύτερη ένας έφηβος καταπιεσμένος και πάντα βαθιά οργισμένος κάτω από την πίεση και την επιβολή των απαιτήσεων των σημαντικών άλλων. Και όταν δεν είσαι στη «Ροή της Ζωής», είσαι εκτός ζωής. Το ερώτημα αν υπάρχει ζωή πριν από τον θάνατο, έρχεται να θέσει αυτή η περίοδος και συ καλό θα είναι να το απαντήσεις από καρδιάς. Και όταν ο άνθρωπος συνδέεται με την αλήθεια της καρδιάς του, πάντα γίνονται θαύματα, αληθινά θαύματα, και ανοίγουν δρόμοι που ποτέ δεν φαντάστηκες. Οι δικοί σου δρόμοι.

 

Με τον Ερμή και την Αφροδίτη επιτέλους ευθύδρομους στο Ζώδιό σου, ο Μάιος θέτει σε προτεραιότητα σημαντικά ξεκαθαρίσματα σε σχέσεις, συνεργασίες, αναπλαισιώνοντας εκ νέου παλιές «συμφωνίες» με καινούργιους όρους. Όρους που σου δίνουν την άπλα και τον χώρο να υπάρχεις μέσα σε αυτές χωρίς να πνίγεσαι. Εσύ απλώς θα χρειαστεί να τα πεις έξω από τα δόντια καταρχήν στον εαυτό σου, που σε καπελώνει με «πρέπει» και ενοχές, βάζοντάς σε να παριστάνεις κάποιον που δεν είσαι. Όλο το Σύμπαν εδώ και καιρό με πρωτεργάτη τον Ουρανό στο Ζώδιό σου άλλωστε, σου βροντοφωνάζει πως όσο συστήνεσαι σαν αυτό που θέλουν οι άλλοι να είσαι και φοράς στενά κουστούμια ρόλων, μετά θα επαναστατείς και θα τα κάνεις λαμπόγυαλο, κυρίως λόγω ασφυξίας. Ό,τι είναι να στεριώσει στη ζωή σου, θα στεριώσει εάν υπάρχεις μέσα σε αυτό έτσι όπως είσαι, σου λέει η Αφροδίτη και ο Ερμής σε Όψη με το Δία και τον Πλούτωνα. Αν είναι να αγαπηθείς, θα αγαπηθείς γι’ αυτό που είσαι. Παριστάνοντας έναν άλλον, δεν πρόκειται ποτέ να αγαπηθείς εσύ, αλλά ο ρόλος. Για όσο αντέχεις φυσικά να εξυπηρετείς τις ανάγκες του ρόλου. Μόλις δείχνεις ποιος είσαι εσύ, θα εισπράττεις απόρριψη, ανατροπές και συγκρούσεις και φτου από την αρχή. Η περίοδος αυτή σου ζητά να αποφύγεις ακρότητες και συγκρούσεις, και να επαναπροσδιορίσεις ποιος είσαι και τι θέλεις μέσα σου και μετέπειτα απλά να το δηλώσεις στο περιβάλλον σου, ήρεμα και σταθερά και το πιο πιθανό είναι να εκπλαγείς θετικά.

 

Η Πανσέληνος απέναντί σου στο Σκορπιό, που ενεργοποιεί τα θέματα που έθεσε η Έκλειψη στον Λέοντα, φέρνει εμπρός σου όλη αυτή την περίοδο σημαντικά καρμικά ξεκαθαρίσματα. Ένας κύκλος τελειώνει και εσύ χρειάζεται αφενός να το δεχθείς και αφ’ ετέρου να αφήσεις πίσω σου ό,τι είναι «νεκρό» και δεν σε εξελίσσει, αντιθέτως σε εγκλωβίζει. Το πόσες υποχωρήσεις είσαι διατεθειμένος να κάνεις για αυτή την περιβόητη υλική και συναισθηματική ασφάλεια, το πόσα κομμάτια της ψυχής σου είσαι διατεθειμένος να ξεπουλήσεις και το πόσο αντέχεις να υποταχθείς στα θέλω των άλλων, είναι καρμικά τα καίρια ερωτήματα που θα χρειαστεί να απαντήσεις αυτή την περίοδο. Όπως επίσης το να αναρωτηθείς πόσο ασφαλής μπορείς να είσαι μέσα σε καταστάσεις και επιλογές που περιέχουν παιχνίδια επιβολής, καταπίεσης, κυριαρχίας και γενικώς του ποιος έχει το πάνω χέρι. Συνειδητοποιώντας πως ασφαλής και υποταγμένος όσο και αν το προσπαθείς, δεν ταιριάζουν. Με την κυβερνήτιδά σου την Αφροδίτη επιτέλους ευθύδρομη, είναι σημαντικό καρμικά να συνειδητοποιήσεις πως τώρα που μεγάλωσες, εκτός από ασφαλής χρειάζεται να είσαι και ελεύθερος. Και πως η αληθινή ασφάλεια είναι ελευθερία και η αληθινή ελευθερία είναι ασφάλεια. Αυτό σαν συνειδητοποίηση θα αλλάξει θετικά τα πλάνα των σχέσεών σου, των οικονομικών και των επαγγελματικών σου επιλογών. Αρκεί να μην επιλέξεις να κινηθείς στα άκρα, επαναπροσδιορίζοντας από μέσα προς τα έξω τη θέση σου. Άλλωστε οι άλλοι απλώς κάνουν αυτό που τους επιτρέπεις εσύ να κάνουν.

Η παρουσία του Άρη αυτό το μήνα στο Ζώδιό σου, και μάλιστα σε έντονη Όψη με τον Ποσειδώνα, σου ζητά να βάλεις όρια στο σημείο που η εξωστρέφειά σου γίνεται χάος και ξόδεμα, αξιοποιώντας τον Κρόνο απέναντί σου. Που θα πει, μέτρα πολλές φορές τις κινήσεις σου, πριν τις κάνεις. Αλλά και βάλε όρια στο μυαλό σου που σκέφτεται ασταμάτητα, ώστε να πάψει να σε βασανίζει με σενάρια, φαντασίες, εμπλοκές, παράνοιες και να σε χαώνει. Η τάση σου να ασχολείσαι διαρκώς με το τι κάνουν οι άλλοι είναι αυτό που θα χρειαστεί να αποφύγεις αυτό το μήνα. Ασχολήσου καλύτερα με το τι κάνεις εσύ, τι θέλεις εσύ, τι νιώθεις εσύ, τι έχεις ανάγκη εσύ, τι θέλεις να αφήσεις πίσω σου, τι θέλεις να κρατήσεις μαζί σου, προς τα πού θέλεις εσύ να προχωρήσεις. Ο Μάιος σου προτείνει λοιπόν μια υγιή και ουσιαστική απόσταση από τον έξω κόσμο, και μια βαθιά εστίαση στο τι θέλεις εσύ μέσα σου. Η Νέα Σελήνη στο Ζώδιό σου σε Όψη με τον Δία Ανάδρομο και τον Ποσειδώνα, αλλά και ο Κρόνος απέναντί σου σε Όψη με τον Ουρανό, σου ζητούν να ξεκαθαρίσεις πρώτα μέσα σου τι είναι αυτό που σε εκπληρώνει πριν διαπραγματευτείς με κάθε είδους σχέση σου, τα θέλω σου. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις επίσης πως αυτό που θέλεις, είσαι και σε θέση να το μπορείς. Αλλιώς πάλι θα χτίσεις στην άμμο παλάτια χάνοντας την αξιοπιστία σου και μπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο φανταστικών συμφωνιών και υποσχέσεων.

Έντονος θα είναι ο Μάιος, με την Πανσέληνο στο φιλικό σου Ζώδιο του Σκορπιού και τον Ερμή και την Αφροδίτη ευθύδρομους πλέον από τον Κριό σε Όψη με τον Ουρανό και τον Πλούτωνα απέναντί σου, να παιανίζουν τους ήχους του πολέμου. Εσύ καλό είναι να αποφύγεις διακριτικά ό,τι κινείται ανάμεσα στο μακελειό και το μαλλιοτράβηγμα, αποφασίζοντας πως δεν είναι μέρος της σχέσης σε καμία περίπτωση να αλλάξεις τους άλλους, αλλά ούτε και να αλλάξεις κι εσύ για να λέτε πως έχετε σχέση. Η συνειδητοποίηση πως άλλο σε αγαπάω και άλλο ταιριάζουμε, θα σου φανεί πολύτιμη την ώρα που θα χρειαστεί να πεις αντίο, αντί να οδηγήσεις ή να οδηγηθείς σε ακρότητες. Ξανά μανά ο Μάιος βέβαια θα σε φέρει αντιμέτωπο με τη δυσκολία σου να πεις αυτό το αντίο, ενώ μέσα σου γνωρίζεις πως αυτό πρέπει να κάνεις. Εδώ είναι που χρειάζεται να ζητήσεις στήριξη και βοήθεια, ώστε να μάθεις να «κλείνεις» με ό,τι τελείωσε πριν σε τελειώσει. Εάν αποφασίσεις επιτέλους να προβείς σε ουσιαστικές εκκαθαρίσεις, θα αλλάξουν εκτός από την προσωπική σου ζωή και τα οικονομικά και επαγγελματικά σου πλάνα. Να ξέρεις πως η περίοδος αυτή θα σου δώσει όλα τα μέσα και την εύνοια που χρειάζεται για να το κάνεις, ομαλά, ουσιαστικά, ώριμα και ήρεμα, και σύντομα θα δεις να έρχονται στη ζωή σου καταστάσεις που σε εκπληρώνουν σε βάθος. Αλλιώς θα χρειαστεί να παραμείνεις στο γνωστό ψυχοφθόρο φαύλο κύκλο. Εσύ αποφασίζεις. 

 

Με την Πανσέληνο στο Σκορπιό να ενεργοποιεί την Έκλειψη του Φεβρουαρίου στο Ζώδιό σου από τη μία, και την Αφροδίτη και τον Ερμή σε ευθύδρομη πλέον πορεία από την άλλη κινείται ο Μάιος. Που θα πει πως ό,τι είναι να τελειώνει χρειάζεται πλέον να τελειώνει. Και χρειάζεται να τελειώνει ό,τι είναι πλέον «νεκρό» και δεν έχει καμία μα καμία πιθανότητα ανάνηψης. Ό,τι δεν σε τροφοδοτεί, δεν σε εξελίσσει, δεν σε προχωράει, ό,τι σε εγκλωβίζει σε φαύλους κύκλους έντασης, βίας και υπερπροσπάθειας χωρίς νόημα. Είτε αυτό αφορά σε σχέσεις σου, συνεργασίες, επαγγελματικούς και οικονομικούς στόχους αλλά κυρίως ό,τι αφορά σε δικά σου σενάρια και πεποιθήσεις στα οποία έχεις προσκολληθεί και αυτά σε απομυζούν. Η Όψη της Αφροδίτης και του Ερμή με τον Ουρανό και τον Πλούτωνα άλλωστε, μιλάνε για ξεκαθαρίσματα σε πρώτο επίπεδο με τον εαυτό σου, τις φιλοδοξίες σου και την κυριαρχικότητά σου. Η Νέα Σελήνη άλλωστε σου μιλάει για την ανάγκη να αναζητήσεις καινούργιους τρόπους, ανοίγοντας το νου σου πέρα από αυτό που επιτρέπουν οι φόβοι σου, δημιουργώντας μια καινούργια στάση σε αυτό που είσαι, διαχωρίζοντάς το από αυτό που έμαθες να είσαι και βρίσκοντας πάλι την αληθινή σου σχέση με τη ζωή αυτή καθεαυτή, έξω από ρόλους και παιχνίδια επιβολής και κυριαρχίας. Αυτή η περίοδος κοντά στις Εκλείψεις του καλοκαιριού στον Άξονά σου, σου ζητά να αναθεωρήσεις πλήρως ό,τι είναι ψεύτικο και φτιαχτό, και να εμπιστευτείς την αλήθεια σου όποια και να είναι. Οι προοπτικές άλλωστε που σου ανοίγονται σε κάθε κατεύθυνση είναι αυτές που σχετίζονται με την αλήθεια σου. Οι άλλες που σχετίζονται με ρόλους είναι αυτό που έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να αφήσεις πίσω σου, γιατί απλώς θα ανατρέπονται διαρκώς.

Αυτό το μήνα, με τον Κυβερνήτη σου τον Ερμή σε ευθύδρομη πλέον πορεία, προσπάθησε να μειώσεις ρυθμούς και να ξαναπιάσεις τα πράγματα από την αρχή, ψύχραιμα, αργά και σταθερά. Προσπάθησε να ξαναδείς όλο το έργο των γεγονότων που σε απασχολούν καρέ-καρέ, ώστε να επαναπροσδιορίσεις αυτά που σου ξεφεύγουν. Βάλε στην μπάντα φαντασίες, σενάρια, υπερβολές, συναισθηματικοποιήσεις και δες τα πράγματα όπως είναι. Ξεχώρισε αυτό που συμβαίνει τώρα, από τα φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά και από τα σενάρια και τις προσδοκίες του μέλλοντος, μιας και ο Άρης σε έντονη Όψη με το Ζώδιό σου από τους Διδύμους και τον Ποσειδώνα απέναντί σου, μπορεί εύκολα, αν του το επιτρέψεις να σε αποπροσανατολίσει πλήρως, γεμίζοντάς σε χάος, λάθος συμπεράσματα και εκτιμήσεις, αυτοεξαπατήσεις, φέρνοντας μπροστά σου φαντάσματα από άλλες εποχές και ηλικίες. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα μετακινήσεων, σπουδών, καταστάσεις που αφορούν στο εξωτερικό, αλλά και συζητήσεις που μπορούν εύκολα να σε αποστραγγίσουν, χωρίς κανένα τελικό όφελος. Η λέξη κλειδί αυτή την περίοδο είναι για εσένα το «εστιάζω». Εστιάζω σε αυτό που νιώθω, που αισθάνομαι, σε αυτό που μου λέει το μέσα μου και καθόλου σε αυτό που μου λέει το μυαλό μου. Ειδικά προς το τέλος του μήνα, με τη Νέα Σελήνη στους Διδύμους σε Όψη με τον Ποσειδώνα να σε προτρέπει να κινηθείς χαοτικά και ακαθόριστα. Αυτή την περίοδο της δίχασης μέσα σου, ζήτα βοήθεια και εμπιστεύσου αυτούς που είναι σε θέση να σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις προτού κάνεις την οποιαδήποτε κίνηση.

 

 

 

Έντονα κινείται για εσένα ο Μάιος, με την Αφροδίτη και τον Ερμή ευθύδρομους πλέον απέναντί σου, να ξεκαθαρίζουν παρέα με τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Πλούτωνα, αλλά και τον Άρη από τους φιλικούς σου Διδύμους και την Πανσέληνο στο γειτονικό σου Σκορπιό, τι είναι να μείνει και τι είναι να αποχαιρετίσεις οριστικά. Εσύ καρμικά χρειάζεται να αναδιαμορφώσεις τα κριτήριά σου, ώστε το τωρινό ξεσκαρτάρισμα να είναι και οριστικό, επιτρέποντας στο Δία από το Ζώδιό σου να βρει χώρο να σου φέρει επιτέλους την ανάπτυξη που τόσο καιρό προσμένεις. Τα κριτήρια είναι απλά. Η εφαρμογή τους είναι η δύσκολη. Άσε πίσω σου, σου λέει όλο το Σύμπαν, ό,τι δεν σε προχωράει πια και επέλεξε αυτό που σε προχωράει συνολικά και σε εξελίσσει. Κλείσε τα νταλαβέρια σου με ό,τι σε απομυζά άσκοπα και άνοιξε νταλαβέρια με ό,τι σε ενδυναμώνει και σε εκπληρώνει. Και επειδή πολλά από αυτά που χρειάζεται να αφήσεις, υπήρξαν οικεία και αγαπημένα, τα έμαθες ή σου τα έμαθαν από παιδάκι, πολύ συχνά θα χρειαστεί και να τα «θρηνήσεις», καθώς τα αποχαιρετάς και μαζί τους αποχαιρετάς ολόκληρους κύκλους ζωής. Αυτή την περίοδο θα χρειαστεί να αφήσεις πίσω σου καταστάσεις και πρόσωπα αγαπημένα, που όμως στο «τώρα» δεν έχουν πραγματικά να σου δώσουν τίποτα ωφέλιμο. Αντιθέτως σε πισωγυρίζουν σε φαύλους κύκλους αποδυνάμωσης σε κάθε τομέα της ζωής σου. Οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά σου αυτή την περίοδο αφορούν αποκλειστικά εσένα και θα χρειαστεί να δεχθείς πως ίσως δεν σε ακολουθήσει σε αυτούς κανείς από το παρελθόν σου. Το σίγουρο είναι πως οι δρόμοι αυτοί είναι πολύ πιθανό, αν τους εμπιστευθείς και βρεις το κουράγιο, να σε πάνε σε αυτό που πάντα είχες ανάγκη και το νόθευες με τις ανάγκες των άλλων.

 

Η Πανσέληνος στο Ζώδιό σου αυτή την περίοδο, ανακινεί θέματα που έθεσαν οι Εκλείψεις προ τριμήνου, κυρίως η Έκλειψη Σελήνης στο Λέοντα. Και επειδή βρίσκεσαι λίγους μήνες πριν ο Δίας περάσει οριστικά στο Ζώδιό σου, σου ζητούν να πάψεις να κρατάς άλλο ό,τι είναι «νεκρό» στη ζωή σου, είτε πρακτικά είτε συναισθηματικά. Επίσης το παλιό λαϊκό άσμα «δεν ζωντανεύουν οι νεκροί, όσο κι αν κλαις δεν ωφελεί», θα γίνει το σουξέ για εσένα αυτό το μήνα. Διότι, όσο ξοδεύεις το δυναμικό σου να κρατάς «ζωντανό» αυτό που έχει πεθάνει, δεν περισσεύει ίχνος ενέργειας, ώστε να έλξεις το καινούργιο, αυτό που θα σε εξελίξει. Αυτό που εμπεριέχει τη δυναμική της ζωής, αυτό που θα σε ωθήσει προς τα εμπρός, σε κάθε τομέα. Η Όψη του Ερμή και της Αφροδίτης άλλωστε με τον Ουρανό και τον Κυβερνήτη σου τον Πλούτωνα, σου ξεκαθαρίζουν πως τα πάντα στη ζωή έχουν μια συγκεκριμένη πορεία χρησιμότητας προς την εξέλιξή σου. Μπορούν να σε «πάνε» έως ένα σημείο, και έπειτα θα χρειαστεί να αποχαιρετιστείτε, ώστε να επιβιβαστείς σε νέα «οχήματα» και να συνεχίσεις παρακάτω. Εσύ καρμικά χρειάζεται να μάθεις να αποπροσκολλάσαι από καταστάσεις εξάρτησης και να συνειδητοποιήσεις το πώς είναι να αγαπάς, να ελευθερώνεις και να ελευθερώνεσαι. Αυτό το «ελευθερώνομαι» άλλωστε θα χρειαστεί, με τις Εκλείψεις για τα επόμενα χρόνια στον Άξονα Υδροχόου – Λέοντα, να το εμπεδώσεις βαθιά, σχεδόν σε υπαρξιακό επίπεδο. Ξεκινώντας από το να μετράς τι κέρδισες και όχι τι έχασες από την κάθε σου εμπειρία. Πάρε λοιπόν τα «κέρδη» σου, αποχαιρέτισε με αγάπη και σεβασμό και προχώρα παρακάτω σε νέες κερδοφόρες περιπέτειες, διαφοροποιώντας σε κάθε τομέα της ζωής σου το αγαπάω από το εξαρτώμαι.

Ίσως, αν το διαχειριστείς σωστά, ο Μάιος σε βοηθήσει να «ρεφάρεις» τη χασούρα των προηγούμενων μηνών, και μάλιστα σε κάθε τομέα της ζωής σου. Ο Ερμής και η Αφροδίτη από το φιλικό σου Ζώδιο του Κριού σε ευνοϊκή Όψη με το Ζώδιό σου, και ο Άρης και η Νέα Σελήνη απέναντί σου, ανοίγουν δρόμους και προϋποθέσεις. Εσύ αυτό που χρειάζεται να προσέξεις είναι το να μη χάσεις το μέτρο και την επαφή με την πραγματικότητα, αλλά και να μη χαθείς σε άσκοπες σκέψεις και επικοινωνίες, που μόνο θα σε χαώσουν και θα σε αποσυντονίσουν. Αξιοποίησε την παρουσία του Κρόνου στο Ζώδιό σου, διαφοροποιώντας το «χαίρομαι» από το παθαίνω μανία και πάνω στην έξαψη και τη φούρια τα κάνω όλα λαμπόγυαλο. Άλλωστε, αυτή την περίοδο θα χρειαστεί να βάλεις σε τάξη σχέσεις κάθε είδους και αυτό προϋποθέτει χειρουργική ακρίβεια. Αν δεν την «κάνεις» πάλι από την πραγματικότητα, επιλέγοντας την αγαπημένη σου συνήθεια της φυγής και μείνεις και με τα δύο πόδια στη γη, ο Μάιος λέει πως θα τα καταφέρεις μια χαρά. Τόσο στο να βάλεις τάξη σε εκκρεμότητες του παρελθόντος, όσο και στο να ανοίξεις καινούργιες θετικές προοπτικές σε κάθε τομέα. Επέλεξε να σε καθοδηγήσει αυστηρά η ύπαρξή σου και όχι το μυαλό σου, όπως και επέλεξε να πάρεις αποστάσεις ασφαλείας από ό,τι ξεπερνάει όρια από το να συγκρουστείς μαζί του, αλλά και να εμπλακείς σε ατέρμονες και άσκοπες συζητήσεις. Το μέτρο και η ακρίβεια των χειρισμών σου είναι το κλειδί για την επιτυχία.

 

                                                                                                                                                                                 

 

Η Όψη της Αφροδίτης και του Ερμή σε ευθύδρομη πλέον πορεία με το Δία, τον Ουρανό και τον Πλούτωνα στο Ζώδιό σου, σου ξεκαθαρίζουν πως ό,τι αφήνεις και «χρονίζει», δεν είναι πάντα υπέρ σου. Διότι ο χρόνος μπορεί να είναι ο καλύτερος γιατρός από τη μία, αλλά η αναβλητικότητα σε ό,τι χρειάζεται να τελειώνει ευνοεί την σήψη και όχι την θεραπεία. Άρα η διάκριση ανάμεσα στο τι χρειάζεται να τελειώσεις επί τόπου και το σε τι χρειάζεται να δώσεις χρόνο, είναι αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσεις αυτή την περίοδο. Ό,τι δεν σε οδηγεί στην εξέλιξή σου είναι η στιγμή να το αποχαιρετίσεις και ό,τι σε οδηγεί στην εξέλιξή σου, είναι η στιγμή να το καλοδεχθείς στη ζωή σου. Η Πανσέληνος από το Σκορπιό, αναζωπυρώνοντας τα θέματα που έθεσαν οι Εκλείψεις το προηγούμενο διάστημα, μιλάει για οριστικά ξεκαθαρίσματα με στόχο την ελευθερία σου. Το να απελευθερώσεις τον εαυτό σου από φαύλους κύκλους εξαρτήσεων είναι το σημαντικότερο καρμικό βήμα που έχεις να κάνεις αυτή την περίοδο, παίρνοντας την εστίαση της προσοχής σου από τους άλλους και επιστρέφοντάς τη στη φροντίδα του εαυτού σου. Η παρουσία του Άρη στους Διδύμους και η Νέα Σελήνη εκεί, με τη συμμετοχή του Ποσειδώνα, σου ζητά να αποφύγεις με κάθε κόστος εντάσεις και συζητήσεις, με στόχο να αλλάξει αυτό που εδώ και καιρό σου δείχνει ότι δεν έχει κανένα σκοπό να αλλάξει. Αυτή την περίοδο, οι συζητήσεις και οι αποφάσεις είναι με τον εαυτό σου, ματαιώνοντας παιδικές προσδοκίες και παύοντας να ζητιανεύεις αυτό που δεν υπάρχει από αυτόν που δεν έχει να στο δώσει, παίρνοντας πάνω σου την ευθύνη της κάλυψης των αναγκών σου σε κάθε τομέα.

 

  Ο Μάιος σου ζητάει να πάρεις μια βαθιά αναπνοή, βάζοντας απλές, άκακες τελείες εκεί που εδώ και καιρό βάζεις κόμματα ή αποσιωπητικά. Η Πανσέληνος στο Σκορπιό έρχεται να αναζωπυρώσει ζητήματα που έθεσαν προ μηνών οι Εκλείψεις,  κυρίως αυτή στο απέναντί σου Ζώδιο του Λέοντα. Η απόλυτη σύγκρουση Λέοντα – Σκορπιού σου ζητά να αποδεχθείς αυτό που έχει «τελειώσει», που δε ζει, δεν αναπνέει, δεν κινείται, δεν εξελίσσεται και δεν σε εξελίσσει. Αντιθέτως σε απομυζά και σε κρατά καθηλωμένο και σε αγωνία. Αυτό το καθηλωμένος και σε αγωνία είναι που θα χρειαστεί να αποτινάξεις καρμικά από πάνω σου αυτό το διάστημα με τις Εκλείψεις για τα επόμενα χρόνια στον Άξονά σου. Ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Δίας αλλά και ο Κρόνος σε Όψεις με τον Κυβερνήτη σου τον Ουρανό, σου λένε σχεδόν με αυθάδεια «ελευθερώσου». Αποτίναξε από πάνω σου πεποιθήσεις, εξαρτήσεις, κολλήματα, παιδικά φαντάσματα που σε κρατάνε μικρό και καθηλωμένο. Αποδεσμεύσου από «ταυτότητες» και «ρόλους», από φιλοδοξίες και αξιώματα. Πιάσε ξανά από την αρχή το νήμα της ζωής σου, λύσε κόμπους και μπερδέματα και επέλεξε να ζήσεις ελεύθερος από αυτό που θέλουν οι άλλοι να είσαι. Η Νέα Σελήνη στους φιλικούς σου Διδύμους στο τέλος του μήνα σου δίνει τη δυνατότητα για καινούργια ξεκινήματα, που αφήνουν «χώρο» να είσαι αυτός που είσαι και όχι να «φαίνεσαι» αυτό που θέλουν οι άλλοι να φαίνεσαι. Τέλειωνε με ό,τι είναι να τελειώνει και ξεκίνα μέσα σε ζωντανές επιλογές που σε πάνε παρακάτω.

 

Η  Πανσέληνος στο φιλικό σου Ζώδιο του Σκορπιού, αλλά και ο Άρης σε Όψη με τον Ποσειδώνα στο Ζώδιό σου, σου ζητούν να κλείσεις αυτή την περίοδο φαύλους κύκλους διαρροών, χωρίς να ανοίξεις στη θέση τους καινούργιους, της ιδίας συνομοταξίας. Ο γνώμονας και η πυξίδα των κινήσεών σου καρμικά χρειάζεται να είναι ξεκάθαρα και χωρίς συναισθηματικοποιήσεις, σενάρια και φαντασίες, να αφήσεις πίσω σου ό,τι είναι πλέον «νεκρό» και δεν σε εξελίσσει όσο αγαπημένο και οικείο σου κι αν είναι. Ό,τι ζητάει από εσένα τεράστια προσπάθεια και δεν αποδίδει αντίστοιχα, είναι φανερό πως δεν έχει τη δυνατότητα να σε πάει παρακάτω. Αυτό άλλωστε σου λένε ξεκάθαρα ο Ερμής και η Αφροδίτη σε ευθύδρομη πλέον πορεία, σε Όψη με τον Ουρανό, τον Πλούτωνα και τον Κρόνο, στο γειτονικό σου Ζώδιο του Κριού. Αυτός ο μήνας θα είναι μήνας ξεκαθαρισμάτων, αλλά όχι καινούργιων βημάτων, μιας και το τοπίο είναι για εσένα εξαιρετικά θολό, και οι παγίδες συχνά θα μασκαρεύονται σε ευκαιρίες, τόσο σε θέματα σχέσεων όσο και σε θέματα επαγγελματικά – οικονομικά. Αυτό το μήνα, με τη νέα Σελήνη και τον Άρη στους Διδύμους σε επικίνδυνα έντονη Όψη με τον Ποσειδώνα στο Ζώδιό σου, θα χρειαστεί να μετρήσεις πολύ προσεκτικά τα τεκταινόμενα, πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση. Όπως επίσης θα χρειαστεί να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τις επιλογές σου ως κόρη οφθαλμού. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε συμβόλαια, θέματα σπουδών, μετακίνησης, καταστάσεις που σχετίζονται με το εξωτερικό και απέφυγε συζητήσεις που θα σε χαώσουν. Προσπάθησε να μην εμπιστευτείς το μυαλό σου, τις φαντασίες και τα σενάρια που φτιάχνει, πατώντας μόνο σε αυτό που ορίζει με αποδείξεις η πραγματικότητα ως αληθινό. Φρόντισε την ψυχική και σωματική σου ισορροπία, περισσότερο από τις φιλοδοξίες σου.