Από τον

Πέτρο Κατσαμάκη,

Αστρολόγο – Ερευνητή

 

 

Με την επήρεια των Εκλείψεων ισχυρή έρχεται ο Οκτώβριος, ώστε να προχωρήσουν πλέον ανεμπόδιστα ζητήματα και εκκρεμότητες. Ζητήματα σχέσεων και συνεργασιών θέτει κατά βάση ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου με τη Νέα Σελήνη την 1η του μήνα στο Ζυγό και την Πανσέληνο στο Ζώδιο του Κριού σε Σύνοδο με τον Ουρανό και Όψη με τον Πλούτωνα. Η Νέα Σελήνη σε Σύνοδο με τον Δία στον Ζυγό ευνοεί την αναθεώρηση σχέσεων και συνεργασιών που έχουν περάσει από δύσκολες διαδικασίες, αλλά και τη δημιουργία καινούργιων σχέσεων. Ενώ η Πανσέληνος θέτει την ανάγκη για ξεκαθαρίσματα αλλά και αλλαγή πλεύσης σε σχέσεις που καιρό τώρα παλινδρομούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Σε αυτό, έτσι κι αλλιώς, θα βάλει το χεράκι της και η Αφροδίτη από το Σκορπιό και μετέπειτα από τον Τοξότη σε Σύνοδο με τον Κρόνο, διακινώντας Καρμικά θέματα και χαοτικές καταστάσεις.

Η είσοδος του Άρη στον Αιγόκερω δίνει σε αυτόν το μήνα μια έντονη δυναμική για δράση που προϋποθέτει άψογη οργάνωση, σοφία και μέτρο. Το κυρίαρχο θέμα του Οκτωβρίου επί της ουσίας είναι η εμπιστοσύνη και κατά κύριο λόγο η εμπιστοσύνη στα κριτήριά σου. Η καρμική συνειδητοποίηση και το κυρίαρχο καρμικό μάθημα αυτού του μήνα είναι πως όσο ψάχνεις την εμπιστοσύνη στους άλλους και τους χρεώνεις σαν παιδί με αυτήν, τόσο θα εξαρτάσαι και από αυτούς και από τις αποφάσεις τους. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις πως τώρα που μεγάλωσες, εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις μόνο στον εαυτό σου, στα κριτήριά σου και στην ικανότητά σου να βλέπεις καθαρά τι επιλέγεις και πως το επιλέγεις. Η ανάγκη σου για δράση καθηλώνεται γιατί δεν έχεις εμπιστοσύνη στο προς τα πού να κινηθείς και με ποιο τρόπο, ζητώντας εσφαλμένα από τους άλλους να πάρουν την ευθύνη των δικών σου επιλογών.

Τα έντονα Πλανητικά γεγονότα στον Άξονα Παρθένου – Ιχθύων και Κριού – Ζυγού, σου ζητάνε επιτακτικά να αναθεωρήσεις και να αναβαθμίσεις τα παιδικά σου κριτήρια σε ενήλικα. Κάποτε ήσουν υποχρεωμένος να εμπιστευτείς τους άλλους και τα κριτήριά τους γιατί απλά ήσουν πολύ μικρός για να έχεις άλλες επιλογές. Και όπως βιωματικά συνειδητοποίησες αυτό που επέλεξαν για εσένα δεν σου βγήκε συνολικά σε καλό. Τώρα είσαι ελεύθερος να κάνεις τις δικές σου επιλογές και το τίμημα είναι ότι ανάλογα με την δυνατότητά σου για σωστές επιλογές είναι και τα τιμήματα που δέχεσαι στη ζωή σου. Σε αυτό έχεις να επικεντρωθείς καρμικά αυτή την περίοδο και όχι στο να χρεώνεις την αδυναμία σου να επιλέξεις στους άλλους. Κανένας δεν σε εξαπατά, αν πρώτα δεν εξαπατάς εσύ τον εαυτό σου. Τίποτα δε γίνεται χωρίς τη συγκατάθεσή σου και κανείς δεν οφείλει να σε προστατεύει πλέον από τα λάθη σου. Αυτό που θα αυξήσει τη δύναμή σου, σου λέει ο Άρης στον Αιγόκερω σε Όψη με τον Δία στον Ζυγό, είναι η εμπιστοσύνη στα κριτήριά σου και η ικανότητα να επιλέγεις πλέον με ακρίβεια και ασφάλεια. Και εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις στην ύπαρξή σου, που σου μιλάει πάντα καθαρά μέσα από το σώμα σου και απ’ τα συναισθήματά σου. Όσο εμπιστεύεσαι  το μυαλό, τα σενάρια, τις φαντασίες και τις παιδικές σου πεποιθήσεις, αλλά και αυτά που σου λένε οι άλλοι, τόσο η εμπιστοσύνη σε εσένα θα κλονίζεται. Το να εμπιστευτείς ξανά και το να ανοιχτείς σε σχέσεις, συνεργασίες αλλά και στη ροή της ζωής εξαρτάται άμεσα από το πόσο θα εμπιστευθείς τον εαυτό σου. Τώρα όπως θα σου έλεγε ο Δίας στο Ζυγό αλλά και οι Εκλείψεις στους Ιχθύες και στην Παρθένο, το να εμπιστευτείς σχέσεις κάθε είδους προϋποθέτει αγάπη. Και η αγάπη για να χτιστεί σε μια σχέση θέλει χρόνο πολύ, καθαρότητα, αλήθεια, αυθεντικότητα και το να γνωρίζεις πρωτίστως ποιος είσαι, τι θέλεις, τι μπορείς, τι αντέχεις, τι νιώθεις και τι αισθάνεσαι. Και να τα καταθέτεις αδιάκοπα στις σχέσεις σου, βάζοντας στην μπάντα την παιδική ανάγκη, ότι ο άλλος είναι σε θέση να τα μαντεύει. Τίποτα δεν εξυπακούεται όταν εσύ δεν το έχεις δηλώσει καθαρά.

 

Ο Οκτώβριος δείχνει να έχει έντονη δράση και κινητικότητα, αλλά και ισχυρό προβληματισμό κυρίως όσον αφορά το πώς και με ποιους σχετίζεσαι. Ο Οκτώβριος σου ζητάει επιτακτικά να αναθεωρήσεις αλλά και να εξελίξεις τα κριτήρια των επιλογών σου, τόσο στις σχέσεις σου, όσο και στις συνεργασίες σου. Κάτι δεν προχωράει παρακάτω και ό,τι αρχίζει ωραία, συχνά τελειώνει με πόνο. Και αυτό έχει να κάνει απολύτως με το πώς επιλέγεις να σχετίζεσαι. Έχει να κάνει εντελώς και απόλυτα με τα κριτήριά σου είτε σε αυτό που επιλέγεις είτε στο πως διαχειρίζεσαι μετέπειτα αυτό που επιλέγεις. Και ελάχιστα έχει να κάνει με αυτό που εσύ πιστεύεις, ότι είσαι άτυχος και καταραμένος και ότι οι άλλοι είναι λάθος. Καταρχήν ξεκίνα να δεις με ποια κριτήρια επιλέγεις διαρκώς τους λάθος και όχι τους σωστούς. Γιατί αν το κριτήριο σου είναι να έχεις το πάνω χέρι, δεν ξεκινάς σχέσεις, αλλά πόλεμο.

 

Όσο και αν δεν σου αρέσουν οι αλλαγές, οι ανατροπές και η δράση, και επιζητάς μια μόνιμη σταθερότητα και μια σταθερή μονιμότητα, ο Οκτώβριος σε φέρνει αντιμέτωπο με την ανάγκη για σημαντικές αλλαγές. Αλλαγές όχι απαραίτητα κακές, αλλά που σε ξεβολεύουν. Ίσα - ίσα που ο Οκτώβριος είναι για εσένα μήνας θετικών εξελίξεων, που προϋποθέτουν όμως στρατηγική, διορατικότητα και έντονη δράση που θα σε βγάλει από ένα τέλμα που εδώ και καιρό βουλιάζεις. Τέλμα τόσο πρακτικό όσο και συναισθηματικό. Αυτή η περίοδος φέρνει καινούργιες προοπτικές εξέλιξης, και ο Άρης στο φιλικό σου Αιγόκερω σου ζητάει να τις χειριστείς με ωριμότητα, σοφία και ακρίβεια. Ενώ η Αφροδίτη απέναντί σου, σου δίνει την ευκαιρία να διαχειριστείς επιτυχώς οικονομικά ζητήματα, αλλά και να βάλεις σε άλλη βάση σχέσεις που έχουν εκκρεμότητες.

 

Έντονες πιέσεις που δέχεσαι ήδη σε θέματα σχέσεων και συνεργασιών σε ωθούν αρκετά πιεστικά να αφήσεις πίσω σου καταστάσεις, που δεν σε εξελίσσουν πλέον και σε εγκλωβίζουν σε ένα φαύλο κύκλο παράνοιας και παραλογισμού. Ένα μοντέλο ζωής και επιλογών που το έχεις εξαντλήσει πλήρως τραβώντας το από τα μαλλιά, χρειάζεται πλήρη αναθεώρηση. Όπως επίσης χρειάζεται να κλείσεις τα νταλαβέρια με παιδικές αρρώστιες και εφηβικές παρανοήσεις. Μπροστά σου ανοίγεται ένας καινούργιος κύκλος ζωής, που λέγεται ενηλικίωση και προϋποθέτει σημαντική αναθεώρηση κριτηρίων στον τρόπο που σκέφτεσαι τις επιλογές σου αλλά και στα κριτήρια με τα οποία τις επιλέγεις. Η παρουσία του Δία στον Ζυγό αλλά και του Κρόνου απέναντί σου, σου ζητά ξεκάθαρα μια εντελώς διαφορετική διαχείριση ζωής και σου δίνει - όσο και αν δεν θες να το δεις - τις ευκαιρίες να το πραγματοποιήσεις. 

 

Έντονος προβλέπεται για εσένα ο Οκτώβριος σε κάθε τομέα της ζωής σου. Ο Άρης απέναντί σου, σου ζητά δυναμικές κινήσεις με ωριμότητα, στρατηγική και σοφία, τόσο σε επαγγελματικά όσο και σε οικογενειακά ζητήματα. Ενώ η Αφροδίτη από το Σκορπιό σε βοηθάει να δεις και να ξεμπλέξεις γόρδιους δεσμούς και φαύλους κύκλους που σε κρατάνε καθηλωμένο σε σχέσεις εξάρτησης, αλλά και στην ανάγκη των άλλων. Είναι η στιγμή να προχωρήσεις παρακάτω, διαμορφώνοντας δικά σου κριτήρια επιλογών και αναλαμβάνοντας την ευθύνη του ποιος είσαι και τι θέλεις. Θα σε απασχολήσουν έντονα αυτό το μήνα ζητήματα σχέσεων, που εκκρεμούν και σε απασχολούν εδώ και καιρό, και προϋποθέτουν σημαντικά βήματα εξέλιξης και ωριμότητας, ώστε να υπάρχουν λειτουργικά στη ζωή σου. Αυτό το μήνα μην εμπιστευτείς το φόβο που σε καθηλώνει στα ίδια. Εμπιστεύσου την ανάγκη σου που σου ζητάει να πας παρακάτω.

 

Ο Οκτώβριος σε βρίσκει επιφορτισμένο με το να πρέπει να διορθώσεις λάθος επιλογές αλλά και υπεραισιόδοξα σενάρια που δεν μπορούν να υποστηριχτούν από την πραγματικότητα. Αναθεώρησε σε βάθος τα κριτήρια των επιλογών σου και αν μπορείς βάλε όρια στην τάση σου για αλόγιστη δύναμη και κυριαρχικότητα. Αν δεν μπορείς, θα σου βάλουν οι άλλοι. Θέματα σχέσεων και συνεργασιών θα σε απασχολήσουν έντονα αυτό το μήνα, με σκοπό να μπουν άλλες βάσεις και προϋποθέσεις στο πως και γιατί επιλέγεις να σχετίζεσαι χωρίς να σχετίζεσαι. Η τάση σου να έχεις το πάνω χέρι μπορεί να σου παρέχει μια «αυλή», αλλά ποτέ αληθινές σχέσεις. Και φυσικά όπως καταλαβαίνεις αυτό συχνά σε οδηγεί σε μια εικονική πραγματικότητα, όπου είσαι ο ισχυρός μεταξύ των αδυνάτων. Ο Άρης στον Αιγόκερω σου ζητάει να διαμορφώσεις με πραγματική δύναμη ουσιαστικά κριτήρια επιλογών που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε αληθινές συνθήκες.

 

Με δύο Εκλείψεις στον Άξονά σου τον Σεπτέμβριο, ο Οκτώβριος σε βρίσκει μπροστά σε οριστικά κλεισίματα και νέα ξεκινήματα. Ένας κύκλος τελειώνει οριστικά και ένας καινούργιος ξεκινάει με στόχο να σε πάει παρακάτω και να σε ενηλικιώσει. Κωλύματα, πεποιθήσεις, σενάρια πανικού αλλά και παράνοιας είναι αυτό που χρειάζεται να αφήσεις πίσω σου, βάζοντας όρια στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι. Η είσοδος του Άρη στο φιλικό σου Αιγόκερω σε βοηθάει να δράσεις με καθαρότητα, ωριμότητα, στρατηγική και σοφία, αλλά και να πάψεις να σκορπιέσαι σε σενάρια και φαντασίες που σε φθείρουν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Αυτό είναι και το κυρίαρχο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτή την περίοδο. Να βάλεις «φίλτρα» στον τρόπο που διαρρέεις και χάνεσαι προσπαθώντας να υπεραναλύσεις αυτό που είναι προφανές, χάνοντας έτσι την επαφή με την πραγματικότητα. Ζήτα βοήθεια όπου δεν τα καταφέρνεις.

 

 

 

Η είσοδος του Δία στο Ζώδιό σου, η Νέα Σελήνη εκεί και η Πανσέληνος απέναντί, σου διακινούν έντονα αυτό το μήνα ζητήματα σχέσεων σε κάθε τομέα. Οριστικά κλεισίματα σχέσεων με τις έντονες Πλανητικές Όψεις τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει θεαματικά το τοπίο των σχέσεων στη ζωή σου με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αναθεωρηθούν πλήρως και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγεις να σχετίζεσαι. Μετά από ένα κύκλο σημαντικών απωλειών, αυτή η χρονιά, με τον Δία στο Ζώδιο σου, σου δίνει την δυνατότητα να μάθεις να επιλέγεις σχέσεις με ουσία, που θα σου μείνουν. Άρα το να προσπαθείς να είσαι αρεστός σε όλους, κρατώντας ισορροπίες εκεί που δεν υπάρχουν, είναι κάτι προς αμφισβήτηση. Η διάθεση σου να «σκηνοθετείς» αρμονικά περιβάλλοντα με «αισθητική» και «αγάπη» δικαιολογώντας τους πάντες και τα πάντα, δεν έκοψε πολλά εισιτήρια. Η παρουσία του Άρη στον Αιγόκερω, του Δία στο Ζώδιο σου και η έντονη δράση του Ουρανού απέναντί σου, σου λένε ξεκάθαρα πως μόνο ό,τι είναι αυθεντικό, αληθινό και έχει πραγματική αγάπη αντέχει στον χρόνο.

 

 

Ο Οκτώβριος προσθέτει πόντους, που σε ωθούν σε μια θετική αλλαγή διάθεσης. Η Αφροδίτη στο Ζώδιό σου και η τεράστια κινητικότητα στον γειτονικό σου Άξονα Κριού – Ζυγού αλλά και Ιχθύων – Παρθένου ανοίγουν προοπτικές σε κάθε τομέα. Το δικό σου στοίχημα καρμικά αυτή την περίοδο είναι να μπορέσεις να εμπιστευθείς αυτό που δεν μπορείς να ελέγξεις. Να εμπιστευθείς τη ροή της ζωής και να δεχθείς ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκτός από τον δικό σου που οδηγούν σε ένα καλό αποτέλεσμα. Καινούργια πράγματα, πρωτόγνωρες αισθήσεις και εξελίξεις εντελώς διαφορετικές από αυτό που είχες «σκηνοθετήσει», σε φέρνουν αντιμέτωπο με την ανάγκη για θετικές αλλαγές. Αλλαγές στα κριτήριά σου, στο τι είναι καλό και τι κακό, τι σωστό και τι λάθος, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Η περίοδος αυτή σου ζητάει να «ανοίξεις» τα όρια αποδοχής σου και να εμπιστευθείς τον εαυτό σου παύοντας να προσπαθείς να εισπράξεις την εμπιστοσύνη από το περιβάλλον σου. Να βρεις αυτή τη δύναμη μέσα σου που σε καθιστά ικανό να υπάρχεις χαρούμενος, όποιες και αν είναι οι συνθήκες γύρω σου. Ευελιξία, πνευματική διεύρυνση, ανοιχτή καρδιά και μάτια είναι το κλειδί της επιτυχίας σου.

 

 Η έντονη περίοδος των Εκλείψεων στον Άξονα Παρθένου – Ιχθύ σε βρίσκει και αυτό το μήνα να χρειάζεται να διαχειριστείς ανατροπές, απώλειες, αλλά και σημαντικά θέματα σχέσεων. Η μετακίνηση του Άρη από το Ζώδιό σου στον Αιγόκερω, μειώνει παρόλα αυτά το έντονο και στιγμές – στιγμές εκρηκτικό κλίμα «μαλακώνοντας» αρκετά τα πράγματα. Όπως και η ευνοϊκή προς τα εσένα θέση του Δία στον Ζυγό αλλά και η είσοδος της Αφροδίτης το δεύτερο ήμισυ του μήνα στο Ζώδιό σου. Που σημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τρομακτικά όσο δείχνουν, και πως με σοφή, ψύχραιμη και ώριμη διαχείριση όλα μπορούν να μπουν στην θέση τους. Αυτό που επείγει να κάνεις και θα βοηθήσει όσο δεν φαντάζεσαι είναι να αναθεωρήσεις σε βάθος τα κριτήρια με τα οποία επιλέγεις, δρας και σχετίζεσαι. Να αναθεωρήσεις όχι με σκοπό να χρεώσεις τους άλλους τις δικές σου λάθος επιλογές, αλλά να δεις καθαρά τα λάθη των δικών σου επιλογών. Να δεις ώριμα.

 

Έντονες αλλαγές και ανατροπές σου τονίζουν αυτό το μήνα τη διαφορά που έχει το «σκηνοθετώ» από το οργανώνω και διαχειρίζομαι. Η τάση σου να φτιάχνεις διαρκώς μια «σκηνοθεσία», να μοιράζεις ρόλους, χρόνους, ατάκες και διαθέσεις, αν θελήσεις να κοιτάξεις πιο βαθειά θα δεις ότι είναι και η κύρια πηγή του άγχους σου. Σκηνοθετώντας όμως δεν ζεις, δεν μαθαίνεις, δεν εξελίσσεσαι, δεν ρέεις με την ζωή. Επίσης οι απώλειες είναι καταιγιστικές, γιατί όταν οι άλλοι δεν κάνουν αυτό που θέλεις, αλλά αυτό που θέλουν, εύκολα τους αποκλείεις από το καστ. Και έτσι χάνεις κάθε ευκαιρία να αναμετρηθείς με το διαφορετικό, να δυναμώσεις, να μάθεις για εσένα καινούργια πράγματα, να θεραπεύσεις φόβους, παιδικά κουσούρια και να ενηλικιωθείς. Η Νέα Σελήνη στον Ζυγό και η Πανσέληνος στον Κριό, ο Δίας και ο Ερμής στον Ζυγό και ο Άρης στο Ζώδιό σου, θα σου δώσουν πολλές ευκαιρίες να μάθεις, να υπάρχεις και να διαχειρίζεσαι τα πράγματα όπως τα φέρει η ζωή και ας σου χαλάει τη σκηνοθεσία. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι σκηνοθετούμε γιατί φοβόμαστε να εξελιχθούμε. Κι όταν εξελιχθούμε, απλώς ζούμε, δεν σκηνοθετούμε. Αυτή η περίοδος σε οδηγεί να αναθεωρήσεις πλήρως τα κριτήριά σου στο πως σχετίζεσαι.

 

Έντονος και ανατρεπτικός αλλά με καλή διάθεση είναι για εσένα ο Οκτώβριος. Η Νέα Σελήνη, ο Ερμής και η είσοδος του Δία στο φιλικό σου Ζυγό σε ωθούν σε βαθιές αναθεωρήσεις σε θέματα σχέσεων. Είσαι βαθιά κοινωνικός για να καταλήγεις τόσο μόνος και «κλεισμένος», έρχεται να σου πει ο Δίας από το Ζυγό. Δεν είσαι η ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου που εξελίσσεται στη μοναξιά. Άρα το να διώχνεις τους άλλους από γύρω σου είναι κάτι που έχεις να διορθώσεις και όχι να ασπαστείς. Αυτή η περίοδος σε φέρνει αντιμέτωπο καρμικά με τα κριτήρια των επιλογών σου, όσον αφορά τις σχέσεις σου. Κριτήρια που σε μεγάλη κλίμακα παραμένουν παιδικά, απαιτητικά, εγωκεντρικά και εξαιρετικά διαστρεβλωμένα. Κριτήρια λάθος τόσο στις επιλογές όσο και στη συμπεριφορά που εύκολα χρεώνεις στους γύρω σου. Κριτήρια που δεν προϋποθέτουν το χτίσιμο σχέσεων αγάπης, αλλά σχέσεων ανταγωνισμού, κυριαρχίας και απόρριψης. Ίσως ήρθε η ώρα να βρεις και μια άλλη πιο δυνατή χαρά από τη χαρά του να απορρίπτεις, τη χαρά του να διευρύνεσαι, να αποδέχεσαι, να αγαπάς και να σέβεσαι την διαφορετικότητα. 

 

  Με έντονο τον απόηχο των Εκλείψεων στον Άξονά σου μπαίνει ο Οκτώβριος. Το κυρίαρχο μέλημά σου αυτή την περίοδο πρέπει να είναι η φροντίδα της ψυχικής και σωματικής σου ισορροπίας. Αλλά και η επανεξέταση των κριτηρίων σου με γνώμονα την ανάγκη σου για εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Αυτό που εμπιστεύεσαι, είναι αυτό που συχνά σε προδίδει και έτσι η εμπιστοσύνη τείνει να είναι διαρκώς ζητούμενο. Και αυτό που εμπιστεύεσαι είναι κυρίως τα σενάρια, οι σκηνοθεσίες, οι φαντασίες και οι παρανοϊκές σκέψεις του μυαλού σου, επιμένοντας πως αυτό είναι και το αληθινό, και διαρκώς ενεργειακά διαρρέεις. Δύο ισχυρές Εκλείψεις και η έντονη παρουσία του Κρόνου σου ζητούν επιτακτικά αυτή την περίοδο να αναθεωρήσεις τα κριτήρια των επιλογών σου και από τις παιδικές ονειροφαντασίες σου, να προσγειωθείς σε αυτό που πραγματικά υπάρχει. Να πάψεις να ζητάς την εμπιστοσύνη από τους άλλους, και να συνειδητοποιήσεις πως χρειάζεται να εμπιστευθείς τον εαυτό σου. Να διαμορφώσεις κριτήρια επιλογών που στηρίζονται στην πραγματικότητα που σου δείχνει η ύπαρξή σου, το σώμα σου και τα συναισθήματά σου. Να εμπιστευθείς σε βάθος τον αληθινό σου εαυτό, έστω και αν αυτό σου χαλάει την «σκηνοθεσία».