Από τον

Πέτρο Κατσαμάκη,

Αστρολόγο – Ερευνητή

 

 

Ο Απρίλιος σε καλεί να ξαναβάλεις κάτω τα πράγματα, να ανα-πλαισιώσεις και να αναθεωρήσεις. Στόχους, τρόπους, προοπτικές με επίκεντρο του το πώς θέλεις εσύ να στέκεσαι απέναντι στις σχέσεις σου, αλλά και αυτές απέναντι σε εσένα. Με την Αφροδίτη να συνεχίζει να βρίσκεται σε φαινομενικά Ανάδρομη πορεία στον Κριό και στους Ιχθύες έως τη μέρα του Πάσχα και τον Ερμή να περνά σε φαινομενικά Ανάδρομη πορεία το δεύτερο δεκαήμερο και για όλη τη πορεία του μήνα, όπως επίσης και τον Κρόνο στον Τοξότη, οι αναθεωρήσεις θα είναι το θέμα αυτού του μήνα. Σε αυτό θα βοηθήσει και η Πανσέληνος στο Ζώδιο του Ζυγού σε έντονη Όψη με το Δία, τον Ουρανό και τον Πλούτωνα, να φορτίζουν εκρηκτικά είτε μέσα από αποκαλύψεις, είτε δημιουργώντας έντονο παρασκήνιο. Όλα δείχνουν παρόλα αυτά πως πολλά θα βγουν στη «φόρα» με τους μισούς να προσπαθούν να αποκαλύψουν και τους άλλους μισούς να καταχωνιάζουν και να κρύβουν. Η αλήθεια είναι πως η λύτρωση θα έρθει μέσα από αποκαλύψεις, οι οποίες όμως δεν χρειάζεται να εμπεριέχουν ούτε σοκ, ούτε μαλλιοτραβήγματα, ούτε άκρα και ακρότητες, για να επιτελέσουν τον σκοπό σου. Άρα, αυτό που έχεις να διαχειριστείς είναι η έντονη συναισθηματική φόρτιση, παίρνοντας αποστάσεις από αυτή και κοιτώντας - όσον αφορά τουλάχιστον στον εαυτό σου - από ποια παλιά πληγή σου εκβάλλει τόση προσκόλληση, οργή και πόνος, πριν αποφασίσεις να την προβάλλεις στον απέναντί σου. Σχέσεις που διαχειρίστηκαν λάθος, που έληξαν άδοξα, που πάγωσαν απότομα ή που οδηγήθηκαν σε επώδυνες ρήξεις, βγαίνουν στο προσκήνιο είτε συνειδητά, είτε μέσα από τυχαία ή εντελώς ξαφνικά γεγονότα. Σχέσεις που χρειάζεται να ασχοληθείς μαζί τους, γιατί μόνο έτσι θα πας παρακάτω. Είτε θα χρειαστεί να «κλείσεις» οριστικά κάποιες από αυτές τις σχέσεις, είτε να κλείσεις μέσα σε αυτές συμπεριφορές και καταστάσεις επώδυνες ξεκαθαρίζοντας τη θέση σου.

Η σημαντική καρμική συνειδητοποίηση αυτή την περίοδο είναι πως ό,τι χρειάζεται πολύ προσπάθεια και κόπο για να υπάρχει στη ζωή σου, θέλει βαθειά και πλήρη αναθεώρηση. Και αν έχεις μάθει να κάνεις και τους 12 άθλους του Ηρακλή σε ημερήσια διάταξη για να σε αγαπάνε, να σε αποδέχονται, να σε εγκρίνουν και εσύ να καταρρέεις από την αγωνία και την υπερκόπωση, χρειάζεται να δεις αν αυτό πραγματικά θέλεις να έχεις στη ζωή σου. Τέτοιου είδους καρμικά ξεσκαρταρίσματα φέρνει στο προσκήνιο ο Απρίλιος δίνοντάς σου την ευκαιρία να δεις πού πας και μπλέκεσαι, τί πας και αναλαμβάνεις και στο τέλος μένεις μόνος, ανυποστήρικτος και με την απορία. Αυτή την περίοδο θα χρειαστεί να δεις σχέσεις που σε «ζημιώνουν» είτε συναισθηματικά, είτε πρακτικά, είτε ενεργειακά, αλλά και το αντίστροφο. Οι σχέσεις για να υπάρχουν και να είναι αληθινές σχέσεις αγάπης χρειάζονται ίσο μέρισμα και στη χαρά και την λύπη, και στο δούναι και στο λαβείν, και στο ενδιαφέρον και στη φροντίδα, αλλά και στην παρουσία, αλλιώς χρεοκοπούν. Αληθινές σχέσεις δεν μπορούν να υπάρξουν και να στηρίζονται μόνο στη δοτικότητα, την υπομονή, την φροντίδα και το δόσιμο του ενός ή στην απαίτηση του άλλου να λαμβάνει, σου λέει ξεκάθαρα η Όψη Κρόνου - Δία - Ουρανού – Πλούτωνα. Όταν συμβαίνει αυτό, οι σχέσεις αυτές πάσχουν από μια σοβαρή ασθένεια που λέγεται εξάρτηση. Και αν δεν την προσέξεις, αυτή η ασθένεια καταστρέφει ζωές, κλείνει σπίτια, τροφοδοτεί με οργή, τρόμο και μίσος και σε καμία περίπτωση δεν προάγει την αγάπη.

Ο Απρίλιος βάζει στη σέντρα τέτοιες σχέσεις, που από καιρό κουβαλάνε τέτοιου είδους εκκρεμότητες και παιδικές αρρώστιες, και κουκουλώνουν τα θέματά τους πίσω από παιχνίδια δύναμης, γοητείας, παρασκήνιου κάθε είδους και κινούνται από το ένα άκρο στο άλλο, παριστάνοντας τις χαριτωμένες ή τις τραγικές. Είναι έτσι οι συνθήκες σου λέει βλοσυρά η Νέα Σελήνη στον Ταύρο που για να την βγάλεις «καθαρή» αυτή την πραγματικά πολύ δύσκολη περίοδο, μαζί με το ξεκαθάρισμα που πρέπει να κάνεις για το τι θα βάλεις στη μαγειρίτσα, θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσεις και τι πραγματικά σε «θρέφει» και τι σε «αρρωσταίνει», τι σε στηρίζει και τι σε αποδυναμώνει στον τρόπο που σχετίζεσαι αλλά και στις σχέσεις σου αυτές καθαυτές. Άλλωστε, αν έχει μείνει κάτι που θα σε βοηθήσει να κρατηθείς σώος τόσο ψυχολογικά όσο πνευματικά και σωματικά, είναι αυτό που ούτε φορολογείται, ούτε μπορούν να στο υπεξαιρέσουν, αν υπάρχει. Και αυτό είναι η αυθεντική αγάπη, η οποία είναι στην πραγματικότητα αυθεντική όταν απορρέει από την αγάπη χωρίς όρια προς τον εαυτό σου, την φροντίδα, την προστασία και το νοιάξιμο για αυτόν. Και έπειτα διαχέεται προς τους άλλους.

Με τον Ερμή και την Αφροδίτη σε Ανάδρομη φαινομενικά πορεία να μπαινοβγαίνουν στο Ζώδιό σου αυτό το μήνα, αλλά και την Πανσέληνο απέναντί σου σε Όψη με το Δία, τον Κρόνο, τον Πλούτωνα και τον Ουρανό, έντονες καρμικές καταστάσεις που αφορούν σε θέματα σχέσεων βγαίνουν στο προσκήνιο. Καταστάσεις που η ρίζα τους βρίσκεται πολύ πίσω και ανακυκλώνονται με τον ίδιο τρόπο στη ζωή σου, αλλάζοντας απλώς πρωταγωνιστές. Καταστάσεις καθόλου υποστηρικτικές για την εξέλιξή σου, αντιθέτως απολύτως απαγορευτικές στο να πας εκεί που εξελικτικά έχεις ανάγκη. Καταστάσεις που έρχονται πάλι μπροστά σου προς αναθεώρηση του πως θες να υπάρχεις και να σχετίζεσαι μέσα από σχέσεις που έληξαν άδοξα, πάγωσαν ή σέρνονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας απομυζώντας σου ενέργεια. Αυτό που θα χρειαστεί να προσέξεις είναι πως οι σχέσεις αυτές δεν «κλείνουν» με συγκρούσεις αντιθέτως τρέφονται από αυτές. Απέφυγε λοιπόν άκρα και ακρότητες συνειδητοποιώντας πως ο στόχος δεν είναι να αλλάξεις κανέναν αλλά να αναθεωρήσεις τι είναι αυτό που σε τρέφει και τι είναι αυτό που σε δηλητηριάζει. Αυτό θα χρειαστεί να το επεκτείνεις και στους στόχους σου, τις επαγγελματικές και οικονομικές σου επιδιώξεις, κλείνοντας οριστικά με αυτό είτε είναι κατάσταση είτε είναι μοντέλο συμπεριφοράς, είτε είναι αυτό που έμαθες από τα μικράτα σου και πλέον δεν είναι σε θέση να σου δώσει αυτό που χρειάζεσαι προς την ευτυχία σου. Μπορείς απλώς να το αποχαιρετίσεις, χωρίς να τσακωθείς μαζί του και να κοιτάξεις προς τα εκεί που έχει νέες επιλογές που σε εκπληρώνουν, με το Δία απέναντί σου να περιμένει να το κάνεις, για να σου ανοίξει δρόμους και να σου δώσει δώρα.

 

Αποφασισμένο σε βρίσκει ο Απρίλιος να αναθεωρήσεις σε βάθος αλλά και να ξεσκαρτάρεις ό,τι δεν προάγει τη συναισθηματική και υλική σου ασφάλεια. Σχέσεις, επιλογές αποδυνάμωσης, φόβοι και περιβάλλοντα, που σε απομυζούν και δεν σε ενδυναμώνουν, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να τα αποχαιρετίσεις προχωρώντας παρακάτω. Η παρουσία του Άρη στο Ζώδιό σου, σου δίνει όλα τα γκάζια που χρειάζεσαι, απλώς προσπάθησε να μην το παρακάνεις πηγαίνοντας σε άκρα. Γιατί, έτσι κι αλλιώς, αυτό που θα σε εκπληρώσει, θα σε αναπαύσει και θα σε ηρεμήσει είναι οι βατές επιλογές. Αντιθέτως, τα άκρα είναι αυτό με το οποίο έχεις να τελειώσεις. Η Κυβερνήτιδά σου η Αφροδίτη και ο Ερμής σε φαινομενικά Ανάδρομη πορεία στο γειτονικό σου Κριό φέρνουν στο προσκήνιο καταστάσεις που εκκρεμούν από το μακρινό παρελθόν, με στόχο μια ουσιαστική και ώριμη διευθέτηση στο παρόν. Ο μήνας αυτός δεν ευνοεί και τόσο, με αρκετούς σημαντικούς Πλανήτες σε φαινομενικά Ανάδρομη πορεία, οριστικές καρμικές αποφάσεις, αλλά ευνοεί το να κάνεις βαθιές διεργασίες μέσα σου, που θα σε οδηγήσουν στο άμεσο μέλλον σε νέα ενδυναμωτικά ξεκινήματα σε κάθε τομέα της ζωής σου, με τη Νέα Σελήνη στο Ζώδιό σου να το ευνοεί ποικιλοτρόπως. Απέφυγε να εγκλωβιστείς ξανά σε παλιούς τρόπους που έχουν αποδείξει πως δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό και ανοίξου σε νέες επιλογές, που μπορούν να το κάνουν.

 Ο Απρίλιος πυροδοτεί αναθεωρήσεις και ίσως και βαθιές αναμετρήσεις σε θέματα σχέσεων σημαντικών και καρμικών. Η Αφροδίτη και ο Κυβερνήτης σου ο Ερμής σε φαινομενικά Ανάδρομη πορεία, αλλά και η Πανσέληνος στο Ζυγό σε Όψη με τον Ουρανό, τον Δία και τον Πλούτωνα φέρνουν στο προσκήνιο σχέσεις ή καταστάσεις σχέσεων που εκκρεμούν από το παρελθόν προς αναπλαισίωση και αναθεώρηση. Σχέσεις που είτε έληξαν άδοξα ή οδηγήθηκαν σε άκρα, αλλά παρόλα αυτά παραμένουν μισοτελειωμένες εξαιτίας της αδυναμίας των συμμετεχόντων σε αυτές να διαχειριστούν την δυναμική τους. Σχέσεις που ζητούν στο παρόν μια άλλη αντιμετώπιση χωρίς άκρα, χειρισμούς, παιχνίδια επιβολής, προσκόλλησης και εξάρτησης, ώστε να έχουν μια έντιμη και ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία να δώσουν τα μαθήματα που δεν μπόρεσαν στους συμμετέχοντες. Εσύ πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός και απόλυτα αυθεντικός, ώστε να διαχειριστείς με ανοιχτή καρδιά και νου τα δώρα που έχεις να λάβεις από αυτές, όσο και αν σε φέρουν στη δύσκολη θέση να αντιμετωπίσεις πεποιθήσεις, κολλήματα και φόβους παλιούς και ανεπίλυτους. Κάποιες από αυτές τις σχέσεις θα οδηγήσουν σε αποχωρισμούς, μιας και δεν μπορούν άλλο να σε εξελίξουν στο τώρα, αντιθέτως σε απομυζούν, ενώ κάποιες άλλες, με τη συμμετοχή του Δία από το φιλικό σου Ζυγό, θα χρειαστεί να μπουν σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο μέσα από το οποίο θα λάβεις τα δώρα και την υποστήριξη που χρειάζεσαι κατεπειγόντως, για να ξεκολλήσεις τη ζωή σου και να την πας παρακάτω, εκεί που λέει συναισθηματική και υλική ασφάλεια.

 Όλο το Σύμπαν αυτή την περίοδο σου φωνάζει να απαγκιστρωθείς από ό,τι σε κολλάει και σε καθηλώνει σε σενάρια σχέσεων που επαναλαμβάνονται με τον ίδιο επώδυνο ονόματα και διευθύνσεις. Με την Αφροδίτη και τον Ερμή σε φαινομενικά Ανάδρομη πορεία από τον Κριό, αλλά και την Πανσέληνο στο Ζυγό σε Όψεις με τον Δία, τον Ουρανό και τον Πλούτωνα, ο Απρίλιος θα είναι εξαιρετικά έντονα φορτισμένος με καρμικά θέματα σχέσεων, που εμπεριέχουν αποκαλύψεις και έχουν τη ρίζα τους στο μακρινό παρελθόν, είτε σαν προέλευση, είτε σαν ποιότητα. Σχέσεις που χρειάζεται να αναθεωρηθούν εκ νέου, σχέσεις που πάγωσαν ή έμειναν μισοτελειωμένες και επανεμφανίζονται ξαφνικά αλλά καθόλου τυχαία μπροστά σου. Αυτό το καθόλου τυχαία είναι που καθορίζει και την καρμικότητά τους. Εσύ φρόντισε να διαχειριστείς με διαύγεια και απόσταση από παιδικές εξαρτητικές τρόπο από τα παιδικάτα σου, αλλάζοντας κατά καιρούς απλώς ασθένειες τις σχέσεις αυτές, δίνοντας στον εαυτό σου την ευκαιρία να λάβεις τα δώρα που περιέχουν και που είναι σε θέση να σε ξεκολλήσουν από καταστάσεις καθήλωσης, ώστε να σε πάνε παρακάτω. Είναι η ώρα να επιστρατεύσεις όλες τις δυνάμεις σου, ώστε να «κλείσεις» οριστικά ό,τι σε απομυζά και σε κρατά προσκολλημένο και δυστυχισμένο, όσο και αν αποφεύγεις να το συνειδητοποιήσεις, και να βρεις το θάρρος να ανοιχτείς σε καινούργια πεδία εξέλιξης σε κάθε τομέα της ζωής σου. Να προχωρήσεις από το να κρέμεσαι στις αποφάσεις των άλλων με αγωνία προς την αυτονομία και την ελευθερία σου. Απέφυγε παρορμητισμούς και συναισθηματικοποιήσεις κάθε είδους και ζήτα βοήθεια όπου δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα.

Με τον Ερμή και την Αφροδίτη σε φαινομενικά Ανάδρομη πορεία, ο Απρίλιος φέρνει μπρος σου «αναδρομικά» σχέσεις, καταστάσεις και γεγονότα που εσφαλμένα νόμιζες ότι έχεις καταχωνιάσει στο παρελθόν, καθώς και γεγονότα που περιέχουν ισχυρές αποκαλύψεις και παρασκήνιο, και εμφανίζονται ξαφνικά ή σε ξαφνιάζουν. Στην πραγματικότητα σου δίνεται μια δεύτερη καρμική ευκαιρία να πάρεις «μαθήματα» που λόγω της απολυτότητάς σου και της σκληρότητας της προσωπικότητάς σου απέφυγες στο παρελθόν. Αυτή την περίοδο όλο το Σύμπαν σε ευνοεί, ώστε να αφήσεις πίσω σου καταστάσεις υπερπροσπάθειας, αγωνίας και φόβου, αλλά και να αποχωρήσεις διακριτικά από ό,τι δεν είναι σε θέση να πάει παρακάτω, ακόμη και αν αυτό είναι οι φιλοδοξίες σου, οι πεποιθήσεις σου και τα κολλήματά σου. Παράλληλα ο Άρης από το Ζώδιο του Ταύρου σου λέει να συμμαζευτείς από παιχνίδια εντυπώσεων και γοητείας, και να εστιάσεις προς τα εκεί που ευδοκιμεί η συναισθηματική και υλική ασφάλεια, αλλά και η σταθερότητα που τόσο έχεις ανάγκη. Τις οποίες και θα βρεις, αν δεχθείς και πάψεις να πολεμάς την ευαλωτότητά σου, ξεκαθαρίζοντας τι αντέχεις και τι δεν αντέχεις, τι μπορείς και τι δεν μπορείς, παύοντας να παριστάνεις τον άτρωτο σούπερ ήρωα, αλλά και να κρύβεσαι διαρκώς πίσω από ρόλους. Συνειδητοποίησε, με την Νέα Σελήνη από το Ζώδιο του Ταύρου, πως όσο κι αν κάνεις τεχνητές αναπνοές σε καταστάσεις που δεν προχωράνε άλλο και αρνείσαι να το αποδεχθείς, τόσο θα βουλιάζεις στην ανασφάλεια, την αγωνία, τα άκρα και τη βία σε κάθε της μορφή. Ελευθέρωσε τον εαυτό σου από τις προσδοκίες του «εγώ» σου και ζήσε όπως μπορείς και όχι όπως θα’ θελε αυτό.

 Με τον Κυβερνήτη σου τον Ερμή και την Αφροδίτη απέναντί σου σε φαινομενικά Ανάδρομη πορεία, ο Απρίλιος σε φέρνει μπροστά σε αναθεωρήσεις απαραίτητες για την περαιτέρω πορεία σου. Αναθεωρήσεις, που επικεντρώνονται σε σχέσεις έντονα καρμικές και ζητήματα που εκκρεμούν και ανακυκλώνονται μέσω αυτών των σχέσεων από το μακρινό παρελθόν σου. Καταστάσεις και σχέσεις, που εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά σου και περιέχουν ισχυρές αποκαλύψεις και παρασκήνιο, περιέχουν και σημαντικά καρμικά μαθήματα και «κλειδιά» που είναι σε θέση να ανοίξουν τις πόρτες τις εξέλιξής σου. Και μάλιστα, αν διαχειριστείς με ωριμότητα και απόσταση τις εν λόγω σχέσεις, θα λάβεις στη θέση της τεράστιας υπερπροσπάθειας που κάνεις για οτιδήποτε στη ζωή σου, ανοιχτούς δρόμους που δεν χρειάζονται καν προσπάθεια. Αντιθέτως σου επιστρέφουν υποστήριξη και ενδυνάμωση σε κάθε τομέα της ζωής σου. Η Πανσέληνος στο γειτονικό σου Ζώδιο του Ζυγού, σε Όψη με τον Δία, τον Ουρανό και τον Πλούτωνα, σου ζητά να κλείσεις οριστικά νταλαβέρια με ό,τι σε δαπανά και σε απομυζά χωρίς να σου επιστρέφει τα δέοντα. Λάβε υπόψη σου πως ό,τι χρειάζεται πάρα πολύ προσπάθεια για να υπάρχει στη ζωή σου, είναι μια παθολογική επιλογή προς εξυγίανση και «κλείσιμο». Ενώ η Νέα Σελήνη και ο Άρης στο φιλικό σου Ζώδιο του Ταύρου, σου δείχνει πώς να ανοιχτείς σε καταστάσεις και επιλογές που δεν περιέχουν ούτε ακρότητες, ούτε δαπάνες ψυχικής, συναισθηματικής και υλικής φθοράς. Αντιθέτως σε ενδυναμώνουν και σε προωθούν προς την συναισθηματική και υλική σου ασφάλεια.

 

 

 Τα φώτα αυτό το μήνα εστιάζουν σε εσένα, με την Πανσέληνο στο Ζώδιό σου σε έντονες Όψεις με τον Ουρανό και τον Πλούτωνα, αλλά και την Κυβερνήτιδά σου την Αφροδίτη και τον Ερμή σε φαινομενικά Ανάδρομη πορεία απέναντί σου. Το επίκεντρο της προσοχής σου καρμικά θα κινηθεί σε τι άλλο από θέματα σχέσεων. Η περίοδος αυτή, σου ζητά να σταθείς σαν ελεύθερος άνθρωπος που είσαι δηλώνοντας την «αλήθεια» σου προς όσους ενδιαφέρονται να σχετιστούν πραγματικά μαζί σου. Ο Απρίλιος φέρνει στο προσκήνιο σχέσεις καρμικές, που ίσως τέλειωσαν άδοξα στο παρελθόν, σχέσεις που δεν έχεις «συστηθεί», δεν έχεις πει καθαρά ποιος είσαι, τι θέλεις, τι αντέχεις, τι μπορείς, τι ζητάς, σχέσεις που δεν έγιναν σχέσεις, αλλά έμειναν σε επιφανειακά παιχνίδια ρόλων χωρίς ουσιαστικά να εμβαθύνουν. Σχέσεις έξω από τα όρια αντοχών και τις ανάγκες σου, που χρειάζεται να αναπλαισιωθούν ξεκαθαρίζοντας, αν και πως μπορούν να υπάρχουν στη ζωή σου. Η σημαντική συνειδητοποίηση για εσένα αυτή την περίοδο είναι πως ό,τι εμπεριέχει τεράστια προσπάθεια και κόπο, χρειάζεται να αναθεωρηθεί σε βάθος εστιάζοντας στο γιατί χρειάζεται να προσπαθείς τόσο πολύ, ώστε να αγαπιέσαι, να συντροφεύεσαι, να έχεις φίλους ή συνεργάτες. Η Πανσέληνος στο Ζώδιό σου σε Σύνοδο με τον Δία Ανάδρομο, αλλά και τον Ουρανό και τον Πλούτωνα, έρχεται να σε ωθήσει να δεις πως ό,τι έχει τόσο πολύ κόπο, έχει και βαθιές παθολογικές ρίζες. Δε ρέει απλά και ήρεμα με τη ζωή, αντιθέτως κινείται εκτός ζωής και πραγματικότητας. Δεν έχει αυθεντικότητα, δεν έχει αλήθεια. Και σχέσεις με κόπο χωρίς αυθεντικότητα και αλήθεια, δεν μπορούν να υπάρξουν. Ξεκαθάρισε λοιπόν μέσα σου και γύρω σου και κάνε χώρο, ώστε ο Δίας στο Ζώδιό σου να σε ανταμείψει με αληθινές υποστηρικτικές σχέσεις.

 

  Με την επιρροή των Εκλείψεων ακόμα ισχυρή, ο Απρίλιος θέτει την ανάγκη να «φωτιστούν» σκοτεινές καταστάσεις που κρύβουν παιχνίδια δύναμης, αλλά και έντονο παρασκήνιο σε κάθε τομέα της ζωής σου. Η Πανσέληνος στο Ζυγό σε Όψη με τον Δία, τον Ουρανό αλλά και τον Κυβερνήτη σου τον Πλούτωνα, αλλά και η Αφροδίτη και ο Ερμής σε φαινομενικά Ανάδρομη πορεία, βγάζουν στο φως σχέσεις, συνεργασίες που περιέχουν εκκρεμότητες και καρμικά θέματα από παλιά. Σχέσεις που χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν πλήρως, χωρίς παιχνίδια δύναμης, κυριαρχίας και επιβολής. Εστίασε στο πως θα αποφύγεις εμπλοκές, ξεκαθαρίζοντας τη θέση σου, ώστε να συνυπάρξεις με ό,τι σου επιτρέπει να συνυπάρξεις και να αποστασιοποιηθείς από ό,τι δεν αφήνει κανένα περιθώριο υγιούς συνύπαρξης. Τώρα, αν όλα αυτά τα κάνεις απλά, ήρεμα, αναίμακτα, χωρίς κόπο, εντάσεις και βία κάθε είδους, βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο. Η Νέα Σελήνη απέναντί σου στον Ταύρο άλλωστε, σου δηλώνει ξεκάθαρα πως η συναισθηματική και υλική ασφάλεια που χρειάζεσαι, δεν θα αποκτηθεί προσπαθώντας ο ίδιος ή ζητώντας από τους άλλους να προσπαθήσουν πολύ. Θα αποκτηθεί επιλέγοντας καταστάσεις και σχέσεις που «εύκολα» μπορούν να ρέουν στη ζωή σου παραμερίζοντας εμπόδια και διαφορετικότητες, δομώντας αληθινή και ειλικρινή σχέτιση και αγάπη, προχωρώντας μαζί με όσους επιθυμούν το παρακάτω της εξέλιξής τους. Στην ίδια λογική θα χρειαστεί να διαχειριστείς σχέσεις αυτό το μήνα που αφορούν σε οικονομικά, επαγγελματικά ή κληρονομικά ζητήματα.

  Ο Απρίλιος με την δυναμική των Εκλείψεων ακόμα ισχυρή, και τον Ερμή και την Αφροδίτη σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία, φέρνει μπροστά σου προς αναθεώρηση καταστάσεις που εκκρεμούν από το παρελθόν, μιας και η διαχείριση που τους έγινε, δεν επέτρεψε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Φέρνει επίσης σχέσεις που διαχειρίστηκες ανώριμα και με κακώς εννοούμενο παιδικό τρόπο, σχέσεις που όμως κρατούν για εσένα «κλειδιά» εξέλιξης απαραίτητα για να βάλεις σε μια σειρά το μπάχαλο που υπάρχει εδώ και καιρό σε κάθε τομέα της ζωής σου. Αυτό που πιστεύεις πως είναι θεάρεστο να αντιμετωπίζεις επιφανειακά τα σοβαρά ζητήματα της ζωής σου, να το βάζεις το στα «πόδια» όταν σου ζητηθούν ευθύνες, ή όταν οι άλλοι δεν κάνουν αυτό που θέλεις, ο Κρόνος στο Ζώδιό σου, σου ξεκαθαρίζει πως δεν θα ισχύσει. Αντιθέτως αυτή την περίοδο, θα χρειαστεί να τακτοποιήσεις αυτά που στο παρελθόν άφησες αδιευθέτητα, ωθώντας τον εαυτό σου να εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι σε θέση να τα διαχειριστείς ενήλικα με την ωριμότητα και τον σεβασμό που τους αρμόζει. Θετικές προϋποθέσεις υπάρχουν και μάλιστα αρκετές, αρκεί πραγματικά να θελήσεις να κοιτάξεις πιο βαθιά ή και να ζητήσεις βοήθεια στην ανάγκη σου να δεις ουσιαστικά και ξεκάθαρα. Η Πανσέληνος σε Όψη με τον Κυβερνήτη σου τον Δία, τον Ουρανό και τον Πλούτωνα σου δηλώνουν πως η «ελευθερία» που επιζητάς δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση με τη φυγή που συχνά πυκνά μπερδεύεις.

 

                                                                                                                                                                                 

 

 Έντονος θα είναι για εσένα ο Απρίλιος, με την Πανσέληνο σε ισχυρή Όψη από το Ζυγό με τον Πλούτωνα στο Ζώδιό σου αλλά και τον Ουρανό να δημιουργεί και να αποκαλύπτει παρασκήνιο σε σχέσεις και συνεργασίες. Για την ακρίβεια ο Απρίλιος, φέρνει στο προσκήνιο καταστάσεις παλιές και έντονα καρμικές που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Με έναν τρόπο όπου η υπερπροσπάθεια και τα επιτεύγματα δεν θα είναι το ζητούμενο, φέρνοντας μπροστά σου την ερώτηση, γιατί πρέπει να προσπαθείς τόσο; Γιατί το κάθε τι πρέπει να υλοποιείται με τόση αγωνία και κόπο; Ένα ερώτημα που θέτει και η Αφροδίτη Ανάδρομη από τον Κριό αλλά και ο Κρόνος Ανάδρομος από τον Τοξότη. Ένα ερώτημα που αν απαντηθεί ουσιαστικά, αυθεντικά και με ειλικρίνεια, ίσως αλλάξει τελείως τον τρόπο που υπάρχεις και σχετίζεσαι.  Εσύ το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να θέλεις να δεις πως ό,τι περιέχει τόσο μεγάλη προσπάθεια, εξυπηρετεί σαφώς το «εγώ» σου και «αδειάζει» παράλληλα την ύπαρξή σου. Το ό,τι για να «υπάρχεις» σαν παιδάκι και να έχεις την έγκριση προϋπέθετε για εσένα τους άθλους του Ηρακλή, δεν σημαίνει ότι αυτός είναι και ο τρόπος που σε εκπληρώνει στο σήμερα. Αντιθέτως μάλλον σε εγκλωβίζει σε ένα φαύλο κύκλο αγωνίας και μεγάλης κούρασης χωρίς αποτέλεσμα, στερώντας σου τη χαρά της ζωής και οδηγώντας σε καρμικά να επιλέγεις σε κάθε τομέα της ζωής σου καταστάσεις και σχέσεις που δεν ευοδώνονται, όσο και αν εσύ προσπαθείς. Άσε που και κανένας πλέον δεν σε πλησιάζει για να δώσει, αλλά για να πάρει. Η Νέα Σελήνη στο φιλικό σου Ζώδιο του Ταύρου σου δίνει τις προοπτικές να γυρίσεις πίσω σε βιώματα και τραύματα, και να αναθεωρήσεις πλήρως το πώς θέλεις εσύ να υπάρχεις, επιλέγοντας καταστάσεις που σε απεγκλωβίζουν και σε πάνε παρακάτω.

Αυτή την περίοδο ένας κύκλος «κλείνει» οριστικά, είτε το θέλεις, είτε όχι. Ένας κύκλος που με την Έκλειψη απέναντί σου ακόμα ισχυρή, αλλά και στο γειτονικό σου Ζώδιο των Ιχθύων, αλλά και την Πανσέληνο στον φιλικό σου Ζυγό σε Όψη με τον Δία, τον Πλούτωνα και τον Κυβερνήτη σου τον Ουρανό σε ωθεί να αναθεωρήσεις σε βάθος σχέσεις και συνεργασίες με έντονη καρμική χροιά. Ο Απρίλιος φέρνει στο προσκήνιο από το παρελθόν προς αναθεώρηση ό,τι πάγωσε ή τέλειωσε άδοξα με στόχο σημαντικά καρμικά μαθήματα, που θα σε απεγκλωβίσουν, αν τα διαχειριστείς με ωριμότητα και σεβασμό, και θα σε πάνε παρακάτω. Εσύ χρειάζεται να κοιτάξεις βαθιά μέσα σου και να σταθείς με ωριμότητα και αποκαλυπτική διάθεση σε αυτές τις προκλήσεις, κλείνοντας οριστικά κύκλους που δεν υπάρχει προοπτική και εξέλιξη για εσένα, και ανοίγοντας τη ροή της ζωής σου σε επιλογές που σε πάνε παρακάτω. Είναι σημαντικό να αποφύγεις να κρυφτείς πίσω από ρόλους, παιχνίδια δύναμης και επιβολής, να δώσεις καθαρά το μήνυμα του ποιος είσαι, και να ακούσεις προσεκτικά πριν αποφασίσεις. Έτσι κι αλλιώς αυτή την περίοδο, με την Αφροδίτη και τον Ερμή σε φαινομενικά Ανάδρομη πορεία, τίποτα δεν είναι όπως δείχνει και σε καμία περίπτωση δεν ευνοούνται οι οριστικές αποφάσεις. Ευνοούνται όμως οι ουσιαστικές αναθεωρήσεις με ένα βαθύ κοίταγμα στο πως και προς τα πού θέλεις πλέον να κινηθεί η ζωή σου. Κλείσε ό,τι δεν προχωράει και άνοιξε προοπτικές σε ό,τι είναι σε θέση να σε εξελίξει χωρίς τεράστιο κόπο και υπερπροσπάθεια, με την εύνοια του Δία να περιμένει πότε θα κάνεις «χώρο» μέσα σου και γύρω σου, ώστε να σου στείλει τα δώρα του. 

 

Με την επιρροή της Έκλειψης Ηλίου στο Ζώδιό σου ακόμα ισχυρή και τον Ερμή και την Αφροδίτη σε φαινομενικά Ανάδρομη πορεία, ο Απρίλιος σου ζητά να μην βιαστείς να πάρεις αποφάσεις, αλλά και να επαναπροσδιορίσεις σε βάθος στόχους και προοπτικές. Στην ίδια λογική κινείται και ο Κρόνος Ανάδρομος από τον Τοξότη, σε έντονη Όψη με το Ζώδιό σου, και όλοι μαζί σου ζητούν να διαχειριστείς αποκαλύψεις, παρασκήνιο και καρμικά θέματα που βγαίνουν στο προσκήνιο με τη δέουσα ωριμότητα και σοβαρότητα. Η περίοδος αυτή σου ζητάει να αναθεωρήσεις τρόπους σχέτισης, αλλά και σχέσεις που περιέχουν σημαντικά καρμικά θέματα και κινούνται στην ασάφεια ή μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Την περίοδο αυτή, θα χρειαστεί αρκετές φορές να αναρωτηθείς που διαρρέεις συναισθηματικά, αλλά και ενεργειακά, κάνοντας πολύ περισσότερο κόπο από αυτό που χρειάζεται και παραμελώντας τον εαυτό σου ή  ξεγελώντας τον με καταχρήσεις, ώστε να αποφύγεις να δεις αυτά που δεν θες. Η έντονη επιρροή της Νέας Σελήνης από το Ζώδιο του Ταύρου σε ωθεί να δεις πως η υλική και συναισθηματική ασφάλεια που επιδιώκεις, δεν θα επιτευχθεί με τακτικές φυγής και απώθησης της πραγματικότητας, αλλά σε επαφή με αυτή. Αξιοποίησε όλη αυτή την περίοδο επιστρέφοντας φροντίδα στον εαυτό σου, κοιτώντας βαθιά μέσα σου αυτό που σε πονάει και αλλάζοντας θέση απέναντί σου. Ο φόβος της εγκατάλειψης από τους άλλους είναι σημαντικό να μην σε οδηγεί στο να εγκαταλείπεις εσύ τον εαυτό σου για τους άλλους σε κάθε επίπεδο.