Ετήσιο Ωροσκόπιο

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στα καρμικά ζητήματα που το κάθε ζώδιο έχει να ανταπεξέλθει στην πορεία της εξέλιξής του. Τα μαθήματα που έχει να δώσει και να πάρει, ώστε να απεγκλωβιστεί από αρνητικές καρμικές καταστάσεις, περνώντας και κατακτώντας πεδία ελευθερίας που δεν υπόκεινται στην ανελευθερία της επιβολής του κάρματος. Το άρθρο αυτό απευθύνεται προς την «ελεύθερη βούληση» και την «ύπαρξη» του καθενός προσδιορίζοντας τα καρμικά μαθήματα, και εστιάζει στη λογική του νόμου του κάρματος, στην αιτία και όχι στο αποτέλεσμα. Με βαθιά πίστη ότι όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες, το αποτέλεσμα θα εξακολουθεί να είναι το ίδιο, αλλάζοντας απλά τόπους, ονόματα, περιβάλλοντα, αλλά σε καμία περίπτωση συμπεριφορές, σας εύχομαι μια καλή και δημιουργική χρονιά, με την υπενθύμιση ότι είμαστε υπάρξεις που φιλοξενούμαστε σε ένα σώμα – όχημα με στόχο να εξελιχθούμε και να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις αιτίες και τα αποτελέσματα και την επίγνωση πως δεν θα πάρουμε τίποτα μαζί μας από αυτόν τον κόσμο παρά μόνο την εμπειρία. Με την πίστη ότι δεν είμαστε άνθρωποι που βιώνουμε μια πνευματική εμπειρία, αλλά πνεύματα που βιώνουμε μια ανθρώπινη εμπειρία. Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο «Καρμική Αστρολογία».

Τα σημαντικά αστρολογικά γεγονότα αυτού του έτους

 • 2 Ιανουαρίου: ο Ερμής σε ορθή πορεία στην 22η μοίρα του Τοξότη
 • 22 Ιανουαρίου: ο Πλούτωνας εισέρχεται στον Υδροχόο
 • 27 Ιανουαρίου: ο Ουρανός σε ορθή πορεία στην 19η μοίρα του Ταύρου
 • 3 Μαρτίου: ο Πλούτωνας ανάδρομος στην 2η μοίρα του Υδροχόου
 • 25 Μαρτίου: Έκλειψη Σελήνης στην 5η μοίρα του Ζυγού.
 • 2 Απριλίου: ο Ερμής σε ανάδρομη πορεία στην 27η μοίρα του Κριού
 • 8 Απριλίου: Έκλειψη Ηλίου στην 19η μοίρα του Κριού
 • 26 Απριλίου: ο Ερμής σε ορθή πορεία στην 15η μοίρα του Κριού
 • 26 Μαΐου: ο Δίας εισέρχεται στους Διδύμους
 • 30 Ιουνίου: ο Κρόνος σε ανάδρομη πορεία στην 19η μοίρα των Ιχθύων
 • 30 Ιουνίου: η Λίλιθ εισέρχεται στον Ζυγό
 • 2 Ιουλίου: ο Ποσειδώνας ανάδρομος στην 29η μοίρα των Ιχθύων
 • 27 Ιουλίου: ο Χείρωνας ανάδρομος στην 23η μοίρα του Κριού
 • 5 Αυγούστου: ο Ερμής σε ανάδρομη πορεία στην 4η μοίρα της Παρθένου
 • 29 Αυγούστου: ο Ερμής σε ορθή πορεία στην 21η μοίρα του Λέοντα
 • 2 Σεπτεμβρίου: ο Ουρανός ανάδρομος στην 27η μοίρα του Ταύρου
 • 2 Σεπτεμβρίου: ο Πλούτωνας επιστρέφει στον Αιγόκερω μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, όπου γυρνά σε ορθή πορεία
 • 17 Σεπτεμβρίου: Έκλειψη Σελήνης στην 25η μοίρα των Ιχθύων
 • 2 Οκτωβρίου: Έκλειψη Ηλίου στην 10η μοίρα του Ζυγού
 • 9 Οκτωβρίου: ο Δίας γυρνά σε ανάδρομη πορεία στην 21η μοίρα των Διδύμων ως τις 4 Φεβρουαρίου 2025 στην 11η μοίρα των Διδύμων
 • 12 Οκτωβρίου: ο Πλούτωνας γυρνά σε ορθή πορεία στην 29η μοίρα του Αιγόκερω
 • 16 Νοεμβρίου: ο Κρόνος σε ορθή πορεία στην 12η μοίρα των Ιχθύων
 • 26 Νοεμβρίου: ο Ερμής σε ανάδρομη πορεία στην 22η μοίρα του Τοξότη
 • 7 Δεκεμβρίου: ο Άρης σε ανάδρομη πορεία στην 6η μοίρα του Λέοντα ως τις 24 Φεβρουαρίου 2025 στην 17η μοίρα του Καρκίνου
 • 8 Δεκεμβρίου: ο Ποσειδώνας σε ορθή πορεία στην 27η μοίρα των Ιχθύων
 • 16 Δεκεμβρίου: ο Ερμής σε ορθή πορεία στην 6η μοίρα του Τοξότη
 • 30 Δεκεμβρίου: ο Χείρωνας σε ορθή πορεία στην 19η μοίρα του Κριού

Εισαγωγή

Το 2024 είναι μια χρονιά διαφορετική από τις προηγούμενες. Από τη μια θέτει αιτήματα σημαντικών αλλαγών, αλλά από την άλλη σαν αντίβαρο θέτει και την αναγκαιότητα της σταθερότητας σε κάθε τομέα της προσωπικής και της κοινωνικής ζωής. Η διάθεση του είναι για την ακρίβεια να επιλεγεί ένα μοντέλο εξέλιξης, να σταθεροποιηθεί και, οι όποιες αλλαγές επέλθουν, να αφορούν στην ενδυνάμωση αυτής της επιλογής. Από ό,τι φαίνεται τα σκληρά βιώματα των απωλειών και της κατρακύλας προς τον πάτο συνεχίζονται με στόχο να αξιοποιηθούν οι εμπειρίες και τα μαθήματα, που βιώθηκαν με πολύ τρόμο, φόβο, αγωνία και πόνο τα προηγούμενα χρόνια, με στόχο νέες επιλογές χωρίς πατερίτσες, που εμπεριέχουν πειθαρχία, δέσμευση και ευθύνη. Έντονα θα απασχολήσουν όλους μας αυτή τη χρονιά πρόσωπα και σχέσεις που χρειάζεται οριοθέτηση, όπως επίσης και η διαχείριση της πραγματικότητας από την πλάνη.

Ο άξονας των Εκλείψεων μετακινείται οριστικά από τον Σκορπιό και τον Ταύρο στον Κριό και στον Ζυγό, ενώ φέτος ξεκινούν και οι Εκλείψεις στον άξονα των Ιχθύων και της Παρθένου. Ο άξονας που πραγματοποιούνται οι Εκλείψεις όπως έχω πει και παλαιότερα είναι πάντοτε καρμικός και, σε συνδυασμό του βόρειου και τον νότιου δεσμού της Σελήνης με τις εκλείψεις και τους πλανήτες που εμπλέκονται, παράγει ισχυρά καρμικά μαθήματα. Στην ίδια λογική φυσικά σημαντικής καρμικότητας συμπλέουν ο πλανήτης Κρόνος, που και φέτος κινείται στο ζώδιο των Ιχθύων, επηρεάζοντας κυρίως το πρώτο και δεύτερο δεκαήμερο των ζωδίων του Νερού και του Μεταβλητού Σταυρού, καθώς και η είσοδος του Πλούτωνα στο Υδροχόο τον Ιανουάριο και η επιστροφή του στον Αιγόκερω για μια τελευταία φορά το Φθινόπωρο. Φαίνεται πως από φέτος η απειλή της επιβίωσης που προτάχθηκε πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια με τις Εκλείψεις στον άξονα Ταύρου – Σκορπιού αλλάζει σημείο εστίασης (για όσους έλαβαν το μήνυμα και εμπέδωσαν το μάθημα τους) και το επίκεντρο της καρμικής ανάπτυξης όλων μας κινείται πλέον σε δύο νέους άξονες. Τα πεδία των μαθημάτων για εφέτος είναι οι σχέσεις (Ζυγός) με ό,τι αυτό εμπεριέχει και ο τομέας της εργασίας, της παραγωγικότητας, της χρησιμότητας (Παρθένος), αλλά και ο τομέας που εστιάζει στις προϋποθέσεις για να υπάρξουν οι παραπάνω έννοιες, που είναι η συναισθηματική και ψυχολογική επάρκεια, η πνευματική διαύγεια και η καθαρότητα, αλλά και η ανάγκη για βαθιά εξυγίανση και ισχυρές εκκαθαρίσεις αλλά και λειτουργικά όρια (Ιχθύες).

Η φετινή χρονιά θα βγάλει στο φως την αναγκαιότητα να φροντιστεί η ψυχική και σωματική υγεία, που κάτω από το καθεστώς της τεράστιας πίεσης των τελευταίων χρόνων, έχει σοβαρά κλονιστεί ή ανισορροπίσει. Ειδικά την περίοδο των Εκλείψεων θα υπάρξει μεγάλη ανάγκη μιας και η έντονη ψυχολογική φόρτιση, το στρες, ο τρόμος και η αγωνία των προηγούμενων χρόνων απ’ ό,τι φαίνεται έχουν δημιουργήσει ισχυρές ανισορροπίες, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Η καρμική ανάγκη να φροντίσουμε και να φροντιστούμε, τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό αλλά και σε ψυχικό επίπεδο, γιατρεύοντας τα τραύματα μας, θα τεθεί ως η βασική αναγκαιότητα για οποιαδήποτε μορφή εξέλιξης. Άλλωστε είναι σαφές πως καμία μορφή εξέλιξης δεν μπορεί να προκύψει μέσα σε συναισθηματική και σωματική αποδιοργάνωση.

Τη φετινή χρονιά θα τεθούν πολύ σοβαρά σε κρίση, θέματα αξιοπιστίας της εκάστοτε ιεραρχίας τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό που δημιούργησε το αδιέξοδο είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορεί να παράξει και τη λύση. Θα χρειαστεί καρμικά να μπουν σημαντικά όρια σε νοητικές στρεβλώσεις και να δοθεί προτεραιότητα στις ψυχικές και σωματικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου χωριστά, αλλά και των κοινωνιών που έχει δημιουργήσει μέσω της αν-οριοθέτητης λειτουργίας ενός αλαζονικού μυαλού, που δεν χορταίνει και δεν καλύπτεται με τίποτα. Για να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες αυτού του ασύδοτου κομματιού, καταπονήθηκαν και κακοποιήθηκαν σημαντικές και ιερές ανάγκες, που πλέον χρειάζεται να φροντιστούν με σεβασμό και ευθύνη.

Ο Κρόνος στους Ιχθύες, με συμμετοχή στην Έκλειψη του Σεπτεμβρίου και τον Ποσειδώνα έρχεται να θέσει την ανάγκη των ορίων, μιλώντας ξεκάθαρα πως όταν ένα «σώμα» δέχεται περισσότερες πιέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα από αυτές που μπορεί η ιδιοσυγκρασία του να αντέξει, μοιραία θα ταλαντευτεί ανάλογα με την άσκηση της πίεσης που δέχεται, αναζητώντας διαρκώς να ισορροπήσει, και, αν αυτό δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, το «σώμα» θα υποστεί ισχυρές αλλοιώσεις ή θα διαλυθεί. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα όρια της πίεσης, που μπορεί να αντέξει ο καθένας. Και όταν τα όρια σπάνε, ελλοχεύει ο κίνδυνος της αρρώστιας και της τρέλας. Όλες οι σημαντικές αστρολογικές όψεις του 2024 θέτουν ως πρώτο και πιο σημαντικό καρμικό γεγονός αυτό που λαϊκά λέμε «τρέλα» και που δομείται και στηρίζεται πάνω στην ασυνέπεια και μόνο. Για να υπάρχει ισορροπία σε οποιοδήποτε «σώμα», είτε αυτό είναι ανθρώπινο, είτε κοινωνικό, είναι απαραίτητο να τηρούνται με συνέπεια οι ανάγκες του και να φροντίζονται με σεβασμό τα όρια του. Κανένα σώμα δεν μπορεί να ισορροπεί για πάντα, όταν δέχεται συνεχόμενες πιέσεις, «ασιτία» – είτε βιολογική, είτε ψυχική – και αναγκάζεται να υπάρχει σε ένα περιβάλλον που δεν το στηρίζει, αλλά αντίθετα το υπονομεύει. Μοιραία το σώμα αυτό θα καταρρεύσει. Για να μπορούμε να παραμείνουμε «ζωντανοί», χρειάζεται να τηρούνται με συνέπεια όροι και κανόνες. Αν σε αυτούς τους κανόνες φανούμε ασυνεπείς, το αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευση με πολλούς τρόπους, ανάλογα με την ευαισθησία και την ιδιοσυγκρασία του κάθε «σώματος», αλλά και ανάλογα με τη δομή της ψυχικής οργάνωσης που κρατάει αυτό το «σώμα» σε συνοχή.

Μια πλειάδα αστρολογικών γεγονότων φέτος έρχεται να θέσει τα παρακάτω ερωτήματα: Πόσο εφικτό είναι να σωθεί αυτό που έχουμε, καταστρέφοντας αυτό που είμαστε; Πώς μπορεί να υπάρχει εξέλιξη, έχοντας εξαθλιώσει τον εαυτό μας; Πως μπορεί η ασυνέπεια στις ανάγκες μας να παράξει συνέπεια στους στόχους μας; Πως μπορεί ένα εξαθλιωμένο σώμα και ψυχικά διαλυμένο να παράξει ανάπτυξη και πλούτο; Πως μπορεί η κακοποίηση, η καταπίεση, ο τρόμος, η βία και η οργή να παράξουν αγάπη; Η αγάπη και οι τεράστιες στρεβλώσεις που έχει δεχθεί, ώστε να εξυπηρετεί στόχους και συμφέροντα, είναι φέτος το κυρίαρχο θέμα που αναβοσβήνει, επιζητώντας οριστικά την αποκατάσταση της πολύ σημαντικής και δομικής αυτής έννοιας, πάνω στην οποία γίνονται συνήθως τα μεγαλύτερα εγκλήματα ενάντια στην ύπαρξη μας, με την κατάλληλη χρήση φυσικά των απαραιτήτων ενοχών. Η «αγάπη» για την πατρίδα, η «αγάπη» για τους γονείς, η «αγάπη» για τον σύντροφο, η «αγάπη» για οτιδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό μου.

Η φετινή χρονιά έρχεται να ορίσει καρμικά, πως η αυθεντική και καθαρή αγάπη, πηγάζει από την αγάπη προς τον εαυτό μας και διαχέεται προς τους άλλους και τα δημιουργήματα μας. Οτιδήποτε δημιουργούμε εις βάρος της αγάπης προς τον εαυτό μας, μοιραία διαμορφώνει μια ισχυρή ασυνέπεια και η ασυνέπεια αυτή μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση. Αυτό είναι η τρέλα. Το να δρω ενάντια στην ύπαρξη μου. Η φετινή χρονιά έρχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση τη θυσία. Τη θυσία του αμνού για να σωθεί ο λύκος. Τη θυσία της ύπαρξης στον βωμό της προσωπικότητας. Θα χρειαστεί πολλές φορές φέτος να τεθεί σε κρίση τι σημαίνει τελικά θυσιάζομαι ή θυσιάζω. Πόσο πραγματικά συνδέεται η αγάπη με τη θυσία; Πόσο η θυσία υποδεικνύει το μέγεθος της αγάπης; Πόσο ακόμα, όπως λέει ο Γκάτσος κάθε Μεγάλη Παρασκευή κάποιος πρέπει να θυσιάζεται για να σωθούν οι άλλοι; Και πόσο η ευθύνη της σωτηρίας του καθενός είναι υπόθεση ενός άλλου ή δική του υπόθεση και ευθύνη; Μήπως η θυσία του εαυτού δεν αφορά τελικά την Αγάπη, αλλά την εξάρτηση; Πόσο έχουμε το δικαίωμα να θυσιάζουμε τη ζωή που μας χαρίστηκε; Η θυσία της ύπαρξης δεν μπορεί να στηρίζεται ποτέ στην Αγάπη, αλλά στις ενοχές.

Είναι σαφές σε όλους μας πως κανένας δεν «θυσιάζεται» από Αγάπη, αλλά από ενοχές. Ενοχές που καλλιεργούνται από πολύ παλιά στις ψυχές όλων μας με τη φράση «πως αν δεν είσαι καλό παιδί, δεν θα σε αγαπάω» και φυσικά, καλό παιδί σημαίνει να κάνεις αυτό που θέλω εγώ. Με απλά λόγια, θα σε αγαπάω μόνο όταν κάνεις αυτό που θέλω εγώ και όχι φυσικά όταν κάνεις αυτό που έχεις ανάγκη εσύ. Άρα για να «σε αγαπάω» πρέπει να θυσιάζεις αυτό που έχεις ανάγκη εσύ γι’ αυτό που θέλω εγώ. Που σημαίνει ότι, για να σε αγαπάω εγώ, θα πρέπει εσύ να είσαι διαρκώς ασυνεπής στις ανάγκες σου και στις επιθυμίες σου και συνεπής στις δικές μου ανάγκες και επιθυμίες. Έτσι δομήσαμε αυτό τον κόσμο και τις ζωές μας. Θυσιάζοντας τον εαυτό μας με την ψευδαίσθηση ότι θα αγαπηθούμε, αν κάνουμε αυτό που θέλουν οι άλλοι. Έτσι χάσαμε τον εαυτό μας και αυτό που παράξαμε είναι μια απόλυτη ασυνέπεια, ένας κόσμος που δεν εμπεριέχει ίχνος αγάπης για την ύπαρξη. Ένας κόσμος εξαιρετικά ασυνεπής απέναντι σε αυτό που σημαίνει Άνθρωπος και εξαιρετικά συνεπής στην παρανόηση της έννοιας Άνθρωπος.

Προσωπικά πιστεύω ότι τίποτα δεν πρόκειται να ισορροπήσει στην περιφέρεια της ζωής μας, αν πρώτα δεν φροντίσουμε τον πυρήνα που δημιουργεί όλη αυτή την πραγματικότητα, που είναι η ύπαρξή μας. Γι ‘ αυτό και σε αυτούς τους καιρούς, θεωρώ άσκοπο να αναφέρω γενικές προβλέψεις για τον κάθε τομέα μιας και τίποτα δεν θα αλλάξει, αν δεν αλλάξουμε πυρηνικά εμείς οι ίδιοι και η στάση που κρατάμε απέναντι σε όσα αναπαράγουμε και δημιουργούμε. Είτε αυτό είναι η σχέση μας, είτε τα οικονομικά μας, είτε η καριέρα μας, είτε οι σχέσεις με τα παιδιά, με τους γονείς μας είτε οι κοινωνίες μας. Η φετινή χρονιά θέτει πολύ καθαρά την επίγνωση πως το πρόβλημα δεν είναι στη περιφέρεια. Το κτήριο δεν έχει πρόβλημα στα παράθυρα και τους τοίχους. Το κτήριο έχει πρόβλημα στα θεμέλια και στη κεντρική κολόνα που το στηρίζει. Έχει δηλαδή δομικό πρόβλημα, που απλά αντανακλάται στους τοίχους και στα παράθυρα. Και η δομική έννοια που χρειάζεται να αναθεωρηθεί, να από-στρεβλωθεί και να αποκατασταθεί είναι η αγάπη και οι τρόποι με τους οποίους προσφέρεται ή γίνεται δεκτή.

Επαγγελματικά και Οικονομικά

Το 2024 στο πρώτο εξάμηνο του ευνοεί τα ζώδια της Γης (Ταύρους, Παρθένους και Αιγόκερους) και εφιστά την προσοχή σε υπερβολές, που αργότερα θα δημιουργήσουν σημαντικές προϋποθέσεις ώστε να αγχωθούν ή να εκτεθούν οικονομικά. Ο Δίας στον Ταύρο ευνοεί την επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει να κάνει με τη γη, τις  επενδύσεις, το σώμα, την ομορφιά, τη διατροφή, αλλά και την πρόσληψη σε διοικητικές οικονομικές θέσεις που έχουν σημαντικές ευθύνες. Την ίδια στιγμή όμως, με τον Ουρανό εκεί, δημιουργεί την αναγκαιότητα, ώστε να γίνουν εκ νέου αναθεωρήσεις στο αντικείμενο της εργασίας, και να γίνει μια νέα αυθεντική επιλογή με στόχο μια εργασία, που είναι αυτό που θέλουμε και αγαπάμε. Καλό θα είναι να γίνουν σοβαρές αναθεωρήσεις στα κίνητρα, με τα οποία έχουμε επιλέξει τη δουλειά μας, και στο κατά πόσο εμπλέκονται μέσα σε αυτή την επιλογή ενοχές και συναισθηματικές στρεβλώσεις, που δεν επέτρεψαν να γίνει μια καθαρή και αυθεντική επιλογή.

Το δεύτερο εξάμηνο, με τον Δία στους Διδύμους να βρίσκεται σε αδυναμία, άρα όχι στην πιο ευνοϊκή του θέση, θα ενισχυθούν πολύ θέματα εμπορίου, μόρφωσης, των επικοινωνιών, του διαδικτύου, των νέων χρηστικών εφαρμογών, των εντύπων, των ΜΜΕ. Από την άλλη, οι Εκλείψεις στον άξονα Ιχθύ – Παρθένου θα δημιουργήσουν στους παραπάνω τομείς την αναγκαιότητα για σημαντικές αλλαγές και μια καλύτερη μορφή οργάνωσης μέσα από ανατροπές, κυρίως το Φθινόπωρο. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να δοθούν χρήματα με στόχο την ισορροπία της ψυχικής και σωματικής υγείας. Στον εργασιακό τομέα θα υπάρξει διάχυτη η επιθυμία για επικοινωνία και γνώση, με αιχμή του δόρατος τους χαμηλούς μισθούς, τις παιδιάστικες συμπεριφορές, αλλά και την υπερβολή, την επιπολαιότητα και την ενασχόληση με αρκετές δραστηριότητες, χάνοντας κάποιες στιγμές το μέτρο.

Οικονομικά

Το 2024 στο πρώτο εξάμηνο του ευνοεί τα ζώδια της Γης (Ταύρους, Παρθένους και Αιγόκερους) και εφιστά την προσοχή σε υπερβολές, που αργότερα θα δημιουργήσουν σημαντικές προϋποθέσεις ώστε να αγχωθούν ή να εκτεθούν οικονομικά. Ο Δίας στον Ταύρο ευνοεί την επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει να κάνει με τη γη, τις  επενδύσεις, το σώμα, την ομορφιά, τη διατροφή, αλλά και την πρόσληψη σε διοικητικές οικονομικές θέσεις που έχουν σημαντικές ευθύνες. Την ίδια στιγμή όμως, με τον Ουρανό εκεί, δημιουργεί την αναγκαιότητα, ώστε να γίνουν εκ νέου αναθεωρήσεις στο αντικείμενο της εργασίας, και να γίνει μια νέα αυθεντική επιλογή με στόχο μια εργασία, που είναι αυτό που θέλουμε και αγαπάμε. Καλό θα είναι να γίνουν σοβαρές αναθεωρήσεις στα κίνητρα, με τα οποία έχουμε επιλέξει τη δουλειά μας, και στο κατά πόσο εμπλέκονται μέσα σε αυτή την επιλογή ενοχές και συναισθηματικές στρεβλώσεις, που δεν επέτρεψαν να γίνει μια καθαρή και αυθεντική επιλογή.

Το δεύτερο εξάμηνο, με τον Δία στους Διδύμους να βρίσκεται σε αδυναμία, άρα όχι στην πιο ευνοϊκή του θέση, θα ενισχυθούν πολύ θέματα εμπορίου, μόρφωσης, των επικοινωνιών, του διαδικτύου, των νέων χρηστικών εφαρμογών, των εντύπων, των ΜΜΕ. Από την άλλη, οι Εκλείψεις στον άξονα Ιχθύ – Παρθένου θα δημιουργήσουν στους παραπάνω τομείς την αναγκαιότητα για σημαντικές αλλαγές και μια καλύτερη μορφή οργάνωσης μέσα από ανατροπές, κυρίως το Φθινόπωρο. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να δοθούν χρήματα με στόχο την ισορροπία της ψυχικής και σωματικής υγείας. Στον εργασιακό τομέα θα υπάρξει διάχυτη η επιθυμία για επικοινωνία και γνώση, με αιχμή του δόρατος τους χαμηλούς μισθούς, τις παιδιάστικες συμπεριφορές, αλλά και την υπερβολή, την επιπολαιότητα και την ενασχόληση με αρκετές δραστηριότητες, χάνοντας κάποιες στιγμές το μέτρο.

Σχέσεις

Το 2024 είναι μια χρονιά που οι σχέσεις με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει – φιλία, συνεργασία, συντροφικότητα, μοναχικότητα, ανάγκη για κοντινότητα, ανάγκη για απόσταση – θα απασχολήσουν έντονα όλα τα ζώδια, με τις Εκλείψεις στον άξονα που επηρεάζει τον τομέα των σχέσεων, αυτόν του Κριού και του Ζυγού, αλλά και την είσοδο του Πλούτωνα στον Υδροχόο, το κατ’ εξοχήν ζώδιο της φιλίας, της ελευθερίας και της αλήθειας. Και αυτή τη χρονιά θα δούμε την αναγκαιότητα σημαντικών αποχωρισμών σε όσους ανήκουν ή έχουν σημεία και πλανήτες στον Παρορμητικό Σταυρό (Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς και Αιγόκερους). Αποχαιρετισμοί που δεν αφορούν απαραιτήτως κάτι μη αγαπητό, αλλά σχέσεις, επιλογές αλλά και κύκλους ζωής μέσα στους οποίους δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εξέλιξης. Στον τομέα των σχέσεων, ευνοούνται το πρώτο εξάμηνο του 2015 τα ζώδια της Γης – Ταύροι, Παρθένοι και Αιγόκεροι – και όσοι έχουν πλανήτες και σημεία εκεί που αφορούν ή συμβολίζουν τις σχέσεις. Θα χρειαστεί να φανούν εξαιρετικά προσεκτικοί οι Ταύροι και οι Σκορπιοί, κυρίως προσέχοντας να μη παγιδευτούν μέσα σε αποπλανήσεις και υπερβολές και στο τέλος ο θησαυρός θα αποδειχθεί άνθρακας.

Το ίδιο ισχύει και για τους Ιχθύες, τους Διδύμους, τους Παρθένους και τους Τοξότες του πρώτου δεκαημέρου, όταν ο Δίας θα περάσει στους Διδύμους τον Μάιο, και θα παράξει πλάνες και ένα εξαιρετικά πρόσφορα έδαφος για εξαπατήσεις και διλήμματα. Το δεύτερο εξάμηνο, ευνοούνται αργά και με την αναγκαιότητα να διευκρινιστούν πολλών ειδών διαστρεβλώσεις επάνω στο τι εννοεί ο καθένας αγάπη, οι σχέσεις για τα ζώδια του Αέρα – Δίδυμοι, Ζυγοί και Υδροχόοι. Ο Δίας στους Διδύμους ευνοεί πολύ το παιχνίδι και την επικοινωνία, δημιουργώντας έντονη διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση. Παρόλα αυτά τονίζει και την αναγκαιότητα πως μόνο δύο «ελεύθεροι» άνθρωποι μπορούν να σχετιστούν ουσιαστικά, μιας και για να διαθέσεις τον εαυτό σου κάπου, πρέπει πρώτα να σου ανήκει. Δύο άνθρωποι που ανήκουν συναισθηματικά ακόμη στην παιδικότητά τους, στον μπαμπά τους, στη μαμά τους, και δίνουν λόγο για τις αποφάσεις και τις επιλογές τους, στην καλύτερη περίπτωση μπορούν μόνο να αλληλοεξαρτηθούν και μοιραία να πονέσουν ο ένας τον άλλον. Η ανάγκη για πραγματική ουσιαστική βαθιά και αυθεντική ελευθερία και αυταγάπη είναι το κυρίαρχο ζήτημα που θέτει το 2024, μιας και η αληθινή και η αυθεντική αγάπη ξεκινάει πάντα από τον εαυτό μας και διαχέεται στους γύρω μας.

Κριός

Το 2024 συνεχίζει ακάθεκτο να σας κρούει το κώδωνα της αναγκαιότητας σημαντικών αλλαγών, με τις Εκλείψεις στον άξονά σας να ανατρέπουν οτιδήποτε δεν είναι αυθεντικό και συνεπές προς τον εαυτό σας. Ο τομέας που θα σας απασχολήσει πολύ έντονα είναι πρωτίστως αυτός των σχέσεων, και η σημαντική καρμική έννοια που μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι φέτος είναι η ελευθερία, με τον Πλούτωνα στον Υδροχόο. Η αναγκαιότητα να ελευθερώσετε τον εαυτό σας από οτιδήποτε σας κρατά φυλακισμένους σε καταστάσεις και συνθήκες νεκρές από καιρό, χρειάζεται να αντικατασταθεί με πραγματικές επιλογές, που να αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες σας στο τώρα. Θα χρειαστεί να αφήσετε πίσω σας και να κλείσετε οριστικά με οτιδήποτε δεν μπορεί πλέον να σας εξελίξει. Ο βασικός σας αντίπαλος είναι η τάση σας να αρνείστε να δεχθείτε, πως κάτι τελειώνει. Χρειάζεται καρμικά να μάθετε πως δεν μπορείτε να αλλάξετε κανέναν και τίποτα, εκτός από τον εαυτό σας και να δεχθείτε επιτέλους πως το παρελθόν δεν είναι κάτι που αλλάζει. Όσοι προσκολληθήκαν στο να αλλάξουν το παρελθόν ή έχασαν τη ζωή τους ή τρελάθηκαν. Ό,τι σας πόνεσε στο παρελθόν μπορείτε απλά να το αντικαταστήσετε με λειτουργικές επιλογές, που αντανακλούν αγάπη για εσάς στο τώρα. Έτσι θεραπεύεται το τραύμα του παρελθόντος, επιλέγοντας στο τώρα αυτό που μας εκπληρώνει και μας καλύπτει τα κενά. Για να προχωρήσετε παρακάτω, χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε πως ό,τι τέλειωσε, τέλειωσε, να το αποχαιρετήσετε και να προχωρήσετε παρακάτω. Η φετινή χρονιά σας δίνει ισχυρές προϋποθέσεις αυτοδυναμίας, αλλά και τις προϋποθέσεις να γίνετε ένας καλός «μπαμπάς» για τον εαυτό σας, μαθαίνοντας σας δεξιότητες και στηρίζοντας σας έτσι, ώστε να έχετε τη δύναμη να υλοποιήσετε τα όνειρα και τις επιθυμίες σας. Αλλά και σας θέτει σαν όρο να σταματήσετε τα παιχνίδια δύναμης, με στόχο να είστε το αφεντικό και να επιβάλλεστε στους άλλους. Αν έχετε την ανάγκη να επιβληθείτε σε κάποιον, να επιβληθείτε στον εαυτό σας, βάζοντας λειτουργικά όρια στην μαχητικότητα σας, την παρόρμηση και τις απαιτήσεις σας, αλλά και στο μυαλό σας, που τρέχει με χίλια και αντί να του κάνετε εσείς κουμάντο, σας κάνει αυτό. Στην ίδια λογική κινείται και ο τομέας των σχέσεων, επιζητώντας να συνειδητοποιήσετε επιτέλους πως συντροφικότητα και φιλία σημαίνει ισοτιμία, και τίποτα μη ισότιμο δεν θα μπορέσει να μακροημερεύσει. Η φετινή χρονιά στον τομέα των σχέσεων καθιστά την ισοτιμία και τον σεβασμό σαν το κυρίαρχο μάθημα, με απώτερο σκοπό τις σχέσεις που θα σας μείνουν και που θα εξελιχθούν σε σχέσεις αγάπης.

Ταύρος

Το 2024 σας απαλλάσσει σταδιακά από μια περίοδο σημαντικών απωλειών, δίνοντας σας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που εμπεριέχουν επίγνωση και μέτρο. Την ίδια στιγμή όμως, σας εφιστά την προσοχή σε υπερβολές και επιλογές που στηρίζονται στο «έχω και κατέχω» χωρίς ουσιαστική υποδομή. Η φετινή χρονιά σας ζητά για να κλείσει ο κύκλος των ανατροπών και των σοκ, να αφήσετε πίσω σας ό,τι σας κρατά μικρούς και αδύναμους, και να προχωρήσετε σε επιλογές ενδυναμωτικές προς την ασφάλεια και την αυτονομία σας. Για να το πετύχετε αυτό χρειάζεται να κατανοήσετε πως, τώρα που μεγαλώσατε, η ασφάλεια σας δεν μπορεί να εξαρτάται από δωρεές και «προστάτες», και πως θα νιώσετε πραγματικά ασφαλείς, αν αναλάβετε την ευθύνη των παροχών και της προστασίας του εαυτού σας εξολοκλήρου. Η πεποίθηση πως θα είστε ασφαλής δίπλα σε έναν άλλο «δυνατό» θα σας κρατά για πάντα καθηλωμένους και εξαρτημένους. Ο Κρόνος στους Ιχθύες σας ωθεί να αναλάβετε τις απαραίτητες ευθύνες, ώστε να γίνετε οι ευεργέτες εσείς του εαυτού σας και να δομήσετε σχέσεις ισότιμες με τους γύρω σας. Ενδεχομένως φέτος να χρειαστεί να ασχοληθείτε με θέματα που αφορούν το εξωτερικό, συμβόλαια, μετακινήσεις, θέματα σπουδών αλλά και εξέλιξης των δεξιοτήτων σας. Όπως επίσης είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κάνετε αλλαγές ουσιαστικές στο τρόπο με τον οποίο εργάζεστε, αλλά και στο αντικείμενο της εργασίας σας. Αυτό θα είναι πολύ καλύτερο να το προωθήσετε προς το δεύτερο εξάμηνο του 2024, όπου σας δίνονται τα μέσα και οι προοπτικές προς αυτή τη κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή φαίνεται να είναι αρκετά ευνοϊκό σε θέματα που αφορούν τη σωματική και ψυχική σας ισορροπία, αλλά και τη εξέλιξη θεμάτων, που πιθανόν σας απασχολούσαν, είτε αφορούσαν εσάς, είτε κοντινά σας πρόσωπα. Στον τομέα των σχέσεων, αποφύγετε να αποπλανηθείτε από υποσχέσεις, ζώντας τον έρωτα με τα μάτια και τα αυτιά ανοικτά. Το δεύτερο εξάμηνο είναι πολύ πιο ευνοϊκό στην εξέλιξη θετικών επιλογών στον τομέα των σχέσεων.

Δίδυμοι

Έντονη θα είναι για εσάς η φετινή χρονιά που σας υποδέχεται με την παρουσία του Κρόνου στους Ιχθύες, τις Εκλείψεις να ξεκινούν σε αυτόν τον άξονα και τον Δία να περνά στο ζώδιο σας από τον Μάη και μετά. Η χρονιά έχει έλθει με τη πρόθεση να θέσει σημαντικά όρια και να σας ωριμάσει, όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό να συμβεί στο κατεξοχήν ζώδιο της μόνιμης εφηβείας. Παρόλα αυτά, ισχυρά καρμικά μαθήματα με στόχο να ξεκαθαριστεί τι είναι φαντασία και τι πραγματικότητα, τι αλήθεια και τι ψέμα, αλλά και που τελειώνουν τα δικά σας όρια και που αρχίζουν των άλλων, θα σας απασχολήσουν σε ημερησία διάταξη, με στόχο να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα και να αντιμετωπίσετε τον Ποσειδώνα, που εδώ και αρκετό καιρό χαώνει και αποσυντονίζει κάθε τομέα της ζωής σας. Η μαθητεία σας καρμικά κινείται φέτος πάνω στη πιο σημαντική δομική έννοια, την ΑΓΑΠΗ. Η ανάγκη να αποδιαστρεβλώσετε και να εξυγιάνετε την έννοια της ΑΓΑΠΗΣ είναι ο μοναδικός τρόπος για ασφαλείς επιλογές, που εμπεριέχουν εμπιστοσύνη και σεβασμό. Θα χρειαστεί, με τις Εκλείψεις να σας αφορούν άμεσα, να αφήσετε πίσω σας σχέσεις εξάρτησης και υποταγής, που σας αποδυναμώνουν και σας κρατούν μικρούς, ανώριμους και αδύναμους, και να δεσμευτείτε σε σχέσεις που έχουν προϋποθέσεις για την εξέλιξή σας. Η «δέσμευση» είναι το επόμενο κυρίαρχο καρμικό μάθημα, με το οποίο θα χρειαστεί να ασχοληθείτε το 2024, συνειδητοποιώντας πως για να υπάρξει αποδέσμευση πρέπει πρώτα να υπάρξει δέσμευση, και πως ο μοναδικός τρόπος να απελευθερωθείτε είναι να αφήσετε κάτω ευθύς αμέσως τις λάθος δεσμεύσεις και να αναλάβετε τις σωστές δεσμεύσεις. Εξέλιξη και μεγάλωμα χωρίς δέσμευση δεν υπάρχει. Μόνο τα παιδιά λειτουργούν χωρίς δεσμεύσεις, ευθύνες, πειθαρχία και συνέπεια. Ο καλός σας ο Κρόνος έχει όλη τη καλή διάθεση να σας τα μάθει αυτά από έξω και ανακατωτά, και αναλόγως με την αντίσταση που θα βάλετε, θα είναι και ο πόνος που θα βιώσετε. Το 2024 περιέχει σημαντικές εξελίξεις σε θέματα οικονομικά και εργασίες, απλά εσείς αποφύγετε να στηριχτείτε σε υποσχέσεις και ευκαιρίες παγίδες, διερευνώντας διεξοδικά τις υποθέσεις σε κάθε σας κίνηση. Η φετινή χρονιά θα σας ζητήσει επιτακτικά να ασχοληθείτε σοβαρά με την φροντίδα της ψυχικής και σωματικής σας υγείας και είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε βοήθεια και στήριξη, κυρίως στον ψυχολογικό τομέα, για να μπορέσετε να προχωρήσετε παρακάτω, και να μη καταρρεύσετε και καθηλωθείτε σε καταστάσεις και γεγονότα που εκκρεμούν από το παρελθόν σας.

Καρκίνος

Το κέφι συνεχίζεται και το 2024 με τα αιτήματα που έχουν ήδη θέσει οι Εκλείψεις στον άξονα Κριού – Ζυγού απολύτως ενεργά, να σας θέτουν και αυτή τη χρονιά την αναγκαιότητα να αφήσετε πίσω σας ό,τι σας απομυζά και σας κρατά εξαρτημένους. Σημαντικές ανακατατάξεις και ανατροπές έρχονται με την πρόθεση να σας ξεκολλήσουν από τον βράχο που έχετε «βεντουζάρει» σαν πεταλίδα, και να σας ωθήσουν σε ωκεανούς ελευθερίας, αυτοδυναμίας και «καθαρών σχέσεων». Το να αντιμετωπίσετε σχέσεις εξάρτησης και συνεξάρτησης είναι το κυρίαρχο καρμικό μάθημα για εσάς το 2024, και ο βασικός λόγος των δεινών και των βασάνων σας. Ο Δίας στο γειτονικό σας ζώδιο των Διδύμων και ο Κρόνος στους φιλικούς σας Ιχθύες θα σας δώσουν ευκαιρίες και προϋποθέσεις, αλλά και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον με στόχο την αυτοδυναμία σας και την ενηλικίωσή σας σε κάθε τομέα. Θα χρειαστεί να φανείτε εξαιρετικά προσεκτικοί σε περιόδους που πραγματοποιούνται οι Εκλείψεις μιας και ισχυρά καρμικά γεγονότα θα ζητήσουν από εσάς καίριες και ακριβείς κινήσεις, ώστε να απεγκλωβιστείτε οριστικά από πιεστικές καταστάσεις και σχέσεις. Η οργή και η βία δεν θα σας βοηθήσουν σε καμία περίπτωση μιας και οι γόρδιοι δεσμοί δεν κόβονται με το σπαθί, αλλά λύνονται κόμπο – κόμπο. Και κάθε κόμπος που λύνεται είναι και μια βιωματική επίγνωση, που σας κάνει δυνατότερους. Η πεποίθηση ότι κόβοντας την «καλημέρα» έχετε «κλείσει» και με τις όποιες σχέσεις, είναι η κυρίαρχη πλάνη που σας κρατάει μονίμως δεσμευμένους στα φαντάσματα του παρελθόντος. Είναι επιτακτική ανάγκη να μάθετε να «κλείνετε» σωστά τα νταραβέρια σας με το παρελθόν με ισολογισμό μηδέν. Χωρίς ούτε να χρωστάτε ούτε να σας χρωστάνε. Και με τη συνειδητότητα ότι είστε πλέον ελεύθεροι άνθρωποι, άρα και ικανοί να διαθέσετε τον εαυτό σας εκεί που εσείς θέλετε και όχι εκεί που οι ενοχές σας πάνε.

Λέων

Η φετινή χρονιά σας δίνει τη δυνατότητα να γίνετε ένας «καλός μπαμπάς» για τον εαυτός σας, ενδυναμώνοντας της δεξιότητες σας, αλλά και αναθεωρώντας το πώς μπορείτε να είστε ασφαλείς επί της ουσίας. Ασφαλείς μέσα σας, που τόσο πολύ το έχετε ανάγκη. Επίσης σας προτρέπει να ασχοληθείτε καρμικά με την έννοια της ελευθερίας, αφήνοντας πίσω σας παιχνίδια επιβολής και δύναμης, υποταγής και κυριαρχίας. Όπως επίσης και υπερβολές και καταχρήσεις μέσα από τις οποίες προσπαθείτε να νιώσετε μάταια «δυνατός». Το 2024 σας ζητά να δημιουργήσετε «εσωτερική δύναμη», ελευθερώνοντας τον εαυτό σας από ό,τι σας αποδυναμώνει και σας δεσμεύει σε λάθος καρμικές διαδρομές. Μια άλλη σημαντική έννοια που θα χρειαστεί να ασχοληθείτε φέτος είναι η έννοια της ευθύνης, αφήνοντας κάτω τις ευθύνες των άλλων και αναλαμβάνοντας την ευθύνη των δικών σας πραγματικών και ουσιαστικών αναγκών, που εκκρεμούν ακάλυπτες εδώ και πολύ καιρό, δημιουργώντας σας στρες και αγωνία. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως η φετινή χρονιά ευνοεί την εξέλιξη από μέσα προς τα έξω, και πως για να ανθίσουν και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν, που δεν θα είναι και λίγες, θα πρέπει να μπορούν να στηριχτούν σε ισχυρές εσωτερικές βάσεις, ώστε να μακροημερεύσουν. Κυρίαρχο μέλημα σας το 2024 είναι οι ισχυρές εκκαθαρίσεις με ό,τι εκκρεμεί και σας καθηλώνει από το παρελθόν, αλλά και σημαντικοί αποχωρισμοί σχέσεων και καταστάσεων, που δεν σας εξελίσσουν πια. Η χρονιά ευνοεί επισημοποιήσεις στον τομέα των σχέσεων, αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα, έχοντας πάντα κατά νου το μέτρο και την αποφυγή υπερβολών. Επίσης σημαντικό είναι να φροντίσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία και να εξισορροπήσετε τραύματα, αλλά και τα κατάλοιπα που άφησαν τα προηγούμενα χρόνια του πόνου και των απωλειών.

Παρθένος

Τη φετινή χρονιά, τα φώτα των εξελίξεων κινούνται σταδιακά προς το ζώδιο σας, με τις Εκλείψεις να μετακινούνται στον άξονα σας, τον Κρόνο να βρίσκεται απέναντι σας, αλλά και τον Δία να περνά στους Διδύμους από τον Μάη και μετά. Όπως καταλαβαίνετε το 2024 μόνο να πλήξετε δεν πρόκειται. Σημαντικά καρμικά μαθήματα και ανατροπές θα σας ωθήσουν να αναθεωρήσετε βαθιές πεποιθήσεις, αλλά και επιλογές σας. Το κυρίαρχο καρμικό μάθημα για εσάς, που χρειάζεται να εστιάσετε, είναι η μονόπλευρη και χωρίς αντίκρισμα προσφορά, αλλά και η πεποίθηση σας πως η θυσία είναι ένδειξη αγάπης και καλοσύνης. Θα χρειαστεί πολλές φορές να αναρωτηθείτε φέτος πόσο καλοί είστε, όταν θυσιάζετε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας και πως γίνεται η καλοσύνη να μπορεί να πηγάζει μέσα από την προσωπική σας αυτό-εξόντωση. Η Έκλειψη Σελήνης στο ζώδιο των Ιχθύων και ο Κρόνος και ο Ποσειδώνας εκεί σας θέτουν ξεκάθαρα πως χρειάζεται να αποδιαστρεβλώσετε και να εξυγιάνετε πλάνες, φαντασίες, σενάρια και να φροντίσετε την ψυχική και σωματική σας υγεία, παίρνοντας απόσταση από κάθε είδους καταχρήσεις και ανορίοτης σχέτισης. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσετε πως δεν χρειάζεται να κάνετε τόσα πολλά για να αγαπιέστε. Και πως το αντίτιμο της αγάπης, δεν είναι η υποταγή στις επιθυμίες των άλλων. Η αγάπη είναι η κύρια καρμική έννοια στην οποία θα χρειαστεί να εστιάσετε τη προσοχή σας όλη τη φετινή χρονιά, αποδιαστρεβλώνοντας πλάνες και εξαπατήσεις που σας ωθούν διαρκώς σε ό,τι δεν είναι αγάπη και σας πονάνε δημιουργώντας σας την αίσθηση του κενού και του ανικανοποίητου. Αυτή την χρονιά ανοίγονται προοπτικές εξέλιξης μέσα από οριστικά κλεισίματα καρμικών σχέσεων. Οι προοπτικές αυτές θα αποδώσουν μόνο εφόσον θα πηγάζουν από την χωρίς όρους αγάπη προς τον εαυτό σας και τα λειτουργικά όρια προς τους άλλους. Τα όρια είναι αυτό ακριβώς άλλωστε που έρχεται να σας μάθει ο Κρόνος, μιας και η ΑΓΑΠΗ είναι το πιο οριοθετημένο αίσθημα, και λειτουργεί μόνο όταν προστατεύεται και οριοθετείτε. Τα λειτουργικά όρια, στο πως δίνετε και στο πως παίρνετε, είναι αυτό που θα καθορίσει την εξέλιξη και την ευτυχία σας από εδώ και πέρα. Είναι ο τομέας στον οποίο χρειάζεται να φοιτήσετε και να αποφοιτήσετε με άριστα με στόχο να αξιοποιηθούν σημαντικές οικονομικές και επαγγελματικές ευκαιρίες, που θα σας βγάλουν από τέλματα χρόνων και θα σας οδηγήσουν σε ένα καινούριο κύκλο θετικών επιλογών.

Ζυγός

Το 2024 συνεχίζουν τα φώτα να πέφτουν επάνω σας, με τις εκλείψεις στον άξονα σας να συνεχίζουν να ενεργοποιούν θέματα σχέσεων κάθε είδους με ποικίλους τρόπους καρμικών μαθημάτων. Το κυρίαρχο θέμα που θα σας απασχολήσει και φέτος είναι οι σημαντικοί αποχωρισμοί και τα κλεισίματα σχέσεων, αλλά και ολόκληρων κύκλων ζωής. Θα βρεθείτε και πάλι μπροστά στην αναγκαιότητα να αφήσετε πίσω σας σχέσεις και επιλογές, όχι απαραιτήτως γιατί δεν τις αγαπάτε, αλλά γιατί δεν έχουν να σας δώσουν τίποτα άλλο για την εξέλιξη σας – καταστάσεις και πρόσωπα δηλαδή που είναι αγαπητά, αλλά όχι σημαντικά και ενδεχομένως επώδυνα. Σημαντικά με την έννοια ότι δεν έχουν αυτές οι σχέσεις στοιχεία που προάγουν εξέλιξη, αλλά λειτουργούν επώδυνα μέσα σε στασιμότητα, ενδεχομένως βία, εξάρτηση και καθήλωση. Είναι πολύ σημαντικό να μην προβείτε σε αυτούς τους αποχωρισμούς μέσα από συγκρουσιακές καταστάσεις, αλλά ευχαριστώντας για ό,τι μπόρεσαν να σας δώσουν και προχωρώντας στην αναζήτηση όλων αυτών που έχετε ανάγκη για να εξελιχθείτε. Η αναζήτηση σας φέτος είναι η αποδιαστρέβλωση της έννοιας της αγάπης και η επιλογή σχέσεων που περιέχουν σεβασμό και προστατευτικότητα. Το κλείσιμο που καλείστε καρμικά να κάνετε φέτος είναι επί της ουσίας προς ό,τι περιέχει βία, είτε ενεργητική, είτε παθητική, είτε σε σωματικό, είτε σε ψυχολογικό επίπεδο, αφήνοντας πίσω σας συνήθειες και επιλογές του παρελθόντος. Η φετινή χρονιά, με το Δία να περνά στους φιλικούς σας Διδύμους και τον Πλούτωνα στον φιλικό σας Υδροχόο, ανοίγει πολλές προοπτικές για νέες επιλογές σε κάθε τομέα, με στόχο την προσωπική σας ενδυνάμωση αλλά και τη φροντίδα της ψυχικής και σωματική σας ισορροπίας. Ο σεβασμός στις ανάγκες, τα όρια και τις αντοχές σας, κυρίως την περίοδο των Εκλείψεων, όπου οι προκλήσεις θα είναι συνεχόμενες και τα σημαντικά «όχι» που θα χρειαστεί να πείτε πολλά, ώστε να μην χρειαστεί να πισωγυρίσετε σε επώδυνα παιχνίδια, είναι ο τρόπος ώστε να υλοποιήσετε την μετάβαση από τον πόνο στην αγάπη. Να θυμάστε πως για να έρθει οτιδήποτε θετικό στη ζωή σας, πρέπει πρώτα να κάνετε χώρο, αφήνοντας οριστικά πίσω σας αρνητικές καταστάσεις. Στην ίδια λογική κινούνται και σημαντικές ευκαιρίες που εμφανίζονται στον οικονομικό και στον επαγγελματικό σας τομέα.

Σκορπιός

Φέτος απαλλάσσεστε οριστικά από τις Εκλείψεις στον άξονα σας. Έχετε όμως έναν Πλούτωνα να μπαίνει στον Υδροχόο. Ένας κύκλος σημαντικών βιωμάτων που περιείχαν απώλειες, πένθος και βαθιές μεταλλάξεις σχεδόν υπαρξιακές για εσάς, σταδιακά κλείνει. Το 2024 σας δίνει σημαντικές προϋποθέσεις, ώστε να αξιοποιηθεί όλη αυτή η επώδυνη καρμική εμπειρία, και θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα έτος «ανάστασης» για όσους από εσάς πήρατε το μάθημα σας και ολοκληρώσατε τη διαδρομή σας σε αυτή τη κατεύθυνση. Ο κίνδυνος με την παρουσία του Πλούτωνα στον Υδροχόο είναι οι για καιρό ανικανοποίητες ανάγκες και επιθυμίες σας να σας οδηγήσουν σε υπερβολές, αλλά και σε επιλογές που δεν εμπεριέχουν όρια και προστατευτικότητα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο να μην επαναλάβετε λάθος και επώδυνες επιλογές, που λειτουργούν αποδυναμωτικά για εσάς, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που θα σας δοθούν με στόχο να εξελιχθείτε προς την αγάπη για τον εαυτό σας, αφήνοντας πίσω σας οτιδήποτε δυσλειτουργικό. Το 2024 σας δίνει ισχυρές προϋποθέσεις να φροντίσετε τη σωματική και ψυχική σας ισορροπία, η οποία βλήθηκε έντονα τα προηγούμενα χρόνια, και να νιώσετε ξανά ζωντανοί, δημιουργικοί και δραστήριοι, καθώς και να αναπτύξετε εκ νέου σημαντικές προοπτικές, επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες, που καλύπτουν αυτό που είστε και όχι αυτό που θα ήθελαν οι άλλοι να είστε. Οι Εκλείψεις στον άξονα Ζυγού – Κριού και Παρθένου – Ιχθύος, η συμμετοχή του κυβερνήτη σας του Πλούτωνα σε αυτές, αλλά και ο Κρόνος στους φιλικούς σας Ιχθύες, σας τονίζουν με κάθε τρόπο την αναγκαιότητα να κλείσετε οριστικά τα νταραβέρια σας με οτιδήποτε σημαίνει βία, αποφεύγοντας σκοτεινά και επικίνδυνα παιχνίδια, θέτοντας καταρχάς όρια σε αυτό το κομμάτι του εαυτού σας, που αναζητά σκληρά παιχνίδια και εμπεριέχει αυτοκαταστροφικότητα, χαράζοντας μια καινούρια πορεία ζωής με σεβασμό και αυτοπροστασία. Αυτή είναι η βάση που χρειάζεται να πατήσετε, για να κάνετε σταθερές επιλογές σε σχέσεις, επαγγελματικούς στόχους αλλά και οικονομικούς, απαλλαγμένους από βία, στρες και παιχνίδια επιβίωσης. Επιλέξτε να υλοποιήσετε εκ νέου μια πορεία ζωής με μικρά σταθερά βήματα, που οδηγούν στην αυτό-εκπλήρωση σας και στην ευτυχία σας.

Τοξότης

Εξαιρετικά έντονο θα είναι για εσάς το 2024, με τον Κρόνο σε δύσκολη όψη από τους Ιχθύες, τον Δία να περνά απέναντι σας από το Μάη και μετά, και τις Εκλείψεις στον άξονα Ιχθύων-Παρθένου να πραγματοποιούν δύσκολες όψεις με το ζώδιο σας, εμπεριέχοντας ισχυρά καρμικά μαθήματα. Όλο το 2024 αλλά και οι επόμενες χρονιές σας καθίζουν επάνω στην αναγκαιότητα της μαθητείας με στόχο την αποδιαστρέβλωση σημαντικών εννοιών, που περιπλέκουν και αποδιοργανώνουν τη ζωή σας σε κάθε τομέα. Το ζητούμενο είναι να αναθεωρήσετε παιδικά σενάρια, φαντασίες, πεποιθήσεις, και στρεβλώσεις. Στο προσκήνιο θα εμφανιστούν σχέσεις με συγγενικά πρόσωπα, νομικές διαδικασίες, συμβόλαια, θέματα σπουδών, εξωτερικού και ταξίδια που εμπεριέχουν ισχυρά καρμικά μαθήματα για εσάς. Ο κεντρικός άξονας των καρμικών μαθημάτων που ανοίγονται είναι η προσφορά. Το ρήμα «προσφέρω» αλλά και οι βαθύτερες έννοιες που αυτό περιέχει είναι μαζί με το «δέχομαι» και ενδεχομένως το «ζητάω». Είναι η διδακτέα ύλη που χρειάζεται να εμπεδώσετε σε βάθος τα επόμενα χρόνια. Η τάση σας να δίνετε χωρίς να «έχετε» αυτό που δίνετε, και μετά να βρίσκεστε προ της κατάρρευσης είναι αυτό που αρχικά έχετε να αναθεωρήσετε, όπως και το να ζητάτε με απαίτηση αυτό που δεν υπάρχει, από αυτόν που δεν το έχει και να εγκλωβίζεστε σε φαύλους κύκλους οργής, βίας, αγωνίας, στρες και εντελώς δυσλειτουργικά όρια. Η τάση σας να υπόσχεστε παροχές και να τα δίνετε όλα χωρίς όρια, σας οδηγεί σε μια αυτό-επιβαλλόμενη μοναξιά, όπου τα όρια είναι σκληρά και απόλυτα, και κλείνουν τους πάντες από έξω. Τα λειτουργικά όρια λοιπόν σε επαφή με αυτό που πραγματικά αντέχετε και μπορείτε, αλλά και ο σεβασμός στα όρια και τις αντοχές των άλλων αλλά και η απόσταση από δικές σας συμπεριφορές, αλλά και συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια της παράνοιας και της τρέλας, είναι το σημείο που σας εφιστά την προσοχή το 2024. Πίσω και πέρα από όλα αυτά, βρίσκεται η σημαντική σας ανάγκη της από-διαστρέβλωσης των πιο δομικών καρμικών εννοιών πάνω στις οποίες δομείται η ύπαρξη: της Αγάπης και την Ελευθερίας. Ενδεχομένως οι προκλήσεις να είναι πολύ έντονες, και να χρειαστεί να αναμετρηθείτε με πολύ ισχυρές απαιτήσεις, που εγείρουν σωρεία ενοχών και φόβων. Η φετινή χρονιά θα σας ζητήσει αρκετές φορές να ασχοληθείτε με τη φροντίδα της σωματικής και ψυχικής σας υγείας, αλλά και την ενδυνάμωσή σας στον επαγγελματικό και οικονομικό τομέα, αναγκάζοντας σας να θέσετε όρια σε αυτούς που σας ζητούν περισσότερα από όσα μπορείτε, αλλά και να δεχτείτε όρια από αυτούς που τους ζητάτε περισσότερα από αυτά που μπορούν.

Αιγόκερως

Το 2024 συνεχίζει να σας ζητά σημαντικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις, με δύο Εκλείψεις στον άξονα Κριού – Ζυγού, τον Δία να βρίσκεται μέχρι τον Μάη στον ταύρο, τον Κρόνο να βρίσκεται επίσης στα Ψάρια, και τον Πλούτωνα να περνά μεν στον Υδροχόο, αλλά να γυρνά για μια τελευταία φορά στο ζώδιο σας τον Σεπτέμβρη. Σημαντικοί αποχαιρετισμοί, κυρίως τις περιόδους των Εκλείψεων, είναι απαραίτητο να συμβούν, αφήνοντας πίσω σας σχέσεις και επιλογές σε κάθε τομέα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να σας εξελίξουν πια, αλλά και σημαντικές πεποιθήσεις και «πρέπει» βαθιά ριζωμένα μέσα σας από τους γονείς σας, που σας κλείνουν τον δρόμο προς τη δική σας ολοκλήρωση και εξέλιξη. Και αυτή τη χρονιά θα χρειαστεί να αναμετρηθείτε με έντονα συναισθήματα, αλλά και μοντέλα σχέτισης, που σας κρατούν «κυρίαρχους» και μόνους. Οι προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι  οι απαγορευμένες ανάγκες και επιθυμίες που σας κρατούν μια στη θέση του υποταγμένου παιδιού και μια στη θέση του επαναστατημένου παιδιού. Η συνειδητοποίηση ότι πλέον είστε ελεύθεροι άνθρωποι, και έχετε την αυτοδιάθεσή σας, είναι ο δρόμος προς την απελευθέρωση σας και την κατάκτηση μιας πολύ σημαντικής έννοιας για εσάς που λέγεται «Ελευθερία». Την ίδια στιγμή η χρονιά σας ωθεί σε νέες, εντελώς διαφορετικές επιλογές, τόσο στον επαγγελματικό τομέα, όσο και στον τρόπο διαβίωσης της καθημερινότητάς σας. Η ανάγκη σας να σεβαστείτε τις ανάγκες σας και να προχωρήσετε βάσει αυτών, και όχι αυτών που ενδεχομένως απαιτούν οι άλλοι από εσάς, θα σας ωθήσει σε σημαντικές διαφοροποιήσεις και αλλαγές τόσο στον επαγγελματικό τομέα, όσο και σε θέματα που αφορούν την οικογένεια, την κατοικία σας, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θέλετε να κυλάει η καθημερινότητα σας. Μεγαλεπήβολοι στόχοι, που φυτεύτηκαν μέσα σας πολύ νωρίς από σημαντικούς άλλους, αναθεωρούνται δίνοντας τη θέση τους σε στόχους πιο ανθρώπινους και συμβατούς με την ύπαρξή σας, που αν τους ακολουθήσετε, πολύ πιθανόν να εδραιώσετε την ευτυχία στη ζωή σας. Σημαντικές αναθεωρήσεις θα χρειαστεί να γίνουν στους τρόπους που νιώθετε κυρίως την αγάπη, με την επίγνωση ότι αξίζετε όλη την αγάπη του κόσμου, όταν μπορείτε, αλλά κυρίως όταν ΔΕΝ μπορείτε.

Υδροχόος

Το 2024 σας συναντά απαλλαγμένους από την πίεση των Εκλείψεων στον άξονα Ταύρου-Σκορπιού, που τα προηγούμενα χρόνια σας έφεραν καρμικά αντιμέτωπους με απώλειες και πένθη, για όλους τους φίλους του ζωδίου που ήταν σε θέση να αξιοποιήσουν πραγματικά το μάθημα τους και να απελευθερώσουν τον εαυτό τους από νεκρές επιλογές, προχωρώντας σε επιλογές, που περιέχουν ζωή και δημιουργικότητα. Αυτό, στο οποίο χρειάζεται να εστιάσετε από το 2024 και μετά είναι στην «πείνα» σας για μια μεγάλη ποσότητα ανεκπλήρωτων αναγκών, που ενδεχομένως να σας έχουν οδηγήσει σε υπερβολές αλλά και επιλογές, που δεν σας εκπληρώνουν, αλλά τις ανέχεστε. Ο Πλούτωνας στο ζώδιο σας από την αρχή της χρονιάς σας καλεί να αναθεωρήσετε την τάση σας να υπάρχετε σε σχέσεις και καταστάσεις που υποτάσσεστε αρχικά, και μετά επαναστατείτε. Την ίδια στιγμή σας καλεί να νιώσετε τη δύναμη που περιέχει η αγάπη για τον εαυτό σας, βάζοντας όρια σε ό,τι δεν είναι αγάπη προς τον εαυτό σας. Αυτό μοιραία, αν το επιτρέψετε να συμβεί θα διαφοροποιήσει σε βάθος σχέσεις, επαγγελματικές επιλογές, και οικονομικά ζητήματα που δεν είναι αυτό που πραγματικά σας εξελίσσει, κάνοντας χώρο για νέες επιλογές που καλύπτουν με επάρκεια τις ανάγκες σας. Αξιοποιήστε, ειδικά στον τομέα των σχέσεων, καινούριες γνωριμίες, αποφεύγοντας να τις χτίσετε για άλλη μια φορά πάνω σε παιχνίδια επιβολής και υποτίμησης. Στραφείτε σε ισότιμες επιλογές, που εμπεριέχουν σεβασμό και δεν σας φορτίζουν με οργή και θυμό. Η φετινή χρονιά σας ζητάει να «θάψετε» επιτέλους τους νεκρούς, και να προχωρήσετε παρακάτω, μέσα από σημαντικούς αποχαιρετισμούς, ανοίγοντας χώρο για δημιουργικότητα, ζωή, χαρά, αγάπη και εξέλιξη. Αξιοποιήστε με υπομονή, πειθαρχία και σταθερότητα τις καινούριες επιλογές, βάζοντας όρια στην απαίτηση σας να τα θέλετε όλα «τώρα», χτίζοντας αργά και σταθερά μια καινούρια καθημερινότητα, χωρίς στρες, αλλά αντίθετα μια που θα σας παρέχει ασφάλεια. Θα χρειαστεί επίσης να φροντίσετε τη σωματική και ψυχική σας ισορροπία, βάζοντας όρια σε υπερβολές και καταχρήσεις.

Ιχθύες

Η φετινή χρονιά σας κάνει συμπρωταγωνιστές των εξελίξεων, αλλά και τις έννοιες που περιέχει το ζώδιο σας, που είναι για αυτή τη φάση τα βασικά καρμικά ζητούμενα της εξέλιξης για τις ζωές όλων. Οι Εκλείψεις που μετακινούνται στον άξονα σας, ο Κρόνος στο ζώδιο σας, ο Δίας στους Διδύμους από τον Μάη και μετά, αλλά και η είσοδος του Πλούτωνα στον Υδροχόο, σας υπόσχονται πως φέτος αποκλείεται να πλήξετε. Φαίνεται πως καρμικά όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται να στραφεί και να αναθεωρήσει την έννοια της αγάπης, της προσφοράς, που πρωτίστως το ζώδιό σας εμπεριέχει, και της ελευθερίας. Και φυσικά μαζί με όλη την ανθρωπότητα και εσείς χρειάζεται να κάνετε το ίδιο, αναθεωρώντας σε βάθος στρεβλώσεις, συγχύσεις, πλάνες, εξιδανικεύσεις και αυτοεξαπατήσεις επάνω στην αγάπη αλλά και στην προσφορά της. Θα χρειαστεί να βάλετε σε «κρίση» τόσο μέσα σας όσο και στις επιλογές κάθε είδους στο περιβάλλον σας, το κατά πόσο η αγάπη αποδεικνύεται μέσα από τη θυσία των αναγκών και του εαυτού σας, όπως και το πώς μπορείτε να προσφέρετε, όσο και να θέλετε, κάτι που δεν έχετε. Θα χρειαστεί να φανείτε εξαιρετικά προσεκτικοί σε σχέσεις που κρύβονται πίσω από αυτό που αυτές εννοούνε «αγάπη», φέρνοντας σας αντιμέτωπους με εξαπάτηση, βία και προδοσία. Το σωσίβιο σας σε αυτή την ιδιαίτερα έντονη χρονιά σημαντικών καρμικών προκλήσεων είναι η επαφή σας με τη πραγματικότητα, η οποία είναι πάντα ξεκάθαρη, όσο ξεκάθαρες είναι και οι ανάγκες σας και τα όρια των αντοχών σας. Όσο ξεκάθαρο δηλαδή είναι και το αποτέλεσμα κάθε δράσης ή επίδρασης. Αποφύγετε να εγκλωβιστείτε σε σενάρια και φαντασίες, προσδοκίες και απαιτήσεις, αλλά και υποσχέσεις τρίτων. Βάλτε όρια, όπως έρχεται να σας μάθει ο Κρόνος στο ζώδιο σας στο παράλογο, το άρρωστο, σε ό,τι σας αποδιοργανώνει, σας καθηλώνει και σας γυρίζει σε καταστάσεις εξάρτησης και συνεξάρτησης. Αξιοποιήστε την εύνοια του Δία, φροντίζοντας την ψυχική και σωματική σας ισορροπία, κατεβείτε από τους γαλαξίες που χάνεστε και εστιάστε στο σώμα σας και στην πραγματικότητα των αναγκών του, που είναι και ο μόνος αξιόπιστος οδηγός για εσάς. Προχωρήστε σε μια πολύ καλύτερη μορφή οργάνωσης της ζωής σας, αλλά και του ψυχισμού σας, αντανακλώντας την στην επαγγελματική σας πορεία και αξιοποιώντας τις πολλές ευκαιρίες που θα σας δοθούν. Η φετινή χρονιά σας ζητά να πατήσετε γερά στα πόδια σας, να κόψετε πλοκάμια εξάρτησης, να αφήσετε τη πραγματικότητα να εκθέσει στο φως της οτιδήποτε μη πραγματικό, βάζοντας λειτουργικά όρια αυτοπροστασίας.