Ετήσιο Ωροσκόπιο

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στα καρμικά ζητήματα που το κάθε ζώδιο έχει να ανταπεξέλθει στην πορεία της εξέλιξής του. Τα μαθήματα που έχει να δώσει και να πάρει, ώστε να απεγκλωβιστεί από αρνητικές καρμικές καταστάσεις, περνώντας και κατακτώντας πεδία ελευθερίας που δεν υπόκεινται στην ανελευθερία της επιβολής του κάρματος. Το άρθρο αυτό απευθύνεται προς την «ελεύθερη βούληση» και την «ύπαρξη» του καθενός προσδιορίζοντας τα καρμικά μαθήματα, και εστιάζει στη λογική του νόμου του κάρματος, στην αιτία και όχι στο αποτέλεσμα. Με βαθιά πίστη ότι όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες, το αποτέλεσμα θα εξακολουθεί να είναι το ίδιο, αλλάζοντας απλά τόπους, ονόματα, περιβάλλοντα, αλλά σε καμία περίπτωση συμπεριφορές, σας εύχομαι μια καλή και δημιουργική χρονιά, με την υπενθύμιση ότι είμαστε υπάρξεις που φιλοξενούμαστε σε ένα σώμα – όχημα με στόχο να εξελιχθούμε και να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις αιτίες και τα αποτελέσματα και την επίγνωση πως δεν θα πάρουμε τίποτα μαζί μας από αυτόν τον κόσμο παρά μόνο την εμπειρία. Με την πίστη ότι δεν είμαστε άνθρωποι που βιώνουμε μια πνευματική εμπειρία, αλλά πνεύματα που βιώνουμε μια ανθρώπινη εμπειρία. Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο «Καρμική Αστρολογία».

Τα σημαντικά αστρολογικά γεγονότα αυτού του έτους

*Ανάδρομη Αφροδίτη στον Αιγόκερω ως και τις 4 Φεβρουαρίου 2022
*Είσοδος του Δία στους Ιχθύες ως τις 11 Μαΐου 2022
*Ερμής σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία στον Υδροχόο και τον Αιγόκερω ως και τις 4 Φεβρουαρίου 2022.
*Έκλειψη Ηλίου στις 30 Απριλίου στον Ταύρο
*Ερμής σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία στους Διδύμους και τον Ταύρο
*Έκλειψη Σελήνης στις 16 Μαΐου στον Σκορπιό στην 25η μοίρα.
*Είσοδος του Δία στον Κριό στις 11 Μαΐου 2022 ως τις 28 Οκτωβρίου.
*Ερμής σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία στις 10 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου στον Ζυγό και την Παρθένο.
*Έκλειψη Ηλίου στις 28 Οκτωβρίου στην 2η μοίρα του Σκορπιού.
*Έκλειψη Σελήνης στις 8 Νοεμβρίου στην 16η μοίρα του Ταύρου.

Εισαγωγή

Αυτή η χρονιά είναι η στιγμή για όσους καρμικά δέχτηκαν να αναμετρηθούν με τα λάθος μοντέλα σχέτισης, που συντηρούσαν και επέλεγαν στη ζωή τους, πόνεσαν, ματαιώθηκαν, τρόμαξαν και καθηλώθηκαν συνειδητοποιώντας πως ο τρόπος που σχετίζονται είναι η αιτία του πόνου, του φόβου και της «φτώχειας» τους, και τόλμησαν να αναθεωρήσουν και να αλλάξουν τρόπους σε κάθε τομέα, και δέχθηκαν να χαμηλώσουν και να ξανα-εκπαιδευτούν και να εξελιχθούν στο πως σχετίζονται, να ανταμειφθούν με νέες καλύτερες επιλογές σε κάθε τομέα κοντά στις ανάγκες τους και στην αυτό-εκπλήρωσή τους. Οι άνθρωποι δημιουργούν δύο είδη σχέσεων. Στην πρώτη περίπτωση σχετίζονται με στόχο να λύνουν προβλήματα, άρα χωρίς προβλήματα δεν υπάρχει και σχέση, άρα για να υπάρχει και σχέση πρέπει να δημιουργούμε προβλήματα. Στη δεύτερη περίπτωση οι άνθρωποι σχετίζονται για να ζήσουν και να μοιραστούν τη ζωή τους όπως είναι, και μέσα στον παλμό και τη δύναμη της ζωής παρεμπιπτόντως επιλύουν και τα όποια προβλήματα ανακύψουν. Ο στόχος τους είναι να μοιραστούν τη ζωή και τον εαυτό τους όπως είναι, χωρίς καμία σκηνοθεσία, χωρίς καμία αλλοίωση, χωρίς ρόλους, παιχνίδια επιβολής, εξαρτήσεις, επίκριση, σεβόμενοι ο ένας τον άλλο, συντροφεύοντας και μοιράζοντας τη ζωή τους. Στη δεύτερη κατηγορία ο στόχος είναι να σε γνωρίσω, να σε καταλάβω, να σε συναισθανθώ και να είμαι κοντά σου όσο μπορώ και αντέχω. Όσο μου επιτρέπουν τα όρια και οι αντοχές μου. Αυτή η προσέγγιση μοιραία οδηγεί στην αγάπη και την χαρά. Και η χαρά και η αγάπη οδηγούν μοιραία στην πραγματική ροή της ζωής, στην αλήθεια και στο Θεό. Ο κόσμος βιώνεται για το λόγο ακριβώς για τον οποίο πλάστηκε. Η ζωή βιώνεται στην αυθεντικότητα της.

Αντίθετα, στην πρώτη περίπτωση, κατά τον πατριαρχικό τρόπο, ο στόχος είναι να σε γνωρίσω για να σε αλλάξω, ξεχνώντας ότι ο μόνος λόγος που ενσαρκώθηκες ως ύπαρξη είναι να εξελιχθείς εσύ και όχι να αλλάξεις τους άλλους.  Πρέπει να σε αλλάξω, γιατί «έχεις πρόβλημα» και το να σε σώσω από το πρόβλημα σου γίνεται ο σκοπός μου, και μάλιστα ένας τόσο ιερός σκοπός, που αγιάζει όλα τα μέσα. «Για το καλό σου» θα σε υποτιμήσω, θα σε επικρίνω, θα σε τιμωρήσω, θα σε τρομοκρατήσω, θα σου ασκήσω βία, θα σε εγκλωβίσω, θα σε χειριστώ, θα σε κοροϊδέψω και όλα όσα φαντάζεστε ότι περιλαμβάνει η φράση «θα σε αλλάξω». Όλα εκτός από το «θα σε σεβαστώ». Αυτό τώρα προσαρμόστε το σε κάθε σχέση, κάνοντας τον λογαριασμό και αναλογιστείτε τον πόνο, που αναπαράγει αυτός ο φαύλος κύκλος σχέτισης. Και το κέρδος αυτού του τρόπου: να μην αναμετρηθώ ποτέ με τις δικές μου ελλείψεις, με τα δικά μου συναισθήματα, με τη δική μου αδυναμία, με την έλλειψη των δεξιοτήτων μου, με την θνητότητα μου, με την ευαλωτότητα μου, με την ανικανότητά μου, τα όρια μου, τις αντοχές μου, τις ανάγκες μου και τις επιθυμίες μου. Γιατί για ό,τι μου συμβαίνει φταις εσύ, γι’ αυτό και πρέπει να σε αλλάξω. Και σε αυτό το ψεύτικο παιχνίδι δεν μαθαίνουμε ποτέ τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας, την Αλήθεια μας. Αντίθετα, ασχολούμαστε διαρκώς με το τι γίνεται έξω από εμάς. Γινόμαστε όλο και πιο ξένοι με τον εαυτό μας και η ζωή περνάει και χάνεται, γιατί έχει χαθεί κάθε σύνδεση με την Ύπαρξη και με την συμπαντική ροή, ακολουθώντας την ροή της πατριαρχικής κοινωνίας με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.

Είναι λογικό και αποδείξιμο με τους νόμους της φυσικής, πως όταν ένα σώμα δίνει όλη την ενέργεια του στο περιβάλλον, σταδιακά παγώνει, χρεοκοπεί και αργοπεθαίνει. Όπως επίσης είναι αποδείξιμο, πως όταν ένα σώμα συσσωρεύει την ενέργεια στον εαυτό του, ακτινοβολεί, αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται. Οι καρμικές διαδικασίες αλλά και τα καρμικά μαθήματα δεν είναι μια μεταφυσική διαδικασία. Είναι – για όποιον γνωρίζει σε βάθος τη λειτουργία τους – μια απολύτως φυσική διαδικασία. Όταν μιλάμε για καρμικά μαθήματα, μιλάμε πάντα για μαθήματα ζωής. Και τι άλλο μπορεί να είναι η ζωή, παρά μόνο σχέσεις. Η σχέση μας με το κάθε τι χωριστά συνθέτει αυτό που ονομάζουμε «η ζωή μου».

Το 2023 λοιπόν, έρχεται να διακινήσει ΖΩΗ. Άρα έρχεται να μας φέρει αντιμέτωπους με σχέσεις. Η ευκολία ή η δυσκολία θα είναι αντιστρόφως ανάλογη με την αντίσταση μας να αποδεχθούμε τις νομοτέλειες, αλλά και την ιεραρχική δομή, όπως αυτή εντελώς φυσικά υπάρχει. Να συνειδητοποιήσουμε πως σημασία δεν έχει τι κάνει ο άλλος, αλλά που ζορίζομαι εγώ, τι έχω να μάθω και να εξελίξω με αφορμή την εξωτερική δράση. Το 2023 χρειάζεται να βρούμε τη θέση μας και να φροντίσουμε να κρατάμε τη θέση μας ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με αυτό που είμαστε και με αυτό που έχουμε απέναντι μας. Να βρούμε τη θέση μας στην οικογένεια, τη θέση μας στις σχέσεις, τη θέση μας στην εργασία, τη θέση μας στην φιλία, τη θέση μας στην ηλικία μας, τη θέση μας στον κόσμο. Όταν προσπαθούμε να επιβληθούμε στους άλλους και να τους αλλάξουμε δεν είμαστε στη θέση μας. Είμαστε σε ρόλο πατριάρχη, είτε αρσενικού είτε θηλυκού γένους. Παίζουμε ένα επικίνδυνο παιχνίδι και χάνουμε τη ζωή μας. Δεν τη ζούμε. Την υποδυόμαστε. Υποδυόμαστε τη μαμά της μαμάς μας, τον μπαμπά της μαμάς μας, τη μαμά του συντρόφου μας, τον δάσκαλο του μπαμπά μας, τον γιατρό του μπαμπά μας, το παιδί του συντρόφου μας, το σωτήρα του φίλου μας. Υποδυόμαστε τον απόμακρο, τον ανακριτή, τον τρομοκράτη, τον superman, το θύμα, το θύτη, το κακό παιδί, το καλό παιδί, τον εξουσιαστή, τον επαναστάτη και πάει λέγοντας και ξανά από την αρχή η ζωή περνάει και χάνεται, χωρίς να έχουμε ζήσει πραγματικά, χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, ποιον πραγματικά έχουμε απέναντί μας στο εδώ και τώρα, χωρίς να έχουμε βιώσει πραγματικά συναισθήματα, αφού στην πραγματικότητα τα κατασκευάζουμε εκβιάζοντας τον εαυτό μας να νιώσει, μέσω του ενός ή του άλλου ρόλου. Έτσι και οι επιλογές μας δεν είναι δικές μας. Είναι επιλογές του ρόλου που υποδυόμαστε. Έτσι δεν βρίσκουμε ποτέ τον σκοπό της ζωής μας. Έτσι οργανώνουμε τη δυστυχία μας ζώντας τη ζωή ενός άλλου, μη δίνοντας τίποτα αληθινό και μη παίρνοντας τίποτα αληθινό.

Οι Εκλείψεις στον άξονα Κριού- Ζυγού έρχονται να μας φέρουν σε επαφή με τη συνειδητοποίηση πως οι δεξιότητες στη σχέτιση είναι καθαρά θέμα εκπαίδευσης. Ο τρόπος που σχετιζόμαστε είναι ο τρόπος που εκπαιδευτήκαμε για να σχετιζόμαστε. Αν αφήσεις ένα μωρό στη ζούγκλα και επιβιώσει, οι ικανότητες της σχέτισής του θα παραμείνουν σε μια εξαιρετικά αρχέγονη και πρωτόγονη κατάσταση, σε ένα ενστικτώδες δηλαδή επίπεδο. Όλα τα άλλα μας τα έμαθαν. Άρα ο τρόπος του σχετίζεσθαι μαθαίνεται και μάλιστα με σκληρές και εξαναγκαστικές μεθόδους. Η ευθύνη μας είναι να επαν-εκπαιδευτούμε. Να γίνουμε ο εαυτός μας, γιατί μόνο ως ο εαυτός μας έχουμε την ελπίδα να ζήσουμε πραγματικά ή τουλάχιστον να μην επιθυμούμε να μη ζήσουμε, γιατί πολλές φορές η ασύλληπτη δυσκολία μας να σχετιστούμε, μας οδηγεί δυστυχώς στην επιθυμία να μη ζήσουμε. Γιατί όταν η ψυχή δεν ανατροφοδοτείται με χαρά, ζεστασιά, δημιουργικότητα, σεβασμό, ομορφιά και αγάπη, ο άνθρωπος μαραζώνει και παραιτείται υποσυνείδητα ή συνειδητά της διαδικασίας της ζωής.

Αυτό είναι η ουσία των πραγμάτων για το 2023, φέρνοντας την ανθρωπότητα στο σύνολο της αντιμέτωπη με βαθιά καρμικά θέματα σχέσεων, αλλά και με την αναγκαιότητα, πως για να ξεκινήσει κάτι καινούριο πρέπει να αφήσουμε πίσω μας κάτι παλιό και παθολογικό. Όχι απαραίτητα, επειδή δεν το αγαπάμε πια, αλλά γιατί έκλεισε ο κύκλος του. Ένας μεγάλος καρμικός κόμβος μαθημάτων στο κατά πόσο επιλέγουμε να ζούμε στην βία της πατριαρχίας ή να εκπαιδευτούμε να ζούμε «Εν Ειρήνη» (με τις Εκλείψεις στον άξονα Ταύρου – Σκορπιού και Κριού – Ζυγού, την παρουσία του Άρη στον Ζυγό, το πέρασμα του Πλούτωνα στον Υδροχόο, το ζώδιο της αδελφοσύνης και της ειρήνης)  έρχεται να μας δείξει ότι στις σχέσεις χρειάζονται δύο πολύ σημαντικές δεξιότητες. Η πρώτη καρμική δεξιότητα είναι να κατέχουμε τον τρόπο να ανοίγουμε σχέσεις, να δημιουργούμε σχέσεις δηλαδή, να έχουμε την δεξιότητα να έλκουμε, αλλά και να μπορούμε να διαχειριστούμε σχέσεις. Και μάλιστα όχι οποιεσδήποτε σχέσεις, αλλά τις κατάλληλες σχέσεις, που στηρίζουν και προωθούν την επιβίωση και την εξέλιξή μας. Η δεύτερη καρμική δεξιότητα είναι να είμαστε σε θέση να κλείνουμε σχέσεις. Να είμαστε σε θέση να συνειδητοποιούμε πότε ένας κύκλος τελειώνει και χρειάζεται να τον αποχαιρετήσουμε και να περάσουμε στον επόμενο κύκλο εξέλιξης. Το να είμαστε σε θέση να αποχαιρετήσουμε, προϋποθέτει ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα εφόδια από αυτό το στάδιο, για να μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο και έχουμε τη συναισθηματική διεύρυνση και αντοχή να αποχαιρετήσουμε με αγάπη, αλλά και να διαχειριστούμε τη θλίψη και τον πόνο του αποχωρισμού. Άλλοτε χρειάζεται να αποχαιρετήσουμε πρόσωπα, παραδείγματος χάριν τους γονείς μας, όταν μεγαλώσουμε, ώστε να πορευτούμε με αυτάρκεια και επάρκεια στη δική μας ζωή χωρίς αυτούς, γιατί έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή δεν θα υπάρχουν. Άλλοτε να κλείσουμε ένα κύκλο στη δουλειά μας και να πάμε παρακάτω ή να αποχαιρετήσουμε ένα σύντροφο ή ένα φίλο, γιατί οι ανάγκες μας για εξέλιξη δεν καλύπτονται πια. Άλλοτε πρέπει να αποχαιρετήσουμε ένα ολόκληρο στάδιο ζωής, τη παιδική μας ηλικία, την εφηβεία μας, τη νιότη μας και να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο εξέλιξης και σταδιακά να αποχαιρετήσουμε και την ίδια τη ζωή, περνώντας σε μια άλλη κατάσταση ύπαρξης. Η δεξιότητα να κλείνουμε σχέσεις, αλλά και τα λάθος μοντέλα σχέσεων που επιλέγουμε και τις παθολογικές πεποιθήσεις εξάρτησης παίρνοντας και δίνοντας όλα τα δώρα, που αυτές εμπεριέχουν και η συνειδητοποίηση πως «μέχρι εδώ ήταν», είναι το πιο σημαντικό καρμικό μάθημα των τελευταίων χρόνων αστρολογικά αλλά και το 2023.

Η συνειδητοποίηση πως το «παλιό αγαπημένο μας πουλόβερ», δεν μας χωράει πια, γιατί μεγαλώσαμε και μας στενεύει, αλλά και εμείς αντίστοιχα πιέζουμε τις ραφές του, και αν επιμένουμε να συνεχίζουμε να το φοράμε θα μας σφίγγει και θα το σφίγγουμε, και μοιραία θα θυμώνουμε μαζί του κάθε φορά που το φοράμε γιατί θα πιεζόμαστε. Και στο τέλος θα σκιστεί από την πίεση και θα το πετάξουμε με θυμό, γιατί δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να αποδεχθούμε πως «μέχρι εδώ ήταν» η λειτουργική μας σχέση μαζί του, είναι και η αιτία που στην ουσία δεν κλείνουμε ουσιαστικά τις σχέσεις μας. Μια σχέση που τελειώνει με οργή και θυμό, δεν τέλειωσε ουσιαστικά ποτέ. Η στιγμή του αποχαιρετισμού είναι πραγματική και απελευθερωτική, όταν περιέχει θετική αναγνώριση, αποδοχή και αγάπη. Όταν δηλαδή ευχαριστούμε τον άλλον για όσο από τον εαυτό του μπόρεσε να μας δώσει, και τον αποχαιρετάμε με στόχο να πάμε να αναζητήσουμε όλα όσα εμείς χρειαζόμαστε για να εξελιχθούμε. Γι’ αυτό και η Αφροδίτη σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία στον Λέοντα το καλοκαίρι θα φέρει στο προσκήνιο σχέσεις με ανοιχτούς λογαριασμούς, που έχουν γίνει φαντάσματα και μας κρατάνε καθηλωμένους με στόχο να αντιμετωστούν όπως του αρμόζει και να απελευθερώσουν καρμικά του εμπλεκόμενους.

Όσο κατηγορούμε τον άλλον – το πουλόβερ στο παράδειγμα μας – που δεν είναι για πάντα αυτό που εμείς χρειαζόμαστε και αντί να πάμε να αγοράσουμε ένα καινούριο άνετο πουλόβερ, που μας «χωράει» και μας ζεσταίνει χωρίς να μας πιέζει, τόσο παραμένουμε προσκολλημένοι σε ένα κύκλο ζωής, που δεν έχει πια να μας δώσει τίποτα άλλο. Η συνειδητοποίηση πως ο καθένας έρχεται στη ζωή μας για να μας δώσει αυτό που έχει, και όχι αυτό που δεν έχει, είναι μια θεμελιώδης αρχή των καθαρών σχέσεων. Συνήθως αρνούμαστε να κλείσουμε στάδια, γιατί ζητάμε αυτό που δεν υπάρχει από αυτόν που δεν το έχει. Έτσι παραμένουμε «παιδιά-έφηβοι» και μοιραία γινόμαστε ρόλοι, κομπάρσοι και όχι πρωταγωνιστές της ζωής μας.

Το 2023 θα χρειαστεί να αποχαιρετήσουμε με ανοιχτή καρδιά στάδια ζωής και πρόσωπα, που μας συντρόφευσαν, επιλογές αλλά και πεποιθήσεις μας, να τους ευχαριστήσουμε για ό,τι μας έμαθαν και να προχωρήσουμε παρακάτω, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της εκπλήρωσης και της εξέλιξης του εαυτού μας. Όχι γιατί δεν τους αγαπάμε πια, αλλά γιατί μέχρι εδώ ήταν το καρμικό μας νταλαβέρι, η καρμική μας ανταλλαγή. Όλα σε αυτή τη ζωή έχουν αρχή, μέση και τέλος. Η απαίτηση μας να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες από μια πηγή, είναι πολύ συχνά η αιτία της δυστυχίας μας. Έχουμε πολλές ανάγκες, άρα χρειαζόμαστε και πολλές πηγές τροφοδοσίας. Ο Δίας στον Ταύρο σε σύνοδο με τον Ουρανό και η Αφροδίτη μια ανάδρομη και μια ευθύδρομη στο ζώδιο του Λέοντα, μας λένε άλλωστε ξεκάθαρα πως αντί να κατηγορούμε τους προγόνους και τους γονείς μας, για όσα δεν μπόρεσαν να μας δώσουν ή μας τα έδωσαν με λάθος τρόπο, καιρός είναι να αναλάβουμε την ευθύνη των αναγκών μας και να ρισκάρουμε, βγαίνοντας στον κόσμο, αναζητώντας καλύτερους και επαρκέστερους για τις ανάγκες μας καρμικούς δασκάλους, αλλά και να πάρουμε την ευθύνη να γίνουμε εμείς η Μητέρα που μας τροφοδοτεί Αγάπη χωρίς όρους και ο Πατέρας που μας τροφοδοτεί με αστείρευτη δημιουργική δύναμη, αποχαιρετώντας τους Πατριάρχες πατέρα και μητέρα που μόνο μας συνθλίβουν.

Επαγγελματικά

Το 2023 θα διακινήσει έντονα ζητήματα που αφορούν στις συνεργασίες, αλλά και θα χρειαστεί σοβαρά να προβληματιστούμε με τις Εκλείψεις στα ζώδια Ζυγού-Κριού, αλλά και την Αφροδίτη σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία, κυρίως για όσους δυσκολεύονται στην καριέρα τους και τον επαγγελματικό τομέα αναζητώντας τα λάθη που κάνουν στις επαγγελματικές τους σχέσεις και σε συνεργασίες. Με στόχο την καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη σας αναρωτηθείτε αν ο τρόπος που συστήνεστε, συμπεριφέρεστε, συνυπάρχετε μέσα στο εργασιακό σας περιβάλλον, αλλά και στις σχέσεις που διαμορφώνονται μέσα σε αυτό, αν επιτρέπουν και προωθούν την ανέλιξή σας. Αυτό καρμικά θα εμφανιστεί έντονα και την περίοδο των εκλείψεων στον άξονα Ζυγού – Κριού τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο. Η δύσκολη περίοδος στον επαγγελματικό τομέα καθιστά επιτακτική την αναγκαιότητα της άριστης επαγγελματικής συμπεριφοράς και συνεργατικότητας, και δείχνει να είναι το εισιτήριο της εξέλιξης στον επαγγελματικό τομέα.

Η διαμόρφωση λοιπόν μιας άριστης επαγγελματικής συμπεριφοράς αλλά και του ακέραιου επαγγελματισμού θα είναι αυτό που καρμικά χρειάζεται να κατακτηθεί το 2023. Η καινούρια χρονιά – με τον Δια στον Κριό και τον Ταύρο – κινείται σηματοδοτώντας σημαντικές θετικές αλλαγές στον τομέα της καριέρας αλλά και στο πλαίσιο των συνεργατικών σχέσεων που αυτή περιλαμβάνει για Κριούς, Λέοντες, Τοξότες, Ζυγούς αλλά μετά την άνοιξη και για Ταύρους, Παρθένους, Αιγόκερους και Λέοντες, αλλά και όσους έχουν πλανήτες και σημεία στα παραπάνω ζώδια. Επίσης σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές πλεύσης και είναι η χρονιά που ευνοεί να ρισκάρετε από μια δουλειά που την κάνετε γιατί πρέπει, σε μια δουλειά που εκφράζει αυτό που θέλετε.

Το καλοκαίρι του 2023, με την Αφροδίτη ανάδρομη στο ζώδιο του Λέοντα, το ζώδιο που συμβολίζει κατεξοχήν τα επιχειρηματικά ρίσκα, δεν ευνοούνται καθόλου οριστικές αποφάσεις σε επαγγελματικά θέματα, συμβόλαια και συνεργασίες. Ευνοούν όμως την διεξοδική διερεύνηση τρόπων αλλά και την αναθεώρηση στρατηγικής και τη βελτίωση των επαγγελματικών σας στόχων. Το ίδιο ισχύει και τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά και τον Οκτώβριο με τις Εκλείψεις. Εκεί όμως έχετε περισσότερο να επαναδιαπραγματευθείτε τις σχέσεις στον επαγγελματικό τομέα αλλά και νομικές διαδικασίες. Η προσοχή σας όλη σχεδόν τη χρονιά πρέπει να βρίσκεται στραμμένη στο ότι ο στόχος χρειάζεται να είναι στο πως θα επιλύσετε οριστικά επαγγελματικά ζητήματα και όχι στο πως θα τα ανακυκλώνετε μέσα από ακραίες συμπεριφορές ή θα φερθείτε εντελώς παρορμητικά, κάνοντας το δίκιο σας άδικο. Τολμήστε το 2023 μια ριζική αλλαγή στον επαγγελματικό τομέα και δώστε το δικαίωμα στον εαυτό σας να συνδέσει την επαγγελματική προσφορά με τον σκοπό της ζωής του.

Το 2023 ευνοεί στο πρώτο εξάμηνο του τον επαγγελματικό τομέα για τους τους Κριούς, Λέοντες, Τοξότες, Υδροχόους, Διδύμους και Ζυγούς ενώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους ευνοεί τους Ταύρους, Σκορπιούς, Ιχθύες τους Παρθενους αλλά και τους Αιγόκερους, Το πρώτο εξάμηνο ευνοεί επίσης επαγγέλματα που σχετίζονται με τη κίνηση, τα οχήματα, τον στρατό, αλλά και την διεκδίκηση αρχηγικών θέσεων, καθώς και επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική ισορροπία και τη φροντίδα των άλλων σε κάθε τομέα με στόχο την εμβάθυνση στο «εγώ». Ενώ το δεύτερο εξάμηνο ευνοεί την επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει να κάνει με τη γη, τις  επενδύσεις, το σώμα, την ομορφιά, τη διατροφή, αλλά και την πρόσληψη σε διοικητικές οικονομικές θέσεις που έχουν σημαντικές ευθύνες.

   Οι Εκλείψεις στον άξονα Σκορπιού-Ταύρου σας εφιστούν την προσοχή σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση χρημάτων, ακινήτων, πηγών ενέργειας αλλά και δρουν εξαιρετικά αποκαλυπτικά σε ό,τι περιέχει παρασκήνιο, συνομωσίες και παράνομες και σκοτεινές διεργασίες. Κυρίως για τα ζώδιο του Σταθερού Σταυρού (Ταύροι, Λέοντες, Σκορπιοί και Υδροχόοι) αλλά και όσους έχουν πλανήτες και σημεία εκεί. Φανείτε εξαιρετικά προσεκτικοί την περίοδο των Εκλείψεων αλλά και την περίοδο που σημαντικοί πλανήτες, που σηματοδοτούν τη καριέρα σας και την εργασία σας, βρίσκονται σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία, μετρώντας και ερευνώντας διεξοδικά κάθε παράμετρο, αποφεύγοντας ευκαιρίες παγίδες και ελέγχοντας την αξιοπιστία των πληροφοριών που δέχεστε. Η φετινή χρονιά δίνει αρκετές ευκαιρίες, ώστε να υπάρξει εξέλιξη σε καθηλωμένες καταστάσεις και ζητά από εσάς να κινηθείτε με τέτοιο τρόπο, ώστε να φανείτε αντάξιοι των ευκαιριών που θα σας παρουσιαστούν.

Οικονομικά

Το 2023 θα είναι μια χρονιά μεταβατική στον οικονομικό τομέα. Οι Εκλείψεις στον άξονα Σκορπιού και Ταύρου και η παρουσία του Δια στο ζώδιο του Ταύρου το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου δείχνουν πως η διαδικασία στέρησης που προέρχεται από τα προηγούμενα χρόνια συνεχίζεται αλλά σταδιακά και κατά την διάρκεια του χρόνου δείχνει να φθίνει. Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς ο φόβος για την οικονομική κατάσταση θα είναι αρκετά έντονος, όπως και οι πιέσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Το 2023 δεν θα υπάρξουν θαύματα και τεράστιες αλλαγές, αλλά αυτό που φαίνεται είναι πως το σημείο μηδέν αγγίχτηκε, βιώθηκε και σταδιακά θα αναστραφεί σε μια πιο θετική κατεύθυνση. Η χρονιά ευνοεί στον οικονομικό τομέα το πρώτο εξάμηνο κυρίως Κριούς, Λέοντες, Τοξότες, Ζυγούς και Σκορπιούς, ενώ από το τέλος της άνοιξης με το πέρασμα του Δια στον Ταύρο θα υπάρξει έντονη ανάκαμψη κυρίως για Ταύρους, Αιγόκερους, Παρθένους και Σκορπιούς και εφιστά την προσοχή σε υπερβολές σε Λέοντες και Υδροχόους, ειδικά όσο η Αφροδίτη θα βρίσκεται σε ανάδρομη πορεία, καθώς και σε όσους έχουν πλανήτες και σημεία στα παραπάνω ζώδια.

Οι Σκορπιοί και οι Ταύροι δέχονται την εύνοια του Δία αλλά παράλληλα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σε υπερβολές στον οικονομικό τομέα αλλά και σε διαρροές οικονομικών πόρων, που ενδεχομένως να συνοδεύονται από παρασκηνιακές κινήσεις και θα χρειαστεί να είναι αρκετά εστιασμένοι, ώστε να αποφύγουν ευκαιρίες παγίδες. Την ίδια στιγμή χρειάζεται να αποφύγουν καταχρήσεις, να «τζογάρουν» τα χρήματά τους, είτε παίζοντας τυχερά παιχνίδια, είτε δημιουργώντας υπερβολικά μεγάλα ανοίγματα σε επενδύσεις και επιχειρηματικά ρίσκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, αλλά οι Εκλείψεις και ο Κρόνος στον άξονα Ταύρου – Σκορπιού μιλούν για ανάπτυξη που στηρίζεται απολύτως στην πραγματικότητα, σε πραγματικές δεξιότητες και προχωρά με αργά σταθερά και μετρημένα βήματα. Φανείτε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις οικονομικές σας δοσοληψίες την περίοδο που σημαντικοί πλανήτες που επηρεάζουν τον οικονομικό τομέα βρίσκονται σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία, αλλά και τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο με τις εκλείψεις στον άξονα του Σκορπιού και του Ταύρου να φορτίζουν με ανησυχία και φόβο τον τομέα των χρημάτων.

   Το 2023 από το ξεκίνημα του δείχνει πως ένας από τους λόγους που η πίεση στον οικονομικό τομέα αντιστρέφεται είναι η συνολική αντίδραση προς αυτή τη κατεύθυνση και νοοτροπία. Το καρμικό ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όσον αφορά συνολικά τους «πόρους» μας, είτε αυτοί είναι ενεργειακοί, είτε οικονομικοί, είτε ψυχολογικοί, είτε σωματικοί, είναι ο σεβασμός στο όριο των αντοχών. Αυτό θα είναι η αιχμή του δόρατος που θα διακινήσει σημαντικές αντιδράσεις σε αυτό το τομέα. Η φράση που περιγράφει με ακρίβεια το λόγο αυτής της αντίδρασης είναι το «μου ζητάτε περισσότερα απ’ όσα αντέχω να δώσω». Στην αστρολογία αυτό που μπορούμε να διαθέσουμε σαν ενέργεια, σαν χρήματα, σαν συναισθηματική αντοχή, αυτό που αντέχουμε να δώσουμε χωρίς να καταρρεύσουμε, χωρίς να διαλυθούμε ψυχολογικά αλλά και σωματικά, συμβολίζεται από το ζώδιο του Ταύρου και του Σκορπιού – το δεύτερο και τον όγδοο οίκο. Παράλληλα, το συναισθηματικό δόσιμο, το οικονομικό δόσιμο, το οικογενειακό δόσιμο συμβολίζεται από τα ίδια ζώδια και είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα σε άλλο επίπεδο. Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα ενεργειακά μας αποθέματα, τα συναισθήματα μας και τα χρήματά μας, είναι ακριβώς ο ίδιος, απλά στη μια περίπτωση προβάλλεται στο υλικό πεδίο – χρήματα και σώμα – και στην άλλη περίπτωση το ψυχικό πεδίο – συναισθήματα – ενώ στην τρίτη περίπτωση προβάλλεται στο άϋλο πεδίο, και έχει να κάνει με την ενέργειά μας. Και αντίστροφα, η οικονομική επάρκεια προϋποθέτει ψυχική επάρκεια και ενεργειακή επάρκεια. Κανένας ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά αποστραγγισμένος άνθρωπος δεν μπορεί να παράξει πλούτο και αφθονία. Υλοποιούμαι στο υλικό πεδίο αυτό ακριβώς που είμαστε στο ψυχικό, σωματικό και ενεργειακό μας πεδίο. Μπορούμε να δώσουμε αυτό που ψυχικά, σωματικά και ενεργειακά διαθέτουμε. Δεν μπορούμε να δώσουμε αυτό που δεν έχουμε και αυτό που δεν αντέχουμε. Αν το δώσουμε, καταρρέουμε. Αυτό λοιπόν που δημιουργεί την οικονομική επάρκεια, είναι η σωματική, ψυχική και ενεργειακή επάρκεια. Και αυτό ακριβώς καθορίζει το πλαίσιο των αντοχών.

Από μικρή ηλικία έχουμε μάθει να δίνουμε περισσότερα απ’ όσα έχουμε και αντέχουμε. Έχουμε μάθει να ξοδεύουμε το σώμα μας, την ψυχή μας, την ενέργειά μας τόσο υπερβολικά, που στο τέλος καταρρέουμε, για να ικανοποιήσουμε τους σημαντικούς άλλους και τα εκάστοτε πρόσωπα εξουσίας (γονείς, αφεντικά – εξουσίες, συντρόφους κτλ). Αυτό είναι το ζητούμενο προς αντιστροφή το 2023. Αν λοιπόν θέλουμε να ευημερήσουμε σαν άτομα, σαν ομάδες, σαν κοινωνία είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορούμε να δώσουμε, αλλά και στην απαίτηση αυτού, που μας ζητάει να υπερβούμε κάθε όριο αντοχής και να αναλογιστούμε πόσο εξοντώνοντας τον εαυτό μας και τους γύρω μας – την κοινωνία μας, χτίζουμε ένα κόσμο ασφαλή και στέρεο ή διαιωνίζουμε ένα φαύλο κύκλο «βαμπιρισμού», απομύζησης, θυμού, οργής και τρόμου.

 Το 2023 με τον Πλούτωνα να περνά από τον Υδροχόο μας καθιστά σαφές καρμικά πως ο σεβασμός στα όρια και τις αντοχές μας πρέπει να είναι το κύριο μέλημα μας, κάνοντας σημαντικές υπερβάσεις εκεί που μπορούμε και θέτοντας αδιαπραγμάτευτα όρια, όταν οι υπερβάσεις που μας ζητούνται έχουν σαν στόχο όχι την ανάπτυξη μας, αλλά την κατάρρευσή μας. Αυτό όπως ακριβώς το αντιλαμβάνεστε είναι η ουσία που δημιουργεί την κατάρρευση ή την ανάπτυξη στον οικονομικό τομέα, είτε σε προσωπικό, είτε σε κοινωνικό επίπεδο. Σκεφτείτε πολύ προσεκτικά και πράξτε αναλόγως.

Σχέσεις

Το 2023 ο τομέας των σχέσεων είναι το κυρίαρχο θέμα που θα απασχολήσει όλους και μάλιστα σε κάθε τομέα σχέτισης, όπως αναφέρεται και παραπάνω στην εισαγωγή. Η παρουσία της Αφροδίτης ανάδρομης στο ζώδιο του Λέοντα, οι Εκλείψεις στον άξονα Κριού – Ζυγού και η συχνή συμμετοχή σε όλα αυτά του Πλούτωνα που πάει μια βόλτα στον Υδροχόο κηρύσσοντας και επίσημα την εποχή του Υδροχόου, επικεντρώνουν όλα τα θέματα της φετινής χρονιάς στον τομέα των σχέσεων. Το βάρος φαίνεται να παίρνει στους ώμους του ο παρορμητικός σταυρός (Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι) αλλά και όσοι έχουν πλανήτες και σημεία σε αυτά τα ζώδια. Στην πραγματικότητα όμως, τα έντονα αστρολογικά γεγονότα θα απασχολήσουν όλους τους ανθρώπους, ασχέτως ζωδίου, μιας και ο παρορμητικός σταυρός είναι κομμάτι των ωροσκοπίων όλων μας.

Ο Παρορμητικός Σταυρός είναι επιφορτισμένος στην αστρολογία με την αλήθεια και την αποκαλυπτικότητα αλλά και το «ξεκόλλημα» και την ισχυρή ώθηση προς τα εμπρός. Συγκεκριμένα αυτή την εποχή ενισχύει την κίνηση από την πατριαρχεία στην αγάπη. Πάντα το φίδι από την τρύπα θα το βγάλει κάποιος που έχει έντονο το στοιχείο των παρορμητικών ζωδίων. Έχει δηλαδή είτε σημαντική οικοθεσία, είτε σημαντικούς πλανήτες ή σημεία στον Παρορμητικό Σταυρό, στον Κριό, τον Καρκίνο, το Ζυγό και τον Αιγόκερω. Ο Παρορμητικός Σταυρός αποκαλύπτει και δρα. Ο Σταθερός συντηρεί και συγκαλύπτει, ενώ ο Μεταβλητός προσπαθεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στα δύο. Η μεγάλη φόρτιση λοιπόν το 2023 στον παρορμητικό σταυρό θα βγάλει στο φως τόσο σε προσωπικό, όσο και σε κοινωνικό αλλά και σε οικογενειακό, επαγγελματικό, συνεργατικό, και εν γένει σε κάθε τομέα σχέτισης, πλάνες, στρεβλώσεις, ψέματα, εξαπατήσεις, συγκαλύψεις, απάτες, αυτοεξαπατήσεις, βαθιά κρυμμένα και ένοχα μυστικά αλλά και παρασκηνιακές υποθέσεις. Το θέμα είναι ο τρόπος που θα γίνει αυτό. Συνήθως, όταν υπάρχει τόσο ισχυρή φόρτιση στον Παρορμητικό Σταυρό, όπως άλλωστε το λέει και το όνομα του, αυτά βγαίνουν στη φόρα με τεράστιες εκρήξεις οργής, θυμού και βίας.

   Το πρόβλημα σε αυτή τη περίπτωση είναι ότι με αυτό τον τρόπο σπάνια λύνεται κάτι. Συνήθως ανακυκλώνεται ο φαύλος κύκλος του θύτη και του θύματος εναλλάξ. Με έβλαψες, θα σε βλάψω. Οι όψεις που υπάρχουν φέτος αστρολογικά δημιουργούν βεντέτες και σπανίως δίνουν λύσεις. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν διαφαίνεται αστρολογικά πουθενά μια όψη που να μπορεί να συγκρατήσει ή τουλάχιστον να μετριάσει το ποτάμι της οργής, οπότε εύλογο είναι αυτή η συσσωρευμένη ένταση και το καζάνι που όλοι νιώθουμε ότι βράζει, να εκραγεί με άγνωστα αποτελέσματα, αν δεν επικρατήσει η ωριμότητα. Πάντως η δουλειά του παρορμητικού σταυρού δεν είναι να δημιουργεί, ούτε μέσα μας, ούτε στο περιβάλλον μας, σταθερότητα. Είναι να πολεμάει με κάθε κόστος να παραμείνουμε ζωντανοί. Η οργή του παρορμητικού σταυρού είναι η ίδια η οργή της ζωής. Όποτε δημιουργήθηκαν τόσο ισχυρές αστρολογικές όψεις στον παρορμητικό σταυρό, η καταπίεση είχε φτάσει στο έπακρο, όπως και η ασέβεια και η απαξίωση. Στην ουσία η έκρηξη προέρχεται από τεράστια καταπίεση. Τόση καταπίεση, που αν δεν υπάρξει αντίδραση, απειλείται άμεσα η ίδια η ζωή με θάνατο. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, ο παρορμητικός  σταυρός αντιδρά με τη φόρτιση μεγατόνων, γιατί είναι επιφορτισμένος να βάζει τη ζωή πάνω από όλα. Γιατί παλεύει να μην χαρίσει τη ζωή του στο θάνατο. Και όταν κανείς παλεύει για τη ζωή του, ηθικά κριτήρια δεν υπάρχουν.

   Η ανθρωπότητα εδώ και χιλιετίες συσσωρεύει πόνο, φόβο και αδικία. Όλοι γεννηθήκαμε μέσα σε αυτό το δυναμικό πεδίο του πόνου, του φόβου και της αδικίας. Αυτό το πεδίο μεταφέρεται αιώνες τώρα από γενιά σε γενιά με τον εξής φαύλο κύκλο: πονάω, φοβάμαι, κάνω τον πόνο και τον φόβο μου οργή, επιτίθεμαι με βία, ασκώ και δέχομαι βία, ξανα-πονάω, ξανα-φοβάμαι, ξανα-θυμώνω, ξανά βία, ξανά πόνος… ξανά… ξανά… ξανά… Και έτσι ο φαύλος κύκλος του πόνου και του φόβου δεν τελειώνει ποτέ, γιατί αυτό το δυναμικό πεδίο υπάρχει και η μόνη ελπίδα που έχει η ανθρωπότητα είναι να το μεταλλάξει σε κάτι άλλο, φιλικό και ενδυναμωτικό για τον άνθρωπο και τις κοινωνίες του. Να μεταλλάξει τον πόνο και τον φόβο σε αγάπη. Στην περίπτωση αυτή, ο πόνος και ο φόβος δεν μασκαρεύονται σε οργή, αλλά βιώνονται όπως ακριβώς είναι. Μόνο έτσι τα άκρα δεν θα ξαναφέρουν άκρα. Χρειάζεται να σεβαστούμε όλο αυτό τον πόνο και το φόβο που κουβαλάμε και να αναλάβουμε την ευθύνη να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Το αντίθετο του πόνου και του φόβου δεν είναι η οργή, αλλά η αγάπη. Η αγάπη που για να είναι ειλικρινής και αυθεντική, χρειάζεται να εκπορεύεται από την αγάπη για τον εαυτό μας. Και όποιος αγαπάει τον εαυτό του, δεν τον θυσιάζει στα συμφέροντα των άλλων. Είτε αυτοί είναι προσωπικές σχέσεις, είτε οικογενειακές, είτε κοινωνικά συστήματα, είτε επαγγελματικά συστήματα.

Το 2023 φαίνεται πως είναι το σημείο μηδέν αστρολογικά. Κάτι βούλιαξε οριστικά και χρειάζεται να αντιστραφεί οριστικά. Το πώς αυτό θα γίνει, θα εξαρτηθεί από την ωριμότητα των δυο πλευρών μιας σύγκρουσης. Άλλωστε είναι απόλυτα κατανοητό, πως όσο αυξάνεται η πίεση, τόσο δυναμώνει η αντίδραση. Το πέρασμα στη νέα φάση της ανθρωπότητας, αυτό που πολλοί ονομάζουν πέμπτη διάσταση, είναι μια κατάσταση σχέτισης, όπου κανένας δεν είναι αρχηγός κανενός, όπως δείχνει πολύ έντονα η φόρτιση στον παρορμητικό σταυρό, αλλά ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη να είναι αρχηγός του εαυτού του. Ζούμε το τέλος μιας εποχής με αφεντικά και σκλάβους, καταπιεστές και καταπιεζόμενους, δυνάστες και επαναστάτες σε κάθε τομέα σχέτισης, με στόχο να περάσουμε σε μια νέα εποχή σχέτισης, όπου αυτό που ενώνει τους ανθρώπους και τις κοινωνίες τους είναι ο σεβασμός και όχι η επιβολή. Αυτό ακριβώς σημειολογεί αστρολογικά το 2023. Μια ολόκληρη φάση για την ανθρωπότητα τελειώνει και το πόσο εύκολα ή δύσκολα θα γίνε αυτό θα εξαρτηθεί από την αντίσταση των συμμετεχόντων από τα παιχνίδια επιβολής και δύναμης.

Άλλωστε μπορείς να ελέγξεις την πρόθεση σου να εξοργίσεις κάποιον,  δεν μπορείς όμως σε καμία περίπτωση να ελέγξεις το πώς θα αντιδράσει αυτός ο κάποιος όταν εξοργιστεί. Αυτός ο αστάθμητος παράγοντας που έχει να κάνει με τα ένστικτα και τη ψυχή, με την ανάγκη να παραμείνει αυτός ο κάποιος ζωντανός και το δικαίωμα του να αξίζει να είναι ελεύθερος και «Άνθρωπος», είναι το μέλημα του Παρορμητικού Σταυρού. Η ζωή έχει αποδειχτεί ότι όσο μεθοδευμένα και αν απειλείται στο τέλος πάντα νικάει. Γιατί πολύ απλά, αυτό είναι το θέλημα του σύμπαντος, ίσως και του Θεού.

Το σημαντικό το 2023 είναι πως όλη αυτή η εξωτερική παρασκηνιακή συμπαιγνία δεν θα περάσει μέσα στις προσωπικές σχέσεις, χωρίς να επιφέρει ρίξεις και χωριστότητα. Αντιθέτως να χρησιμοποιηθεί για συνένωση και ενότητα, ξεκαθαρίζοντας τα εμπόδια που βάζουμε εμείς οι ίδιοι μεταξύ μας, για να μην είμαστε κοντά ο ένας στον άλλον, και έτσι να είμαστε ευάλωτοι στις μεθοδευμένες εξωτερικές επιθέσεις. Ο καθένας προσωπικά χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη να μεταλλάξει το δικό του πόνο και φόβο, στο δικό του προσωπικό περιβάλλον σε σεβασμό και αγάπη. Ο καθένας χρειάζεται να σταθεί και να παραδεχθεί τις δικές του λάθος επιλογές, να βγάλει από τη μέση αυτό το τεράστιο «εγώ», που τον χωρίζει από τους γύρω του, να σεβαστεί τον εαυτό του, τα όρια και τις αντοχές του, κάνοντας αυτό που αντέχει και όχι αυτό που του ζητιέται, να σχετιστεί «καθαρά» χωρίς παιχνίδια, με αυθεντικότητα και σεβασμό και να δεχθεί και τους γύρω του ανθρώπους έτσι όπως είναι. Και «αποδέχομαι» δε σημαίνει «συμφωνώ». Σημαίνει σου επιτρέπω να είσαι αυτός που είσαι, σημαίνει μου επιτρέπω να είμαι αυτός που είμαι, σημαίνει με σέβομαι και σε σέβομαι. Αυτά για τη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων. Αναρωτηθείτε λοιπόν τώρα, πως όλα τα παραπάνω προσαρμόζονται σε θέματα καθημερινότητας, αναπλαισιώνοντας μοντέλα σχέτισης και προσωπικές πεποιθήσεις σε κάθε τομέα.

Κριός

Το 2023 για εσάς θα είναι μια εξαιρετικά έντονη χρονιά, με τον Δια στο ζώδιο σας ως το τέλος της Άνοιξης να σώζει καταστάσεις και να δίνει ευκαιρίες, αλλά και τις Εκλείψεις στον άξονα σας τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο να ενεργοποιούν θέματα σχέσεων και συνεργασιών, που περιέχουν καρμικές εκκρεμότητες. Η νέα χρονιά εξαιρετικά φορτισμένη ζητά αλλαγές σε ζητήματα που αφορούν την καριέρα σας, τον οικογενειακό τομέα, αλλά και τον κοινωνικό τομέα, κάνουν τον άξονα σας πρωταγωνιστή των γεγονότων τη φετινή χρονιά. Οι αλλαγές που θα συμβούν στη ζωή σας, αλλά και οι αποκαλύψεις που θα έρθουν στην επιφάνεια, θα είναι καταιγιστικές, κυρίως τις περιόδους των εκλείψεων, με στόχο να αποχαιρετήσετε οριστικά καταστάσεις και επιλογές που δεν μπορούν άλλο να σας εξελίξουν. Ένας ολόκληρος κύκλος ζωής κλείνει για να μπορέσει στη θέση του να ανοιχτεί ένας καινούριος κύκλος κοντά στις ανάγκες σας. Το μυστικό αυτή τη χρονιά είναι πως ό,τι επιλέξετε να αφήσετε πίσω σας, δεν ωφελεί να γίνει με οργή και θυμό προς τους άλλους, αλλά από αγάπη προς τον εαυτό σας. Θα υπάρξουν πολλές στιγμές αυτή τη χρονιά, που η ψυχραιμία θα είναι το ζητούμενο, αλλά και η απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να μη κάνετε πάλι το δίκιο σας άδικο. Σημαντικές και απαραίτητες αλλαγές που φαντάζουν ακατόρθωτες μπορούν να υλοποιηθούν, αν έχετε κατά νου τη παροιμία που λέει πως «ο ελέφαντας τρώγεται με το κουταλάκι». Αποφύγετε να πάρετε σημαντικές αποφάσεις την περίοδο, που η Αφροδίτη και ο Ερμής θα βρίσκονται σε ανάδρομη φαινομενικά πορεία, μιας και τίποτα δεν θα είναι τελικά έτσι όπως φαίνεται. Παρά τις όποιες δυσκολίες αυτή η χρονιά σας ξυπνάει από μια περίοδο λήθαργου και ακινησίας και σας ωθεί να γίνετε πρωταγωνιστές στη ζωή σας, όπως άλλωστε αρμόζει στην ιδιοσυγκρασία σας. Αυτό που πρέπει να διαχωρίσετε είναι πως χρειάζεται να γίνετε πρωταγωνιστές της δικής σας ζωής και όχι των άλλων. Μετατρέψτε φέτος αρνητικές καταστάσεις στη ζωή σας σε θετικές, εστιάζοντας σε ένα υγιή εγωισμό και ασχολούμενοι αποκλειστικά με τον εαυτό σας, δίνοντάς του εφόδια και δυνατότητες να σταθεί εκεί που αξίζει. Έντονος θα είναι φέτος ο ερωτικός τομέας για εσάς, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και οι προκλήσεις πολλές, με δυνατότητα επιτυχίας κυρίως μέχρι το τέλος της Άνοιξης. Σε ανοδική πορεία θα υπάρξουν και τα οικονομικά σας το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, ενώ το πρώτο εξάμηνο θα χρειαστεί να αποφύγετε υπερβολές και παγίδες, μένοντας σε επαφή με την πραγματικότητα και αντιδρώντας με απόλυτη ωριμότητα εκεί που αισθάνεστε ότι δέχεστε επίθεση.

Ταύρος

Άλλη μια έντονη χρονιά σε συνέχεια και συνέπεια των προηγούμενων χρόνων θα είναι το 2023 για εσάς ως την Άνοιξη. Η παρουσία του Κρόνου, οι εκλείψεις στον άξονά σας, αλλά και η Αφροδίτη ανάδρομη στο ζώδιο του Λέοντα δείχνουν ξεκάθαρα πως οι ανακατατάξεις σε κάθε τομέα της ζωής σας συνεχίζονται με στόχο την πολυπόθητη για εσάς συναισθηματική και υλική ασφάλεια. Και η φετινή χρονιά -με την είσοδο του Δια από τον Μάιο στο ζώδιό σας- σάς επιφυλάσσει όμορφα δώρα αλλά και σας ζητά πειθαρχία, συνέπεια και δέσμευση κυρίως απέναντι στον εαυτό σας, παίρνοντας πολύ σοβαρά τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Η φετινή χρονιά θα εμπεριέχει εξαιρετικά σημαντικά καρμικά μαθήματα στον τομέα των σχέσεων και των συνεργασιών, φέρνοντας πολλές μισοτελειωμένες σχέσεις ξανά στο προσκήνιο με στόχο ένα καλύτερο τέλος ή μια καλύτερη αρχή, αλλά και καινούριες σχέσεις που εμπεριέχουν για εσάς σημαντικά μαθήματα, που αφορούν κυρίως στον τρόπο με τον οποίο μοιράζεστε ή δεν μοιράζεστε τον εαυτό σας. Ένας κύκλος ζωής, που εδώ και καιρό έχει τελειώσει οριστικά, αλλά αρνείστε να το συνειδητοποιήσετε, εγκλωβίζοντας τον εαυτό σας σε φαύλους κύκλους αποδυνάμωσης, είναι αναγκαιότητα να συνειδητοποιηθεί φέτος, αλλά και να δημιουργήσετε μέσα σας τη γενναιότητα να αφήσετε πίσω σας νεκρά πράγματα, αλλά και καταστάσεις, που όσο και αν τους δίνετε με αγωνία το φιλί της ζωής, δεν πρόκειται να ανανήψουν. Το δεύτερο ήμισυ του χρόνου σας ανοίγει ευκαιρίες σε κάθε τομέα και σας εφιστά την προσοχή σε υπερβολές, αλλά και ευκαιρίες παγίδες. Ο ερωτικός τομέας θα σας απασχολήσει αρκετά έντονα φέτος, αλλά είναι σημαντικό να αποφύγετε να πάρετε οριστικές αποφάσεις την περίοδο, που η Αφροδίτη και ο Άρης θα βρίσκονται σε ανάδρομη φαινομενικά πορεία, όπως επίσης και την περίοδο των εκλείψεων. Στον οικονομικό τομέα ισχύει το ίδιο, αν και ακόμα αυτή τη χρονιά θα χρειαστεί να κάνετε εξαιρετικά μετρημένες κινήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα έχετε ευκαιρίες και νέες προοπτικές για οικονομική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Δίδυμοι

Φαίνεται πως τα έντονα γεγονότα των προηγούμενων χρόνων σας κινητοποίησαν, ώστε να αφήσετε κατά μέρους φέτος την ατελείωτη παιδικότητα σας και να πάρετε στιβαρά την κατάσταση της ζωής σας στα χέρια σας. Η φετινή χρονιά χωρίς να σας υπόσχεται τον παράδεισο, θα σας δώσει όλα τα εφόδια, ώστε να βγείτε από τέλματα και καθηλώσεις χρόνων και να γίνετε οι κυρίαρχοι και οι πρωταγωνιστές στη ζωή σας. Σημαντικές αποφάσεις σε κάθε τομέα αξίζει να παρθούν με συνέπεια και πειθαρχία, ώστε να ξεκολλήσετε τον εαυτό σας από εξαρτητικές σχέσεις, λάθος επιλογές, αλλά και να αποκαταστήσετε τα κακώς κείμενα, που δημιουργήσατε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την εμπιστοσύνη σε σημαντικές σχέσεις που αντιμετωπίσατε επιπόλαια. Ο Δίας από το φιλικό σας ζώδιο του Κριού όπου θα παραμείνει μέχρι και το τέλος της άνοιξης σας τροφοδοτεί με το κουράγιο αλλά και την πνευματική καθαρότητα που χρειάζεται, ώστε να επαναπροσδιορίσετε σημαντικές καρμικές σχέσεις που περιέχουν σημαντικές συναισθηματικές, αλλά και ηθικές εκκρεμότητες και που εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό, αποδυναμώνοντας την αυτοεκτίμηση σας, μιας και γνωρίζετε ότι υπήρξατε λιγότεροι των περιστάσεων. Κλείστε οριστικά τους κύκλους που περιέχουν αρνητικές καταστάσεις και φαντάσματα, δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό σας να επανατοποθετηθεί σε νέα ωριμότερη βάση. Οι σχέσεις που αφορούν τόσο τον προσωπικό όσο και τον επαγγελματικό τομέα, αλλά και η ανάγκη σας να απελευθερωθείτε από εξαιρετικά φορτικές οικογενειακές καταστάσεις εξάρτησης είναι το κυρίαρχο θέμα για εσάς όλο το 2023. Για να νιώσετε ελεύθεροι πρέπει πρώτα να νιώσετε ασφαλής με τον εαυτό σας και αυτάρκης. Η επαγγελματική σας πορεία, αλλά και η οικονομική θα είναι συχνά ο δρόμος προς αυτή την αυτάρκεια, καθώς και η απελευθέρωση από πιεστικές καταστάσεις εξάρτησης. Το 2023 σας λέει ξεκάθαρα φέτος πως μπορείτε να  σταθείτε στα πόδια σας, αρκεί να πάψετε να ασχολείστε με τους άλλους και να ξοδεύετε την ενέργειά σας σε αυτούς, και να στραφείτε στην ενδυνάμωση του εαυτού σας. Ευκαιρίες θα υπάρξουν πολλές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και στο πρώτο ήμισυ και στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, δίνοντάς σας μετά από γενναία ξεκαθαρίσματα και αλλαγές, ευκαιρίες για πολύ καλύτερες επιλογές, αλλά και πολλές θετικές στιγμές, γεμάτες θετικά συναισθήματα, όπως επίσης και τη στήριξη σημαντικών ανθρώπων.

Καρκίνος

Σημαντικά ξεκαθαρίσματα ζητά το 2023 σε θέματα σχέσεων και εξαρτήσεων κυρίως με τις εκλείψεις στον άξονα Κριού – Ζυγού τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο σε δύσκολη όψη με το ζώδιό σας. Το 2023 έρχεται και απευθείας σας κοιτάει κατάματα λέγοντάς σας με απόλυτα σταθερό βλέμμα και αποφασιστικότητα: «τα ψέματα τέλειωσαν». Η ζωή είναι μικρή και δεν έχεις δικαίωμα να τη ξοδεύεις σε επιλογές, που δεν σου επιτρέπουν να τη ζήσεις ως οφείλεις. Ξεκαθάρισε μια και έξω τι θα αφήσεις πίσω σου και τι θα πάρεις μαζί σου. Με λίγα λόγια η φετινή χρονιά, δεν έχει καθόλου το σκοπό να αστειευτεί μαζί σας ή να σας βοηθήσει να συνεχίσετε να αστειεύεστε εσείς, ξεπουλώντας τον εαυτό σας. Φέτος από το ξεκίνημα του χρόνου, θα χρειαστεί να είστε αποφασισμένοι να δεχθείτε πως ό,τι τέλειωσε, τέλειωσε, συνειδητοποιώντας πως οι αντοχές σας δεν επαρκούν πια, και αν δεν αποχαιρετήσετε άμεσα ό,τι σας απομυζά, θα καταρρεύσετε αλλά και θα χάσετε αυτά που αξίζουν να είναι στη ζωή σας. Η φετινή χρονιά, σας φέρνει μπροστά σε πολύ σημαντικά ξεκαθαρίσματα, που περιέχουν σημαντικές αποκαλύψεις και την αναγκαιότητα για το οριστικό κλείσιμο και τον αποχαιρετισμό μιας φάσης ζωής, που λέγεται δυσλειτουργική παιδικότητα. Σχέσεις που αφορούν το οικογενειακό σας περιβάλλον, την καριέρα και τη δουλειά σας, συνεργασίες, αλλά και θέματα με συνεργάτες και συντρόφους, αν αντιμετωπιστούν με σοβαρά όρια και αποφασιστικότητα, θα κάνουν τη φετινή χρονιά, ίσως την πιο σημαντική της ζωής σας, δίνοντας σας την ευκαιρία να ζήσετε τη ζωή που θέλετε και όχι την ζωή που πρέπει, αρκεί να κλείσετε διαπαντός διαρροές, που απομυζούν την ενέργεια και την αυτό-εκτιμησή σας και να αφήσετε τις ευθύνες των άλλων, αναλαμβάνοντας τις πραγματικές σας ευθύνες, που υποδηλώνονται από την τωρινή φάση της ζωής σας και την βιολογική σας ηλικία. Στην πραγματικότητα, δεν έχετε καμιά άλλη επιλογή, από το να προχωρήσετε μπροστά. Θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες στον επαγγελματικό και οικονομικό τομέα που θα ευοδωθούν μόνο, αν φροντίσετε να αφορούν την αυτάρκεια σας, αλλά και την δική σας εξέλιξη, που το πιο πιθανό είναι να μη συμπεριλαμβάνει καθόλου τις ανάγκες ή τις απαιτήσεις των γύρω σας. Αν σκέφτεστε να επισημοποιήσετε οριστικά σχέσεις, αποφύγετε να το κάνετε και πάλι τις περιόδους που ο Εμης και η Αφροδίτη βρίσκονται σε ανάδρομη φαινομενικά πορεία ή πραγματοποιούνται εκλείψεις, διερευνώντας τι προοπτικές σας δίνει το γενέθλιο ωροσκόπιο σας. Στηριχτείτε στον ενήλικο εαυτό σας και όχι στο εξαρτημένο παιδί, που θέλετε να πιστεύετε ότι είστε, κουβαλώντας στην πλάτη σας φορτία άλλων.

Λέων

Η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά σημαντική για τη πορεία της ζωής σας κινούμενοι σε δύο ταχύτητες. Η πρώτη έχει να κάνει με την έντονη επιρροή του Κρόνου και των εκλείψεων στον άξονα Σκορπιού-Ταύρου, να αφήσετε πίσω σας ό,τι πλέον είναι «νεκρό», φθαρμένο και δεν σας εξελίσσει άλλο πια, αλλά σας καθηλώνει σε καταστάσεις τρόμου, αγωνίας και εξάρτισης, βρίσκοντας το κουράγιο να αποχαιρετήσετε επιλογές, σχέσεις και καταστάσεις, που σας συντρόφευσαν ένα μεγάλο διάστημα της ζωής σας, αλλά δεν μπορούν άλλο να υπάρχουν σε αυτήν, γιατί αυτό που απομυζούν είναι πολύ περισσότερο από αυτό που μπορείτε να αντέξετε. Παιδικές παθολογικές καταστάσεις, που εσείς αρνείστε να αφήσετε πίσω σας, συχνά στο άμεσο παρελθόν σας οδήγησαν σε καταστροφικές επιλογές και ίσως το μόνο που μπορεί να ενίσχυσαν κατά περιόδους, είναι η αλαζονεία σας. Αυτή τη διαδρομή έρχεται να σας ζητήσει να κάνετε η δεύτερη φάση και σας προτρέπει να περάσετε από παιδικές ανώριμες επιλογές, που περιέχουν την ψευδαίσθηση της δύναμης μέσω της αλαζονείας, στην αληθινή δύναμη ενός ολοκληρωμένου και αυτάρκη ενήλικα. Ο δρόμος για να το πετύχετε αυτό είναι το άνοιγμα της καρδιάς σας και η πραγματική αγάπη, με ρεαλιστικές αποδείξεις για τον εαυτό σας, διαχωρίζοντας το «περνάω καλά» από το «είμαι πραγματικά καλά». Συνειδητοποιώντας δηλαδή, πως άλλο είναι το ευχάριστο και άλλο το καλό. Το καλό για εσάς είναι η καθαρή δημιουργικότητα, που εκφράζεται μέσα από το άνοιγμα της καρδιάς σας, και στηρίζεται στις ράγες που έχει δημιουργήσει ο σκοπός της ζωής σας. Ο σκοπός της δικής σας ζωής, και όχι ο σκοπός που θα ήθελαν ή θα εξυπηρετούσε τους εκάστοτε σημαντικούς άλλους να έχει η ζωή σας. Η φετινή χρονιά, μετά από καιρό καταθλιπτικών φάσεων αποδυνάμωσης, πόνου και μια βαθιά αίσθηση απογοήτευσης, απόγνωσης και ματαιότητας, έρχεται, με την Αφροδίτη για πολλούς μήνες στο ζώδιο σας, με σκοπό να σας συντονίσει με τη πραγματική ζωή, ωθώντας πάλι τη ζωή να ρέει με δύναμη μέσα σας. Μετά από μια μακροχρόνια περίοδο βαριών καταστάσεων σε κάθε τομέα με μεγάλο ψυχολογικό τίμημα, η φετινή χρονιά σας δίνει και πάλι το δικαίωμα να ρισκάρετε από την αρχή σε καινούρια πράγματα, βάζοντας τον Κρόνο να σας θυμίσει, πως αυτά θα ευδοκιμήσουν μόνο αν πήρατε τα μαθήματα από τα λάθη του παρελθόντος, και είστε έτοιμοι να αλλάξετε σελίδα. Το πρώτο ήμισυ του 2023 θα σας δώσει σημαντικές συναισθηματικές εμπνεύσεις, και ωθήσεις αλλά θα απαιτήσει από εσάς το κουράγιο και την τόλμη για να τελειώνετε οριστικά με ό,τι δεν είστε. Το δεύτερο ήμισυ του 2023 θα σας δώσει σημαντικές ευκαιρίες, ώστε να γίνετε αυτό που είστε. Σημαντικά καρμικά μαθήματα έρχονται να σας ωριμάσουν ακόμη περισσότερο, αρκεί να βάλετε την περηφάνια σας στη μπάντα, να χαμηλώσετε και να τα αποδεχτείτε, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες στον επαγγελματικό και οικονομικό τομέα σας ζητούν να τις επιλέξετε απομακρύνοντας ευκαιρίες παγίδες, που ναι μεν αρχικά θα ανεβάσουν το εγώ σας, αλλά μετέπειτα θα αποδειχθούν καταστροφικές. Ο έρωτας θα διακινηθεί πολύ έντονα φέτος στη ζωή σας, είτε αυτός απευθύνεται σε πρόσωπα και καταστάσεις, είτε στην ίδια τη χαρά της ζωής. Αποφύγετε σημαντικές αποφάσεις τη περίοδο που ο Ερμης και η Αφροδίτη θα βρίσκονται σε ανάδρομη φαινομενικά πορεία, αλλά και την περίοδο των εκλείψεων. Να θυμάστε πως είστε το ζώδιο του Ήλιου, που λάμπει, και αυτή η λάμψη δεν έχει καμία δύναμη, όταν δεν συνδέεται με την αγάπη.

Παρθένος

Η φετινή χρονιά ξεκινάει με έντονα και σημαντικά γεγονότα για εσάς, με τον Κρόνο να εισέρχεται απέναντι σας και να πυροδοτεί μεγάλα ξεκαθαρίσματα σε σχέσεις υπάρχουσες αλλά και παλιές, αλλά καθόλου ξεχασμένες, και μάλλον μισοτελειωμένες, που χρειάζονται άλλον ένα κύκλο για να σας δώσουν σημαντικά μαθήματα και να καταλήξουν, είτε σε ένα θετικό οριστικό τέλος, είτε σε μια νέα οριστική αρχή. Στην ίδια αναλογία και σημασία κινούνται και θέματα καριέρας, επαγγελματικά ζητήματα αλλά και θέματα σχέσεων που αφορούν θέματα της εργασίας σας. Το δικό σας μέλημα για αυτή τη χρονιά είναι να μάθετε να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας, σαν ένα άνθρωπο με όρια και συγκεκριμένες αντοχές, που όταν ξεπερνιούνται, θυμώνει, κλείνει και ακυρώνει οποιαδήποτε θετική συναισθηματική επαφή υπάρχει. Με λίγα λόγια φέτος, βάλτε όρια στην απέραντη δοτικότητά σας, συνειδητοποιώντας πως όταν «δίνετε» περισσότερα από όσα αντέχετε, μετά το χρεώνετε στους γύρω σας, παγώνετε συναισθηματικά, δεν ζείτε και κλείνεστε στη μοναξιά σας. Σε επαφή με αυτή τη συνειδητοποίηση θα σας φέρει αρκετές φορές η παρουσία του Ποσειδώνα στο απέναντί σας ζώδιο των Ιχθύων, αλλά και η Αφροδίτη στο γειτονικό σας ζώδιο του Λέοντα, μαθαίνοντάς σας, πως δεν χρειάζεται να διαλύετε τον εαυτό σας για να αγαπιέστε. Σημαντικά ξεκαθαρίσματα σε θέματα σχέσεων, αλλά και σημαντικές αποφάσεις για «γενναίες» αλλαγές θα αποδώσουν πολύ περισσότερο, αν αποφύγετε να το οριστικοποιήσετε την περίοδο, που η Αφροδίτη και ο Ερμής θα βρίσκονται σε ανάδρομη φαινομενικά πορεία, όπως επίσης και την περίοδο των εκλείψεων. Σημαντικές ευκαιρίες θα υπάρξουν τη φετινή χρονιά στον επαγγελματικό τομέα, που θα σας χαλαρώσουν και θα βοηθήσουν το υπερκινητικό μυαλό σας να μη σκέφτεται καταστροφές και αρνητικές ανατροπές. Επίσης έντονα θα διακινηθεί και ο ερωτικός τομέας, φέρνοντας αρκετές γνωριμίες στη ζωή σας και δίνοντάς σας την ευκαιρία να νιώσετε και πάλι ενεργοί στο ερωτικό παιχνίδι. Η φετινή χρονιά τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, δεν εγγυάται τη δημιουργία μιας σταθερής ερωτικής σχέσης, αλλά σχέσεις με έντονο ερωτισμό. Έπειτα όμως σας ανοίγει διάπλατα τους δρόμους προς αυτή την κατεύθυνση αρκεί να αφήσετε πίσω σας ό,τι λέγεται «εξάρτηση». Στον οικονομικό τομέα, θα χρειαστεί να διακρίνετε αρκετά συχνά και να βγάλετε στο φως ευκαιρίες που μοιάζουν δελεαστικές, αλλά κρύβουν παγίδες και να τις ξεχωρίσετε από τις πραγματικές ευκαιρίες που θα υπάρξουν. Αποφύγετε να επισημοποιήσετε σχέσεις αλλά και να πάρετε οριστικές αποφάσεις, που αφορούν συμβόλαια, νομικές διαδικασίες, επαγγελματικές υποθέσεις αλλά και θέματα καριέρας, όσο, η Αφροδίτη και ο Ερμής θα βρίσκονται σε ανάδρομη πορεία.

Ζυγός

Η ποιότητα του ζωδίου σας είναι φέτος ο πρωταγωνιστής, αλλά και ο ρυθμιστής των γεγονότων, μιας και το κυρίαρχο καρμικό θέμα του 2023 περιστρέφεται γύρω από θέματα σχέσεων σε κάθε τους μορφή και έκφανση.  Όπως γράφεται αναλυτικά στην εισαγωγή του ετήσιου ωροσκοπίου, οι εκλείψεις στο ζώδιό σας, αλλά και στο απέναντι σας ζώδιο του Κριού, αλλά και ο Δίας εκεί φέρνουν τα φώτα της δράσης στα θέματα που συμβολίζει το ζώδιό σας και αυτό δεν είναι άλλο από τις σχέσεις. Άλλωστε η φετινή χρονιά με τον Πλούτωνα να περνά από πού ζώδιο του Αιγόκερω – που είναι αστρολογικά σε μεγάλο βαθμό η πλανητική επιρροή που διαμόρφωσε το θέμα της παγκόσμιας κρίσης – στον Υδροχόο κηρύσσοντας και επίσημα την έναρξη της εποχής του Υδροχόου που θα δώσει την «λύση». Η φετινή χρονιά λοιπόν, αυτό ακριβώς θα κάνει. Θα αλλάξει την ροή, ξεκινώντας από την ανάγκη μια εντελώς νέα συνθήκη στον τρόπο των σχέσεων. Τα γεγονότα σε μεγάλο βαθμό έχουν συμβεί. Αλλά δεν έχουν εκφραστεί. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανθρωπότητα μοιάζει σαν έναν άνθρωπο που τα κρατάει όλα μέσα του. Η ανθρωπότητα καταπιέζει τα συναισθήματά της και τα θάβει μέσα της εδώ και πάρα πολύ καιρό. Για να συμβεί αυτό το ξέσπασμα χρειάζεται να υπάρξει μια έντονη φόρτιση, όπως γράφεται και στην εισαγωγή στον παρορμητικό σταυρό και να υπάρξει εκεί η παρουσία του Άρη, του απόλυτα παρορμητικού πλανήτη σε κάθε είδους έκφρασης. Αυτή η χρονιά είναι φέτος. Το μέγεθος του ξεσπάσματος, αλλά και σε πόσο ακραία ένταση θα φτάσει αυτό, εξαρτάται από τη δυναμική αυτού που καταπιέστηκε. Το ζώδιο του Ζυγού είναι ο ρυθμιστής του ζωδιακού κύκλου. Είναι ο άνθρωπος που στο περιβάλλον του προσπαθεί να κρατάει τις ισορροπίες. Είναι αυτός που κρατάει τις ακραίες εντάσεις σε καταστολή με στόχο οι δύο πλευρές να συνεννοηθούν, να βρουν μια άκρη. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί όταν αυτός που κρατάει τις ισορροπίες οργιστεί περισσότερο από αυτούς που προσπαθεί να εξισορροπήσει. Όπως γνωρίζει ο καθένας από τα βιώματα της ζωής του, η σύγκρουση δεν ξεσπάει ποτέ τυχαία. Πάντα άλλωστε στην πατριαρχεία υπάρχει ένας καταπιεστής και ένας καταπιεζόμενος. Αυτό το μοντέλο σχέτισης που δημιούργησε η πατριαρχική δομή της κοινωνίας είναι το μοντέλο στο οποίο γαλουχηθήκαμε και ανατραφήκαμε όλοι. Ένας αποφασίζει και οι υπόλοιποι εκτελούν. Το θέμα της ανισοτιμίας των σχέσεων χάνεται πολύ βαθιά στο χρόνο, και το μοντέλο δημιουργίας ανισότιμων σχέσεων επίσης. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι μόνο η κοινωνική εφαρμογή ή η καταπίεση του ενός από τον άλλον, αλλά και το κυρίαρχο θέμα στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Σπανίως υπάρχουν σχέσεις που ανταποκρίνονται στον κραδασμό του ζωδίου σας, δηλαδή σχέσεις ισότιμες, με σεβασμό και ισορροπία. Το σύνηθες είναι η μορφή σχέτισης, όπου η διάθεση είναι ό ένας να υποτάξει τον άλλον, να τον αλλάξει, να τον μειώσει, να τον εξαναγκάσει, να τον χειριστεί και να τον εξοντώσει, αν χρειαστεί. Οι ρόλοι διαμορφώνονται ανάλογα με τα μέσα που διαθέτει ο καθένας στα χέρια του. Αυτός που κατέχει την εξουσία, τον πλούτο, τη δύναμη, γιατί όχι και την παθολογία, αιώνες τώρα επιβάλλεται με ποικίλες μεθόδους στον άλλο και κυριαρχεί. Κυριαρχεί φυσικά, όσο η υποτακτική διάθεση του άλλου, ο φόβος και ο τρόμος που περιέχει, του επιτρέπουν να κυριαρχήσει. Κάποια στιγμή όμως μοιραία, αυτός ο τρόπος γίνεται οργή και τότε εκφράζεται ο φαύλος κύκλος της βίας. Το θύμα γίνεται θύτης, και ούτω καθεξής. Υπάρχουν δύο κατηγορίες άλλων στην ζωή μας: ο μακρόκοσμος και ο μικρόκοσμος που μας περιβάλλει. Πάντα σε ένα «πόλεμο» χρειαζόμαστε συμμάχους για να πολεμήσουμε τους εχθρούς. Συνήθως οι «αδύναμοι» δεν γίνονται ποτέ δυνατοί, γιατί και οι σύμμαχοι τους είναι άλλοι «αδύναμοι». Και ο ένας «αδύναμος» τραβάει τον άλλον στο φαύλο κύκλο της υποταγής. Το δυνάμωμα των αδύναμων είναι καρμικά το κυρίαρχο θέμα που θέτει το 2023. Και η βία και η οργή δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ πραγματική δύναμη, γιατί το ζώδιο του Ζυγού, που συμβολίζει στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο, τους δικαστές, τους στρατιωτικούς, τους δικηγόρους, τους αστυνόμους, όλους αυτούς δηλαδή που κρατούν σε ισορροπία το κοινωνικό σύστημα, μιλάει για νομοτέλειες, νόμους, ιεραρχίες, αλλά και για κάτι πάρα πολύ σημαντικό που χρειάζεται να γνωρίζει, για να μεταβεί από την αδυναμία στη δύναμη. Αυτό ονομάζεται στρατηγική.

Σκορπιός

Η φετινή χρονιά θα είναι μια χρονιά έντονων διεργασιών σε βάθος, μόνο που φέτος υπάρχει πια μια άλλη ωριμότητα και συνεπώς, αυτή η άλλη ωριμότητα, δημιουργεί και παράγει άπειρες νέες δυνατότητες για εσάς. Σαφώς ακόμα και αυτή τη χρονιά θα χρειαστεί να κινηθείτε με πειθαρχία, συνέπεια, ευθύνη και απόλυτο μέτρο, αλλά η στερητική διάθεση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια για εσάς αλλάζει, μιας και εμφανίζονται σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες. Αρκεί να έχετε πάρει το μάθημά σας, να έχετε «αποχαιρετήσει» ό,τι σας απομυζά και σας καθηλώνει, και να έχετε στρέψει το βλέμμα σας στην προοπτική να επιλέξετε αυτό που σας αναπτύσσει, σας ενδυναμώνει και σας οδηγεί στη χαρά της ζωής και την αυτάρκεια. Είστε ένα ζώδιο που μπορεί να υποστηρίξει πολύ βαθιές αλλαγές, μπορεί να πεθάνει και να ξαναγεννηθεί πολλές φορές μέσα στην ίδια ζωή, γι’ αυτό και οι δυνατότητές σας είναι πραγματικά ανεξάντλητες. Το θέμα είναι πάντα για εσάς που θα στρέψετε αυτή τη δύναμη. Εναντίον σας ή υπέρ σας. Ο Δίας απέναντι σας σας μαθαίνει πώς να αγαπάτε τον εαυτό σας απόλυτα και χωρίς όρους, αλλά και πώς να αφήσετε πίσω σας σχέσεις εξάρτισης και να γίνετε η τροφή και οι υποστηρικτικοί «γονείς» του εαυτού σας. Πώς να κλείσετε οριστικά ένα κύκλο ζωής που στηριζόταν στην απομύζηση και στην αποδυνάμωσή σας, και να ανοίξετε εκ νέου ένα καινούριο κύκλο ζωής, που στηρίζεται στην ενδυνάμωση του εαυτού σας σε κάθε τομέα. Να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε η «ενεργειακή μπαταρία» κανενός και πως η ενέργεια και η δυνατότητες σας, σας δόθηκαν για να φτάσετε τον εαυτό σας στα επίπεδα που του αξίζει. Αυτό ακριβώς σας μαθαίνει καρμικά ο Κρόνος, δείχνοντάς σας πως αν θέλετε αυτό το δέντρο να ανθίσει, πρέπει να σταματήσουν οριστικά οι διαρροές προς τρίτους. Και όταν μιλάμε για διαρροές προς τρίτους, μιλάμε πάντα για σχέσεις εξάρτισης. Τη φετινή χρονιά θα χρειαστεί να αναθεωρήσετε σε βάθος τον τρόπο που σχετίζεστε και να εστιάσετε πολύ σοβαρά στις πλουτοπαραγωγικές σας δυνάμεις και δυνατότητες. Τίποτα που δεν σας δίνει κέρδος αν δεν σας χρειάζεται πραγματικά. Αυτός είναι ο υγιής τρόπος που χρειάζεται να εφαρμόσετε σε κάθε τομέα της ζωής σας. Συναλλαγές σε όλα τα επίπεδα, που όλοι κερδίζουν. Οι συναλλαγές που κάνατε το προηγούμενο διάστημα με κερδισμένους και χαμένους είναι αυτό, που καρμικά χρειάζεται να αλλάξετε. Το δεύτερο ήμισυ του 2023 φανείτε εξαιρετικά προσεκτικοί στο να μη πάτε στο άλλο άκρο, αποφεύγοντας υπερβολές αλλά και αλαζονικές συμπεριφορές. Αποφύγετε οριστικές και σημαντικές αποφάσεις την περίοδο που ο Ερμής και η Αφροδίτη θα βρίσκονται σε ανάδρομη φαινομενικά πορεία, αλλά και την περίοδο των εκλείψεων. Στον επαγγελματικό και οικονομικό τομέα, αλλά και στον τομέα των σχέσεων, φαίνεται πως το χειμώνα και τη βαριά παγωνιά έρχεται να διαδεχθεί η Άνοιξη, και στο χέρι σας είναι να φτάσετε και ως το λαμπερό ηλιόλουστο καλοκαίρι. Ένας Σκορπιός άλλωστε είναι ικανός για θαύματα.

Τοξότης

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι ο προθάλαμος και ίσως η τελευταία σας ευκαιρία να διορθώσετε εκκρεμότητες σε κάθε τομέα, αλλά και να πάρετε γενναίες και ώριμες αποφάσεις, μιας και ο αγαπημένος σας τρόπος που είναι η φυγή, δεν θα ευδοκιμήσει για εσάς. Με λίγα λόγια, είναι η στιγμή για να αντιμετωπίσετε κατάματα την πραγματικότητα και την αλήθεια ως έχει, και όχι όπως εσείς θα θέλατε να είναι. Το 2023 είναι σε γενικές γραμμές μια καλή χρονιά για εσάς, αρκεί να αξιοποιηθεί ως καλή, και όχι μόνο ως ευχάριστη. Αυτή είναι η μεγάλη καρμική διάκριση που πρέπει να κάνετε το 2023. Πως το ευχάριστο δεν είναι πάντα και καλό, και το δυσάρεστο δεν είναι πάντα κακό. Πολλές φορές, μια δυσάρεστη και δύσκολη διαδικασία, οδηγεί στο καλό για εσάς, όπως επίσης μια ευχάριστη διαδικασία, αφήνει πίσω της καταστροφές και ένδυα. Το 2023 ο ρόλος του κλόουν και του διασκεδαστή, αλλά και αυτού που τα γνωρίζει όλα και έχει την απαίτηση οι άλλοι να τον υπακούν, όπως επίσης και ο ρόλος του ανεύθυνου παιδιού, που στηρίζεται στην ευεργεσία των άλλων για να υπάρξει, χειριζόμενο με πλάγιους τρόπους τους εκάστοτε «ευεργέτες», χρειάζεται να αλλάξει. Συνειδητοποιήστε πως η πραγματική χαρά και η αισιοδοξία ξεκινάνε πάντα μέσα μας, και στηρίζονται στην επίγνωση ότι διαθέτουμε τα μέσα για να είμαστε αυτάρκεις. Η τάση σας να χρεώνετε την ευθύνη του πόσο καλά είστε στο περιβάλλον σας, αλλά και στα γεγονότα, είναι η τακτική που δεν σας επιτρέπει να ωριμάσετε. Επεκταθείτε όπως ακριβώς σας αρέσει να κάνετε, αλλά αυτή τη χρονιά κάντε το προς τα μέσα, αναζητώντας τις βαθιές πλουτοπαραγωγικές σας δυνάμεις. Μόνο τότε θα νιώσετε πραγματικά ασφαλείς, μιας και θα στηρίζεστε στο δικό σας πλούτο. Τη φετινή χρονιά θα σας απασχολήσουν έντονα σημαντικές αλλαγές και αποχαιρετισμοί στον τομέα των σχέσεων μιας, και θα χρειαστεί να κλείσετε οριστικά κύκλους που βρίσκονται εδώ και καιρό σε εκκρεμότητα, για να ανοίξετε καινούριους, με την εύνοια του Δία, αλλά και της Αφροδίτης από την Άνοιξη και έπειτα στο φιλικό σας ζώδιο του Λέοντα. Το πρώτο ήμισυ του 2023 θα χρειαστεί να «θεραπευτείτε», να κοιτάξετε μέσα σας και να επιλύσετε σημαντικά καρμικά θέματα, ώστε να είστε σε θέση να εξω-στραφείτε και να δημιουργήσετε με την γνώση που αποκομίσατε, καινούριες προοπτικές, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που θα σας δοθούν σε πληθώρα. Έντονος θα είναι ο ερωτικός τομέας, αλλά και η δική σας διάθεση να εκφραστείτε ερωτικά φέτος. Αποφύγετε να πάρετε οριστικές και σημαντικές αποφάσεις την περίοδο των εκλείψεων, αλλά και την περίοδο που η Αφροδίτη και ο Ερμής θα βρίσκονται σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία.

Αιγόκερως

Αυτή τη χρονιά αποκλείεται να πλήξετε. Βαθιές καρμικές αλλαγές έρχονται να μεταμορφώσουν απολύτως τη ζωή σας, αλλάζοντας τη καθημερινότητα σας αλλά και εσάς τους ίδιους. Τη φετινή χρονιά θα χρειαστεί  να εστιάσετε σε σημαντικούς αποχωρισμούς, και στο κλείσιμο ολόκληρων φάσεων και κύκλων της ζωής σας. Θα χρειαστεί να αφήσετε πίσω σας καταστάσεις, πρόσωπα και γεγονότα, που σας συντρόφευσαν για μεγάλο διάστημα της ζωής σας, όχι γιατί δεν τα αγαπάτε πια, αλλά γιατί δεν σας παρέχουν καμία εξελικτική δυνατότητα, αλλά και γιατί δεν αντέχετε το κόστος, που σας χρεώνουν. Αυτή τη χρονιά, θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσετε πως η ζωή σας, όπως και η ζωή όλων μας είναι μια μοναχική διαδρομή στην οποία περιέχονται σημαντικές συναντήσεις, που πολλές φορές μας διαμορφώνουν. Αυτό που θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσετε αρκετά καλά είναι πως αυτές οι «συναντήσεις», δεν είναι η ζωή σας, αλλά μέρος της διαδικασίας της ζωής σας. Μέρος του δρόμου που καρμικά σας οδηγεί στην ολοκλήρωσή σας. Όπως επίσης θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσετε πως, ανάλογα με την ηλικιακή φάση που διανύετε, διαμορφώνονται και οι πραγματικές σας ανάγκες. Η τάση σας να προσκολλάστε στις ποιότητες του απέναντι ζωδίου από εσάς – του Καρκίνου – και να συνεξαρτάστε σαν «υποταγμένο παιδί», πολλές φορές σας κάνει να μπερδεύετε το μεταφορικό μέσο με τον δρόμο. Όπως επίσης και να διαμορφώνετε μοντέλα εξουσίας, στα οποία υποτάσσεστε και νιώθετε «ασφαλείς», όπως νιώθατε ασφαλείς κάτω από τους κυριαρχικούς γονιούς σας. Στην περίπτωσή σας συνήθως τη θέση των κυριαρχικών γονιών την έχετε δώσει στη δουλειά, στον κοινωνικό σας ρόλο, στην καριέρα, αλλά και στις κοινωνικές συνθήκες που επιλέγετε να σας ασκούν την ίδια πίεση, που σας ασκούσαν κάποτε οι σημαντικοί μεγάλοι. Έχετε μάθει να νιώθετε ασφαλείς στην πίεση και την αγωνία που αυτές σας ασκούν κάθε στιγμή, γιατί πρέπει να αποδείξετε στον εξουσιαστή σας ότι αξίζετε. Αυτό είναι που καρμικά το 2023 αλλάζει όχι μόνο στο ζώδιό σας, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα, με την έντονη κίνηση σημαντικών αστρολογικών γεγονότων, όπως θα διαβάσετε στην εισαγωγή του ετήσιου ωροσκοπίου στα ζώδια του παρορμητικού σταυρού. Η παρουσία των Εκλείψεων στον άξονα Κριού–Ζυγού καθιστά σαφές ότι οι «εξετάσεις» που δίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση με τίτλο «αξίζω να υπάρχω σε αυτό τον κόσμο;», χρειάζεται από ερώτηση, να μετατραπεί σε δήλωση. Αξίζετε όλη την αγάπη του κόσμου, όλη την ελευθερία, όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές, που μπορεί να σας δώσει μόνο και μόνο, επειδή υπάρχετε, και αυτά τα αξίζετε γιατί σας τα έχει κάνει δώρο ο Θεός. Η διαπραγμάτευση της αξίας σας σαν ύπαρξη είναι ο πυρήνας της τεράστιας υπαρξιακής αγωνίας σας και της καταρράκωσης του αληθινού εαυτού σας. Η φετινή χρονιά σας δίνει τη δυνατότητα -με τον Δια να σας ευνοεί εξαιρετικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους- να κάνετε το «φτου ξελευθερία», που από παιδιά σχεδόν επιθυμείτε, αλλά μεθοδευμένο με τη στρατηγική και την αγάπη του ενήλικα εαυτού σας. Φέτος είναι η στιγμή να αποτινάξετε από πάνω σας τις «αλυσίδες», κρατώντας τη σοφία που σας προσέφερε η σκληρή μακροχρόνια εκπαίδευσή σας ως οριοθέτηση. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να μη στηριχτείτε στη πραγματική σας δύναμη, που πηγάζει από την αγάπη προς τον εαυτό σας, αλλά να ξοδευτείτε σε άσκοπους πολέμους, που στηρίζονται στην οργή σας για τους άλλους. Σημαντικές καρμικές αλλαγές σε θέματα καριέρας και στον επαγγελματικό τομέα, σας συντονίζουν, αν φανείτε αυθεντικοί με τον σκοπό της ζωής σας, απελευθερώνοντας το πραγματικό σας δυναμικό και οδηγώντας σας στην ολοκλήρωση και στην ευτυχία. Το ίδιο ισχύει και στον οικονομικό τομέα, όπου η αναθεώρηση του συμβολισμού των αποκτημάτων στη ζωή σας και η διαφοροποίηση τους από την αξία σας, μπορούν να σας κάνουν από δούλους των αποκτημάτων σας, αφέντες τους. Έντονος θα είναι ο ερωτικός τομέας, νιώθοντας φέτος τη δύναμη της ζωής να πάλλεται μέσα σας και τον ερωτισμό σε κάθε τομέα να νικά το «θάνατο». Η χρονιά αυτή ίσως αποδειχτεί η πιο σημαντική χρονιά στη ζωή σας αν την αξιοποιήσετε κατάλληλα, μιας και αυτή τη χρονιά δίνετε τις πιο σημαντικές εξετάσεις που θα καθορίσουν, αν αξίζετε να εισαχθείτε σε ένα νέο καρμικό τμήμα σπουδών, που ονομάζεται ελευθερία.

Υδροχόος

Η φετινή χρονιά σας καλεί σε έντονη δράση με τον Πλούτωνα να περνά μια βόλτα από το ζώδιο σας κηρύσσοντας και επισήμως την έναρξη της εποχής του Υδροχόου. Το 2023 με την Αφροδίτη σχεδόν πέντε μήνες απέναντι σας έρχεται να διακινήσει έντονα τον «έρωτα» και να σας ζωντανέψει μετά από μια περίοδο απόλυτων καθηλώσεων, που αισθανόσασταν ότι δεν ζείτε, αλλά διεκπεραιώνετε τη ζωή σας, αρκεί φυσικά να του το επιτρέψετε. Ο τομέας των σχέσεων θα παίξει τον κυρίαρχο και καθοριστικό ρόλο ζητώντας σας να αναλάβετε πλήρως τις ευθύνες σας απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, που υπάρχουν καρμικά οφέλη, αλλά και σημαντικά καρμικά μαθήματα. Η φετινή χρονιά σας ζητά να κλείσετε οριστικά κύκλους, συνειδητοποιώντας πως χρειάζεται να αφήσετε πίσω σας ολόκληρα στάδια ζωής, και να συντονιστείτε με το στάδιο της ζωής που φανερώνει η βιολογική σας ηλικία. Η ατελείωτη εφηβεία και η παθολογική παιδικότητα που συχνά συμπορεύονται με αυτό-καταστροφικότητα και ανευθυνότητα, αλλά και η άρνηση σας να δεχθείτε την πραγματικότητα ως έχει, θεωρώντας πως η «φυγή» θα σας δώσει τη λύση, είναι ακριβώς αυτό που η ανάδρομη Αφροδίτη, αλλά και οι Εκλείψεις στον άξονα Σκορπιού-Ταύρου συνεχίζουν να σας δείχνουν πως χρειάζεται να αλλάξει. Η φετινή χρονιά θα σας φέρει ισχυρά αντιμέτωπους με σχέσεις εξάρτισης, που εσείς οι ίδιοι συντηρείτε και σας εξουσιάζουν, αποδυναμώνοντας τον εαυτό σας, ενώ παράλληλα θεωρείτε υποτιμώντας τες, ότι έχετε το πάνω χέρι. Η διαρροή της ενέργειάς σας είναι αυτό ακριβώς το οποίο έχετε να αναθεωρήσετε σε βάθος αυτή τη χρονιά, συνειδητοποιώντας πως αν θέλετε να νιώσετε ασφαλείς, πρέπει να πάψετε να ξοδεύετε τον «πλούτο» σας με στόχο να είστε πάντα οι αδύναμοι, οι μικροί, αυτοί που έχουν ανάγκη και παράλληλα, αυτοί που έχουν το πάνω χέρι. Αυτή η εσωτερική σύγκρουση, να θέλετε να είστε εξαρτημένοι και παράλληλα εξουσιαστές, είναι ακριβώς αυτό που σας αποδιοργανώνει. Η πραγματική δύναμη χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε αυτή τη χρονιά, με ένα μπαράζ αστρολογικών γεγονότων να σας περικυκλώνει, πηγάζει από την αληθινή αγάπη προς τον εαυτό μας, που αποδεικνύεται με καθημερινή παρουσία, φροντίδα και προστασία του και όχι μέσω της φυγής από τις πραγματικές ανάγκες του εαυτού μας και την προσπάθεια χειρισμού και επιβολής στους άλλους. Η δύναμη δεν είναι κάτι που μας το δίνουν οι άλλοι. Είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας και διαμορφώνεται στο κέντρο του σώματός μας, εκεί που βρίσκεται η καρδιά μας και η ψυχή μας. Αληθινή δύναμη χωρίς αγάπη δεν υπάρχει. Η φετινή χρονιά, με τη παρουσία της Αφροδίτης στο απέναντί σας ζώδιο του Λέοντα, έρχεται με τη διάθεση να σας δείξει πώς να γίνετε εσείς ο «καλός πατέρας» για τον εαυτό σας. Ο πατέρας που είναι παρόντας, δεν εγκαταλείπει ποτέ και διοχετεύει στο παιδί του δύναμη και αγάπη. Το μαθαίνει να είναι «δυνατό» αγαπώντας τον εαυτό του, όπως είναι, και του διοχετεύει όλες τις δεξιότητες που χρειάζεται για να είναι αυτάρκες, ευτυχισμένο και λαμπερό, όπως το σύμβολο του απέναντι ζωδίου από εσάς ο Ήλιος. Και όχι μόνο να φωτίζει και να ζεσταίνει  τον εαυτό του, αλλά και τα γύρω συστήματα από αυτόν. Δώστε σημαντική προσοχή στη τάση σας να ξοδευτείτε, χρεώνοντας την ευθύνη για τις περιόδους της φυγής σας στους άλλους. Δεχθείτε με ανοιχτή καρδιά τα λάθη σας και χαράξτε μια απολύτως νέα πορεία ζωής. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή την περίοδο των εκλείψεων, αλλά και την περίοδο που η Αφροδιτη και ο Ερμής θα βρίσκονται σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία, αποφεύγοντας να πάρετε σημαντικές αποφάσεις αλλά και να επιλέξετε ευκαιρίες παγίδες και αλαζονικές συμπεριφορές το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ιχθύες

Το 2023, με τον Κρόνο να εισέρχεται στο ζώδιο σας, οι προκλήσεις και τα έντονα καρμικά γεγονότα θα σας φέρουν ισχυρά αντιμέτωπους με επιλογές ζωής. Αυτή η χρονιά σας θέλει εντελώς διαφορετικούς από ό,τι έχετε συνηθίσει να είστε. Σας θέλει παρόντες, γειωμένους και σε απόλυτη επαφή ανά πάσα στιγμή με την πραγματικότητα. Αυτή τη χρονιά θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσετε πως σημαντικές αποφάσεις παίρνονται για εσάς στο παρασκήνιο και αν εσείς «λείπετε», τα κέντρα των αποφάσεων μάλλον δεν θα λειτουργήσουν υπέρ σας. Αυτή τη χρονιά, θα χρειαστεί να εγκαταλείψετε εντελώς τη τάση σας για καταχρήσεις κάθε είδους, και να φροντίσετε σοβαρά τη ψυχική και σωματική σας υγεία, τον ύπνο σας, τη διατροφή σας αλλά κυρίως να μάθετε να προστατεύετε τον εαυτό σας από εσωτερικές και εξωτερικές απαιτήσεις, διαστρεβλώσεις, συναισθηματικούς εκβιασμούς, ενοχές, χειρισμούς και να ξεκαθαρίσετε οριστικά ποιοι είναι οι σύμμαχοί σας και ποιοι οι εχθροί σας. Η τάση σας να φαντάζεστε, πως ζείτε στον παράδεισο και μετά να καταβαραθρώνεστε, όταν η πραγματικότητα σας δείξει το πραγματικό της πρόσωπο στην κόλαση, μην προστατεύοντας καθόλου τα όρια και τις αντοχές σας, και ξοδεύοντας απερίσκεπτα τον εαυτό σας σαν παιδί, έως και τη κατάρρευσή του, θα αποβεί μοιραία, αν δεν αποφασίσετε να την οριοθετήσετε εγκαίρως και αυστηρά. Όπως επίσης, σημαντικές ευκαιρίες θα πετάξουν σαν πουλιά μπροστά από τα μάτια σας, γιατί εσείς θα είστε απασχολημένοι να ερμηνεύσετε το αγαπημένο σας τραγούδι, που είναι το «χάνομαι γιατί ρεμβάζω». Το 2023 περιέχει πολλά σημαντικά ξεκαθαρίσματα στον τομέα των σχέσεων και σας καλεί να αφήσετε οριστικά πίσω σας επιλογές, συμπεριφορές, πεποιθήσεις, σχέσεις και καταστάσεις που δεν αρμόζουν και δεν ενδυναμώνουν τον εαυτό σας στο βιολογικό στάδιο που βρίσκεται και δεν έχουν καμία σχέση με τη βιολογική σας ηλικία και ταυτότητα. Η φετινή χρονιά θα σας φέρει αντιμέτωπους με το τέλος εξαρτησιακών καταστάσεων και σχέσεων από άλλους χρόνους και από άλλες περιοχές αναγκών του εαυτού σας, κυρίως παθολογικά παιδικές. Αυτά χρειάζεται να αφήσετε πίσω σας, για να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται με στόχο την αυτάρκεια και την ενδυνάμωσή σας. Αυτό για να το πετύχετε πρέπει να εγκαταλείψετε το ρόλο του καλού παιδιού, που θέλει όλοι να το αγαπάνε και να το εγκρίνουν και να τους ικανοποιεί, κερδίζοντας σαν αντάλλαγμα το θρόνο του αγίου και του μάρτυρα και μια ατελείωτη αγωνία και αυτοκαταστροφικότητα, που πάει σετ με μια ατελείωτη παιδικότητα. Η φετινή χρονιά σας δίνει πραγματικές ευκαιρίες εξέλιξης και πραγματικής δύναμης, που πηγάζει από την αγάπη για τον εαυτό σας. Άλλωστε φέτος θα χρειαστεί να αναλογιστείτε, ότι ο καθένας που διαλύει τον εαυτό του, δεν σέβεται τις ανάγκες του, δεν προστατεύει την ύπαρξη του, δεν υπολογίζει τα όρια του και θυσιάζει τη ζωή του και την ενέργειά του, δεν μπορεί να ονομάζεται και «καλός». Η αναθεώρηση του τι είναι καλοσύνη και του τι δεν είναι χρειάζεται να σας απασχολήσει πάρα πολύ έντονα φέτος. Και ο καλός άνθρωπος χρειάζεται να ξέρετε, πως δεν είναι ο άνθρωπος που φέρεται καλά, αλλά ο άνθρωπος που νιώθει καλά, αισθάνεται καλά και δεν θυσιάζεται εξωτερικά με το χαμόγελο στα χείλη για τους άλλους, και μέσα του τους κατακρεουργεί και τους κόβει κομματάκια και τους κακοποιεί βάναυσα. Είναι ο άνθρωπος που, όπως συμπεριφέρεται έτσι και νιώθει, και φέρεται αυθεντικά, δηλώνοντας ξεκάθαρα τα όρια και τις αντοχές του, χωρίς να φορτώνει την ευθύνη στους άλλους να τον προστατεύουν. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και αποφύγετε να πάρετε σημαντικές αποφάσεις τη περίοδο των εκλείψεων, αλλά και την περίοδο που ο Ερμής και η Αφροδίτη θα βρίσκονται σε ανάδρομη φαινομενικά πορεία.