Μάρτιος 2023

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα ήρθε και η άνοιξη. Μαζί της φέρνει το κρύο, μια Πανσέληνο στην Παρθένο, μια Νέα Σελήνη στο Κριάρι, τον Ερμή να μοιράζεται ανάμεσα στους Ιχθύες και το Κριάρι, την Αφροδίτη να περνά στον Ταύρο, τον Άρη να μπαίνει στον Καρκίνο, τον Κρόνο να περνά στα Ψάρια και τον Πλούτωνα στον Υδροχόο. Και σε όλα αυτά να μην υπάρχει ούτε ένας πλανήτης σε αναδρομή όλο τον μήνα. Λες και το σύμπαν έχει βάλει μπρος τις μηχανές και προχωρά. Το ζητούμενο αυτό τον μήνα είναι να ξεχωρίσουμε την παράνοια και την τρέλα από την υγεία, την φαντασία από την πραγματικότητα, την αγάπη από την εξάρτηση, και το εφικτό από το ανέφικτο. Αυτή την άνοιξη ξεκινά μια νέα μορφή στρατηγικής οργάνωσης, που θα διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Μαρτίου είναι η έντονη συναισθηματική φόρτιση, που προέρχεται από ισχυρές πιέσεις που ασκούνται εδώ και πολύ καιρό προς κάθε κατεύθυνση. Πιέσεις τόσο εσωτερικές, όσο και εξωτερικές, που φαίνεται να ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια αντοχής, και να οδηγούν σε ανατροπές και αποδιοργάνωση. Αυτή η ψυχική και σωματική αποδιοργάνωση χρειάζεται να προσεχθεί ιδιαίτερα, γιατί τα άκρα της συχνά μπορούν να οδηγήσουν στην τρέλα, την βία, τις καταχρήσεις και τις συγκρούσεις.

Ήρθε η στιγμή για την πλήρη αναθεώρηση της έννοιας της Αγάπης. Μιας και ο τρόπος που μέχρι τώρα περιφέρεται από στόμα σε στόμα ενέχει δολοφονικές στρεβλώσεις, αλλά και πεποιθήσεις που την ωθούν να συγκαλύπτει ακρότητες, εξαρτήσεις και πιέσεις, που ελάχιστα απέχουν από το μίσος, τη βία και το παράλογο. Η περίοδος αυτή μιλάει για ανάγκες, με πρώτη και κυρίαρχη την ανάγκη να νιώσουμε ασφαλείς μέσα από τις επιλογές μας, σε κάθε τομέα. Και η εσωτερική ασφάλεια, προκύπτει πάντα μέσα από επιλογές Αγάπης προς τον εαυτό μας. Η ικανότητα, το κριτήριο, η δυνατότητα να επιλέγουμε αυτό που μας «μεγαλώνει», μας εξελίσσει και η δυνατότητα να μην επιλέγουμε αυτό που μας αποδυναμώνει και μας «αρρωσταίνει», είναι η πηγή που παράγει αυτό που λέμε «ασφάλεια». Ασφάλεια εσωτερική, που μας καθιστά ικανούς να λέμε όχι χωρίς καμία εμπάθεια και βία σε ό,τι προτείνεται σε εμάς σαν τρόπος, σαν παροχή, σαν σχέση, σαν επιλογή και δεν εμπεριέχει δυνάμωμα και Αγάπη. Προσέξτε τις άπειρες ενοχές, που ξεπροβάλλουν κάθε φορά που λέμε αυτό το όχι, με στόχο να προστατέψουμε και να προφυλάξουμε τον εαυτό μας.

Στον αντίποδα αυτού έρχεται η Νέα Σελήνη στο Κριάρι να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στις ενοχές, στον τρόμο εγκατάλειψης, στην βαθειά αγωνία. Μας καλεί να πούμε όχι σε επιλογές που μας σκοτώνουν, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες κάποιου άλλου. Ο Κρόνος από την άλλη στα Ψάρια και για όσο μείνει εκεί θα μας διδάξει πως η Αγάπη πηγάζει πάντα από εμάς προς τον ίδιο μας τον εαυτό, και πως μόνο όταν πραγματικά αγαπάμε τον εαυτό μας, είμαστε και σε θέση να τον προστατευτούμε από ό,τι δεν είναι αγάπη, αλλά και να αγαπήσουμε τους άλλους. Ο Μάρτιος φέρνει ξεκάθαρα και πιο βαθειά στο προσκήνιο την αναγκαιότητα να αποχαιρετήσουμε οριστικά παθολογικές επιλογές, όχι με θυμό προς αυτές, αλλά με Αγάπη προς τον εαυτό μας, γιατί αυτοί οι αποχαιρετισμοί δεν είναι πια στην επιφάνεια. Είναι στο βάθος του τρόπου με τον οποίο νιώθουμε, αισθανόμαστε και υπάρχουμε.

Κριός

Ο μήνας που ξεκινούν τα γενέθλιά σου, ο πρώτος της άνοιξης, σου επιφυλάσσει σημαντικές ευκαιρίες, αρκεί να φερθείς με μέτρο, πειθαρχία και ωριμότητα και να μην κάνεις γιούργια με όλη την παρορμητικότητα που σε διέπει παραμάσχαλα. Αυτός ο μήνας βάζει ξανά σε κρίση την τάση σου να θες να αλλάξεις όλους τους άλλους γύρω σου, εκτός από εσένα, και σου κάνει σαφές πως αυτό λέγεται απλώς βία και παραβατικότητα. Η ανάγκη να πας τη ζωή σου παρακάτω, έχει γίνει πλέον καθοριστική, και αν αλλάξεις τρόπους και μεθόδους, σοβαρά υλοποιήσιμη. Αρκεί να δεχθείς πως αυτό το παρακάτω αφορά εσένα και κανένα άλλο που δεν έχει τη διάθεση να ακολουθήσει. Κοινώς θα χρειαστεί να δεχθείς ότι σε αυτό το παρακάτω, πολύ πιθανό να πας μόνος σου και να σταματήσεις να εξαναγκάζεις παντοιοτρόπως και τους άλλους να ακολουθήσουν με το ζόρι. Τώρα, αν φοβάσαι να πας παρακάτω μόνος σου, σεβάσου το, αποδέξου το φόβο σου, χαμήλωσε, ζήτα βοήθεια και καθοδήγηση, σταματώντας επιτόπου να κρίνεις τους άλλους για αδύναμους προβάλλοντας την δική σου αδυναμία. Αυτή την περίοδο χρειάζεται να αναθεωρήσεις τη στρεβλή πεποίθηση της λάθος αυτοδυναμίας, κατανοώντας πως έχεις ανάγκη από στήριξη, ασφάλεια και σημαντικές συμμαχίες, για να εξελιχθείς και όχι από οπαδούς και τσιράκια. Δύναμη δεν είναι να μην φοβάσαι. Δύναμη είναι να σέβεσαι τον φόβο σου και να προχωράς, ζητώντας βοήθεια.

Ταύρος

Η Πανσέληνος στο φιλικό σου ζώδιο της Παρθένου σε προτρέπει να βάλεις σε τάξη και οργάνωση όλα αυτά που παραπαίουν εδώ και καιρό μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ασάφειας και χάωσης. Στην προσπάθειά σου αυτή, θα βρεθείς συχνά αντιμέτωπος με την ανάγκη να αφήσεις πίσω σου όλα αυτά που σε βαραίνουν και σε καθηλώνουν. Όλο το Σύμπαν το διαλαλεί εδώ και καιρό, πως αν δεν κάνεις χώρο, δεν έχει που να σου αφήσει τα καινούργια δώρα που προορίζει για σένα. Όσο κρατάς παθολογικές σχέσεις και επιλογές και πανάρχαιες ανεδαφικές πεποιθήσεις και παιδικά κουσούρια, εξέλιξη δεν θα συμβεί. Αυτός ο μήνας σου δίνει όλα τα περιθώρια να αποχαιρετίσεις οριστικά το παλιό και με την είσοδο του Πλούτωνα στον Υδροχόο να κάνεις χώρο, ώστε να υποδεχθείς το καινούριο που ταιριάζει ταμάμ στις ανάγκες σου.

Δίδυμοι

Ο Μάρτιος έρχεται ντουγρού καταπάνω σου με στόχο να σε εξαναγκάσει, μέσα από έντονα γεγονότα να οριοθετήσεις και να ξεκαθαρίσεις παθολογικές επιλογές και συμπεριφορές, που κλυδωνίζουν έντονα την ζωή σου εδώ και καιρό. Το πέρασμα του Κρόνου στα Ψάρια καθιστά πλέον ως αναγκαιότητα τη διάκριση ανάμεσα στο υγιές και το παθολογικό, την ισορροπία και την αποδιοργάνωση, τη διαύγεια και την καθαρότητα σε σχέση με την παράνοια και την τρέλα, την πραγματικότητα από την φαντασία. Σου καθιστά επίσης σαφές πως όσο θέλεις να παίζεις, μία το ανεύθυνο παιδάκι και μία τον επαναστατημένο έφηβο, η ενήλικη ζωή σου θα είναι αυτή που πλήττεται και αποδιοργανώνεται. Αυτή την περίοδο αλλά και τα επόμενα δυόμιση χρόνια που έρχονται, θα χρειαστεί να αποδεχθείς ότι μεγάλωσες και να αναλάβεις την ευθύνη να υπάρχεις, να σχετίζεσαι, να πράττεις και να επιλέγεις ως μεγάλος. Αποφάσισε να αφήσεις πίσω σου εξαρτήσεις, παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και την απαίτηση οι άλλοι να σε δέχονται χωρίς όρους και όρια.

Καρκίνος

Με εμπόλεμη διάθεση κινείται για σένα ο Μάρτιος. Αν βάλεις και την επιρροή των Εκλείψεων στο λογαριασμό, που ξεκινούν τον επόμενο μήνα, σίγουρα έχεις να διαχειριστείς ένα μπαράζ ανατροπών και σημαντικών/απαραίτητων αλλαγών με στόχο να ξεκαθαριστεί σε βάθος, τι σημαίνει αγαπάω και αγαπιέμαι. Σημαντικά θέματα σχέσεων και αποχωρισμών που σε πονάνε εδώ και καιρό, αν θελήσεις να τα δεις με διαύγεια και καθαρό μάτι, θα διαπιστώσεις ότι η ρίζα που τα παράγει είναι αυτή καθαυτή η εξάρτηση. Η ανάγκη σου να αγαπάς και να αγαπιέσαι δεν πρόκειται ποτέ να καλυφθεί, όσο σχετίζεσαι με ρόλους. Διότι απλούστατα δεν αγαπιέσαι εσύ, αλλά ο «ρόλος» που παίζεις. Το πέρασμα του Κρόνου στα Ψάρια σου καθιστά σαφές ότι μπορείς να βάλεις νερό στο κρασί σου σε οτιδήποτε άλλο πέρα από τον τρόπο που αγαπάς και αγαπιέσαι. Θα χρειαστεί αυτό το μήνα να ξεκαθαρίσεις όχι σαν θύμα που οδύρεται, αλλά σαν ενήλικας που αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη των επιλογών του, οικογενειακές σχέσεις, προσωπικές, οικονομικά θέματα αλλά και συνεργασίες, κλείνοντας οριστικά αρνητικούς φαύλους κύκλους.

Λέων

Την αναγκαιότητα να αναμετρηθείς με τους «ρόλους» και τα «παιχνίδια» που παίζεις, για να κρατάς τον εαυτό σου στο βάθρο του δυνατού και κυρίαρχου, θέτει ως αναγκαιότητα ο Μάρτης. Ο Δίας στο Κριάρι σου ζητά να αναθεωρήσεις στον τρόπο που σχετίζεσαι και αντιλαμβάνεσαι την αξία σου, αλλά και την αξία των γύρω σου. Η τάση σου να πιστεύεις πως για να γίνεις αποδεκτός πρέπει να είσαι κάτι άλλο και όχι ο εαυτός σου, είναι αυτό που έρχεται να αναθεωρήσει σε βάθος όλη αυτή η περίοδος. Και αυτό το κάτι άλλο δεν είναι σε καμία περίπτωση ο τέλειος, άμεμπτος, πανίσχυρος, παντοδύναμος, μονίμως χαρούμενος σαν κλόουν, που παριστάνεις ότι είσαι. Αυτόν τον μήνα χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις ότι ένας άνθρωπος που φοβάται να αποδεχθεί και να δείξει την ευαλωτότητά του, την ανεπάρκειά του, την ανικανότητά του και προβάλει ψευδώς αυτό που αυτός λέει «δύναμη», είναι αδύνατο να αγαπηθεί και να αγαπήσει. Είναι αδύνατο να σχετιστεί ισότιμα και στην προσπάθειά του να επιβληθεί με τη «δύναμη» του στους άλλους σίγουρα θα αναπαράξει βία, μίσος και σε καμία περίπτωση αγάπη. Αυτά χρειάζεται να σκεφτείς και να αναθεωρήσεις.

Παρθένος

Ο Μάρτιος ξεκινά με την Πανσέληνο στο ζώδιό σου και εσένα να προσπαθείς να εκλογικεύσεις, να στραγγίξεις, να ξεσκονίσεις και να τακτοποιήσεις κατά την αγαπημένη σου συνήθεια αισθήσεις και συναισθήματα, που ξεπηδάνε οργισμένα από μέσα σου και σου χαλάνε την τάξη και τη λογική. Η περίοδος αυτή σου ζητά να φτιάξεις αντοχές πέρα από την τάξη που κατέχεις, και να αναθεωρήσεις την αγαπημένη σου συνήθεια να κουκουλώνεις κάτω από το χαλί τα συναισθήματά σου και τις ανάγκες σου. Ο Κρόνος απέναντι σου έρχεται να σου βροντοφωνάξει πως το σημαντικό δεν είναι τα επιτεύγματά σου, αλλά η ύπαρξή σου. Αυτή η ύπαρξη που τη διαχειρίζεσαι χρόνια τώρα μπαμπέσικα, αγνοώντας τις ανάγκες της, τις αντοχές της, τα συναισθήματά της και τις επιθυμίες της, με στόχο να εξυπηρετείς ανάγκες τρίτων. Αυτές οι χρόνια καταπιεσμένες ανάγκες θα σου κάνουν γιουρούσι αυτή την περίοδο ζητώντας δίκαια το μερτικό τους, και αν δεν τις ακούσεις, έχεις την επιλογή αγνοώντας τις να καταρρεύσεις. Είναι η στιγμή να κοιτάξεις μέσα σου, να νιώσεις και να δώσεις επιτέλους τον απαραίτητο σεβασμό στις ανάγκες σου και στα όριά σου, αλλάζοντας την πεποίθηση πως αξίζεις να σε αγαπάνε μόνο και όταν είσαι χρήσιμος και παράγεις.

Ζυγός

Για άλλη μία φορά βρίσκεσαι ως ζώδιο και ως άνθρωπος, στο επίκεντρο των γεγονότων. Αυτό που συμβολίζει το ζώδιό σου – οι ισότιμες σχέσεις – που προάγουν σεβασμό και αγάπη, είναι αυτό που έρχεται και πάλι στο επίκεντρο των γεγονότων. Η προσπάθειά σου να χωράς εκεί που δε χωράς και να προσπαθείς να εξομαλύνεις και να απορροφήσεις εντάσεις και ανισορροπίες καταπονώντας εσένα, είναι αυτό που θα φέρει μπροστά σου αυτή η περίοδος. Πόσο δηλαδή, για αυτή την περιβόητη αρμονία και ισορροπία γύρω σου, αν-ισορροπείς εσένα σε όλα τα επίπεδα. Η περίοδος αυτή σου ζητάει επιτακτικά να απ-εξαρτηθείς από τη στρεβλή πεποίθηση πως υπάρχεις μόνο όταν οι άλλοι σε αναγνωρίζουν και να πάρεις τις απαραίτητες αποστάσεις που σου επιτρέπουν να υπάρχεις και αυτόνομα, χωρίς να παραχωρείς και να ξεπουλάς τις ανάγκες σου, παραβιάζοντας τα όρια και τις αντοχές σου για τους σημαντικούς άλλους. Είναι η στιγμή να συνειδητοποιήσεις πως, αν δεν αγαπάς και δεν σέβεσαι τον εαυτό σου, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το εισπράξεις.

Σκορπιός

Ο Μάρτης έρχεται με τη διάθεση ισχυρών αποκαλύψεων, απελευθερώνοντας σε από κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα, που σε εμποδίζουν να εξελιχθείς, και σε γεμίζουν τρόμο, αγωνία, ανασφάλεια και στρες. Εσύ πάλι χρειάζεται να καταλάβεις πως όσο πιστεύεις ότι αυτό που είσαι είναι κακό και λάθος και κρύβεις γεμάτος ενοχές ολόκληρα κομμάτια του εαυτού σου, τόσο δεν αφήνεις κανένα περιθώριο στο «φως» να εισέλθει μέσα σου και να τα θεραπεύσει. Το ζητούμενο είναι φωτίσεις και να αγαπήσεις σε βάθος τον εαυτό σου, έτσι όπως είναι, και να φροντίσεις με αγάπη όλα τα ευάλωτα και πονεμένα κομμάτια μέσα σου, παύοντας να τα κρύβεις σαν την Ελένη από το Κωσταλέξι. Ένας κύκλος απωλειών και πένθους μπορεί να κλείσει οριστικά για σένα, αρκεί να θελήσεις να αφήσεις τον πόνο πίσω σου, και να ανοιχτείς σε νέες επιλογές χαράς. Η Αφροδίτη απέναντί σου άλλωστε, σου δίνει αυτό το μήνα σημαντικές ευκαιρίες σε κάθε τομέα, που σε ανατροφοδοτούν και σου ανοίγουν δρόμους προς την αγάπη και την αφθονία. Εσύ πάλι πρέπει να κατανοήσεις πως ήρθε η ώρα να σπάσεις τα μαύρα με κάτι πιο εμπριμέ, και πως αυτό δε λέγεται προδοσία. Λέγεται απλώς διάθεση να ζήσω και να χαρώ.

Τοξότης

Το κέφι συνεχίζεται και αυτό το μήνα, θέτοντας ως ζητούμενο στην καθημερινότητά σου τη λογική, και ως καθεστώς την παράνοια και την τρέλα. Εσύ πάλι μπροστά σε διλήμματα που φτιάχνει αδιάκοπα το μυαλό σου, τάσσεσαι μία υπέρ και μία εναντίον των όσων συμβαίνουν, ψάχνοντας με αγωνία να βρεις τη θέση σου. Αυτή την περίοδο, οι αμφιβολίες θα είναι η μόνιμή σου παρέα. Αμφιβολίες που σε φέρνουν αντιμέτωπο με την αναγκαιότητα να διαμορφώσεις μια νέα ηθική πέρα από το ευχάριστο, με στόχο το ουσιαστικά Καλό. Η τάση σου για φυγή και αποφυγή σε ό,τι δεν σου αρέσει, βάζοντας το κεφάλι στην άμμο σαν την στρουθοκάμηλο έφτιαξε όπως σου λέει ο Κρόνος στα Ψάρια, μια σωρεία χάους και διαστρεβλώσεων, που χρειάζεται να εξυγιάνεις επειγόντως. Η τάση σου να επιλέγεις πολύ συχνά το ευχάριστο και βολικό, και να κουκουλώνεις ή να αποστρέφεσαι το δυσάρεστο που όμως κρύβει μαθήματα και εξέλιξη για σένα, είναι το μάθημά σου για τα επόμενα χρόνια, και πιθανόν να βρεις μια γενναία ποσότητα αδιευθέτητων και παραμελημένων καταστάσεων στο παρόν, που ζητούν επιτακτικά αντιμετώπιση. Μην στηρίζεσαι τόσο στη μόνιμη κωλοφαρδία σου. Ξέρεις τι εννοώ…

Αιγόκερως

Ο Μάρτης είναι ο μήνας που μετά από πολλά χρόνια ο Πλούτωνας φεύγει από το ζώδιο σου, ζητώντας σου οριστικές και καίριες αποφάσεις, στους τρόπους με τους οποίους έχεις ανάγκη να υπάρχεις και να συναλλάσσεσαι. Σημαντικοί αποχαιρετισμοί σε καταστάσεις, πρόσωπα και γεγονότα που δείλιασες να δεις καθαρά, και να τα πεις με το όνομά τους στο παρελθόν, χρειάζεται να ειπωθούν πλέον ως έχουν, επιβάλλοντας όρια και αποστάσεις απαραίτητες τόσο για τη δική σου εξέλιξη, όσο για των γύρω σου. Εσύ πάλι μην προσπαθήσεις για άλλη μία φορά να θέσεις αυτά τα όρια με τα κέρατα κάτω, αλλά διαχειρίσου χωρίς θυμό προς τους άλλους και με αμέριστη αγάπη για τον εαυτό σου τους εν λόγω αποχαιρετισμούς, κρατώντας όσα καλά μπόρεσες να πάρεις και ελευθερώνοντας τον εαυτό σου να πάει παρακάτω για τα ακόμη καλύτερα. Η εύνοια της Αφροδίτης από τον φιλικό σου Ταύρο άλλωστε, σου δίνει ένα ισχυρό περιβάλλον υποστήριξης, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες στον οικονομικό και επαγγελματικό τομέα, ώστε να μεταβείς από το φόβο της επιβίωσης, στη χαρά της ζωής, αφήνοντας πίσω σου ρόλους και παιχνίδια επιβολής.

Υδροχόος

Την αναγκαιότητα να δεσμευτείς προς την ουσιαστική εξέλιξή σου, αφήνοντας πίσω σου μεγαλομανή σενάρια και αλαζονικές πεποιθήσεις, αλλά και σχέσεις εξάρτισης που παραπαίουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, σου θέτει ο Μάρτιος. Αυτό που καλείσαι να αντιμετωπίσεις είναι το συνεχόμενο παιχνίδι ρόλων που παίζεις στη ζωή σου, κοντεύοντας να ξεχάσεις ποιος πραγματικά είσαι εσύ και ποια είναι η θέση σου. Η τάση σου να κινείσαι ανορθόδοξα και κόντρα στο ρεύμα σαν το σολομό, αυτή τη φορά δεν θα σου βγει σε καλό. Αντιθέτως ενδέχεται να σε φέρει αντιμέτωπο με ακραίες συμπεριφορές και επικίνδυνα παιχνίδια βίας. Ξεκαβάλα και συνειδητοποίησε πως διαφορετικός δεν είναι αυτός που περιφέρεται σαν UFO πάνω από τα γεγονότα, αλλά αυτός που είναι σε θέση να τα διαχειριστεί γειωμένα και ουσιαστικά. Όπως επίσης ελεύθερος δεν είναι αυτός που κάνει αντιδραστικά το αντίθετο από αυτό που του είπαν να κάνει, αλλά αυτός που σέβεται τη θέση του άλλου και τη δική του παράλληλα. Ο Πλούτωνας στο ζώδιο σου αυτόν τον μήνα σου ζητά να συνειδητοποιήσεις πως όσο αντιδράς και δε δρας, κάνεις στην ουσία τον άλλο κυρίαρχο των αποφάσεων σου και των επιλογών σου.

Ιχθύες

Με την Πανσέληνο απέναντί σου και την είσοδο του Κρόνου στο ζώδιο σου, ο Μάρτης σου ζητά απεγνωσμένα να βάλεις όρια σε παραλογισμούς, παράνοιες και τρέλες τόσο γύρω σου όσο και μέσα σου. Η αλήθεια είναι πως δέχεσαι έντονα πυρά αυτή την περίοδο, ζητώντας σου σημαντικές εκκαθαρίσεις και αποφασιστικές εξυγιάνσεις σε εξαρτήσεις, καταχρήσεις και σχέσεις που κινούνται στα όρια του παράλογου. Εσύ θα χρειαστεί να ρίξεις άπλετο φως στον τρόπο που αγαπάς και αγαπιέσαι, συνειδητοποιώντας πολλές φορές ότι αυτό που έχεις μάθει να λες αγάπη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έννοια της αγάπης, κάνοντας συχνά τη ζωή σου μπάχαλο. Σημαντικές ανατροπές σε κάθε τομέα, σου θέτουν ως αναγκαιότητα το οριστικό κλείσιμο τόσο σχέσεων όσο και ολόκληρων φάσεων ζωής, αφήνοντας πίσω σου παιδικές αρρώστιες και μπαμπούλες που συντηρείς μέχρι και σήμερα στην ζωή σου, αλλά και ινδάλματα και καταστάσεις εξιδανίκευσης, που σε πετάνε διαρκώς εκτός πραγματικότητας. Είναι η στιγμή να αναλάβεις αποφασιστικά την ευθύνη της ύπαρξής σου, αλλά και της πραγματικής δύναμής σου, παύοντας να κάνεις το καλό παιδάκι που θέλει να το αγαπάνε όλοι αδιακρίτως, χωρίς όρους και όρια. Η διάκριση και τα λειτουργικά όρια είναι αυτό που εγγυάται τη σωτηρία σου και την εξέλιξή σου.