Δεκέμβριος 2022

Ο πρώτος μήνας του χρόνου φαίνεται να έχει παράξενα κέφια, μιας και τον Ιανουάριο, αργά ή γρήγορα όλοι σχεδόν οι πλανήτες γυρνούν σε ορθή πορεία. Στο ξεκίνημα λοιπόν του μήνα χαρακτηριστική είναι η αντιφατικότητα σε αυτά που λέγονται σε σχέση με αυτά που πράττονται. Το τι έχουν να ακούσουν πάλι τα αυτιά μας ειλικρινά δεν περιγράφεται: υποσχέσεις, φαντασίες, σενάρια, ευσεβείς πόθοι, εφηβικοί θυμοί αλλά και μια σειρά επικρίσεων, θα δοκιμάζουν το νευρικό μας σύστημα σε ημερήσια διάταξη. Μια βαθιά ανάγκη ελευθερίας κάνει θριαμβευτικά το ντεμπούτο της άλλοτε μεταμφιεσμένη σαν παιδική οργή, άλλοτε σε επαναστάτη έφηβο, άλλοτε σε κακό γονιό, και άλλοτε σε καθηγητή που τα ξέρει όλα κάνοντας διαρκώς το δίκιο σου άδικο. Η Πανσέληνος στο ζώδιο του Καρκίνου καθώς και η Νέα Σελήνη στον Υδροχόο, ο Δίας στον Κριό και ο Άρης σε ορθή πορεία δημιουργούν μια εκρηκτική διάθεση εφιστώντας μας την προσοχή σε οικογενειακές σχέσεις, θέματα καριέρας, αλλά και συγκρούσεις με πρόσωπα εξουσίας, μιας και από ό,τι φαίνεται, ουδείς έχει τη διάθεση να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης του άλλου.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα λοιπόν μας θυμίζει πως ό,τι τέλειωσε, τέλειωσε, ό,τι τέλειωσε ανήκει στο παρελθόν, και καλό θα είναι να πάμε παρακάτω, κάνοντας καινούριες επιλογές στο παρόν, τόσο στη καριέρα, όσο και σε σχέσεις που αφορούν τον οικογενειακό και προσωπικό τομέα. Ας έχουμε κατά νου πως για να δεσμευτούμε σε νέες περιπέτειες, χρειάζεται να αποδεσμευτούμε από τις παλαιότερες, εφόσον δεν καλύπτουν πλέον το φάσμα των αναγκών μας και μας κρατούν ανελεύθερους. Η αποδέσμευση αυτή δεν είναι απαραίτητο να θυμίζει την έξοδο του Μεσολογγίου, ούτε το Κούγκι. Μπορεί να γίνει απλά, ήρεμα, ενήλικα, με σεβασμό και αναγνώριση στην ελευθερία του καθενός και στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσής του. Που θα πει, κανείς δεν είναι κανενός και το «πάντα» είναι ένα ζωάκι στην Αυστραλία και σπανίως μια υπόσχεση, που τη στιγμή που δίνεται, μιλάει το παιδί μέσα μας και σε καμία περίπτωση ο ενήλικας.

Ο πρώτος μήνας του 2022, εκτός από όλα τα προηγούμενα σημαντικά μας προτρέπει και στη βίωση της αυθεντικής χαράς που πηγάζει ανεξάντλητη πάντα και μόνο από την πραγματική αγάπη για τον εαυτό μας, και αντανακλάται με εμπιστοσύνη στους γύρω μας. Όλα τα καρμικά γεγονότα του Ιανουαρίου κινούνται στον άξονα υποταγή – σκλαβιά και ωθούν προς την ελευθερία που οφείλει κάθε ενήλικας άνθρωπος να παρέχει στον εαυτό του, αποδεσμευόμενος από παιδικές εγκλωβίστηκες πεποιθήσεις, εξαρτήσεις και συναισθηματικές προσκολλήσεις, με τη συνειδητότητα ότι αγάπη σημαίνει ελευθερία.

Κριός

Το ξεκίνημα του μήνα σε βρίσκει γεμάτο αμφιβολίες, αλλά με έντονα αισιόδοξη διάθεση, και την προσοχή σου στραμμένη σε παιδικές και ανεκπλήρωτες επιθυμίες σου. Και καθώς πρωταγωνιστείς στο σίριαλ «τη ζωή που δεν έζησα», ένα μπαράζ επιθυμιών ανεκπλήρωτων  στροβιλίζουν σαν μέλισσες στο μυαλό σου, φωνάζοντας θέλω αυτό, θέλω εκείνο, θέλω το άλλο και δεν συμμαζεύεται. Το κυρίαρχο καρμικό χαρακτηριστικό του μήνα είναι να απελευθερωθείς από σχέσεις συναισθηματικές, οικογενειακές και επαγγελματικές, που σε θέλουν μικρό και υποταγμένο. Ο Ιανουάριος έρχεται να σου θυμίσει πως είσαι ελεύθερος άνθρωπος και ενήλικας και αυτό έχεις να διαχειριστείς και να εξελίξεις, και όχι να πισωγυρίζεις ξανά μανά στη φούστα της μαμάς σου και να επαναστατείς που η μαμά σου φέρεται σαν «μάμα» και όχι σαν τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, παραχωρώντας σου ανερυθρίαστα όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Συνειδητοποίησε πως η πραγματική ευτυχία πηγάζει από το είμαι και όχι από το έχω, και η ασφάλεια από την ανάληψη ευθυνών και τη δέσμευση στην ελευθερία σου.

Ταύρος

Ο Ιανουάριος σε προσεγγίζει με θετική διάθεση και καινούριες ευκαιρίες, που σου ανάβουν το πράσινο φως σε καινούρια ξεκινήματα. Μετά από δύο Εκλείψεις στον Άξονα σου με ξεσκαρταρίσματα, στερήσεις, πένθη και απώλειες, ήρθε η ώρα να γελάσει το χειλάκι σου και πάλι. Αρκεί να το έμαθες πραγματικά το μάθημά σου και οι τωρινές σου επιλογές να μην θυμίζουν σε τίποτα αυτή τη χωματερή που είχες περιμαζώξει τα προηγούμενα χρόνια, γεμάτη από άχρηστα και νεκρά πράγματα, που εσύ μέσα στην παιδική σου αφέλεια ονόμαζες ασφάλεια και σιγουριά. Να θυμάσαι πως προς τα πίσω δεν έχει πια τίποτα καλό για σένα. Η μόνη επιλογή που σου μένει είναι το μπροστά. Η Νέα Σελήνη στον Υδροχόο έρχεται σαν τον ιππότη απελευθερωτή να σε ελευθερώσει, δίνοντάς σου καινούριες, ώριμες, ενήλικες και θετικές επιλογές, απαλλαγμένες από παιδικές αρρώστιες και εξαρτητικές ανάγκες. Εσύ, συντονισμένος στο πνεύμα των ημερών, έχεις να θυμάσαι πως η αληθινή αγάπη είναι ελευθερία, και πως μόνο ό,τι σε ελευθερώνει, σε αγαπάει πραγματικά.

Δίδυμοι

Ο πρώτος μήνας του χρόνου σε βρίσκει να ασκείς το αγαπημένο σου σπορ, που είναι να σκέφτεσαι διαρκώς ψευδοδιλλήματα. Να κάνω αυτό ή το άλλο; Να το κάνω έτσι ή αλλιώς; Να φύγω ή να μείνω; Σε θέλω ή δεν σε θέλω; Και το κέφι συνεχίζεται τουλάχιστον για το πρώτο μισό του μήνα με πολλούς πλανήτες ακόμα ανάδρομους να έχουν βάλει στόχο να σε αποτρελάνουν, μπερδεύοντας το παρελθόν με το μέλλον, τις σκέψεις με τα συναισθήματα, και να σε έχουν ζαυλακώσει, και εσύ να αναρωτιέσαι ποιος είμαι; που πάω; τι θέλω; τι μπορώ; Και λίγο πριν χαθείς μέσα στα λαγκάδια σαν την Άστέρω, έρχεται να σε περισώσει με περισσή αγάπη και φροντίδα η Νέα Σελήνη στο φιλικό σου ζώδιο τον Υδροχόο, αλλά και η Αφροδιτούλα εκεί, ξεκαθαρίζοντας σου πως από το να τρελαθείς, καλύτερα να απελευθερωθείς από την πεποίθησή σου πως για να σε αγαπάνε πρέπει να κάνεις αυτό που θέλουν. Το σημαντικό μάθημα που έχεις να συνειδητοποιήσεις αυτόν τον Ιανουάριο είναι πως τώρα που μεγάλωσες, έχεις άπειρες επιλογές, γιατί είσαι ελεύθερος και ενήλικας άνθρωπος. Και όσο αυτοπεριορίζεσαι στο δίπολο του αυτού ή του εκείνου, χάνεις έναν ολόκληρο κόσμο δυνατοτήτων, που εγγυημένα μπορεί να σε πάει στην αυτοπραγμάτωση σου και την ευτυχία σου. Με αυτό που έχεις να αναμετρηθείς, όταν όλοι σχεδόν οι πλανήτες γυρίσουν σε ορθή πορεία, είναι ο φόβος που σου γεννιέται από την ευθύνη της διαχείρισης της ελευθερίας σου.

Καρκίνος

Αυτή την Πρωτοχρονιά κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και γιόρτασε την έτσι, ώστε να μη χρειάζεται να ανεχτείς καμία συμπεριφορά από αυτές που δεν αντέχεις, αλλά και να απολαύσεις και να χαρείς το πνεύμα των εορτών, χωρίς να πρέπει η χαρά σου να γίνεται θλίψη, εντεροκολίτιδα, ημικρανία και νεύρωση στομάχου. Η Πανσέληνος στο ζώδιό σου, αλλά και η Νέα Σελήνη στον Υδροχόο σε καλούν να παίξετε το «φτου ξελευτερία» και σε καμία περίπτωση το κλέφτες και αστυνόμοι. Που θα πει πως, τα όρια και οι αντοχές σου είναι πλέον πολύ συγκεκριμένες και δεν έχεις την πολυτέλεια να στριμώξεις τις ανάγκες σου για τις ανάγκες των άλλων. Αυτές τις γιορτές, άδραξε ευκαιρίες σε κάθε τομέα της ζωής σου και μη δεχθείς σε καμία περίπτωση να εγκλωβιστείς σε ό,τι σε στενεύει και σε περιορίζει, σε πισωγυρίζει και σε φορτίζει αρνητικά συναισθηματικά. Μην ξεχνάς άλλωστε πως η λέξη που έχεις να μάθεις φέτος είναι το ΟΧΙ και χρειάζεται να μπορείς να το λες χαμογελαστά, κοιτώντας κατάματα τη μανούλα χωρίς ίχνος ενοχής και φόβου, αλλά ούτε και οργής και θυμού. Με τη συνειδητοποίηση ότι ενήλικας σημαίνει ελεύθερος άνθρωπος, και ελεύθερος άνθρωπος σημαίνει κάνω αυτό που θέλω και όχι αυτό που θέλεις.

Λέων

Σε ασκήσεις ακριβείας σου ζητά να εκπαιδευτείς εκ νέου ο Ιανουάριος, πού πατάς γκάζι και πού πατάς φρένο, πού βάζεις πρώτη και πού όπισθεν. Αυτό τον μήνα θα χρειαστεί να αναλογιστείς μήπως ήρθε η στιγμή να βάλεις όρια στην απέραντη δυτικότατα σου και στην τάση σου να υποδύεσαι τον «τέλειο μπαμπά», που τα δίνει όλα στο βλαστάρι του, και αυτός καταρρέει στο τέλος; Όλο το σύμπαν στο φωνάζει πως χρειάζεται να επαναπροσδιορίσεις τις σχέσεις σου, εστιάζοντας στο πως δίνεις και στο πως παίρνεις, συνειδητοποιώντας πως ισότιμες και αρμονικές σχέσεις είναι αυτές που στηρίζονται σε μια ισορροπημένη και δίκαιη συναλλαγή και όχι αυτές που εσύ επιλέγεις και στηρίζονται στο μόνο δίνω ή στο μόνο παίρνω. Ο Ιανουάριος σκοπό έχει να σε καθίσει απέναντι και να σου δώσει να καταλάβεις, πως όσο παριστάνεις τον superman, ανεμίζοντας την μπέρτα σου και τάζοντας τον σωτήρα στους άλλους, τόσο και οι άλλοι δεν πρόκειται ποτέ να σου αναγνωρίσουν πως και εσύ έχεις ανάγκες, συναισθήματα, όρια και αντοχές. Ήρθε η στιγμή να συστηθείς αλλιώς, έτσι όπως πραγματικά είσαι δυνατός, αλλά και ευάλωτος, ικανός αλλά και ανθρώπινος, και κυρίως δείχνοντας πόσο έχεις ανάγκη να σου δείχνουν οι γύρω σου την αγάπη τους και όταν δεν μπορείς.

Παρθένος

Τον Ιανουάριο θα δοκιμάζονται διαρκώς οι αντοχές σου. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ασάφεια της φαντασίας θα είναι διαρκώς το ζητούμενο τόσο μέσα σου, όσο και στο περιβάλλον σου. Βάλε όρια στο μυαλό σου που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κάνοντας στροφιλίκια και κωλιές, και πετώντας σε διαρκώς στη στροφή έξω από τον εαυτό σου, τις ανάγκες σου και την πραγματικότητα. Πολύ πιθανόν να χρειαστείς πολύ συχνά την παραπάνω κατάσταση να την αντιμετωπίσεις με γνωστούς, αγαπημένους και συνεργάτες, που παραντουράνε ανέμελοι και ανορίωτοι, ζητώντας σου να κάνεις τον αυστηρό «μπαμπά» και να τους προσγειώσεις στην πραγματικότητα. Όλη αυτή η κούραση μπορεί να λάβει τέλος με τη Νέα Σελήνη και την Αφροδίτη στον Υδροχόο, αλλά και την ορθή πορεία όλων σχεδόν των πλανητών από τα μέσα του μήνα και μετά, να σου θυμίζουν πως «σαπουνίζοντας γουρούνι, χάνεις χρόνο και σαπούνι» και πως όποιος δεν μπορεί να βάλει τα όρια μόνος του στον εαυτό του, δεν είναι αυτός που εσύ χρειάζεσαι σε αυτή την φάση της ζωής σου. Διότι ήρθε η ώρα να επιλέξεις εκ νέου οριοθετημένους ενήλικες ανθρώπους σε κάθε τομέα της ζωής σου, που ό,τι λένε είναι και αυτό που εννοούν.

Ζυγός

Ο Ιανουάριος ξεκινάει με την Πανσέληνο στο ζώδιο του Καρκίνου και τον Δία απέναντι σου να ξυπνά μέσα σου την Μπουμπουλίνα και τον Κανάρη τον μπουρλοτιέρη. Η ανάγκη σου να αποδεχτείς καταρχάς εσύ και μετέπειτα οι γύρω σου ότι είσαι ελεύθερος άνθρωπος και να αναγνωρίσουν την αυτοδιάθεση της ελευθερίας σου είναι το κυρίαρχο μάθημα αυτής της περιόδου. Εσύ πάλι έχεις να μάθεις πως αγάπη σημαίνει ελευθερία και ότι όποιος αγαπά και σου ζητά να κάνεις αυτό που θέλει και όχι αυτό που εσύ επιθυμείς, σε θέλει μικρό και καθηλωμένο, και έχεις να επαναπροσδιορίσεις μαζί του εκ νέου το τι σημαίνει αγάπη. Αν σκέφτεσαι να πλησιάσεις σε απόσταση χιλιομέτρων οικογενειακές σχέσεις, πρόσωπα εξουσίας αλλά και σχέσεις που εμπεριέχουν παιχνίδια επιβολής και δύναμης, καλό είναι να ζωστείς με πλήρη εξάρτηση, κράνος και μια ασπίδα καλού – κακού, μιας και η κατάσταση θα είναι εμπόλεμη. Το κυριότερο όμως που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι η θλίψη σου για όλα αυτά που χρειάζεται να αφήσεις πίσω σου, προχωρώντας την αναγκαιότητα της εξέλιξής σου και αποχαιρετώντας πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα, που σε συντρόφευσαν για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής σου και που πλέον δεν είναι σε θέση να σου δώσουν αυτά που χρειάζεσαι, ώστε να πας παρακάτω. Το ζητούμενο είναι να προχωρήσεις σε καινούρια θετικά ξεκινήματα με χαρά, αισιοδοξία και αγάπη, να χαρείς χωρίς ενοχές και να ανατροφοδοτηθείς τόσο ερωτικά όσο και κάνοντας όσα σε ευχαριστούν με αγαπημένα σου πρόσωπα.

Σκορπιός

Με την Πανσέληνο στον φιλικό σου Καρκίνο ξεκινά ο καινούριος χρόνος, που σε απαλλάσσει προσωρινά από το θανατικό και το βάρος που κουβάλησες καρτερικά με τις Εκλείψεις στην πλάτη σου. Η νέα χρονιά κηρύσσει πανηγυρικά το την πορεία προς το τέλος μιας περιόδου πένθους για σένα, και σε ωθεί να συνειδητοποιήσεις πως ό,τι τέλειωσε, τέλειωσε, όσο το κλάψαμε, το κλάψαμε και ήρθε η ώρα πλέον να βγάλεις τις μαύρες πλερέζες και να ρίξεις επάνω σου κάτι εμπριμέ ή έστω κλαρωτό, αλλά πάντως σίγουρα χαρούμενο. Ο μήνας έρχεται να σε περιμαζέψει από τους θρήνους και τους οδυρμούς και να σου μάθει να βάζεις μια απλή άδολη τελεία στη ζωή σου, να ανοίγεις καινούρια παράγραφο και να προχωράς παρακάτω σε καινούριες επιλογές και αντικαταστάσεις παλαιών σχέσεων και επιλογών. Αυτό που πάλι εσύ δεν εννοείς να ξεκολλήσεις από το παρελθόν και να κοιτάξεις μπροστά το παρόν και το μέλλον, σε πολύ κακό θα σου βγει, στο λέω να το ξέρεις. Διότι όσο αντιστέκεσαι στην εξέλιξη, στη ροή της ζωής και μουλαρώνεις μέσα στην νοσταλγία ενός παρελθόντος που μόνο σε πονάει, η μαυρίλα θα είναι η αγαπημένη σου απόχρωση. Καινούριες προοπτικές εμφανίζονται αυτό το μήνα στη ζωή σου και σου ζητούν να αφήσεις κάτω τα παλιά και γνώριμα, και να υποδεχθείς τα καινούρια που ναι μεν δεν σου είναι γνώριμα, αλλά είναι ταμάμ αυτό που σου χρειάζεται για να δεις και πάλι τη ζωή χρωματιστή.

Τοξότης

Ο καινούριος χρόνος ήρθε αποφασισμένος να σε νοικοκυρέψει και να βάλει τάξη στις υπερβολές, που όχι να το παινευτείς, αλλά πολύ τις αγαπάς. Το ζητούμενο αυτό το μήνα είναι να μείνεις στα συγκαλά σου, κρατώντας μια σταθερή και ακλόνητη σχέση με τη πραγματικότητα και λέγοντας «φτου κακά» σε φαντασίες, σενάρια, χαωτικές καταστάσεις αλλά και λογιών λογιών τρέλες που σκαρφίζεται το μυαλό σου, αλλά και διάφοροι τύποι γύρω σου. Βάλε όρια σε παιδιάστικες δικές σου συμπεριφορές που σε αποδυναμώνουν, σε αποσυντονίζουν και σε τρελαίνουν, αλλά και σε όσους γύρω σου σε χαώνουν. Το σημαντικό μάθημα που έχεις να μάθεις όλη αυτή την περίοδο είναι την διαφορά που έχει το «Καλό» από το «ευχάριστο». Διότι πολύ συχνά επιλέγεις αυτό που σου είναι ευχάριστο, χωρίς όμως να σου κάνει καλό στην τελική, αλλά σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο «κακό» σου. Η διάκριση λοιπόν είναι αυτό που πρέπει να γίνει η αγαπημένη σου ενασχόληση, ώστε να προβιβαστείς από τον δάσκαλο Κρόνο με επιτυχία στην επόμενη τάξη που λέγεται ενηλικίωση.

Αιγόκερως

Έντονα φορτισμένη ξεκινά για σένα η νέα χρονιά, με τη Πανσέληνο στο απέναντί σου ζώδιο του Καρκίνου και τον Δία στον Κριό να δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα σε ό,τι έχει να κάνει με σχέσεις που αφορούν στον οικογενειακό τομέα, αλλά και πρόσωπα εξουσίας, που σε θέλουν μικρό και υποταγμένο. Εσύ πάλι έχεις να μείνεις σταθερός στο αγαπημένο σου παιχνίδι για όλη αυτή τη περίοδο που είναι το «φτου ξελευτερία». Μέρα με την ημέρα έρχεσαι πιο κοντά στην συνειδητοποίηση πως όποιος σε αγαπά πραγματικά, δεν σε αγαπά γιατί κάνεις αυτό που θέλει, αλλά γιατί είσαι αυτός που είσαι, και σου αναγνωρίζει το δικαίωμα να επιλέγεις αυτό που θέλεις ως ελεύθερος άνθρωπος. Αυτό πάλι που εσύ πιστεύεις πως αγάπη είναι να κάνουν οι άλλοι αυτό που θέλεις και να υπακούν τις εντολές σου, να το κοιτάξεις άμεσα, γιατί θα σου αφήσει κουσούρι, όπως έρχεται να σου πει εμπιστευτικά η Νέα Σελήνη στο γειτονικό σου Υδροχόο. Το ελευθερώνομαι και σε ελευθερώνω χρειάζεται να είναι το αγαπημένο σου σλόγκαν μαζί με την συνειδητοποίηση ότι αγάπη είναι ελευθέρια και ας ωρύεται η μαμά μέσα σου ότι ισχύει το αντίθετο.

Υδροχόος

Αδιαμφισβήτητα ο πρώτος μήνας του χρόνου σε κάνει πρωταγωνιστή των εξελίξεων, τονίζοντας με όλα τα χρώματα και τις αποχρώσεις τη βασική έννοια που διαπραγματεύεται το ζώδιο σου, που είναι η ελευθερία. Ο Ιανουάριος σε ωθεί να συνειδητοποιήσεις πως είσαι ενήλικας και ελεύθερος άνθρωπος, έχοντας την αυτοδιάθεση σου και το δικαίωμα να αποφασίσεις εσύ και μόνο εσύ τι θέλεις, σεβόμενος το πλαίσιο της ελευθερίας των άλλων, αλλά και αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη και τη δέσμευση των συνεπειών του να «είσαι ελεύθερος». Αυτό που έχεις να μάθεις είναι πως η πραγματική ελευθερία ξεκινά πάντα από μέσα σου, και στηρίζεται απόλυτα στην επάρκεια των δεξιοτήτων που φροντίζεις να καλλιεργείς και να εξελίσσεις, ώστε να μπορείς να στέκεσαι ως ενήλικας και αυτάρκης άνθρωπος. Εσύ πάλι, πολύ συχνά κρεμιέσαι στις αποφάσεις των άλλων, και θεωρείς πως η προσκόλληση στον επαναστατημένο έφηβο που είναι πλήρως εξαρτημένος αλλά και εντελώς επαναστατημένος με στόχο να αλλάξει τους γύρω του και όχι τον εαυτό του, θα σε απελευθερώσει. Κλείσε οριστικά τα νταραβέρια με την εφηβεία σου, και προχώρα στην καινούρια πίστα που συνάδει απόλυτα με την ηλικία σου, και λέγεται ενηλικίωση, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες των αναγκών σου και αφήνοντας κάτω ευθύς αμέσως τις ευθύνες των άλλων.

Ιχθύες

Με τη Πανσέληνο στο φιλικό σου ζώδιο του Καρκίνου ξεκινά η νέα χρονιά φωνάζοντας σου πως η εξάρτηση και η προσκόλληση στο παρελθόν δεν είναι καλό πράγμα στη ζωή ενός ενήλικα. Εσύ πάλι έχεις κολλήσει σαν την πεταλίδα στο βράχο του παρελθόντος, πιασμένος από τη φούστα της εκάστοτε «μανούλας» που σε υιοθετεί, τρέμοντας και νιώθοντας δέος σε ό,τι δηλώνει ενήλικας, ελευθερία και ευθύνη, κοντεύοντας να σκάσεις από την πίεση που δέχεσαι. Δείξε προσοχή σε όλη αυτή τη χάωση και την αναμπουμπούλα που αναπαράγεις τόσο μέσα σου όσο και έξω σου, θυμίζοντας σου πως τα ίδια έκανε και η Αστέρω και είδες τι απέγινε. Συνειδητοποίησε πως η καλοσύνη έχει όρια, όπως επίσης και η δοτικότητα. Ζήτα βοήθεια αυτό το μήνα, αν δεν νιώθεις πως μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου και φροντίζοντας να αποφύγεις εξαρτήσεις και πιέσεις, που σε οδηγούν σε καταχρήσεις και άκρα, σεβόμενος απόλυτα τα όρια των αντοχών σου, συνειδητοποιώντας πως όλα κρέμονται σε μια κλωστή, αποφεύγοντας να χάσεις τον εαυτό σου οριστικά ή μόνιμα.